Kormánybosszú Ákos miatt

Publikálás dátuma
2015.12.17. 19:50
Háború vagy műbalhé? FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Demokratikus államban nem történhet meg, hogy a miniszterelnök kedvenc énekesét ért személyes sérelmet a kormány olyan intézkedéssel torolja meg az országba milliárdokat befektető és sok ezer embert foglalkoztató vállalaton, amelynek gazdasági és morális hatásait nem vizsgálja. A Liberálisok így reagáltak Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtöki bejelentésére, miszerint a minisztériumok és háttérintézményeik felmondják előfizetői szerződéseiket a Magyar Telekommal. A cég bűne az, hogy vállalhatatlan kijelentései miatt kifarolt Ákos mögül. A 444.hu szerint a kormány döntése teljesen váratlanul érte a németeket.

Elképesztő, hogy a kormány egy céggel szemben lép fel az egyik énekes érdekében. A Magyar Telekomhoz közel álló forrásunk fogalmazott így csütörtökön a Népszavának azt követően, hogy Kovács Zoltán bejelentette, a kormány utasította az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt, mondják fel előfizetői szerződéseiket a távközlési szolgáltatóval. Forrásunk szerint a lépés ugyan önmagában megdöbbentő, ugyanakkor nem tart attól, hogy ez más magyarországi német érdekeltségű cégre is kihat, sőt egy idő után a Telekommal is rendeződni fog a kormány viszonya.

Másik szakértőnk csodálkozik a történteken és a cég reakcióját várja, ami véleménye szerint sok mindent elárulhat. Amikor a Telekom ügyeit ismerő informátorainkat az ügyről kérdeztük, a kormányszóvivő bejelentése nyomán a cég részvényei már 3 százalékot estek a a tőzsdén. Azt, hogy ennek hatására szólalt-e meg ismét Kovács Zoltán, nem tudni, de annyi biztos, hogy a kormányszóvivő alig másfél óra múltán pontosított: csak a mobilinternet-előfizetéseket mondják fel, amire a Telekom árfolyama stabilizálódott. Ezt követően 444.hu feltette a költői kérdést, kinek a kedvéért mozgatta meg a kormányszóvivő a Telekom árfolyamát, választ azonban eddig senki nem kapott.

A kormányszóvivő az MTI-nek arról beszélt, a kabinet szerdai ülésén téma volt, hogy a hatalmas távközlési szolgáltató felmondta támogatói szerződését Kovács Ákos énekessel. A kabinet szerint mind a magyar alkotmány szellemével, mind pedig betűjével ellentétes a Telekom lépése. Elképzelhető, hogy ez Németországban lehetséges, de "mi elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ma Magyarországon bárkit véleménye és nézetei miatt ilyen formában diszkriminálni lehessen" - fogalmazott a kormányszóvivő.

Ezzel indokolta a kabinet utasítását és elmondta, van olyan minisztérium, ahol 103 ilyen szerződés felmondását már elindították. Azt azért már az első megszólalásakor nyilvánvalóvá tette, hogy a Telekommal tavaly kötött partnerségi megállapodását nem mondja fel a kormány. A Deutsche Telekom, amely a magyar cég többségi tulajdonosa 1 milliárd eurós beruházást hajt végre, amihez a kormány 80 milliárd forintot tesz hozzá. Ennek legfőbb célja az, hogy 2018-ra minden magyar háztartásban elérhető legyen a széles sávú internet-hozzáférés.

Vodafone-ra váltottak
A kormány és a háttérintézmények 2014 januárja óta a Vodafone mobilszolgáltatását veszik igénybe, amit közbeszerzésen nyert el a szolgáltató - hívta fel lapunk figyelmét egy hozzáértő olvasónk. A Telekom szerződései a hűségidők lejártával folyamatosan kifutnak, így legkésőbb 2016 februárjában minden minisztériumi alkalmazott átigazol a Vodafone-hoz. A szerződések azonnali felbontása olvasónk szerint a Telekom számára jelentene többletbevételt a kötbér miatt.

