Előfizetés

300 millió eurós hitelt vesz fel Budapest

Publikálás dátuma
2015.12.29. 15:44
MTI Fotó: Marjai János
A fővárosi önkormányzat összesen 300 millió euró értékben kötött két hitelszerződést az Európai Beruházási Bankkal (EIB). A megállapodást Tarlós István főpolgármester megbízásából Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes és Baranyay László, az EIB alelnöke írta alá kedden a városházán.

Az egyik hitelkeret-megállapodás 200 millió eurót biztosít közlekedési beruházásokra, a másik alapján pedig 100 millió euró hitelforrás áll rendelkezésre egyéb ágazati, városfejlesztési projektekre.

Bagdy Gábor az aláírást követően azt mondta: a főváros az elmúlt években évről évre előrelépett olyan rangsorok alapján, amelyek nagyvárosok, fővárosok élhetőségét vizsgálták, vagy éppen azt, hogy hova jó utazni. Ahhoz, hogy ez a lendület megmaradjon - tette hozzá - újabb beruházásokra, fejlesztésekre van szükség, ezekhez pedig beruházási pénz kell.

Kifejtette: a következő európai uniós fejlesztési ciklusban az EU-s és a kormányzati támogatások mellett kiemelkedő szerepe van ennek a megállapodásnak, amelyen keresztül a főváros "saját forrásait tudja megmozgatni", és amely lehetőséget ad arra, hogy Budapest fejlődésének lendülete megmaradjon.

Baranyay László úgy fogalmazott: a megállapodás jelentősége egyebek mellett az, hogy biztosíthatja EU-támogatások kiegészítő finanszírozását, illetve a saját erőt. Jelezte: ezekből a forrásokból a főváros új, elsősorban közlekedési beruházásokat végezhet, illetve felújításokat, bővítéseket, korszerűsítéseket hajthat végre. Ez javíthatja minden budapesti életminőségét, és hozzájárulhat a gazdasági teljesítmény növekedéséhez is - mondta.

Közölte, a két hitel hosszú lejáratú, 30 éves, illetve 25 éves futamidejű. Részletezte: a hiteleknél hatéves türelmi periódus áll rendelkezésre, ez idő alatt csak kamatokat kell fizetni, és a kamatfeltételek "meglehetősen kedvezőek". Hozzátette: a forrásokat a főváros a jövő év elején igénybe veheti.

A közreadott sajtóanyag szerint az EIB a hitelkeretből finanszírozható projekteket a főváros javaslatára vizsgálja és hagyja jóvá. Azt írták: a hitelkeret lehetőséget ad arra, hogy a főváros jelentős közlekedési beruházásoknál EU-s támogatások önerejét finanszírozza. Közölték azt is: az egyéb ágazati beruházásokat finanszírozó (városfejlesztési) 100 millió eurós hitelkeretből környezetvédelmi, energiahatékonysági, szennyvíz- és hulladékgazdálkodási, városrehabilitációs, valamint az információs társadalomhoz köthető fejlesztésekre költhetnek.

Hóman-ügy - Még koránt sincs vége

Pert indít Hóman Bálint akadémiai tagságának posztumusz visszaállításáért a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ellen január 4-én Varga István ügyvéd, volt MDF-es, majd fideszes parlamenti képviselő, aki ezt Székesfehérváron, a néhai politikus születésének 130. évfordulóján rendezett megemlékezésen jelentette be - adta hírül az MTI.

Varga István szerint Hóman Bálintot mint tudóst az MTA alapszabályának törvénytelen módosítása után zárták ki az akadémiai tagok sorából. Jelezte azt is, hogy Bárdossy László (1890-1946) egykori magyar miniszterelnök lesz a következő, akinek a felmentését fogja kérni a magyar bíróságtól, miután a népbíróság szerinte jogszerűtlenül halálra ítélte.

 A Hóman Bálint Kulturális Alapítvány nevű tömörülés "az ünnepséget" (MTI)  a Bartók Béla téren rendezte, azon a helyen, ahol az Igazságügyi Minisztérium tizenötmillió és a helyi önkormányzat kétmillió forintos támogatásából állított volna szobrot névadójának.

