Előfizetés

Tarlós: nem mondtam, hogy "megszűnik az agglomerációs tömegközlekedés"

Publikálás dátuma
2015.12.22. 18:20
Népszava fotó
A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) cáfolja azokat a félreértelmezett híreket, amelyek szerint megszűnik az agglomerációs tömegközlekedés. A főpolgármester is korrigált.

A szervezet közleményében azt írja: a valóság az, hogy korábbi megbeszéléseknek megfelelően Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester hétfői találkozóján szóba került az agglomerációs járatok állam általi átvétele, de ez nem megszűnést jelent. Konkrét döntés azonban nem született a témában. A  kerületi vezetők jelentős többsége közösen megoldandó kérdésként tekint a tömegközlekedés finanszírozására, hiszen az sok százezer budapesti polgár mindennapi életét érinti, függetlenül attól, hogy melyik városrészben él - így a dokumentum.

A BÖSZ határozottan cáfolja azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a kerületi polgármesterek Tarlós Istvánnal közösen tiltakozó levelet írtak volna a miniszterelnöknek az iparűzési adó átcsoportosításával kapcsolatban. Ilyen levelet senki sem írt - hangsúlyozták, hozzáfűzve: a kormánypárti fővárosi polgármesterek támogatták a parlament döntését, és a főpolgármester korábbi elvárásaival összhangban vállalták, hogy a 2012-ben átengedett nyolcmilliárd forinton túl további hatmilliárd forinttal járulnak hozzá a közösségi közlekedés kiadásaihoz.

Tarlós István kedd esti, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: sehol nem állította, hogy tiltakozó levelet írtak volna a kerületi polgármesterekkel az iparűzési adó átcsoportosításával kapcsolatban.  Azt sem állította - tette hozzá-, hogy megszűnik az agglomerációs közlekedés, hanem azt, hogy az agglomerációs településeknek az állammal kell tárgyalniuk a finanszírozásáról. Ebben állapodott meg a miniszterelnökkel - tette hozzá. A feladatot a HÉV-vel együtt az állam átveszi - közölte a főpolgármester. Úgy fogalmazott: "az ettől eltérő híreket én sem erősítem meg (...) Sem a BÖSZ elnökeként, sem főpolgármesterként nincs ellentmondás köztem és a kerületi polgármesterek között."

A parlament december 15-én fogadott el törvénymódosítást az új fővárosi forrásmegosztásról: a jövőben a fővárosi kerületek nagyobb mértékben járulnak hozzá a tömegközlekedés finanszírozásához, mint eddig.

lásd még: Kiszúrtak Budapesttel  illetve: Orbán karácsonyi "ajándéka" a budapestieknek

Játszma tiszthátrányban

Dőreség lett volna azt gondolni, hogy Orbán szépen becsomagolt karácsonyi ajándékot ad a budapestieknek - írja holnap megjelenő jegyzetében Somfai Péter.

Olyan sakkjátszmába kellett Tarlós Istvánnak belemennie, amiben jelentős tiszthátránya van. Mondhatja ő persze a kormányfőnek, hogy ha nem kapja vissza valamilyen forrásból azt a közel 21 milliárd forintot, amivel december közepén az Országgyűlés csökkentette a város rendelkezésére álló forrásokat, akkor majd leállítja az agglomerációs tömegközlekedési járatokat, erre a másik legfeljebb megvonja a vállát. Legyen az a szatellit települések, meg Tarlós háborúja. A világ nem dűl össze, mint ahogyan a múlt év végén bevezetett útdíjak miatt sem lett újabb „taxisblokád”. Az emberek morogtak néhány napig, szidták azt, aki csak eszükbe jutott, majd szépen beálltak a sorba az autópálya kasszákhoz.

Ismerve a miniszterelnököt, nála nincsen „ingyen ebéd”. Ha valaki kapni szeretne, adjon is cserébe. Tarlós nem Garancsi vagy Mészáros, ő nem tudja hozzájuk hasonló módon kifejezni a háláját, tőle legfeljebb politikai szívességre futja. És mi lehet annál kézenfekvőbb, mint amit a sebtiben összehívott közgyűlésen megszavaztatott: Budapest is odarúghat egyet Simicskának, ahol minden férfinek fáj.

Orbán karácsonyi "ajándéka" a budapestieknek

Publikálás dátuma
2015.12.22. 17:35
Forrás: Orbán Viktor 2014 december/Facebook
Mint megírtuk, Tarlós István főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott hétfői megbeszéléséről elmondta: Budapest a jövőben nem foglalkozik az agglomerációs közlekedés finanszírozásával, a kérdésről az agglomerációs településeknek az állammal kell tárgyalniuk.

Az MSZP szerint nagy pofont kaptak a budapestiek Orbán Viktor miniszterelnöktől, aki veszélybe sodorta a fővárosi közszolgáltatásokat. Horváth Csaba írásos garanciát várt volna a budapesti tömegközlekedés hosszú távú finanszírozásának rendezésére, továbbá arra, hogy a kormány garantálja a fővárosi fejlesztéseket, vonja vissza a Budapestnek káros legutóbbi törvénymódosításokat és tartsa távol magát a budapestiek vagyonától.

Az LMP úgy látja, Orbán Viktor ki akarja véreztetni Budapestet. Csárdi Antal, az ellenzéki párt fővárosi képviselője szerint az iparűzési adó újraosztása nem jelent megoldást a főváros hosszú ideje megoldatlan finanszírozási problémáira. Miközben Budapest kormányzati kezdeményezésre a nyári olimpiára pályázik, addig a kormány arra sem biztosít forrást, hogy a főváros legalább egy rendes hétköznapot meg tudjon szervezni - fogalmazott, majd megismételte, az LMP szerint a tömegközlekedés költségein egyenlően kellene osztoznia az utasoknak, a fővárosnak és a kormánynak.

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint a főpolgármester egy üres ígérettel távozott hétfőn a miniszterelnöktől. Pataki Márton, a párt budapesti elnöke kiemelte: amennyiben a tárgyalások tempója változatlan marad, akkor a fővárosi önkormányzatnak 2019-ig kell finanszíroznia az agglomerációs járatokat. Az a kérdés, hogy miért bízzanak a budapestiek Tarlós Istvánban, aki ma már fenyegetőzni sem mer - hangsúlyozta az Együtt politikusa, aki szerint a főpolgármesternek és a kerületi vezetőknek távoznia kell, ha nem hajlandóak ellátni feladatukat.

A PM-es Karácsony Gergely a Népszavának elmondta: felháborítónak tartja, hogy a kerületeknek kell ezentúl a közösségi közlekedést finanszírozni, pedig ez egyáltalán nem feladatuk. Korábban volt szó ilyesmiről, de akkor még arról beszéltek, hogy a kormány hozzájárul a költségekhez. A BKV hosszú távú finanszírozását meg kell oldani - figyelmeztetett Karácsony, aki abszurdnak, felelőtlennek tartja, hogy a kormány ki akar vonulni a BKV finanszírozásából. Ráadásul úgy, hogy Budapestnek a helyi iparűzési adóból egyéb szolgáltatások terhére kell majd a tömegközlekedést fenntartania.

 A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) szerint Tarlós István totális vereséget szenvedett Orbán Viktorral szemben, a kettőjük közötti politikai csata igazi vesztesei azonban a fővárosiak. Szbadai Viktor, a Liberálisok budapesti választmányának elnöke szerint a főpolgármester nem tudja képviselni a budapestiek érdekeit, a Fidesz támogatottjaként sem találja a közös hangot a pártvezetéssel, ráadásul mélyen megalázó helyzetbe navigálta magát