Előfizetés

Katinkánál betelt a pohár

K. D.
Publikálás dátuma
2015.12.23. 06:58
Hosszú Katinka változásokat sürget FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Hosszú Katinka élesen bírálta a Magyar Úszószövetséget. Mint mondta: a sportági vezetők elvárják a világszínvonalú eredményeket, de az ő oldalukról közel sem biztosított a világszínvonalú háttér. Kiemelte: az elnökség megelégedett a magyar úszás jelenlegi helyzetével, és nem gondolnak arra, hogy mi lenne szükséges az előrelépéshez.

„A magyar szövetség egy olyan rendszert épített fel, ahol az úszók és edzők arra pazarolják a legtöbb idejüket és energiájukat, hogy folyamatos harcot vívjanak a szövetséggel házon belül. A legtöbbjük nincs tisztában az elvárásokkal és célokkal mivel nincsenek pontosan lefektetett szabályok és követelmények” – fogalmazott Hosszú Katinka, aki kiemelte: három éve próbál javítani a honi úszás helyzetén, ám javaslatai ez idáig „süket fülekre találtak”.

A tavaly az év női úszójának választott sportoló kifejtette: szüksége lenne egy állandó masszőrre, aki a világkupaversenyekre is vele utazik. Hosszú a Komjádi uszodában készül, ám a medence partján kénytelen öltözni, és a felszerelését mindenhova magával vinni, mert nincs privát helysége, ahova lepakolhatna. Emellett egy videoelemző programot kért a szövetségtől, amellyel egyrészt a saját úszását, másrészt a riválisokét vizsgálhatná. A változások a többi úszót is szolgálnák.

„Nem ön az első, akivel beszélek. Rákényszerültem, hogy elmondjam: a tavalyi, dohai rövid pályás vb-n odaadtam Katinkának a hotelszobámat is, s negyven fokban mentem el futni, hogy ő pihenhessen. Ha rajtam múlna, és lenne szobám a Komjádi uszodában azt is odaadnám Hosszúnak – kezdte lapunknak Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke. – A létesítmény nem hozzánk tartozik, a Nemzeti Sportközpont kezeli. Ha Katinka szeretne egy külön öltözőt, meg kell adni neki, csak azt nem tudom, hogy erre van-e lehetőség.” A masszőrről is szót ejtett a sportvezető, mint mondta: Debrecenben él az a szakember, akit a kiváló úszó szeretne foglalkoztatni. Neki felajánlott a szövetség magasabb fizetést, sőt, lakást is bérelne, ám a masszőr nemet mondott az ajánlatra.

Hozzátette: 73 millió forintért rendeltek kamerarendszert Hollandiából, ami öt méterenként fogja majd a Tüske Csarnokban a versenyzők mozgását felvenni, hogy utána a szakemberek nyugodtan analizálhassák. Hosszú kért egy testre szabott kamerát is, ez is hamarosan meglesz. Nem egyet, hanem húszat szereznek be közbeszerzési eljáráson, és nemcsak Hosszú, hanem a Vasas is részesül belőle.

„Tudom, a kijelentésemmel saját magamat teszem ki esetleges támadásoknak, de ezt vállalom. Szerencsés helyzetben vagyok, hogy most kiállhatok azokért az úszókért is, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy felszólaljanak, mert attól félnek, azt a minimális támogatást is elveszítik, amiben jelenleg részesülnek” – nyilatkozta az Iron Lady. Gyárfás a Népszavának úgy fogalmazott: jó kapcsolatot ápol az úszókkal, nem érezte, hogy félnek tőle. „Nem lesz semmilyen retorzió, ha valaki felvállalja, ami bántja, mert értük vagyunk” – tette hozzá. Katinka elárulta, akkor „telt be a pohár” nála, amikor a kérések teljesítését a MÚSZ attól tette függővé, hogy az arcát és nevét adja-e a 2017-es vizes vb reklámozásához, miközben eddig azt hangoztatták, hogy „azok kaphatják meg ezt az extra támogatást, akik eredményt hoznak egy világversenyről”.