Székesfehérváriak, civilek, illetve a Mazsihisz titlakozása után december 15-én a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök is kijelentette: nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás.   A székesfehérvári közgyűlés december 18-i ülésén bejelentették: az alapítvány elállt tervétől, hogy szobrot emel névadójának, és erről levélben tájékoztatta Székesfehérvár polgármesterét. A testület tudomásul vette a döntést, majd hatályon kívül helyezte júniusi határozatát, ami a kétmillió forintos önkormányzati forrásnak és a szoborállítás támogatásának visszavonását jelentette.

TV2 - Andy Vajna bejelentésre készül

Publikálás dátuma
2015.12.29. 14:59
Fotó: Népszava
Még az idén bejelenti Andy Vajna, hogy jogi értelemben is övé a TV2 - értesült lapunk. Úgy tudjuk, a filmügyi kormánybiztos szerdára szervezett e témában sajtótájékoztatót, erre azonban lapunk egyelőre nem kapott meghívást. Információnkat Vajnáék nem cáfolták. 

Az ügyre rálátó forrásunk szerint Vajna vagy azt jelenti be, hogy bejegyezteti tulajdonjogát a TV2 Média Csoport Kft.-re - ilyen kérelem azonban a cégbíróságra nem érkezett -, vagy közli: megkapta a bankoktól - köztük az állami MKB-tól és az Eximbanktól - a hiteleit, és kifizeti a TV2 vételárát. Mindez azért lenne érdekes, mert a Média Csoportot tulajdonló TV2 Media Group Holding Kft. Fonyó Károly tulajdonában van, így a vételárból Simicska Lajos üzlettársa is részesül. Ám a jogi vitának ezzel korántsem lesz vége: a múlt héten a TV2-re szintén igényt tartó Fonyó cége, a Megapolis Media Zrt. bírósághoz fordult. Eljárási hibával vádolják a Versenyhivatalt, mert az szerintük túl gyorsan engedélyezte Vajnának a vásárlást. A bíróság akár új vizsgálatot is kiírathat, ha igazak a vádak.

Eközben a közmédia folytatja az átszervezést: kiderült, külsős alkalmazottként továbbra is vezethet műsort a köztévében Jakupcsek Gabriella – írta meg a Blikk. A lap szerint a műsorvezető eddig belsős alkalmazottként vezette a Ridikül című műsort, amelyet az Apropó Média Kft. gyárt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA). Jakupcsek fizetése havi 1,7 millió forint volt, azaz egy adásért bruttó 65 ezret kapott, ami a Blikk szerint jóval a piaci árak alatt van. A közmédia epizódonként 3,4 millió forintos gyártási költségre kötött szerződést az Apropóval, azaz december 31-ig mintegy 1,6 milliárd forintot ölnek a műsorba – ebben nem volt benne Jakupcsek fizetése.

Amennyiben a Ridikül folytatódik, és a műsorvezető is marad, fizetését Halkó Gabriella cégétől kapja majd – ha ez a piaci alapon történik, akkor fizetése akár megduplázódhat. Visszafoglalkoztatásáról Jakupcsek nem tudott, ám a Bors szerint logikus lenne, ha az MTVA nem változtatna a legnézettebb délutáni műsorán. Egyébként a műsorvezető kirúgása után hathavi bérének megfelelő végkielégítésre tarthat számot, ami 10,2 millió. A közmédia Jakupcseken kívül 130 munkatársától válik meg 2016 elején – az ő visszafoglalkoztatásukról nem tudni.

Az is kiderült, hogy januártól az Apropó fogja gyártani a köztévé egyik legsikeresebb műsorát, A Dalt, amely az Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatója. A megbízás azért különös, mert a vállalat eddig csak magazinműsort, beszélgetős műsort és szappanoperát gyártott, élő adást egyáltalán nem. Az Index kérdésére az MTVA kifejtette: a műsor gyártása „mind szakmailag, mind pénzügyileg” jó kezekben van. A portál kikérte az ezzel kapcsolatos szerződéseket. Halkó egy másik cége, a Mátrix Produkció Kft. gyártotta az MTVA-nak a Marslakók című sorozatot. A hatalmasat bukó sorozat 841 millió forintjába került a köztévének, az egyik kreatívja Halkó volt férje, Jáksó László volt.