Előfizetés

Elmaradhat az Orbán-Tarlós találkozó

Publikálás dátuma
2015.12.29. 18:53
FOTÓ: Népszava
Forrásaink szerint elmaradhat a január 8-ra tervezett Orbán-Tarlós találkozó. Úgy tudjuk, a miniszterelnök szerint már nincs miről egyeztetni a főpolgármesterrel. A BKV finanszírozásáról ugyanis törvény rendelkezik, Orbán Viktor viszont azon nem akar változtatni. Tarlós István továbbra is ezt szeretné, mert véleménye szerint a parlament karácsony előtti utolsó ülésén elfogadott jogszabály hátrányos a főváros számára. December 22-én, a kormányfővel folytatott egyeztetés után Tarlós közölte, a fővárosi forrásmegosztást is módosító salátatörvényben foglaltakkal Budapest főpolgármestereként nem ért egyet, nem fogadhatja el, hiszen olyan hiány keletkezhet a főváros költségvetésében, ami a működést veszélyezteti.

Tarlósnak akkor a BKV hosszú távú finanszírozásával kapcsolatban nem sikerült eredmény elérnie, de az agglomerációs közlekedésről megegyeztek Orbánnal. A főpolgármester legalább is erről beszélt a találkozó után. A kormányfő elfogadta, hogy az elővárosi tömegközlekedés finanszírozása nem a főváros feladata, ezért a jövőben ezzel nem kell foglalkozni - jelentette be a főpolgármester. Karácsonykor viszont kiderült, hogy egy hatályos megállapodás szerint azt a BKK-n keresztül 2022-ig a fővárosnak kell megszerveznie.

Eközben két, összesen csaknem 300 millió eurós hitelről szóló szerződést írtak alá a városházán az Európai Beruházási Bankkal (EIB). A hitel első részeként felvehető 200 millió eurót a tömegközlekedés, illetve az utak fejlesztésére lehet fordítani. Miután Budapest ismét kap európai uniós támogatást, a kölcsönből finanszírozni tudja egyebek között az M3-as metró felújításához szükséges önrészt, akár az 1-es villamos meghosszabbítását, a trolibuszhálózat felújítását, valamint új buszokat is vásárolhat. A másik 100 millió eurót városfejlesztésre, az energiahatékonyság növelésére és környezetvédelmi célokra, árvízvédelmi beruházásokra, dunai rakpart fejlesztésére, illetve az információs társadalomhoz köthető fejlesztésekre lehet fordítani.

A megállapodást a főpolgármester megbízásából Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes és Baranyay László, az EIB alelnöke írta alá. Ezt követően Bagdy arról beszélt, a következő európai uniós fejlesztési ciklusban az EU-s és a kormányzati támogatások mellett kiemelkedő szerepe van ennek a megállapodásnak, amelyen keresztül a főváros "saját forrásait tudja megmozgatni". Baranyay László közölte, a két hitel hosszú lejáratú, 30, illetve 25 éves futamidejű.

Bakizott a BKK

A szentendrei (H5-ös) HÉV január 16-tól az eredeti menetrend szerint közlekedik, a járatsűrítés tévesen szerepelt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) délelőtt kiadott közleményében - közölte kedd délután Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója.

A társaság korábban azt közölte, hogy január közepétől sűrűbben jár majd a szentendrei HÉV, a tanítási időszakban munkanapokon az utazási igényekhez kapcsolódóan lesznek változások.

Így keresett 20 nap alatt 3,4 milliót a Századvég

Publikálás dátuma
2015.12.29. 18:17
Fotó: Vajda József
Csaknem 3,4 millió forintot keresett a Századvég Politikai Iskola Alapítvány egy közvélemény-kutatással, amellyel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bízta meg - írta az Origo. 

A megbízás még 2013 júliusában érkezett, és a buszok utasbarát fejlesztési lehetőségeit kellett vizsgálniuk, mindössze 20 nap alatt. Szabadai Viktor, a Liberálisok budapesti választmányi elnöke november végén kérte ki a BKK-tól a szerződést, miután Tarlós István főpolgármester azt állította, hogy a Fővárosi Önkormányzat semmilyen szerződést nem kötött a Századvég-csoporttal - erről hivatalos levelet is küldött Szabadainak.

Bebizonyosodott, ha az önkormányzat nem is, egyik cége kötött szerződést a Századvég-csoport tagjával. Az ellenzéki párt kikérte a közvélemény-kutatást isl, de várhatóan csak januárban kapják meg - írja a portál.