Előfizetés

Benyújtották a lakásáfa csökkentéséről szóló javaslatot

Az áfa-törvény módosításával a jövő év első napjától 27 százalékról 5 százalékra csökken az új építésű lakóingatlanok forgalmi adója az ezt tartalmazó törvényjavaslat szerint, amelyet hétfőn nyújtott be a kormány a parlamentnek. 

A Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke és Varga Mihály  nemzetgazdasági miniszter által jegyzett törvényjavaslat általános indoklása szerint a rendelkezések lehetővé teszik az új építésű lakások esetén 2016-2019 között a kedvezményes 5 százalékos kulcs alkalmazását.

A javaslat az olyan, többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, illetve az olyan egylakásos lakóingatlanokra, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter.

Újra forgathat az RTL a Házban

Publikálás dátuma
2015.12.14. 13:54

Egy hónap kényszerszünet után visszamehet az Országgyűlésbe az RTL Klub, amelynek stábját Kövér László házelnök november 20-án tiltotta ki a Házból. A döntésről az Országgyűlés sajtófőnöke szerint az RTL-hírigazgató Kotroczó Róbert már egy hete tud - írja a Mandiner.

Házelnök úr döntése értelmében az Országgyűlés munkájának és az Országház nyilvános eseményeinek közvetítésére az RTL Klub stábja 2015. december 21-től ismét belépési lehetőséget kap az Országház és a Képviselői Irodaház épületébe – tájékoztatta az a portált az Országgyűlés sajtófőnöke.

Szilágyi Zoltán ezzel hetekkel ezelőtti ígéretét tartotta be. Miután Kövér László házelnök Az RTL Klub újságíróinak a Házból való kitiltásáról döntött, a portál több kérdést tett fel az Országgyűlésnek. Akkor azt a választ kapták, hogy Kövér „az előzményeket is mérlegelve döntött, miután az RTL stábja a miniszterelnöki folyosón, olyan helyen forgatott, ahol nem volt engedélyük. A stáb a plenáris ülésre kért és kapott belépőt. A nemzetközi gyakorlatban sem tudok olyan esetről, hogy a miniszterelnök dolgozószobája előtt, miden jóváhagyás nélkül forgatni lehessen.

Szilágyi tájékoztatása szerint arról a házelnöki döntésről is már egy hete tájékoztatta Kotroczó Róbertet, hogy december 21-ével az RTL stábja újra forgathat az Országgyűlésben. 

Orbán Malajziába megy - Kövér jelentős látogatásról beszél

Publikálás dátuma
2015.12.14. 13:39
MTI Fotó: Soós Lajos
Az Országgyűlés elnöke szerint nagy várakozásokkal tekintenek Orbán Viktor miniszterelnök jövő évi malajziai látogatása elé, amelynek során több fontos megállapodást köthetnek, erősítve a két ország kapcsolatait.

Kövér László az Országházban fogadta a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Tan Sri Pandikar Amin Haji Muliát, a malajziai képviselőház elnökét. Megbeszélésüket követő közös sajtótájékoztatójukon a házelnök kiemelte: fontos év az idei a két ország kapcsolatainak tekintetében abból a szempontból is, hogy idén újranyitották a magyar nagykövetséget Kuala Lumpurban.

Közölte: a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tagjai közül Malajzia a második legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, és mivel az első Szingapúr, amelyen keresztül bonyolódik a magyar-malajziai kereskedelmi kapcsolatok egy jelentős része, a statisztikák által mutatott számok valószínűleg alacsonyabbak a tényleges értékeknél.

A magyar házelnök arról is beszélt, hogy a kormányfő malajziai látogatása alkalmával a tervek szerint a felsőoktatási kapcsolatokról is megállapodást írnak alá, és ennek eredményeként 40 malajziai diák tanulhat ösztöndíjjal magyar felsőoktatási intézményekben. Kövér László kitért rá: a tárgyaláson szó volt a turizmus fejlesztésének lehetőségeiről is, ahogyan több más területről is, amelyeken ugyan a parlament vezetői és képviselői nem rendelkeznek döntési hatáskörrel, de a törvényhozások kapcsolatai nagy mértékben segíthetik a kétoldalú együttműködés alakulását.

MTI Fotó: Soós Lajos

MTI Fotó: Soós Lajos


Mint mondta, ugyancsak tanácskoztak a két ország együttműködési lehetőségeiről a globális kérdésekben, és szóba került a klímaváltozás, valamint a migráció ügye. Tan Sri Pandikar Amin Haji Mulia hangsúlyozta: csak idén már a harmadik magas szintű hivatalos látogatásnak számít budapesti útja a kétoldalú kapcsolatok történetében, ugyanis májusban a magyar külügyminiszter utazott Malajziába, júniusban pedig a malajziai parlament szenátusának elnökhelyettese érkezett Magyarországra.

Felidézte: magyar kollégájával szeptemberben New Yorkban találkozott, és arról cseréltek eszmét, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésükre ahhoz, hogy a két ország kapcsolatait intenzívebbé tegyék és magasabb szintre emeljék. Mivel mindketten lényegesnek tartják a kétoldalú kapcsolatok erősítését, úgy döntött, az akkor kapott hivatalos meghívásnak eleget tesz és parlamenti képviselőkből álló delegációjával ellátogat Budapestre - közölte. Tan Sri Pandikar Amin Haji Mulia elmondta: meghívta Kövér Lászlót Malajziába, és remélhetőleg a magyar házelnök még azt megelőzően ellátogat az ázsiai országba, hogy Orbán Viktor is oda utazik.