Szent-Imre kórház - Sajtópereket indítanak

Publikálás dátuma
2015.12.09. 19:03
Népszava fotó
Ez az a kórház, ahol a múlt héten tört ki a botrány, miután hét altatóorvos, köztük az osztályvezető is bejelentette távozását az intézményből. Futó Barnabás, a kórház jogi képviseletével megbízott ügyvéd most a távirati irodának azt mondta, hogy a sajtóban rendkívül sértő megnyilvánulások jelentek meg, egyes médiumok két érintett fals információit adták le minden kontroll és a kórház megkérdezése nélkül. Ezt azt jelenti - közölte - hogy megsértették a kórház jó hírnevét, ezért személyiségi jogi pereket indítanak, amelyekben jelentős sérelemdíj megállapítását kérik majd. Az intézmény orvosigazgató-helyettese pedig azt közölte: a gyógyító munka továbbra is zavartalanul folyik annak ellenére, hogy a közelmúltban két osztályáról is felmondtak orvosok vagy jelentették be távozási szándékukat. 

A lezajlott távozások ellenére a betegellátás biztonsága nem kérdőjeleződött meg - mondta Bálint András.  Ezt egyrészt az intézményben dolgozó orvosok pluszmunkájával, illetve külsős szakorvosok segítségével oldották meg. Műtétek nem maradtak el, az intézményi várólista sem nőtt a távozások miatt. Az orvosigazgató-helyettes jelezte, egyik esetben sem a kórház kezdeményezte a munkaviszony megszüntetését.

A kórház aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályát vezető főorvos november 1-jén távozott kikéréssel, áthelyezéssel, ezt követően az osztály dolgozói közül ketten áthelyezéssel, négyen felmondással távoztak. Novák Éva, az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály megbízott főorvosa azt mondta, a betegek minden körülmények között elvárják, hogy megfelelő ellátást kapjanak. Hozzátette: a felmondásokkal a maradó orvosoknak feszesebb a munkatempójuk, a műtétek száma és az adminisztráció sem lett kevesebb, de ebben a nehezített helyzetben is minden kolléga teljes odaadással végzi a munkáját.

Bánsághi Zoltán, a radiológiai osztály vezető főorvosa - aki a távozó orvosok egyike - az MTI-nek elmondta, az elmúlt napokban a kórház vezetésével közösen azon dolgoztak, hogy távozásával ne sérüljön a betegellátás az intervenciós radiológia területén.  Mint mondta, az a megállapodás született, hogy heti rendszerességgel visszajár a Szent Imre-kórházba, és részt vesz az onkológiai és érsebészeti team-megbeszéléseken és a betegellátásban is. Beszámolt arról is, hogy a kórház uniós pályázati forrásból lecserélheti képalkotó berendezéseinek egy részét 600-800 millió forint értékben.

Szerző

Bréking! Magyarország megállapodott a Norvég Alappal

Publikálás dátuma
2015.12.09. 18:49
Az ügy két - a kormány részéről - kulcsfigurája Lázár János és Csepreghy Nándor
Magyarország megállapodott a Norvég Alappal, így folytatódhatnak a kifizetések - közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára azon a szerdai budapesti konferencián, amelyet a Transparency International Magyarország szervezett a korrupcióellenes világnap alkalmából. 

Az államtitkár ezt újságírói kérdésre válaszolta. Mint megjegyezte, a kérdező "lelőtte a másnapi kormányzati sajtótájékoztató poénját", mert a megállapodás hírét akkor tervezték bejelenteni. Csepreghy a magállapodás kapcsán Magyarország jogállami jellegét hangsúlyozta. Kifejtette: a kormánynak továbbra is az a véleménye, hogy egyes civil szervezetek szabálytalan módon részesülnek támogatásban az alap révén. A megállapodás ténye azonban azt tükrözi, hogy Magyarországon megfelelően működnek a jogérvényesítési mechanizmusok, és a kormány tiszteletben tartja a jogszerűség követelményét.

Forrás: Facebook /Ökotárs

Forrás: Facebook /Ökotárs

Ligeti Miklós, a  Transparency International Magyarország jogi igazgatója a "szabálytalan módot" visszautasította, és felrótta a kormánynak, hogy - később bebizonyosodott fals módon - a rendőrség, illetve a KEHI vizsgálatát kérte a kormány tevékenységét kritizálókkal szemben.

A szerdai rendezvény fő témája egyébként a közpénzek felhasználásának törvénytelen felhasználása elleni fellépés, a korrupció leleplezése, illetve létrejöttének megakadályozása volt. Szó volt egyebek mellett arról, hogy a szomszédos Románia élen jár a korrupció felszámolásában: vizsgálatot indítottak két miniszterelnök ellen, egyiküknek Victor Pontának ez a posztja elvesztésébe került, 9 miniszter, 34 képviselő, 8 szenátor, valamint 35 bíró és ügyész, összesen 1000-en vétettek a jogszabályok ellen, úgyhogy a román speciális, korrupcióellenes ügyészség fellépése nyomán csalás és a közbeszerzési szabályok megsértése miatt 90 százalékukat a bíróság elmarasztalta - erről beszélt Dana Manuela Ana, az ügyészség vezetője.

