Előfizetés

Civil kurázsi

Karácsony idején azt is írhatnám: Halleluja! Megérkezett. Megérkezett az idő, amikor végképp foszladozni kezd a félelem lelkekre ültetett „burkája”, amikor az országban, az eddig félelemből arcukat elfedők, nevüket nem vállalók kilépnek a fényre.

A társadalmi tudat rejtett vészcsengője már korábban megszólalt, de a civil társadalom vészharangját tavasszal kongatta meg legerősebben Sándor Mária, a „fekete ruhás nővér”. A beteg magyar egészségügynek ez a heveny fájdalom-reakciója mára előhozta annak további áttételeit is, mint például az orvosok pánikszerű menekülését a lepusztult eszköz-, légkör- és személyzeti állapotú kórházakból, de a sziréna vijjogása azzal a 64 aláírással söpört végig az országon, amit a szegedi kórház orvosai nyílt levelükben küldtek minap az egészségügyi kormányzatnak. És az országnak. Mindezt Sándor Mária indította el, aki nővér- és orvos kollégáiért, de legfőképpen az egyre inkább életveszélyben lévő magyar betegekért indított magányos küzdelmét azóta is elszántan folytatja.

Ilyen ő, ilyenek ők. A Helytállók. Akikről a civil kurázsi fogalma szól. Ők azok, akik a mai magyar társadalmi nyilvánosságban megmutatkozó tipikus alakok, mint a Menekülők, a Rejtezkedők, a Hívők, a Száműzöttek seregei között a legértékesebbek. Kevesen vannak, de hál’ istennek sokasodnak. Ők választották – nyilván saját erkölcsi iránytűjük vezérlésének belső parancsára – ezt az egzisztenciálisan legveszélyesebb, de intellektuálisan legizgalmasabb civil állapotot. A társadalmi, szellemi kihívást. A civil rezisztencia erotikusan felemelő izgalmát és örömét.

A civil kurázsi hordozói azok a kevesek is, akik felismerték, hogy az igazán erős egyéniség megengedheti magának azt a gyengeséget, hogy beismerje tévedéseit. A civil kurázsi hordozója az is, aki nem ír alá, nem esküszik fel, nem fogad el kurzus-vacsora meghívást, és felemeli szavát és hangját, ha kell. Meg a fejét! Ők azok a kevesek, akik vállalták és vállalják a veszélyt. Azt, hogy hatalmi parancsra kirúgják, utánanyúlnak, családját megfélemlítik, hazugságokkal befeketítik, karakter-gyilkolják, vagy egzisztenciálisan tönkreteszik. Ők azok, akik inkább felmondanak, lemondanak és visszavonulnak, vagy külföldre menekülnek. Sokan írástudók is. De nem vállalják tovább a vállalhatatlant. Mert igazi polgárok, mert úriemberek.

De ők azok a kevesek is, akiket a Hatalom sem legyűrni, sem elüldözni, sem megvenni nem tudott. Ők azok a civilek, akik a társadalom legértékesebb, alapvető humán szövedékét, a Márai által értékteremtőnek nevezett, klasszikus értelemben vett polgárságot alkotják.

Példaként szolgálnak, megbecsülendők. Az Ars Humanica Hungarica Kör, amit tudósok, egyházi személyek, művészek és a művészet pártolói alkotnak, 2011-ben létrehozta a mai magyar polgári társadalom által odaítélhető legmagasabb erkölcsi értékű kitüntetést, a Magyar Civil Becsületrendet, amit 2016. február 7-én ötödik alkalommal fogunk átadni, ezúttal is a civil kurázsi arra érdemes újabb jeles hordozójának, Sándor Máriának. Valamint a test- és léleknyomorító szegénység elleni küzdelem apostolának, a Magyar Betegápoló Irgalmas Rend pécsi rendházfőnökének, Morvay Imre (Pio) atyának.

Virtute et Exemplo!

Veszprémi álom Kölnben

Zsukk János Károly
Publikálás dátuma
2015.12.28. 06:54
Momir Ilic 114 góllal lett a Bajnokok Ligája gólkirálya FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SASCHA STEINBACH
Elérkeztünk a 2015-ös év végéhez, s hagyományainknak megfelelően megint felidézzük az év legérdekesebb sporteseményeit, külön kiemelve a magyar sportolók teljesítményét. Akadtak szép pillanataink, de olyanok is, amelyekre talán nem emlékezünk vissza szívesen. Május leginkább a csapatsportokról szólt, hiszen számos sorozat ért a végéhez.