A Magyar Telekom szerdán bontott szerződést Ákossal, mert a cég szellemiségével nem tartotta összeegyeztethetőnek az énekesnek azt a nyilatkozatát, hogy a nők dolga a gyerekszülés. Ákos az Echo Tv-nek arról beszélt, "a nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak". Az ő feladatuk, hogy valakihez tartozzanak és gyereket szüljenek. Ákos mondatain sokan felháborodtak, Lázár János viszont a szerdai Kormányinfón "ízlés- és véleménydiktatúrának" nevezte amit a "Telekom megengedett magának". A Miniszterelnökség vezetője szerint "pont egy német cégnek tudnia kéne, hogy mi az a diktatúra".

Még azt is hozzátette: "ha a kormánynak véletlenül nem tetszik a Telekom véleménye, akkor mi most felmondhatnánk a szerződésünket a Telekommal?" Arról viszont akkor még nem beszélt, hogy a kormányülésen már döntöttek is a szerződések felmondásáról. Kocsis Máté a Facebookon állt ki Ákos mellett "bódult libbancsokat" emlegetve. A Fidesz kommunikációs igazgatója közösségi oldalán "undorítónak" minősítette, amit Kovács Ákossal művelnek". Azt írta, "régi módszer ez azokkal szemben, akik nem azt mondják, amit a liberálfasiszták hallani akarnak". A hírek szerint Ákos ötvenmilliót bukhat azzal, hogy a Telekom kifarolt mögüle és már a csütörtöki, illetve szerdai koncertjét sem szponzorálta a cég.

FOTÓ: Getty Images

FOTÓ: Getty Images

Állítólag a németeket váratlanul érte a magyar kormány döntése. A budapesti német követség a 444.hu újságírójától értesült a bejelentésről és először nem is akarták elhinni, hogy ez megtörtént. A magyar kormány a német államnak sem szólt előre a lépésről. Pedig a Deutsche Telekom valamivel több mint 31 százaléka a német állam tulajdonában van. A cégnél sem számítottak erre, senki nem jelezte, hogy a magyar államnak baja lenne a szerződésekkel.

A Magyar Telekom még hallgat, a Portfolio.hu-nak csak annyit mondtak, hogy a cégnek "élő szerződései vannak a kormányzati intézményekkel, amelyeket indoklás nélkül nem lehet felmondani." Jelenleg vizsgálják, milyen lépéseket tegyenek. William Jackson londoni elemző szerint elmélyíti az aggodalmakat, ahogy a kormány beavatkozik a magánszektorba. Az elemző a Bloombergnek azt valószínűsítette, hogy ez a lépés csökkenti a befektetői bizalmat és így kevesebb tőke érkezhet az országba.

Kínos támogatás
Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint Orbán Viktor új szintre léptette a személyre szabott kormányzást Magyarországon. Tóbiás József szerint világossá vált, hogy "a fideszes slepp bármilyen kínos helyzetben számíthat a kormány még kínosabb támogatására". A pártelnök a kormányfőt arra figyelmeztette, "addig bontogathat szerződést egy fideszes magyar állampolgár vállalhatatlan kijelentése miatt, ameddig Magyarország polgárai a vele kötött szerződést fel nem fogják mondani".
Demokratikus jogállamban nem történhet meg, hogy a miniszterelnök kedvenc énekesét és barátját ért személyes sérelmet a kormány olyan intézkedéssel torolja meg egy az országba milliárdokat befektető és sok ezer magyar embert foglalkoztató vállalaton, amelynek gazdasági, költségvetési és morális hatásait nem vizsgálja - reagáltak a lépésre a Liberálisok.
Az Együtt szerint a Fidesz kormánya bebizonyította, hogy nemcsak fogalma sincs a véleményszabadság fogalmáról, de kicsinyes bosszújával semmibe veszi a közbeszerzések eredményét is.
A PM arra szólította fel a kormányt, tartsa tiszteletben a magáncégek döntéseit és "közfelháborodást okozó kedvencük megvédése" helyett inkább a becsülettel dolgozó emberekkel és az ország valós problémáival foglalkozzon.
Ugyanerre figyelmeztetett az LMP, a párt szerint a kormány megint összekeveri a magánérdeket a közérdekkel.
A DK hatalommal való visszaélés miatt büntetőfeljelentést tesz az ellen, aki aláírta a szerződésbontásról szóló a kormányhatározatot.

