Nőtt a dzsihád vonzereje

Publikálás dátuma
2015.12.07. 06:40
A hét végén is megemlékeztek a San Bernardinó-i mészárlás áldozatairól FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JOE RAEDLE
Egyre több terrormerényletről derül ki, hogy elkövetői az Iszlám Állam szimpatizánsai, annak felhívására hallgatva hajtották végre a vérengzést. Az eddig ismert legkegyetlenebb terrorszervezet már Afganisztánban is komoly befolyásra tett szert, meggyengítették a tálibok pozícióit. A nyugat-európai és az Egyesült Államokban történt minden merényletet az utóbbi időben az Iszlám Állam ihletett.

Az FBI már korábban valószínűsítette, hogy a múlt heti amerikai vérengzést végrehajtó házaspár az Iszlám Állam (IS) követője volt, és péntektől terrorcselekményként, nem pedig magányos személyek ámokfutásaként kezelte a lövöldözést. Ezt a feltételezést erősítette meg az IS szombaton, amikor egy rádióüzenetben vállalta a Tashfeen Malik és Syed Rizwan Farook által szerdán elkövetett mészárlást. A házaspár 14 embert megölt, és 21-et megsebesített San Bernardinóban egy egészségügyi központban. A nőről kiderült, hogy Facebook-üzenetben hűségesküt tett az IS vezetőjének, Abu al-Bagdadinak, férje az al-Kaida szíriai szárnyával, an-Núszra Fronttal állt kapcsolatban.

Az IS, de más terrorcsoportok is arra buzdítják a „jó muzulmánokat” világszerte, hogy akár magányos farkasként kövessenek el terrorcselekményeket. És egyre többen hallgatnak, főképp az IS felhívására. Szombaton a londoni metróban történt egy késeléses támadás, amelyet a Scotland Yard terrorista indíttatásúnak nyilvánított. Az elfogott merénylő "Ezt Szíriáért kapjátok" kiáltással támadt az utasokra, hármat megszúrt, akik közül az egyik súlyos nyaksérülést, a másik kettő könnyebb sérüléseket szenvedett. Vizsgálják, vannak-e terrorista-kapcsolatai. A brit parlament múlt héten hagyta jóvá a brit IS elleni hadműveletek kiterjesztését Szíriára, a királyi légierő azóta bombázza a terroristák szíriai állásait. A londoni merénylő ezért akart „fizetni”.

Komoly terrortámadás történt vasárnap Jemenben is, ahol megölték az ország második legnagyobb városának, Ádennek a kormányzóját, Jaafar Saad tábornokot és nyolc testőrét. Öngyilkos merénylő gépkocsival hajtott a kormányzót szállító autókonvojba. Kezdetben valószínűsítették, hogy az al-Kaida áll a háttérben, hiszen Jemenben ennek a szervezetnek van nagyobb bázisa. Szombaton álarcot viselő motorkerékpáros fegyveresek több támadást hajtottak végre ugyancsak Ádenben. Meggyilkolták Aqeel al-Khodr katonai hírszerző ezredest, Mohsen Alwan bírót, aki al-Kaida tagok elítélésével vált ismertté, valamint három további embert, ezért lehetett azt hinni, hogy a vasárnapi merénylet mögött is Oszama bin-Laden egykori szervezete áll. Ám az IS azonban tegnap délután már Twitteren vállalta a felelősséget a kormányzó meggyilkolásáért és további merényleteket helyezett kilátásba.

Kairóban vasárnap 16 áldozatot követelt az a támadás, amely során ismeretlen támadók gyújtópalackokat dobtak egy étterembe. Egyiptomban viszont egyre nagyobb befolyásra tesz szert az Iszlám Állam, amely ellen a Sínai-félszigeten valóságos háborút vív a kormányzat. Az IS egyiptomi ága robbantotta fel az orosz utasszállító gépet is.

Afganisztánban is egyre láthatóbban terjeszkedik az Iszlám Állam. A The Times brit napilap helyszíni riportja szerint a szélsőséges csoport fegyveresei Afganisztán Pakisztánnal határos keleti tartományaiban vették át az uralmat jelentős térségek felett, és máris ugyanolyan brutális kegyetlenkedéseket követnek el, mint szíriai és iraki társaik. A megszállt településeken nyilvános lefejezéseket hajtanak végre, és az ezekről készített filmfelvételeket közzé is teszik online felületeken. Az érintett területekről több tízezren menekültek el. Az új terrorcsoport konkurenciát jelent a táliboknak, akik fel is vették a harcot ellenük, de két hetes küzdelem után az IS hívei vereséget mértek a tálib erőkre, és több tartományt elfoglaltak.

