Előfizetés

Focicsapatot vesz Mészáros Lőrinc

Publikálás dátuma
2016.01.05. 13:52

Az NK Osijek honlapján hivatalosan is közölte, hogy magyar kézbe kerül a klub többségi tulajdona. Már csak a  városnak kell rábólintania az üzletre - írta a vs.hu.

A klub honlapja hivatalosan is megerősítette, hogy egyetlen vételi ajánlat érkezett be a megadott december végi időpontig, mégpedig Mészáros Lőrinc cégén, a Mészáros és Mészáros Kft.-n keresztül. Az NK Osijek piaci értéke a transfermakt.com szerint 4,52 millió angol font, nagyjából két milliárd forint.

A csapat többségi tulajdonosa az eszéki város, így nekik mindenképp rá kell bólintaniuk az üzletre. A klub honlapja azt írja, a városi közgyűlés január közepén tanácskozik az eladásról, de Damir Kramaric, a városi tanács különleges bizottságának elnöke biztos abban, a magyar tulajdonosjelölt megkapja a támogatást. Az NK Osijek működtetése éves szinten 12–14 millió kunába 450-480 millió forintba kerül, míg a város egymillió kunával, továbbá létesítményhasználattal, a stadion felújításával és az utánpótlás működtetésével járul hozzá a klub működéséhez.

Mészáros Lőrinc, az Orbán Viktor által alapított felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető alapítvány kuratóriumi elnöke, egyben a település polgármestere – letétbe helyezett kétmillió eurót, és vállalta, hogy rendezi a klub átszámítva közel egymilliárd forintos adósságát. A közlemény szerint az NK Osijek csődbe ment volna, ha nem sikerül befektetőt találnia.

A Vs.hu azt is írja, hogy az üzletben Mészáros Lőrinc partnere, Ivan Mestrovic postai szolgáltatásokkal foglalkozó cége éppen néhány hónapja kapott engedélyt a magyarországi tevékenységre. A City Mail Hungary ezzel a Magyar Posta egyik legfontosabb versenytársává válhat.

Csődhelyzetbe "csúszott" az egészségügy

A Demokratikus Koalíció (DK) szolidáris a béremelést követelő orvosokkal és nem tartja igazaknak az egészségügy fejlesztésével kapcsolatos kormányzati nyilatkozatokat.

Ezt László Imre, az ellenzéki párt egészségügyi kabinetvezetője mondta kedden az MTI-nek az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport kezdeményezésével kapcsolatban.

A DK-s szakpolitikus szerint a kormányzati állításokkal ellentétben, a béremelések ellenére az orvosok, szakdolgozók nettó átlagbére még mindig alatta van a Központi Statisztikai Hivatal által nyilvántartott nemzetgazdasági nettó átlagbérnek. 

László Imre szóvá tette az orvoselvándorlás mértékét. Elmondta, hogy 2010 és 2015 első féléve között több mint 5800 orvos távozott az országból, miközben jelenleg 8080-an dolgoznak az állami kórházakban. Hozzátette: 26 ezer szakdolgozó is hiányzik az egészségügyből.

A DK-s politikus azt mondta, az egészségügy helyzetét meghatározó állami finanszírozás katasztrofális helyzetet teremtett; 2009-hez képest - az infláció ellenére - nem történt érdemi változás, most is 150 ezer forint a finanszírozás alapegysége, a súlyszám.

Úgy értékelt: leromlott állapotú kórházak, hiányos, elöregedett műszerpark, alacsony fizetések, folyamatosan újratermelődő kórházi adósságok és a várólisták jelzik a csődhelyzetbe lecsúszott egészségügy valós helyzetét. László Imre a kormány által hangoztatott 500 milliárd forintos fejlesztésekkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy abból 450-460 milliárd forintot az unió finanszírozott, és abból kevés jutott műszerekre.

A 1001 orvos hálapénz nélkül csoport december közepén tett fel kérdéseket az egészségügyi kormányzatnak a többi között a hálapénz megszüntetésével és az orvoselvándorlás megakadályozásával kapcsolatban. A nyílt levelükhöz kapcsolódó petíciót összesen 779 orvos írta alá január elejéig. A csoport a Facebookon úgy jellemzi magát: a tagjaik olyan orvosok, akik nem fogadnak el hálapénzt.

Megnyílt a sípálya Pécsett

Publikálás dátuma
2016.01.05. 13:41
Forrás: Facebook
Keddtől várják a síelőket a pécsi sípályán - közölte a pálya fenntartójának, a PVSK síszakosztályának helyettes vezetője.

Farkas Péter elmondta, hogy a mecseki Misina-tető szomszédságában található, 600 méter hosszúságú sípályát nyolccentis porhó borítja, ami az ideálisnál kevesebb ugyan, de sportolásra már alkalmas. Mivel hóágyújuk nincs, csak hóesés után használható a pálya, évente átlagosan harminc napon.

Tavaly négyszáz, többnyire baranyai síelő használta a pécsi pályát, hétvégéken ötvenen-hatvanan, hétköznapokon pedig mintegy tízen - ismertette.

A pécsi Magyarország legrégebben működő sífelvonója, amelyet 1963-ban helyeztek üzembe - jegyezte meg. Farkas Péter felhívta a figyelmet, hogy akik nem tagjai a szakosztálynak, azok csak napijeggyel használhatják a felvonót. A teljes árú napijegy 2500, a kedvezményes diákjegy 1500 forintba kerül.