A lépés azért is példaértékű, mert mint arról Margarete Hofmann, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szakmapolitikai igazgatója erről beszámolt, az első helyen álló Románia után Magyarország ellen indította a legtöbb vizsgálatot az OLAF. Ennek jogosságát alátámasztotta Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is, aki hangsúlyozta: hazája vállalkozói beruházási döntéseiket nem szívesen hozzák meg egy olyan országban, ahol csalással, a döntéshozók és a helyi vállalkozók közötti családi összefonódással találkoznak. Könnyen elvesztheti az az ország a bizalmat, amelyben úgy érzik, hogy az állam részrehajlóan közreműködik abban, hogy hogyan használják fel a közpénzeket. Ugyanakkor biztatónak nevezte a nagykövetasszony, hogy az ukrán határ mentén tevékenykedő 15 magyar vámtiszt ellen eljárás indult, a korrupció gyanúja miatt. Sikernek tartja azt is, hogy az amerikai alapítású, budapesti Nemzetközi Rendészeti Akadémián már 1200-an végeztek, akiktől szakmailag meglapozott munka várható. Üdvözölte Colleen Bell az on-line pénztárgépek magyarországi bevezetését is.

(A hosszúra nyúlt "Norvég Alap-ügy" története itt olvasható) 

Szerző

Szijjártót meghallgatták - Mesterházy szerint "kocsmai" a stílus

Publikálás dátuma
2015.12.09. 18:15
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A külgazdasági és külügyminiszter éves meghallgatása zajlott az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén. Szijjártó Péter ez alkalommal ismét kifejtette lesújtó véleményét "Európáról." Szerinte ugyanis az elmúlt évben bebizonyosodott, hogy Európa képtelen jó választ adni a kihívásokra. 

Az eddigi európai politika a rituális öngyilkosság politikája, mert látványos, de káros, veszélyezteti Európa biztonságát és jövőjét, és ma már nem szentségtörés erről beszélni - így a miniszter. 

Szijjártó szerint Európa jelenleg öt kihívással néz szembe: a keleti szomszédságában instabilitás, Ukrajnában háború van, soha nem látott mértékű az instabilitás a déli szomszédságában, ami rendkívüli bevándorlási hullámot indított el, az ellenőrizetlen beáramlás miatt a terrorfenyegetettség napi szinten jelen van az európaiak életében, az energiabiztonság esetében nincs előrelépés, és a gazdasági kihívások továbbra is fennállnak. Ezekre a kihívásokra Európa önsorsrontó választ ad - adott elégtelent az ifjú, ámde szigorú magyar külügyér az öreg kontinensnek.

Ám itt még nem értek véget a szidalmak 

Az elmúlt időben erősödött Európa lemaradása a gazdasági kihívások tekintetében, és az uniós intézmények folyamatosan blokkolják a bővítést, pedig több ország - így Magyarország - szerint csak így lehet megerősíteni uniót.

Végül a KO.

Az EU képmutató, önsorsrontó politikája a bevándorlás és a terrorfenyegetettség esetében csúcsosodik ki. Olyan potenciális megoldások merülnek fel, amelyek jogsértők, végrehajthatatlanok és nem visznek közelebb a megoldáshoz - közölte. Kijelentette: ostoba vita, hogy növeli-e a terrorfenyegetettséget, hogy rendkívül sok bevándorló jön ide, akikről nem tudni, kik ők és miért jönnek. Nem minden bevándorló terrorista, de a terrorszervezeteknek egyértelműen lehetőséget ad ez a migrációs hullám - tette hozzá. 

Ami pedig a Magyarországot - illetve annak kormányát, pláne külpolitikáját - érő bírálatokat illeti 

Ha tétlenül tudomásul vennék a kritikákat, bírálatokat, attól még nem szeretnének minket jobban, nem lennének jobbak a kapcsolatok, és a magyar nemzeti érdekekért, az ország tiszteletéért a jövőben is ki kell állni. A nemzeti érdekérvényesítésre épülő külpolitikára van szükség, és mivel a kihívások valószínűleg megmaradnak, hasonlóan kemény és határozott külpolitikát kell folytatni az érdekek érvényesítéséért a jövőben is - hangoztatta Szijjártó a meghallgatáson. 

A szocialista Mesterházy Attila szerint kocsmai stílus, összeférhetetlenség és eredménytelenség jellemzi a jelenlegi magyar külpolitikát, ami a nemzeti érdekérvényesítési képességet csökkenti. 

Szerző