30 százalékkal zsugorodtak a gleccserek a Csomolungmán

Publikálás dátuma
2015.12.08. 18:52
Fotó: Europress/Getty Images
Csaknem 30 százalékkal zsugorodtak a gleccserek az elmúlt 4 évtizedben a világ legmagasabb hegyén, a Csomolungmán, közismertebb nevén a Mount Everesten - számolt be a kínai média egy napokban közreadott jelentést ismertetve.

A helyzetért egyértelműen az éghajlatváltozást, a globális felmelegedést tartják felelősnek a kínai szakemberek. A teljes területre vonatkozó számításaikat az 1970-es évekbeli állapotokkal hasonlították össze. Megállapították, hogy a hegy déli lejtőjén, a nepáli oldalon az 1980-es évek óta a gleccserek 26 százaléka tűnt el.

A Kínai Tudományos Akadémia (KTA), a Hunani Tudományos és Technológiai Egyetem, valamint a Csomolungma Hópárduc elnevezésű természetvédelmi központ hosszú ideje tartó távérzékelésre és helyszíni megfigyelésekre alapozott munkával jutott következtetéseire - közölte a Hszinhua hírügynökséggel Kang Si-csang a KTA képviseltében.

A Csomolungma természetvédelmi területen jelenleg 1476 gleccser található, ezek 2030 négyzetkilométert fednek le. A gleccserek zsugorodása, olvadása a 20. század jelensége, a folyamat felgyorsulását az 1990-es évektől tapasztalták. A jégtömbök, jégpiramisok erdői immár csak a magasabb régiókban találhatók meg. A jelenség következtében felduzzadtak az olvadékvíztavak, a folyók alsóbb szakaszain megnőtt a vízszint. A gleccsertavak területe 1990 és 2013 között 100 négyzetkilométerről 114 négyzetkilométerre nőtt - számolt be Kang.

A világ tetejének is nevezett térségben, ahol a Föld legmagasabb - 8844 méteren lévő - pontja is található, a gleccserek a belföldi folyók és tavak vízforrásául szolgálnak. Ha ezek vízellátása folyamatosan csökkenni fog, a folyók áramlása idővel lelassul - figyelmeztetnek a szakemberek. Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy a felmelegedés következtében a térségben változik az ökológiai környezet, például nő az erdős területek aránya.

Szerző

Szenzációs felvételek a vadludak sokaságáról - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.12.04. 20:10
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Magyarországon az egyik legnagyobb számban előforduló vadlúdfaj a nagy lilik, amelynek több tízezres populációja október és március között rendszeres vendége a hortobágyi pusztáknak és halastavaknak.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI Fotó: Czeglédi ZsoltSzerző

Nézd csak babci, milyen ajándékot kaptunk! - Karácsony a ZOO-ban (fotók)

Publikálás dátuma
2015.12.04. 13:42

Az ausztráliai Taronga Állatkert lakói december 4-én már megkapták a "karácsonyi ajándékukat". A gondozók egyébként is gyakran adnak különböző, fejlesztő, ügyességi és unaloműző  játékokat az állatoknak, az emberszabású majmok "logikai feladványt" is jelentő tárgyakat is kapnak. A KÉPRE KATTINVTA KIS GALÉRIA NYÍLIK  Fotók: Matt King / Getty Images

.

Szerző