Százezrek bejárása a tét

Publikálás dátuma
2015.12.24 06:03
Ki fizet a határon túl? FOTÓ: NÉPSZAVA
Fotó: /
Miért kell egy fideszes belső vita miatt 300-400 ezer embert hátrányos helyzetbe hozni - kérdezte a főpolgármester keddi bejelentése kapcsán Gémesi György. Gödöllő polgármestere szerint Tarlós István és a kormány vitájához az agglomerációs településeknek nincs köze, a közösségi közlekedés finanszírozása állami feladat, így számára értelmezhetetlen, miért kellene nekik egyeztetniük a BKV szolgáltatásairól a kormánnyal.

Barátságtalan akciónak nevezte Gödöllő polgármestere Tarlós István bejelentését, miszerint a főváros nem finanszírozza tovább az agglomerációs közlekedést. Gémesi György lapunknak arról beszélt, a települések közötti tömegközlekedés biztosítása és finanszírozása kötelező állami feladat, ezért számára valójában értelmezhetetlen, miről kellene tárgyalniuk a kormánnyal. Arra emlékeztetett, hogy 1990-ben, amikor a főváros az államtól az eszközökkel együtt átvette a BKV-t, a felek arról állapodtak meg, hogy a HÉV összeköti az agglomerációt Budapesttel. Természetesen a közösségi közlekedést a mindenkori kormány a BKV-n keresztül finanszírozza. Lehet, hogy az ország jelenlegi vezetői elfeledkeztek erről, de Gémesi nem, hiszen ő már akkor is a város polgármestere volt.

Azok a települések, ahol BKV buszok járnak megtehetik, hogy más közlekedési cégekkel állapodjanak meg. A kötött pályán közlekedő HÉV-et azonban Gödöllő nem tudná lecserélni, de a polgármester arra figyelmeztetett, hogy a MÁV sem kér pénzt a településektől. Az esetleges plusz költségeket amúgy sem tudják vállalni, az állam ugyanis már éppen elég feladatot sózott az önkormányzatokra. Csak a kötelező, nem rászorultsági alapon ingyenes óvodai étkeztetés 50 millió forintjába kerül a városnak.

Gémesi érthetetlennek tartja, hogy ha a parlament a kormány javaslatára már júliusban elfogadta a 2016-os költségvetést, Tarlós István és a fideszesek miért nem előbb beszélték meg egymás között a finanszírozási kérdéseket. "Tarlós nyilván befeszített", de ezt a vitát a főpolgármesternek kell az állammal lefolytatnia, az agglomerációs településeknek ehhez a gödöllői polgármester szerint jelenleg nincs köze. Egyébként azt a 11 milliárd forintot, amit eddig erre fordított a főváros, a központi költségvetés elbírja, a települések viszont nem tudnák kifizetni. Aggódva figyeli a fejleményeket. Biztosat nem tud, mivel az érintett polgármestereket a lépésről eddig senki nem tájékoztatta, de kérdezi, miért kell egy fideszes belső vita miatt 300-400 ezer embert hátrányos helyzetbe hozni.

Tarlós kedden jelentette be: ezentúl a főváros nem finanszírozza az agglomerációs közlekedést, arról az érintett településeknek a kormánnyal kell egyeztetniük. Hogy ez pontosan mit jelent, még nem tudni, mindenesetre a BKV finanszírozása továbbra is bizonytalan. Wittinghoff Tamás megérti a főpolgármestert, a közösségi közlekedés működtetése ugyanis állami feladat, ezért ha azt más számára kötelezővé teszi, pénzt is adni kell hozzá. Budaörs polgármestere erről már kedden több rádiónak, napilapnak nyilatkozott. A polgármester szerint nincs sok esélye annak, hogy most az agglomerációs települések egyesével, gyorsan tárgyalni tudnának a kormánnyal, így január elsején akár le is állhat az agglomerációs közlekedés. Bár Wittinghoff biztos abban, hogy ez nem fog megtörténni, mert a következményei katasztrofálisak lennének.

Gyál polgármestere akár perre is megy az ügy kapcsán. Pápai Mihály szintén több helyen elmondta, hogy a mintegy 400 ingázó növeli a főváros GDP-jét, ezért a kormánynak, vagy Budapestnek be kellene tennie az agglomerációs közösségi közlekedés működtetéséhez szükséges 11 milliárdot a BKV büdzséjébe. A Fővárosi Agglomeráció Önkormányzati Társulás elnöke is arról beszélt, január elsején nagy valószínűséggel ugyanúgy fog minden közlekedni, ahogy eddig. Gyál egyébként szerződést kötött a BKV-val és ennek megfelelően fizet is a cégnek, a feleknek hat hónapos felmondási idejük van, ezért a város vezetői nyugodtan fogadták a főpolgármester bejelentését.

Karácsony Gergely Zugló PM-es polgármestere ennek kapcsán tegnap nyílt levelet írt Orbán Viktor kormányfőnek. Kifejtette, a főváros ugyan jövőre és 2017-ben a kerületek terhére több pénzt kap a helyi iparűzési adóból, állami szerepvállalás hiányában ennek ellenére még mindig 20 milliárd forint hiányzik majd a BKV kasszájából. "Lenne egy pofonegyszerű javaslatom: a kormány mondjon le a Városliget beépítéséről és az új épületek építésére szánt pénzt a fővárosi közösségi közlekedés támogatására fordítsa" - fogalmazott Zugló polgármestere.