Szerző

Elhunyt az ismert baloldali politikus

Tel-avivi otthonában váratlanul hunyt el pénteken este Joszi Szárid, az izraeli baloldal emblematikus szereplője, közölte az AFP hírügynökség. A 75 éves Szárid politikusként, újságíróként, íróként és költőként is ismert volt, de mindenekelőtt az izraeli-palesztin konfliktus kérdésében vallott nézetei tették híressé, és hírhedté.

„Joszi Szárid halálával eltűnt az egyik legeredetibb, legmetszőbb és legfontosabb hang izraeli parlamenti arénából és a közéletből”, írta Isaac Herzog a Munkapárt elnöke Facebook oldalán. Szárid harminc éven át volt az izraeli baloldal aktív politikusa, többek között pártelnök is, 2006 után már leginkább a Haaretz baloldali napilapban közölt írásai révén volt jelen a közéletben.

A Ciszjordániában született Szarid politikusként és közíróként is az önálló palesztin állam megalakítása mellett állt ki. Politikusként mindig a baloldalt képviselte, 1974-től 2006-ig előbb a Munkapárt, majd a radikális baloldali Merec színeiben volt képviselő. Jiczák Rabin, Simon Peresz és Ehud Barak kormányaiban környezetvédelmi, majd közoktatási miniszteri posztot töltött be.

Számtalan kritika érte a kétállami megoldás támogatásáért jobboldali és nemzeti-vallásos körökben, de a megszállt területek feltétel nélküli teljes kiürítésének sürgetése miatt a baloldalon sem talált sok követőre. Az ultraortodox társadalom azért is ellenségesen viszonyult a feltétlen békepárti politikushoz, mert az következetesen elutasította a vallási pártokkal kötött kormányzati koalíciókat és a támogatás fejében nekik nyújtott kedvezményeket, követelte a katonai szolgálat kiterjesztését az ultraortodox közösség tagjaira is. Közíróként éles nyelvezet jellemezte, ilyen tekintetben "héja" volt, de különben ő volt az izraeli baloldal egyik legismertebb és legkövetkezetesebb "galambja".

A hanuka lángja
„Izrael nem lesz kétnemzetiségű állam" - jelentette ki a vasárnapi kormányülésen Benjámin Netanjahu. "A béke érdekében szükséges, hogy a másik fél is békét akarjon, de sajnálatomra nem ezt látjuk", mondta a miniszterelnök mintegy válaszként John Kerry amerikai külügyminiszter szavaira, miszerint az úgynevezett "egyállami megoldás" veszélybe sodorná Izraelnek, mint demokratikus zsidó államnak a jövőjét. Netanjahu kora este a jeruzsálemi Siratófalnál gyújtotta meg a kilenc ágú hanukkai gyertyatartó első lángját, ezzel is jelezve az 1967-ben elfoglalt jeruzsálemi óváros feletti izraeli fennhatóságot.Szerző

Oh, Tannenbaum minden mennyiségben

Publikálás dátuma
2015.12.07. 06:34

A német hagyományok hasonlóak a magyarhoz, tőlük vettünk át nagyon sok dolgot. Jön a Mikulás és a Karácsonyapó is, ajándékból nincs hiány. A német karácsonyi vásárok december elején kezdődnek, és talán a legjobbak a világon. A kínálat térben és időben is hihetetlenül nagy. Hamburgban például 11 vásár van, a legszebb talán a történelmi városháza impozáns díszlete előtti pavilonsor.

Feldíszített bódékban a kereskedők kézműves árukat kínálnak, ízlelőbimbóinkat a karácsonyi sütemények, a forralt bor és a helyi specialitások kényeztetik, a zenei hátteret pedig a kórusok és fúvós zenekarok ünnepi hangzása biztosítja. A német adventi vásárokon a helyi szokásokat és tradíciókat hangulatos, történelmi környezetben ismerhetjük meg – a tengerparttól az Alpokig. Németország több mint 150 legszebb adventi vására közül szinte lehetetlen választani.

Szalámi, mandula, forralt bor

Berlinben, és a legtöbb német nagyvárosban kicsit más a karácsonyi vásár, mint nálunk. Magyarországon az emberek általában vásárolni járnak a vásárba, a bódék egymás mellett sorakoznak, és roskadoznak a remek távol-keleti termékektől. A németeknél inkább kikapcsolódást jelent a karácsonyi vásár látogatása. Lehet jót enni és inni, szórakozni a mini vidámparkokban, ahol tömérdek fantáziadús új játék várja nem csak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is.

