Előfizetés

Penészes falak, kizsigerlő emberhiány - Újabb orvosok vallottak

Publikálás dátuma
2015.12.21. 14:53
Szörnyű állapotok uralkodtak a Merényi kórházban is, amit csak a sokadik botrány után újítanak fel. FOTÓ: Népszava
Egy orvoscsoport foglalta össze nyílt levelében a magyar egészségügy problémáit. Az utóbbi hónapok botrányai után úgy érezték, hogy meg kell szólalniuk. Nevük vállalásával és a problémák megfogalmazásával szeretnének változást elérni, mert úgy érzik, hogy már nincs mire várni. Az orvosok meséltek a hálapénzről, amit bár ők nem fogadnak el, sokan igen, ez pedig összefügg az alacsony bérekkel és a beteg-orvos kapcsolat rossz bizalmi viszonyával. A szakemberek omló, penészes falakról,  szörnyű infrastruktúráról és kizsigerlő szakemberhiányról is beszéltek, és arra kérik az embereket, hogy írjanak az egészségügyi államtitkárnak.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport orvosai fogalmazták meg nyílt levélben az Indexnek az egészségügy legégetőbb problémáit, miután az elmúlt hetekben sorra derült fény az orvosok és ápolók egyre lehetetlenebb kórházi munkakörülményeire. Szent Imre és a Szent István kórház felmondásos esetei mellett a veszprémi Csolnoky Ferenc kórházban mondott fel 16 orvos, a történetek lökést adtak az egészségügy szereplőinek, hogy egyre nyíltabban beszéljenek a munkakörülményeikről.

Az orvosok szerint az elsőfokú probléma a hálapénz rendszerének létezése – a csoport tagjai vállalják, hogy alacsony fizetésük ellenére sem fogadnak el hálapénzt. Egyenesen szégyellik az orvosok is, és nem is beszélnek a hálapénz elfogadásáról, így nehéz megállapítani, hogy milyen szinten szőtte át ez a fajta korrupció az egészségügyet – említést tesznek olyan orvosról is, aki a nyugati orvosfizetéssel megegyező jövedelmet alakít ki a hálapénznek köszönhetően.

Mint írják, az alacsony bérek magukban hordozzák a hálapénz rendszerének fennmaradását. Míg külföldön egy jó orvost a "magyar miniszterelnök fizetésével várják külföldön", addig itthon egy meghatározott bértábla szerint lehetséges csak az előmenetel. Azonban az állam nem számol azzal, hogy egy alulfizetett rezidens a munkájával számos beteget tesz újra munkára alkalmassá.

Az omladozó és penészes falak és az ehetetlen étel csak díszlet a levélírók szerint. Egy orvos például hiába ismer fel egy súlyos rákos megbetegedést, a CT- és MR-készülékek hiánya miatt nem lehet érdemi kezelést folytatni, ennek következtében Magyarországon van a legnagyobb esélye a rákkal diagnosztizált betegeknek a halálozásra az OECD országai között.

Emellett a kizsigerelő emberhiányt emelik ki, ugyanis bárki, aki elvándorol vagy elhagyja a pályát, a feladatait az itt maradt kollégáknak kell ellátnia, az egészségügy nem tud csökkentett kapacitással működni, mindenkit el kell látni.

Arra kérték az orvosok az állampolgárokat, hogy írjanak levelet Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárnak, melyben megkérdezik, hogy

  • Milyen határidőt ad a hálapénz "kikopására"?

  • Milyen konkrét lépéseket tesz 2016-ban az orvos- és szakdolgozó-elvándorlás mérséklése és az orvos és szakdolgozói felsőoktatási képzés megerősítése érdekében?

  • Mikorra hív össze kerekasztalt, ahol a kormányzat figyelembe veszi a társadalom, az egészségügyi érdekképviseletek és a gazdaság képviselőinek véleményét?

Ápolónők panaszkodtak nemrég a Népszavában is, milyen megalázásokat kell elviselniük a létszámhiány miatt kötelező túlórák és a létfenntartáshoz sem elegendő bérek mellé az orvosoktól, akik sokszor 30-40 éves tapasztalatuk ellenére megkérdőjelezik hozzáértésüket. Napokkal ezelőtt névtelen levél érkezett szerkesztőségünkbe a Borsod Mentő egyik gépkocsivezetőjétől, aki teljesen kiborult, mert a miskolci kórház igazgatója állítólag szaftos káromkodásokkal tarkított üvöltözés kíséretében tiltotta meg neki és kollégájának, hogy az intézmény területén rendbe tegyék műszak végén a mentőautót, ami napközben besározódott. Ilyen véleményeket nem szoktunk közölni, de a magyarázat, hogy megalázta, emberi méltóságukban sértette meg őket a főorvos, egyre gyakrabban hangzik el az egészségügyben uralkodó állapotok jellemzéseként.