Mivel a kajak-kenusok számára idén az Európa Játékok és a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokság voltak a fő események, ezért a május 1. és 3. közötti csehországi Európa-bajnokságra a szövetség „csak” U23-as korú sportolókat nevezett be. Ennek ellenére két érmet így is hazahoztak a magyarok: Lakatos Zsanett C-1 200 méteren, míg Takács Kincsővel C-2 500 méteren szerzett ezüstöt. A legjobb tizenhat válogatottat felvonultató jégkorong-vb-t – melyen jövőre Magyarország is szerepel – Csehországban rendezték meg május első napjától 17-ig. Az egész tornán megállíthatatlanok voltak a kanadaiak, százszázalékos teljesítménnyel jutottak tovább a csoportjukból, majd az egyenes kieséses szakaszban mindösszesen egy gólt kaptak az oroszok elleni 6-1-re záruló fináléban.

Michelisz Norbert idén sem okozott csalódást a hazai szurkolóknak a túraautó-világbajnokság (WTCC) Magyar Nagydíján. A Zengő Motorsport immáron kétszeres privát világbajnoka az első futamon a nyolcadik helyen ért célba, a második versenyen pedig az élről indulva nem szalasztotta el az előtte kínálkozó lehetőséget: fölényesen szerezte meg pályafutása második hungaroringi győzelmét. Ez volt idén az első olyan futam, ahol nem Citroën-pilóta diadalmaskodott.

A női kézilabda Bajnokok Ligája Final Fournak idén is Budapest adott otthont, azonban a magyar csapatok gyengélkedése miatt nem tudtak a nézők hazai együttesnek szorítani. A legjobb négy közé a norvég Larvik, az orosz Dinamo Volgograd, a macedón Vardar Szkopje – mely kiejtette a negyeddöntőben a Győri Audi ETO KC-t –, valamint a montenegrói Buducnost Podgorica került. Utóbbi együttes emelhette végül magasba a BL-trófeát, miután a döntőben legyőzte a Larvikot 26-22-re. A Tour de France után a második legrangosabb kerékpáros körverseny, a Giro d’Italiát is májusban rendezték meg, az esemény 9. és 31. között zajlott. Az élen a spanyol Alberto Contador zárt a Tinkoff-Saxo csapat színeiben.

A labdarúgó NB I 2014/15-ös szezonját a Videoton nyerte meg Joan Carrillo vezetőedző irányításával, viszont a május 20-i Magyar Kupa-döntő már a Ferencváros dominanciáját vetítette előre. Az óriási zivatarban lejátszott mérkőzést a Groupama Arénában rendezték meg. A találkozó a 0-0-s első félidő után gólzáport hozott a második játékrészben, ugyanis Varga Roland, Batik Bence, Roland Lamah, illetve Szolnoki Roland is betalált – igaz, utóbbi fehérváriként a saját kapujába –, így 4-0-ra nyert a Fradi. Nagy felháborodást keltett a honi futballban, hogy öt klub nem kapott indulási jogot a 2015/16-os NB I-es szezonra: a Pápa, a Győr, a Nyíregyháza, a Pécs és a Kecskemét ebben a hónapban tudta meg, hogy a harmadosztályban kénytelen folytatnia. Az NB II-ből a Békéscsaba és a Vasas jutott fel, igaz, akkor még nem lehetett tudni, hogy egy tizenkét csapatos bajnokságba.

A Ferencváros Magyar Kupa-győztes lett FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

A Ferencváros Magyar Kupa-győztes lett FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

A másodikszámú európai kupasorozatnak, az Európa-ligának a fináléját május 27-én rendezték meg Varsóban. A Sevilla – amely a Fiorentinát 5-0-ra rendezte le az elődöntő két mérkőzése során – részvétele nem volt meglepetés a sorozat döntőjében, azonban a Dnipro szereplésére nem sokan számítottak. Az ukrán együttesnek a Napolin keresztül vezetett az út a lengyelországi fináléig, melyen megszerezték a vezetést is. A találkozó hőse azonban a Sevilla kolumbiai légiósa, Carlos Bacca volt, aki egy gólpasszal és két góllal vette ki a részét csapata 3-2-s sikerében. A BL-ben még várni kellett a döntőre, melyen való részvételre a Barcelona és a Juventus vívta ki a jogot. A katalánok egykori edzőjük, Pep Guardiola csapatát, a Bayern Münchent ejtették ki 5-3-s összesítéssel, míg az olaszok a Real Madridtól vették el az esélyt a címvédésre.