2015.12.24 06:03

Tóth Bertalan: A tavaszi ülésszak más lesz, mint a tavalyi

Publikálás dátuma
2019.01.20 13:09

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Minden eszközt meg fogunk ragadni, hogy fenntartsuk a tiltakozó magatartást – hangsúlyozta az MSZP elnöke. Február 16-ára és 17-ére összehívták a párt kongresszusát.
Számtalan olyan vidéki település és város van Magyarországon, ahol az elmúlt 8-10 évben semmilyen megmozdulás nem volt, a mostani tüntetéssorozat során pedig útlezáráson, demonstráción vettek részt – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnap, az MSZP Választmányáról tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: ezt hatalmas előrelépésnek tartják a vidék felélesztésében.
„Nagyon sok ellenzéki érzelmű emberben jön vissza, jött vissza újra a remény, hogy bizony meg lehet dönteni Orbán rendszerét, ha nem is egyszerű, mert ilyen torz, antidemokratikus, a jogállamnak most már messze nem megfelelő, folyamatosan sokszor jogszabály-ellenesen, alkotmányellenesen működő kormány nagyon-nagyon régen volt Magyarországon”
– mondta Kunhalmi.
Kiemelte: örül annak, hogy egyre jobban épül az ellenzéki együttműködés, ami kulcskérdés lesz idén az önkormányzati választásokon. Mint mondta, az ellenállás folyamatosan növekszik, és csak együttműködve tudnak civilek, szakszervezetek és pártok eredményeket elérni, akkor viszont nem is keveset. További eseményekre, akciókra lehet számítani, de a főüzenet, hogy az igazi tét mindig a választásokon van.
„Minden lájk, minden erőfeszítés, minden útlezárás, minden sztrájk, minden egyes tiltakozás szertefoszlik és hamvába hal, hogyha nem tudjuk a választásokon azt az új politikai minőséget és új konstrukciót megalapítani”
– tette hozzá Kunhalmi Ágnes.

„Minden eszközt meg fogunk ragadni”

Ezt követően Tóth Bertalan, az párt elnöke, frakcióvezetője arról beszélt: az MSZP több mint 60 rendezvényen, 53 helyszínen vett részt a pénteki és a szombati demonstrációkon. Hangsúlyozta, hogy a rabszolgatörvénnyel szemben kialakult tiltakozást, amely köré az ellenzéki erők együttműködése létrejött, fenn kell tartani. Közölte, hogy az MSZP nem hajlandó megfelelni a Fidesz által állított látszatdemokratikus szabályoknak, és bár a párt tiszteletben tartja egy jogállami parlament intézményét, nem tarják tiszteletben „a fideszes nemzeti együttműködés parlamentjét”.
„Erőszakmentesen, de minden eszközt meg fogunk ragadni, hogy fenntartsuk azt a tiltakozó, azt az obstrukciós magatartást, amelyet decemberben elkezdtünk, és a többi ellenzéki párt is partner ebben. Tehát a tavaszi ülésszak nem lesz olyan, mint a tavalyi”
– jelentette ki.
Tóth Bertalan azt mondta: egységre van szükség az EP-választásokon és az önkormányzati választásokon. Előbbivel kapcsolatban fenntartja azt az álláspontját, hogy a szavazatveszteség elkerülése érdekében jó lenne közös listát létrehozni, de az MSZP nem fogja ezt erőltetni.
Az önkormányzati választásokról szólva azonban hangsúlyozta, hogy itt
„az egy az egy ellen felállás elengedhetetlen, hiszen az önkormányzati választás még aránytalanabb, mint az országgyűlési választás”.
Azt is közölte, hogy az MSZP elnöksége február 16-ára és 17-ére összehívta a párt kongresszusát, itt fogják elfogadni az MSZP és a Párbeszéd közös európai parlamenti programját. A javaslatára – bízik benne – egy olyan döntést hoz a kongresszus, amely a végső határidőig nyitva tartja annak a lehetőségét, hogy bárki csatlakozzon ehhez az együttműködéshez. Végül Tóth Bertalan megismételte, hogy nem csitult a felháborodásuk Nagy Blanka személyében történő megtámadása miatt, ami úgy látják, folytatódik a kormányzati politikusok és a kormány propagandagépezetek által. Abban a küzdelemben, amit a lány vív, az MSZP jogi segítséget ajánlott fel, amit Nagy Blanka elfogadott – idézte fel az MSZP elnöke.
2019.01.20 13:09
Frissítve: 2019.01.20 13:57

Orbán Viktor így búcsúzik Andy Vajnától

Publikálás dátuma
2019.01.20 12:38

Fotó: Facebook/Orbán Viktor/
A miniszterelnök közösségi oldalán emlékezett meg a filmproducerről.
Témák
Andy Vajna
2019.01.20 12:38
Frissítve: 2019.01.20 13:26

Kapcsolódó

Elhunyt Andy Vajna