Az, hogy szép lassan csúszik a szakadék felé a magyar egészségügy, ma már nem titkolható tovább, még akkor sem, ha az ágazat vezetése erről nem hajlandó tudomást venni. A Népszabadság beszámolója szerint Ónodi-Szűcs Zoltán a Szent Imre Kórházból tömegesen távozó altatóorvosok miatt kitört botrányt egyszerű munkaügyi vitának nyilvánította, ami miatt szerinte minisztériumi szinten nem kell vizsgálódni. Az egészségügyi államtitkár ezt egy olyan háttérbeszélgetésen közölte, ahová – követve a feudális hűbérurak módszereit – csak néhány kiválasztott újságírót hívott meg, kritikus internetes portálok mellett a Népszava sem lehetett jelen.

Pedig lassan nem lehet szőnyeg alá söpörni, hogy az ágazatban azóta is sokat romlott a helyzet, hogy az ápolók utcai akciókat kezdtek tavasszal, mert testközelből látták a baj nagyságát. Az orvos- és nővérhiány ma már akkora az országban, hogy a kórházak egymástól csábítják el az itthon maradt szakembereket, mert néhány ezer forinttal magasabb bér, vagy néhány órával kevesebb kötelező ügyelet már csábító a fizikai és - a fenti példák alapján igazolható - idegösszeroppanások elől menekülve.

Deutsch elbukta a drogpert

Publikálás dátuma
2015.12.21. 14:41

"A bíróság bizonyítva látta, hogy Deutsch Tamás drogozott" - írta Facebook-oldalán Juhász Péter, a Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletét kommentálva. Az Együtt alelnökének, belvárosi képviselőnek egyik tanúja egy rendőr volt. 

"1998-tól dolgoztam a BRFK kábítószer-bűnözés elleni osztályán, mint nyomozó. 1998 nyarának végén érkezett információ arról, hogy a XVI. kerület, Sashalomban található masszázsszalonban kábítószer-terjesztés és -fogyasztás zajlik rendszeres jelleggel. Konkrétan heroinról és kokainról volt szó... egységünk megjelent (a helyen), igazoltattuk a bent tartózkodókat, emlékezetem szerint néhány személyt elő is állítottunk, illetve kábítószer gyanús anyagokat foglaltunk le... Azt tapasztaltuk, hogy az egyébként számunkra ismeretlen vendégek között ott tartózkodik Deutsch Tamás is. Klinikai tünetek alapján, megítélésem szerint kábítószer hatása alatt állhatott, viselkedése zavart volt, beszéde összefüggéstelen. A mentelmi jogra való tekintettel vizsgálatot nem végezhettünk rajta, nem igazoltathattuk, de munkám során rengeteg olyan emberrel találkoztam, aki hasonló tüneteket produkált, és később bebizonyosodott róluk, hogy kábítószert fogyasztottak. Kokaint és heroint abban a helységben is találtunk, amelyben Deutsch Tamást tartózkodott. Kivittük az épületből, vele szemben intézkedni nem volt lehetőségünk, hiszen országgyűlési képviselő révén mentelmi joga volt. Sokan voltak a környéken... Deutsch fejét letakarva gondoskodtunk az elszállításáról. Pár hónappal (később) információt kaptunk, hogy a Margit utcában üzemel egy kupleráj, ahol kábítószer-terjesztés és -fogyasztás zajlik... a helyszínen kokaint találtunk. Az ott tartózkodó személyeket igazoltattuk. Közöttük Deutsch Tamást ismertük fel, viselkedése ismét zavart volt, tudatmódosító szer hatása alatt lehetett. Ám mentelmi joga miatt őt nem igazoltathattuk, és nem állíthattuk elő" - idézi a vallomást Juhász.

