Előfizetés

Hosszú távú lakáspolitika kellene

Publikálás dátuma
2015.12.26. 12:03
Fotó: Népszava
Hosszú távú lakáspolitikára és legalább egy kormányzati, a lakásügyért felelős, számon kérhető személyre lenne szükség - fejtette ki Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) elnöke és Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke.

A szakemberek elmondták, hogy egy-egy évben tízezernél kevesebb lakás épül Magyarországon, ami az állam mérsékelt szerepvállalására és a családok forráshiányára, bizonytalan jövőképére vezethető vissza. Maráczi Zsolt szerint ki kell dolgozni a kormányzati lakásépítési koncepciót, amely kitűzi az éves célszámot, és ehhez kell rendelni a támogatási eszközöket. Kifejtette, eddig a TLE célkitűzése az volt, hogy a támogatásokkal legalább a lakások árában megjelenő 27 százalékos áfa megtérüljön a vásárlóknak.

Úgy vélte, azzal, hogy a kormány a jövő év elejétől 5 százalékra csökkentette az új lakások forgalmi adóját, figyelembe véve az egyéb támogatásokat is, ez megtörtént. Borsi László úgy vélte, hogy az alacsony áfakulcs miatti adókiesés néhány ezer plusz lakás megépítésével már kompenzálódik, és akkor még nem esett szó a járulékos előnyökről, a jobb lakáskörülmények miatt a társadalmi elégedettség növekedéséről, és a kapcsolódó ágazatokban létrejövő új munkahelyekről.

Maráczi Zsolt kifejtette: egyebek mellett a lakásépítések, lakásfelújítások és bérlakásépítések száma a mindenkori kormány teljesítményének egyik alapvető fokmérője, mert ez mutatja a jövő iránti elkötelezettségét. Hozzátette, az állami támogatás mellett a lakásépítés további ösztönzője az alacsony kamatozású, 2-3 százalékos hitel lehet, a kettő együtt sem tud azonban mindenkit lakáshoz juttatni, ezért szükséges az állami bérlakásépítés elindítása. Ebből évente legalább ötezerre lenne szükség - mondta a TLE elnöke, aki szerint a fiatalok alapvetően azért mennek külföldre, mert az ottani keresetükből jobb életet és lakhatást tudnak biztosítani maguknak.

Mindkét szakértő hangsúlyozta, hogy a lakásépítések, felújítások, bérlakásépítések kezelésére a kormányban egy erős pozícióval bíró személyre lenne szükség. Az ideális egy miniszter lenne, de már előrelépés lenne egy kormánybiztos kinevezése is. Borsi László kiemelte, hogy a bő 4 milliós lakásállomány 6-7 százaléka végtelenül elavult, ezeket nem érdemes felújítani, viszont szükséges a folyamatos bontásuk és a helyükre történő újak építése. Magyarországon ugyanis nem mennyiségi lakáshiány van, átlagosan 2,5 ember jut 1 lakásra, ami nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét. Viszont sok a rossz minőségű lakás, és csupán 8-9 százalék a bérlakások aránya - mondta. Ahhoz, hogy javuljon a lakásállomány minősége, évi 40 ezer új lakást kellene építeni.

Borsi László elmondta: ha az 5 százalékos áfa és a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás - amit három gyerek vállalása esetén kapnak a családok - továbbá a 2-3 százalékos kamatozású hitel beindítja az építési piacot, az új projektek lakásai előértékesítésben már megjelenhetnek a jövő évi lakásvásár kiállítás kínálatában is.

Közel 800 milliárd forint forrást fizet ki az MVH

Ebben az évben mintegy 800 milliárd forint forrást fizet ki a gazdálkodóknak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - mondta a hivatal elnöke a 2015-ös év munkáját értékelve.

Gyuricza Csaba közölte: a mintegy 800 milliárd forint összegű agrár- és vidékfejlesztési támogatást az MVH összességében mintegy 160-170 támogatási jogcímre fizette ki. A szóban forgó támogatási kifizetés várhatóan 15-20 százalékkal haladja majd meg az előző évi szintet. Jelezte: a 2015-ös kifizetések tartalmazzák az unió előző – 2007-2013-as – pénzügyi ciklusának lezárásából származó kifizetéseket is. Így – vélekedett az MVH elnöke – lehetőség lesz forrásvesztés nélkül lezárni az előző programozási időszakot.

Az előző uniós pénzügyi ciklus elszámolásainak lezárásán túl az MVH-nak 2015-ben el kellett indítania az új Vidékfejlesztési Program finanszírozásával összefüggő tevékenységét is. A Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program részeként négy felhívást tett közzé – az agrár-környezetgazdálkodás, az ökogazdálkodás, a LEADER-es helyi fejlesztési stratégia, valamint a trágyatárolók építésére vonatkozó – támogatási jogcímként.

Gyuricza Csaba beszélt arról is, hogy a hivatal első számú vezetőjeként nehéz örökséget kellett átvennie, amikor 2015 márciusában kinevezték az MVH elnökévé, mivel sok nem kívánatos üggyel terhelt időszakot követően vette át a hivatal irányítását. Emellett pedig 2015-ben indult el a KAP-reform nyomán az uniós új agrártámogatási rendszer, amely szintén kihívást jelentett az MVH számára, mivel ez sok változással járt.