Szerző

Marad a ború, ráadásul fagyott eső is lehet! (akármit is jelentsen ez)

Publikálás dátuma
2015.12.17. 19:18
Illusztráció/Thinkstock
Pénteken az ország nagyobb részén folytatódik a borult, párás idő. A Dunántúlon vékonyodhat el, szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Napközben északkeleten lehet még helyenként eső, esetleg fagyott eső. Az Észak-Dunántúlon csütörtökön megélénkül a déli szél, pénteken mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban  0, napközben 2 és 7 fok között alakul a hőmérséklet.

SZOMBAT

Túlnyomóan borult lesz az ég. Párás, helyenként tartósan ködös idő várható, szitálás is előfordulhat. Hajnalban 2, napközben 5 fok körül alakul a hőmérséklet.

VASÁRNAP

Borult lesz az ég. Párás, helyenként tartósan ködös idő várható, csapadék nem valószínű. A szél mérsékelt marad. A 0-5 A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -1, a legmagasabb nappali hőmérséklet +3 fok körül alakul.

Azért csak utánanéztünk, szóval a fagyott eső

Gömbölyű, átlátszó, 0,5-2 mm átmérőjű jégdarabok hullása. A fagyott eső réteges felhőzetből (Nimbostratus) hullik, olyan időjárási helyzetekben, amikor a talajközeli levegő hőmérséklete fagypont alatti, a nagyobb magasságokban azonban lényegesen melegebb levegő áramlik. A csapadék hullása során először megolvad, de mire a talajt elérné, újra megfagy. (forrás: metnet.hu)

Szerző
Témák
időjárás

25 millió embert foglalkoztat az Unióban a turizmus

Publikálás dátuma
2015.12.17. 18:13

Ujhelyi István, az MSZP európai politikusa

A napi politikai botrányok mellett zajlik a szakmai munka is az Európai Parlamentben. Ezen a héten ünnepeltük az Európai Turizmus Napját, jómagam pedig a mai napon számolok be a hazai turisztikai szervezeteknek az elmúlt egy évben végzett munkámról és eredményeimről. Most pénteken fogok beszámolni arról a történelmi lépésről is, amely az ágazatot érintően történt Brüsszelben: huszonhárom európai szakmai szervezet - személyes közreműködésemmel - közösen írta alá azt a kiáltványt (manifesto), amelyben rögzítik a szektor irányait és céljait. A turizmus a gazdasági és társadalmi fejlődés egyik legfontosabb mozgatórugója. Az ágazatból származó bevételek elengedhetetlen részét képezik a gazdasági növekedés beindításának, miközben a szektor számos munkahelyet teremt, befektetéseket generál, és a külkereskedelemre is pozitív hatással van. Európa a világ első számú turisztikai célállomása, 2014-ben a globális idegenforgalom több mint felét a kontinensre érkező látogatók tették ki. Az ágazatból származó bevételek az Unió GDP-jének már most csaknem tíz százalékát adják, ami 2025-re az előrejelzések szerint további fél százalékkal is nőhet. Csak az Unióban huszonötmillió embert foglalkoztat a turizmus és ez az egyetlen ágazat, amely az EU-ra jellemző magas munkanélküliség ellenére továbbra is az egyik legnagyobb munkahelyteremtő kapacitással rendelkezik nem csak Európában, de világszinten is. Ezt pedig ki kell tudnunk használni Európa és azon belül Magyarország javára. Én ezért dolgozom.

Szerző
Témák
Ujhelyi István