Az Együtt politikusa egy másik tanútól is idéz: "1995 nyarán az Extacy 2000 night club üzletvezetőjeként dolgoztam, ahol törzsvendég volt Deutsch Tamás. Ezen a helyen rendszeresen fogyasztott velem együtt kokaint, mivel az üzlet akkori tulajdonosa közvetlen beszerző volt az abban az időben Spanyolországból beszállított kokainnak. Ez a kokain kb. 60%-os volt, ezért kizárólag prominens emberek voltak képesek megfizetni. Ez a tisztaságú kokain utcai forgalomban nagyon ritka, ezért jártak oda ezek az emberek. Deutsch Tamást 1986 óta ismertem személyesen is, 1995-ben tisztában voltam vele, hogy ő parlamenti képviselő... 1995 június, július, augusztusában tőlem vásárolt kokaint, összesen 50-60 grammot" .

Szabó Csilla bírónő úgy ítélte meg: összességében megállapítható, hogy Juhász jóhiszeműen járt el, a kormánypárti politikus jó hírneve nem sérült, a zavartalan magánélethez fűződő joga pedig azért nem, mert közszereplőként maga kezdett el beszélni a droghoz való viszonyáról - írta az Index az indoklást idézve. Juhász ugyanakkor 100 ezer forintos büntetést kapott, mert visszaélt Deutsch képmásával. ( Juhász a fotóhoz azt írta, úgy tűnik, hogy a felvételen is kábítószer befolyása alatt állhatott a fideszes politikus) Deutsch az ítélethirdetés után azt mondta: örömmel vették, hogy a bíróság megállapította Juhász jogsértését a fénykép ügyében, egyebekben fellebbezni fog, mert fenntartja, hogy soha nem fogyasztott drogot.

Fotóval bizonyítanák, hogy törvényt sértett Lázár

Publikálás dátuma
2015.12.21. 13:27
FOTÓ: Népszava
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a Miniszterelnökséget vezető Lázár János egy olyan vadászaton vett részt, amelyen törvénysértő módon kiskorú gyermek kezébe is fegyvert adtak.

Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője hétfőn Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, több olyan kép került a birtokukba, amelyen Lázár János látható egy vadászaton. A képek egyikén a miniszter egy fegyvert tartó kisfiú mögött tűnik fel, míg egy másikon "vesszővel avat vadásszá" ugyancsak gyermekeket. Kiemelte, mindez azért aggályos, mert a hatályos törvények szerint csak a 18. életévüket betöltött személyek lehetnek vadászok. A büntető törvénykönyv (Btk.) alapján emellett a lőfegyver engedéllyel nem rendelkezőnek történő átadása is bűncselekménynek számít - tette hozzá. Gréczy Zsolt szólt arról is: nem tudják, hogy Lázár János tettesként vagy bűnsegédként érintett az esetben, a nyomozóhatóság feladatának tartják ugyanis annak kiderítését, hogy a tárcavezető adott-e át fegyvert gyermekeknek, vagy csak tudomása volt arról.

A DK szóvivője idézte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy korábban nekik adott parlamenti válaszát, amelyben a miniszter súlyos kötelezettségszegésnek nevezte, ha egy vadász gyermek kezébe ad fegyvert. Fazekas Sándor szerint ilyen esetekben felmerül a lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés gyanúja - folytatta Gréczy Zsolt, aki közölte, pártja ezért feljelentést tesz, továbbá kezdeményezik Lázár János vadászati engedélyének visszavonását. Az ellenzéki párt szóvivője kérdésekre válaszolva elmondta, a képeket ismeretlen feladótól, levélben kapták, azok készítési helyét nem ismerik, ugyanakkor azt feltételezik, hogy idén ősszel készülhettek.

Lázár: állok minden vizsgálat elé
A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: áll minden vizsgálat elé azoknak a fotóknak az ügyében, amelyeket a Demokratikus Koalíció hozott nyilvánosságra egy vadászatról hétfőn. Köszönöm a Demokratikus Koalíció kitüntető figyelmét, hogy a családomat és a szabadidőnk közös eltöltését szemmel tartja. Szeretném megnyugtatni a párt tagjait: állok minden vizsgálat elé - írta a miniszter közleményében. Lázár János közlése szerint a képeken látható vadászaton vendégként vett részt, másokhoz hasonlóan a családjával. Az egyik képen látható fegyvert tartó alak nem a hozzátartozóm - szögezte le a miniszter.

Forrás: dkp.hu

Forrás: dkp.hu