A világfutball sportdiplomáciája terén is zajlottak az események, ugyanis Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) május 28. és 29. között tartotta a tisztújító kongresszusát, melyen a két jelöltje a „címvédő” Sepp Blatter és Ali bin al-Husszein volt. Az első voksolási kört óriási fölénnyel nyerte meg a svájci sportvezető, ráadásul al-Husszein bejelentette a visszalépését, ezért következhetett a korai ünneplés. Azóta óriásit fordult a világ Blatterrel, hiszen ki gondolta volna május végén, hogy nem az ötödik ciklusát kezdi majd meg FIFA-elnökként, hanem a nyolcéves büntetését, mely időszakban el van tiltva minden, futballal kapcsolatos tevékenységtől…

Vízipólóban nem tudtunk olyan eredményeket elérni, mint ahogyan azt előzetesen várhattuk volna a barcelonai hatos döntőben, melyet május 28. és 30. között rendeztek meg. A legjobbak között szerepelt ugyanis az Eger és a Szolnok is, de mindketten elbukták az első találkozójukat. A két magyar együttes így csak az ötödik pozícióért küzdhetett meg, az Eger 8-7-re nyerte a helyosztót.

Május utolsó napjaira a Veszprém férfi kézilabdacsapata adott okot arra, hogy bízzunk egy óriási magyar sikerben. A bakonyi együttes ugyanis a BL kölni négyes döntőjében legyőzte a Kielt, így készülhetett a Barcelona elleni fináléra. A mérkőzésen sajnos a katalánok bizonyultak jobbnak, akik 28-23-ra nyertek. A veszprémiek edzője akkor még Antonio Carlos Ortega volt, aki a meccs után úgy érezte, hogy támadásban fáradtak voltak a játékosai. A döntő legértékesebb játékosának (MVP) azt a francia Nikola Karabaticot választották meg, aki ma már a Paris Saint-Germaint erősíti.

Kiváló hónap volt május Szolnok városának, hiszen a férfi kosárlabdázók mellett a vízilabdások is felértek a csúcsra a magyar bajnokságban. A női kézilabdában meglepetésre nem a 2008 óta domináló Győr szerezte meg a bajnoki címet, hanem a finálé első találkozóján tizennégy gólos Szucsánszki Zita vezérletével a Ferencváros ünnepelhetett.

Veszprémi álom Kölnben

Zsukk János Károly
Publikálás dátuma
2015.12.28. 06:54
Momir Ilic 114 góllal lett a Bajnokok Ligája gólkirálya FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SASCHA STEINBACH
Elérkeztünk a 2015-ös év végéhez, s hagyományainknak megfelelően megint felidézzük az év legérdekesebb sporteseményeit, külön kiemelve a magyar sportolók teljesítményét. Akadtak szép pillanataink, de olyanok is, amelyekre talán nem emlékezünk vissza szívesen. Május leginkább a csapatsportokról szólt, hiszen számos sorozat ért a végéhez.

Mivel a kajak-kenusok számára idén az Európa Játékok és a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokság voltak a fő események, ezért a május 1. és 3. közötti csehországi Európa-bajnokságra a szövetség „csak” U23-as korú sportolókat nevezett be. Ennek ellenére két érmet így is hazahoztak a magyarok: Lakatos Zsanett C-1 200 méteren, míg Takács Kincsővel C-2 500 méteren szerzett ezüstöt. A legjobb tizenhat válogatottat felvonultató jégkorong-vb-t – melyen jövőre Magyarország is szerepel – Csehországban rendezték meg május első napjától 17-ig. Az egész tornán megállíthatatlanok voltak a kanadaiak, százszázalékos teljesítménnyel jutottak tovább a csoportjukból, majd az egyenes kieséses szakaszban mindösszesen egy gólt kaptak az oroszok elleni 6-1-re záruló fináléban.

Michelisz Norbert idén sem okozott csalódást a hazai szurkolóknak a túraautó-világbajnokság (WTCC) Magyar Nagydíján. A Zengő Motorsport immáron kétszeres privát világbajnoka az első futamon a nyolcadik helyen ért célba, a második versenyen pedig az élről indulva nem szalasztotta el az előtte kínálkozó lehetőséget: fölényesen szerezte meg pályafutása második hungaroringi győzelmét. Ez volt idén az első olyan futam, ahol nem Citroën-pilóta diadalmaskodott.

A női kézilabda Bajnokok Ligája Final Fournak idén is Budapest adott otthont, azonban a magyar csapatok gyengélkedése miatt nem tudtak a nézők hazai együttesnek szorítani. A legjobb négy közé a norvég Larvik, az orosz Dinamo Volgograd, a macedón Vardar Szkopje – mely kiejtette a negyeddöntőben a Győri Audi ETO KC-t –, valamint a montenegrói Buducnost Podgorica került. Utóbbi együttes emelhette végül magasba a BL-trófeát, miután a döntőben legyőzte a Larvikot 26-22-re. A Tour de France után a második legrangosabb kerékpáros körverseny, a Giro d’Italiát is májusban rendezték meg, az esemény 9. és 31. között zajlott. Az élen a spanyol Alberto Contador zárt a Tinkoff-Saxo csapat színeiben.