„Eddig senkinek nem beszéltem erről, mert úgy éreztem belügy – rögzítette a MÚSZ elnöke. – Mi felkértük Katinkát, hogy szerepeljen a promóciós videóban. Erre az Iron Lady azt válaszolta: nem vállalja. Katinkának abban nem lehet kétsége, hogy a MÚSZ teljes mértékben megbecsüli és támogatja.” Majd hozzátette: Katinka a világ legjobb úszója, a szövetség pedig próbál felnőni hozzá. Hosszú elmondta: 2011-ben a világbajnoki 6. helyével eredménytelennek könyvelték el, 2012-ben az olimpiai negyedikként szintúgy.

Nem panaszkodott, mert elhitették vele, hogy nem hozta az eredményeket, így nem is jár a plusz támogatás. Meglepetésére azonban, 2013-ban két vb-aranyéremmel a zsebében sem kapta meg ezt a juttatást. A még eredményesebb 2014-es és az idei év sem hozta meg a várt segítséget a szövetségtől. Siklós Erik, a Magyar Olimpiai Bizottság marketing- és kommunikációs igazgatója annyit mondott, hogy a MOB meg fogja vizsgálni a kialakult helyzetet, és a MÚSZ-szal közösen megpróbál majd megoldást találni.

Márton Anita aranyérme

R.T.
Publikálás dátuma
2015.12.23. 06:56
Márton Anita egy 1989-ben felállított magyar rekordot adott át a múltnak FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ CAMERON SPENCER
Elérkeztünk a 2015-ös év végéhez, s hagyományainknak megfelelően megint felidézzük az év legérdekesebb sporteseményeit, külön kiemelve a magyar sportolók teljesítményét. Akadtak szép pillanataink, de olyanok is, amelyekre talán nem emlékezünk vissza szívesen. Januárban már akadtak magyar sikerek is. Összefoglalónkat március hónappal folytatjuk.

A hónap legnagyobb magyar nemzetközi sportsikere a női súlylökő Márton Anita nevéhez fűződik, aki a Prágában megrendezett fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett. Utoljára 1985-ben állhatott magyar versenyző a dobogó legmagasabb fokára fedettpályás Eb-n. Akkor Bakos György 60 méter gáton és Pálóczi Gyula távolugrásban győzött -, érmet pedig 13 év szünet után szerzett ismét magyar sportoló.

Márton Anita, aki 2014-es zürichi szabadtéri Eb-n bronzérmet szerzett, nagyszerű sorozatot produkált a döntőben: minden kísérlete 18 méter fölé szállt. Az első két sorozat után az élen állt, előbb 18,05-tel, majd 18,39-cel, de harmadikra 18,60-nal megelőzte őt a fehérorosz Julija Leancjuk. Márton ekkor 18,56-ot ért el, majd negyedikre 18,29-ig, ötödikre pedig 18,43-ig jutott, vagyis maradt legkomolyabb riválisa mögött. Hatodik, azaz utolsó kísérletére azonban 19,23 méteres országos csúccsal visszavette a vezetést, és erre már nem volt válasza Leancjuknak. Régi rekordot adott át a múltnak Márton Anita, hiszen az eddigi fedettpályás magyar rekordot Horváth Viktória tartotta, aki 1989. március 8-án 19,20-t lökött.

Idézzük fel Márton Anita verseny utáni nyilatkozatát. "Nagyon örültem volna már a második helynek is, így az utolsó lökésnek úgy mentem neki, hogy lesz, ami lesz, beleadok apait anyait. Mindeközben a rúdugrás döntője miatt nagy volt a szurkolás a csarnokban, talán ez is segített picit" - tette hozzá. A magyar atlétikai csapat 12 sportolóval képviseltette magát az Eb-n. A férfiaknál Baji Balázs a döntőig jutott, ahol 7,65-ös eredménye a hetedik helyre volt elég. A többi férfi sportolónk nem került be egyik szám fináléjába sem. A nőknél az ötpróbázó Farkas Györgyi hatodik lett 4564 ponttal, Szabó Barbara magasugrásban ért el nyolcadik helyezést 185 centis ugrásával.

A prágai Eb-n igazolta klasszisát a franca rúdugró, Renaud Lavillenie, aki 604 centiméterrel végzett az élen. Hatalmas fölényét mi sem jellemzi jobban, hogy az ezüst- és bronzérmes versenyző, az orosz Alekszandr Gripih, illetve a lengyel Piotr Liszek 29 centimérrel kevesebbet teljesítettek. Az olimpiai bajnok Lavillenie 2009 óta nem talált legyőzőre a fedettpályás Eb-ken.

