Dzsihadista propaganda - Egy 17 éves fiatalt állítottak elő Romániában

A 17 éves fiatalembert azzal gyanúsítják, hogy dzsihadista szervezeteket támogató nyilatkozatokat, az Iszlám Állam (IÁ) által elkövetett lefejezéseket bemutató filmeket és életveszélyes fenyegetéseket tartalmazó üzeneteket terjesztett az interneten. Az ügyészek és a szervezett bűnözés elleni rendőrség nyomozói házkutatást tartottak kedd reggel a középiskolás fiú lakhelyén, ahonnan "dzsihadista propagandaanyagokat, dokumentumokat és számítástechnikai berendezéseket" foglaltak le. A fiatalembert kihallgatásra vitték Bukarestbe, amelynek végeztével elrendelték 24 óra őrizetbe vételét, szerdán pedig pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá alá, beszámíthatóságának felmérése érdekében.

A rendezetlen családi körülmények között élő fiú két éve tért át a muzulmán vallásra. A DIICOT szerint a közösségi fórumokon az Iszlám Állam jelvényeivel mutatkozott, kifejezte készségét, hogy az IÁ-hoz csatlakozzék, és a terrorszervezet mártírjává váljék. A vádhatóság szerint a gyanúsított több felhasználónevet létrehozva fenyegető üzeneteket küldött a terrorszervezet bíráló közéleti személyiségeknek, és másokat erőszakos cselekményekre buzdított, új híveket szerezve az IÁ-nak.  Ovidiu Marincea, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a szolgálatnak tudomása volt a fiatalember radikalizálódásáról, és az erre vonatkozó információkat átadta az illetékes hatóságnak, a DIICOT-nak, amely átvette az ügyet.

Egy héttel korában szintén az SRI-től származó információk alapján a DIICOT Kézdivásárhelyen hajtott végre hasonló akciót, amelynek nyomán Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Szervezet (HVIM) helyi vezetőjét őrizetbe vették, akit másnap előzetes letartóztatásba helyeztek. Bekét - akinél petárdákat és airsoft-kellékeket találtak - azzal gyanúsítják, hogy Románia nemzeti ünnepén, a katonai parádé közben akart házi készítésű bombát robbantani saját üzlethelyisége előtt.

Szerző

"Ostoba, beteg, kegyetlen népség" - Megmérgezték a híres vadállatokat

Publikálás dátuma
2015.12.08. 20:36
Fotó: Cameron Spencer/Getty Images
A kenyai rezervátum nyolc oroszlánját ölték meg, az állatok a BBC egyik népszerű természetfilm-sorozatában szerepeltek. Két oroszlán szombaton elpusztult, egy eltűnt, ötöt pedig állatorvosok kezelnek, miután ettek a mérgezett tehénhúsból - írja a 24.hu. 

Az egyik elpusztult oroszlán egy 17 éves nőstény, Bibi volt, oldalán fekve, habzó szájjal találtak rá. A gyanú szerint a Masai Mara rezervátumban legeltető gazdák mérgezhették meg az állatokat.

Éjjelente tízezrével terelnek be ugyanis  marhákat a rezervátumba, a legelő állatokra viszont vadásznak az oroszlánok, ami nem tetszik a gazdáknak. A Wildlife Direct állatvédő csoport vezetője szerint ostoba, beteg, kegyetlen és rövidlátó emberek mérgezték meg a vadállatokat. Kedden két embert vádoltak meg a mérgezéssel, aki akár életfogytiglani börtönbüntetésre is számíthat. 

Szerző

Snowden: Valamennyien rajta vagyunk a listán

Publikálás dátuma
2015.12.08. 19:55

Ma már nem attól kell tartani, hogy nevünk felkerül egy listára, valamennyien a listán vagyunk. A tömeges adatgyűjtés márpedig nem működik, nem akadályozza meg a terrortámadásokat, legfeljebb visszamenőlegesen lehet haszna – mutatott rá egyebek mellett Edward Snowden, aki kedden délután egy budapesti fórumba kapcsolódott be videóláncon. 

Az Oroszországban rejtőzködő amerikai informatikus, az NSA volt szerződéses alkalmazottja először beszélt „élőben” Budapesten, a Közép-európai Egyetem (CEU) Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívuma (OSA) által rendezett vitán, amelyet a magánélethez való jog szabadságának szenteltek, a „Megfigyelnek téged, megfigyelnek engem” kiállítás zárásaként.

Nem a terrorizmus a legsúlyosabb egzisztenciális fenyegetés – fejtegette Snowden, aki szerint mind a 2011. szeptember 11-i terrortámadások, mind a közelmúlt merényletei nyomán a politikusokra nagy nyomás nehezedett, hogy tegyenek valamit, s tesznek is, mivel attól tartanak, hogy támadhatóvá válnak. „Barack Obama valószínűleg nem tekint engem nagy szövetségesének, de valójában én támogatom a jelenlegi amerikai kormány politikáját” – jelentette ki az informatikus, aki 2013-ban a világ elé tárta az NSA tömeges adatgyűjtésének részleteit, s az Egyesült Államokban államtitoksértés miatt bíróság elé állítanák, ha hazatérne.

Obama, mondta Snowden, legutóbbi beszédében jó válaszokat adott, a San Bernardino-i terrorakció után nem az volt a reakciója, hogy tovább kell csökkenteni az alkotmányos szabadságjogokat, főként pedig nem akar háborút hirdetni, bármennyire is sürgetik ezt az Egysült Államokban. „Ez valójában nagyon bátor tett, mivel a legnehezebb, amit tehetett” – vélekedett Snowden, hozzátéve, a legkönnyebb úgy válaszolni, hogy fenyegetnek bennünket, megkérdőjelezik az értékeinket, küldjük hát háborúba a katonáinkat. Snowden szerint a terrorizmus gyökereit kellene feltárni.

A korábbi CIA-munkatárs aggodalommal figyeli az európai bezárkózási tendenciákat, az autoritarizmus erősödésének jeleit. Magyarországra is utalt, amikor a menekültválság kapcsán figyelmeztetett, ha egy kormány egy válság kapcsán rendkívüli felhatalmazásokkal ruházza fel magát, fennáll a veszély, hogy azok a krízis elmúltával is fennmaradnak, s újabb ürügyeket keresnek fenntartásukhoz.

Szerző
Témák
NSA Snowden