A labdarúgó NB I 2014/15-ös szezonját a Videoton nyerte meg Joan Carrillo vezetőedző irányításával, viszont a május 20-i Magyar Kupa-döntő már a Ferencváros dominanciáját vetítette előre. Az óriási zivatarban lejátszott mérkőzést a Groupama Arénában rendezték meg. A találkozó a 0-0-s első félidő után gólzáport hozott a második játékrészben, ugyanis Varga Roland, Batik Bence, Roland Lamah, illetve Szolnoki Roland is betalált – igaz, utóbbi fehérváriként a saját kapujába –, így 4-0-ra nyert a Fradi. Nagy felháborodást keltett a honi futballban, hogy öt klub nem kapott indulási jogot a 2015/16-os NB I-es szezonra: a Pápa, a Győr, a Nyíregyháza, a Pécs és a Kecskemét ebben a hónapban tudta meg, hogy a harmadosztályban kénytelen folytatnia. Az NB II-ből a Békéscsaba és a Vasas jutott fel, igaz, akkor még nem lehetett tudni, hogy egy tizenkét csapatos bajnokságba.

A Ferencváros Magyar Kupa-győztes lett FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

A Ferencváros Magyar Kupa-győztes lett FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

A másodikszámú európai kupasorozatnak, az Európa-ligának a fináléját május 27-én rendezték meg Varsóban. A Sevilla – amely a Fiorentinát 5-0-ra rendezte le az elődöntő két mérkőzése során – részvétele nem volt meglepetés a sorozat döntőjében, azonban a Dnipro szereplésére nem sokan számítottak. Az ukrán együttesnek a Napolin keresztül vezetett az út a lengyelországi fináléig, melyen megszerezték a vezetést is. A találkozó hőse azonban a Sevilla kolumbiai légiósa, Carlos Bacca volt, aki egy gólpasszal és két góllal vette ki a részét csapata 3-2-s sikerében. A BL-ben még várni kellett a döntőre, melyen való részvételre a Barcelona és a Juventus vívta ki a jogot. A katalánok egykori edzőjük, Pep Guardiola csapatát, a Bayern Münchent ejtették ki 5-3-s összesítéssel, míg az olaszok a Real Madridtól vették el az esélyt a címvédésre.

A világfutball sportdiplomáciája terén is zajlottak az események, ugyanis Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) május 28. és 29. között tartotta a tisztújító kongresszusát, melyen a két jelöltje a „címvédő” Sepp Blatter és Ali bin al-Husszein volt. Az első voksolási kört óriási fölénnyel nyerte meg a svájci sportvezető, ráadásul al-Husszein bejelentette a visszalépését, ezért következhetett a korai ünneplés. Azóta óriásit fordult a világ Blatterrel, hiszen ki gondolta volna május végén, hogy nem az ötödik ciklusát kezdi majd meg FIFA-elnökként, hanem a nyolcéves büntetését, mely időszakban el van tiltva minden, futballal kapcsolatos tevékenységtől…

Vízipólóban nem tudtunk olyan eredményeket elérni, mint ahogyan azt előzetesen várhattuk volna a barcelonai hatos döntőben, melyet május 28. és 30. között rendeztek meg. A legjobbak között szerepelt ugyanis az Eger és a Szolnok is, de mindketten elbukták az első találkozójukat. A két magyar együttes így csak az ötödik pozícióért küzdhetett meg, az Eger 8-7-re nyerte a helyosztót.

Május utolsó napjaira a Veszprém férfi kézilabdacsapata adott okot arra, hogy bízzunk egy óriási magyar sikerben. A bakonyi együttes ugyanis a BL kölni négyes döntőjében legyőzte a Kielt, így készülhetett a Barcelona elleni fináléra. A mérkőzésen sajnos a katalánok bizonyultak jobbnak, akik 28-23-ra nyertek. A veszprémiek edzője akkor még Antonio Carlos Ortega volt, aki a meccs után úgy érezte, hogy támadásban fáradtak voltak a játékosai. A döntő legértékesebb játékosának (MVP) azt a francia Nikola Karabaticot választották meg, aki ma már a Paris Saint-Germaint erősíti.

Kiváló hónap volt május Szolnok városának, hiszen a férfi kosárlabdázók mellett a vízilabdások is felértek a csúcsra a magyar bajnokságban. A női kézilabdában meglepetésre nem a 2008 óta domináló Győr szerezte meg a bajnoki címet, hanem a finálé első találkozóján tizennégy gólos Szucsánszki Zita vezérletével a Ferencváros ünnepelhetett.