Megrendezték a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek visszavágóit. Bár az első találkozón a PSG otthon csak 1-1-et játszott a Chelsea ellen, a visszavágóban a hosszabbításban, egy 2-2-re végződött találkozón, idegenben szerzett találatokkal sikerült biztosítania a továbbjutást. Szintén hosszabbítás után verte ki az Atlético Madrid a Leverkusent. A Bayern München szabályosan lemosta a pályáról a kijevi 0-0 után a donyecki Sahtart: 7-0-ra nyert. A Juventus 5-1-es összesítéssel jutott túl a Borussia Dortmundon.

A Real Madrid továbbjutásánál nagyon rezgett a léc. Hiába nyert Carlo Ancelotti együttese 2-0-ra az első gelsenkircheni meccsen, a madridi visszavágón 4-3-ra vezetett a Schalke, így egyetlen gólra volt a továbbjutástól. Ezt azonban végül nem tudta megszerezni, így elmaradt a szenzáció. Az AS Monaco kikapott ugyan hazai pályán 2-0-ra az Arsenaltól, de idegenben lőtt gólokkal továbbjutott. 5-1-es összesítéssel ment tovább az FC Porto a svájci Basellal szemben. Az FC Barcelona pedig kettős győzelemmel jutott túl a Manchester Cityn.

A magyar labdarúgó válogatott március 29-én kezdte meg „menetelését” a franciaországi Európa-bajnoki döntő felé. Igaz, a Görögország ellen mutatott gól nélküli döntetlen, melynek során Dárdai Pál ült a kispadon, még nem kápráztathatta el a közönséget. A spanyol bajnokság 28. fordulójában, 1-1-es félidő után 2-1-re nyerte az El Clásicót az FC Barcelona csapata. Pedig ha a Real nyert volna, visszakerülhetett volna az élre.

Esélyeshez méltó módon nyert az akkor még MKB-MVM-nek nevezett Veszprémi kézilabdacsapat a SEHA Ligát. A legjobb hat viadalát, a final sixet a bakonyi székhelyen vívták. Soha korábban nem rendeztek ilyen jelentős sporteseményt Veszprémben. Az első meccsen még nehezen nyertek Nagy Lászlóék 25-24-re a PPD Zagreb ellen, a döntőben azonban kiütötték a Meskov Bresztet: 32-21 lett a vége. A finnországi Kontiolahtiban rendezték meg a 47. sílövészet, ismertebb nevén biatlon világbajnokságot. Összesen 11 aranyat osztottak ki. Az éremtáblázaton Franciaország végzett az élen három arannyal, két ezüsttel és egy bronzzal. A franciák zsenije, a 2010-es és a 2014-es téli olimpia bajnoka, Martin Fourcade ezúttal kénytelen volt beérni „csak” egy arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal.

Több magyar érem is született a futócéllövő (korábban légfegyveresnek nevezett) Európa-bajnokságon, a hollandiai Arnhemben. Ezüstérmet nyert Boros László a 40 lövéses vegyes számban. Boros az alapversenyt 385 körrel az élen zárta, hármas holtversenyben a svéd Emil Martinssonnal és a finn Tomi-Pekka Heikkilával. Az érmek sorsáról így a szétlövés döntött a három sportoló között, s ebben a svéd lövő volt a legpontosabb, Borosnak ugyanakkor finn vetélytársát sikerült megelőznie. Szintén a felnőttek között a Boros László, Sike József, Tasi Tamás összeállítású csapat harmadik lett a férfi futócél 30+30-as számban.

Előzőleg a 14 éves Gáspár Lalita a junior női puskások között, Major Veronika pedig a junior női futócéllövők 40 lövéses vegyes számában győzött. Szintén a juniorok között az ifjúsági olimpiai bajnok Péni István puskában másodikként végzett, csakúgy mint a pisztolyos junior lány csapat. Március folyamán két Forma-1-es versenyt rendeztek. Lewis Hamilton rögtön Ausztráliában igazolta klasszisát: első helyen ért célba Nico Rosberg és Sebastian Vettel mögött. A Maláj Nagydíjon viszont Vettel végzett az élen, Hamilton második, Rosberg pedig harmadik lett. E hónapban kezdődött meg a túraautó-világbajnokság. Az Argentínában megtartott versenyen Michelisz Norbert, a Zengő Kotorsport versenyzője az első futamban hatodik lett, a másodikban pedig a hetedik helyen ért célba.