Persze azért lehet vásárolni is. A szalámi kurrens áru, láttunk akciós Pick-szalámit, nagy sor állt érte. Természetesen lehet mindenféle mézeskalács szívet kapni, népszerű a kesztyű, a kabát és a sál. Ezekre szükség is van, mert meglehetősen hideg a december. A Rotes Rathaus (azaz a vörös tanácsháza) előtti vásáron emelkedett hangulatban kortyolgattuk a puncsot és falatoztunk palacsintát. A pompás standokon inkább igényesebb és ezért kicsit drágább termékeket árulnak évről-évre. Ráadásul a Neptun szökőkút körül Berlin legnagyobb műjégpályája várja a vendégeket, és van egy ötven méteres óriáskerék is.

A német adventi vásárok közül talán a legnevesebbek a nürnbergi (Christkindlesmarkt) és a drezdai (Striezelmarkt) vásár. Nürnbergben az egész óváros fényárban úszik a karácsonyi bevásárlások idején. A főtéren középkori a hangulat: mindenütt kolbászt sütnek, mandulát pirítanak. Tovább sétálva elérkezünk a forralt bort árusító bódékhoz, mellettük sorakoznak a mézeskalácsosok portékái. A központi karácsonyi vásárt az ún. „Jászol út” köti össze a „gyermekek karácsonya” nevű rendezvény helyszínével. A kicsik itt beülhetnek egy gőzmozdonyos kisvasútba, vagy kipróbálhatják a gőzhajtásos körhintát.

Kalács, gögli, népművészet

Még a németek szájában is összefut a nyál, ha a híres drezdai fonott kalácsra gondolnak. Az 1400-as évek közepe óta keresik fel decemberben több ezren a várost, hogy a finomságból hazavigyenek néhány darabot. Nem véletlen, hogy a rendezvényt ma is úgy nevezik, hogy „drezdai karácsonyi kalács”. A helyi vásár specialitása még a festett fa gyertyatartó és a drezdai füstölőtartó emberke. A drezdai Striezelmarkt a legrégebbi német karácsonyi vásárok egyike, története egészen 1434-ig nyúlik vissza. A neve a Struzel vagy Striezel szóból származik, ami pedig állítólag nem jelentett mást, mint a híres Dresdner Stollent, az adventi időszak egyik legfinomabb német édességét.

A Frauenkirchénél lévő karácsonyi vásár különösen erős régi és új kézműves portékákban, a legnagyobb közönség-kedvencek itt az Érchegységből származó népművészeti termékek, mint a diótörők, piramisok, gyertyatartók, angyalok és a fából faragott kecses figurák. Hannover belvárosában, a Marktkirche környékén advent idején egy kis finn karácsonyi falut állítanak fel. Lapp sátor várja a vendégeket,a kiállítók a középkori életet idézik meg és finn specialitásokkal kínálják a látogatókat, mint amilyen a lazac, a rénszarvas kolbász és a Gögli – utóbbi a forralt bor finn megfelelője.

Waffel, mítosz, mesevilág

A fahéjas waffel illata csábítja a turistákat Stuttgartban, karácsonyi muzsika szól a standokon. A stuttgarti adventi vásárról először egy 1692-es oklevél tesz említést, és azóta már Európa egyik legnagyobb vásárává nőtte ki magát. Ma már több mint 230 igényesen és gyönyörűen feldíszített bódéban kínálják termékeiket az árusok. Karácsonyfadíszek, betlehemi figurák, gyertyák és különleges édességek elképesztően széles választéka vár az érdeklődőkre. A puszedlit és a pörkölt mandulát mindenképpen érdemes megkóstolni, de a sült virsli és a forralt bor is kihagyhatatlan. A kisgyerekeknek mesevilágot építettek fel, de természetesen itt is kialakítottak korcsolyapályát. A városháza lépcsőjén és a régi kastély belső udvarán hangulatos koncerteket adnak, ami fokozza a vásár hangulatát.

Aki pedig igazán különleges hangulatban akarja hallgatni a Stihle Nacht dallamát, az nem hagyhatja ki az egészen egyedi Ravennaschlucht - Hochschwarzwald karácsonyi vásárt a Fekete-erdőben, Freiburg közelében. A fehér hólepel mellé adott a mítoszok és legendák övezte völgy és egy negyven méter hosszú viadukt, ami alatt több mint 40 kereskedő árulja portékáit, köztük sok helyi kézműves terméket. A szervezők szerint a hangulat egészen misztikus.

Szerző
Frissítve: 2015.12.06. 20:44