A jövő évről szólva elmondta: az MVH határidőre, de inkább határidő előtt szeretné kifizetni a gazdálkodóknak a 2015. év végéig folyósított összeg további részletét, ami mintegy 35 jogcímben fizetendő mintegy 220 milliárd forint közvetlen támogatást jelent. Jelezte: a Vidékfejlesztési Programnak várhatóan mintegy 70 pályázati felhívása lesz 2016-ban, ami szintén nagy munkát jelent az MVH számára. Továbbá a kifizetési rendszer finomhangolását is szeretnék elvégezni a jövő évben megteremtve a működés gördülékenységét biztosító jogszabályi hátteret is, hogy még könnyebbé váljon a gazdák számára a támogatási kérelmek benyújtása.

Könnyűzenei koncertek az év utolsó napjaiban

Az év utolsó napjaiban, szilveszterkor és az új év elején is gazdag könnyűzenei koncertkínálatból lehet választani, koncertezik Budapesten mások mellett a Zagar, a Csík Zenekar, a Hot Jazz Band és a Quimby is.

Hétfőn tartja évzáró koncertjét a Zagar, Utolshow címmel a Dürer Kertben búcsúzik a közönségtől az Anti Fitness Club. A Neo a G3 Klubban, a Volkova Sisters a Trafóban, Sene és a Góbé zenekar a Fonóban, az Edda Művek a Barba Negrában, Cloud 9+ az Akváriumban lép fel és ezen a napon lesz Ajándék címmel Szekeres Adrien szimfonikus koncertje az Arénában.
December 29-én lesz Fenyő Miklós hagyományos ünnepi koncertje az Arénában, a Magna Cum Laude az UNICEF-fel együttműködve jótékonysági céllal lép fel a BKK-ban, az Anima Sound System Shalom című 20 évvel ezelőtti lemezét játssza el az Akváriumban, a Bin-Jip és Jónás Vera az A38-on, a Kistehén és az ef. Zámbó Happy Dead Band a Gödörben zenél, Rájátszás popköltészeti estet rendeznek a Trafóban.

Szintén december 29-én a Trio Midnight a BJC-ben lép fel, a 30Y kocsmakoncertet tart a Müpában, az Oláh Gipsy Beats roma supergroup a Fonóban ad műsort, a Paddy And The Rats a Barba Negrában lesz látható és hallható, a Supernem pedig a Dürerben. December 30-án a Csík Zenekar és vendégei (Presser Gábor és Karácsony János) a Syma-csarnokban játszanak, Demjén Ferenc a Sportarénában lép fel (vendég: Charlie), a Szabó Balázs Bandája az A38-on, a Hot Jazz Band a MOMkultban előszilveszterezik.

A Pokolgép a Barba Negrában, a Mobilmánia a Club 202-ben zúz, Jazz Előszilveszter lesz a Dresch Quartettel és a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint duóval a Fonóban, a Szőke Nikoletta Quartet a BJC-ben zenél, Palya Bea és zenésztársai a Zeneakadémián lépnek fel, miközben a Blahalouisiana a Kuplungban, a német Klaudia Gawlas és a brit Mark Broom kettőse az Akváriumban, a svájci techno-house Adriatique pedig a Teslában játszik. A Hiperkarma a Millenáris Teátrumban ad koncertet ezen napon. Szilveszter napján a Budapest Bár a MOMkultban lép fel, az A38 hajón este és éjszaka három részletben Random Tripet rendeznek ismert fellépőkkel (Kiss Tibor, Antonia Vai, Vula Malinga, Fábián Juli, Barabás Lőrinc). Duplázik az Amadinda és Presser Gábor a Zeneakadémián (a vendég Rúzsa Magdi), Folk szilveszter lesz a Fonóban a Szászcsávási Bandával és a Tékával, az Akváriumban három teremben szól a zene (mások mellett fellép a Bëlga, lesz Karanyi-, Zagar-, Kama- és Anima-dj set), a Symbolban Rakonczai Imre és Begi is ott lesz, a G3-ban az Ivan & the Parazol, a Bohemian Betyars és a Lóci Játszik zenél, a Normafánál pedig az izraeli Space Buddha és a lengyel Adam Faz főszereplésével dj-k szolgáltatják az elektronikus zenét.

Szintén 31-én lesz a Syma-szilveszter öt színpadon a Brains és az Irie Maffia főszereplésével, a BKK-ban a Jazz Szilveszter keretében az Elek István Quartet, Pocsai Kriszta, a Váczi Eszter és a Quartet, valamint a Pankastic! fellépésével. A Kuplungban a Middlemist Red zenél, Havasi és az ExperiDance két etapban a RAM Colosseumban búcsúztatja az évet, a Tankcsapda a Barba Negrában zár. Dj-k közreműködésével lesz buli a Fogasházban és a Teslában is. Újév napján a Quimby a MOM Kulturális Központban lép fel, a Budapest Klezmer Band Szinetár Dórával kiegészülve a Budapest Kongresszusi Központban köszönti 2016-ot, a Korai Öröm, a Korai Banditos és a Freakin' Disco a Gödörben lesz hallható. Január 2-án Boban Markovic délután és este újévi dupla koncertet ad a Müpában, Kern András Lövölde tér címmel, Hernádi Judit és Heilig Gábor vendégszereplésével a BKK-ban köszönti az újévet. Elmentek a fiúk címmel URH- és Európa Kiadó-dalokat ad elő mások mellett Víg Mihály, Salamon András, Kamondy Ági, Kiss Llászló, Magyar Péter, Somoskői Soma és Müller Péter Sziámi, utóbbi AndFriends elnevezésű csapatával is játszik.

Január 3-án vasárnap ünnepi koncertet rendeznek a Müpában a Hospice Alapítvány javára Szekeres Adrien, Karácsony János, az Óbudai Danubia Zenekar és a Benkó Dixieland Band közreműködésével, és szintén az újév harmadik napján mutatja be Ha behunyod a szemed című lemezét Rácz Gergő a MOMkultban.