Dárdai színes álmai

R.T.
Publikálás dátuma
2015.12.23. 06:54
A csodaedző magabiztosan várhatja 2016-ot FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Nem kérdéses, melyik csapat volt a Bundesliga őszi szezonjának meglepetéscsapata: a Hertha BSC, amely a 2014-2015-ös évadban még majdnem kiesett, most pedig ott áll a dobogó harmadik fokán. A Hertha 32 pontot gyűjtött, ennél többre csak a 2008-2009-es szezonban volt képes, amikor 17 forduló után 33 ponttal rendelkezett.

Dárdait Pált 2015 februárjában nevezték ki trénernek. Egy minden szempontból a mélyponton lévő együttest vett át, valamint a berlini megbízatás mellett a magyar válogatott szakmai munkáját is irányítania kellett, egészen július 20-ig. A bennmaradást sikerült is kiharcolnia, érdemeit az sem csökkenti, hogy ez csak az utolsó játéknapon dőlt el véglegesen: a szintén 35 pontos Hamburger SV kényszerült osztályozóra. Az a csapat azonban, amely nekifutott az idei szezonnak, már teljes egészében az ő keze nyomát viseli. Ő tartotta az alapozást, s ő javasolta a bosnyák válogatott Vedad Ibisevic leigazolását. A szezon előtt negyven pontban határozta meg azt a minimumot, amit csapatának el kell érnie.

Terveiben nem sokan bíztak. A bukmékereknél nyáron a 3. helyen állt azon a listán, amely a várhatóan leghamarabb kirúgandó szakvezetők nevét tartalmazta. Ám nemcsak tapasztalansága miatt sem hittek benne. Azért sem, mert a Hertha anyagi lehetőségei meglehetősen korlátozottak. A magyar tréner, ha nem is ötéves, de négymeccses tervet dolgozott ki. Kikötötte, hogy minden négyes blokkban öt pontot kellene szerezni. Edzői koncepciója pedig az volt, hogy minél többet kell tartani a labdát, fokozatosan kell felépíteni a támadásokat a szélek gyors kihasználásával. A stratégia kidolgozásában fontos szerepet játszik segítője, Rainer Widmayer, ő térképezi fel az ellenfeleket, s ad tanácsokat a taktikára.

Az edzői páros nagy hangsúlyt helyez a játékosok egyéni képességeinek fejlesztésére is. Ez különösen Salomon Kalou esetében szembetűnő: kilenc gólt ért el a bajnokságban, hármat a kupában, miközben az előző évben összesen volt hatszor eredményes. „Dárdai közel áll a játékosokhoz, az ő nyelvüket beszéli. 32 pont után a tréner is megengedheti magának, hogy kimenjen a szurkolókhoz ünnepelni” – ismerte el a magyar trénert Michael Preetz klubmenedzser a Mainz elleni vasárnapi 2-0-s győzelem után.

Dárdai álma akkor válna valóra, ha a kupagyőzelmet is sikerülne bezsebelni. A február 10-én esedékes negyeddöntőben a Herthának a másodosztályú Heidenheimmel kell megmérkőznie. A magyar szakember már tudja is, mit tesz, ha valóra válna a nagy álom, a kupadiadal. A berlini RBB televízió műsorvezetőjével, Jessy Wellmerrel megállapodott abban, hogy kékre festi a haját, ellenkező esetben az újságíró a berliniek egyik találkozóján a csapat kabalafigurájának, Herthinónak öltözik be. A programban megszólalt édesapja, idősebb Dárdai Pál is, aki elmondta, fia vezetőedzőnek való kinevezése után azonnal érezte, „hogy a jó ember van a jó helyen”. Annyi bizonyos, hogy télen nem igazolnak új játékosokat, de Dárdai meggyőződése: a jelenlegi kerettel is nagy célokat lehet elérni.