Alaptörvény: a hatodik módosítás jöhet

A Demokratikus Koalíció (DK) nem támogat semmilyen olyan javaslatot, amelyben a kormány a magyar honvédséget a saját népe ellen kívánja bevetni – hangsúlyozta lapunknak Vadai Ágnes. A DK politikusa Simicskó István jövő keddi, ötpárti egyeztetését kommentálta. 

A honvédelmi miniszter - mint megírtuk - a rendkívüli jogrend alkalmazásához szükséges szabályok, gyakorlatilag az alaptörvény hatodik módosítására tesz majd javaslatot. Az alaptörvény jelenleg öt esetben engedi meg a rendkívüli jogrend bevezetését, amely a honvédség hazai bevetésével, illetve belső mozgósításával járhat. A legenyhébb minősített időszak a veszélyhelyzet. Ezt követi veszélyességi sorrendben az ország váratlan megtámadása, az úgynevezett megelőző védelmi helyzet és a szükségállapot, a legsúlyosabb a rendkívüli állapot kihirdetése. Utóbbi három esetben a jogrend ideiglenes megváltoztatásához az Országgyűlés hozzájárulása szükséges, a két legenyhébb fokozatban elég a kormány határozata is.

A kormányközeli Magyar Idők úgy tudja, a HM javaslata szerint a jövőben hatodik esetben, terrorveszély idején is lehetőséget adnának a jogrend megváltoztatására. Ehhez azonban az alaptörvény megváltoztatására van szükség, a parlament minősített többségének szavazatával. Hiába volt „Magyarország alaptörvényének megalkotása történelmi feladat és szükségszerűség" Orbán Viktor tavaly április szavai szerint, nem ez az első eset, hogy azon változtatni akarnak. Fleck Zoltán jogszociológus szerint "ennek az alaptörvénynek már mindegy". Az eddigi változtatások is szimplán pártpolitikai célokat szolgáltak, az alkotmányosság szempontjából semmi hasznuk nem volt.

Természetesen minden ötpárti egyeztetésen részt veszünk, ahogy ezt eddig is tettük, mivel ez a dolga egy parlamenti pártnak. De ugyanezt elvárjuk, amikor a dolgozói szegénységről kezdeményezünk hasonló egyeztetést a Fidesz-KDNP politikusaival – ezt már Schiffer András jelentette ki a Népszavának. Az LMP frakcióvezetője felettébb érdekesnek látja ugyanakkor, hogy a Honvédelmi miniszter kezdeményezi a találkozót, de mégis a „Habony-közlönyből” kell megtudniuk miről is lesz majd szó.

Levélben jeleztük Simicskó Istvánnak, hogy csak akkor van értelme az ötpárti egyeztetéseknek, ha a frakciók előzetesen megkapják a témákat – hangsúlyozta Tóbiás József. Az MSZP elnöke kiemelte: már az ősz elején nyitottak voltak az alaptörvény módosítására és a HM átszervezésére, de csak akkor, ha ez az egységes Európa mintájára történik, nem pedig egy újabb a kormányzati kommunikációt kiszolgáló lépés lesz.

Meddig tart a „válsághelyzet”?
Ha a kerítés "áldásos" hatásaként hozzánk már nem jönnek menekülők, illetve miután a "határzár" kiválóan működik, miért van szükség a "válsághelyzet" fenntartására – tettük fel a kérdést egy korábbi Kormányinfón Lázár Jánosnak. Némi zavar mutatkozott az amúgy mindig flottul válaszoló miniszter arcán. A válasz pedig körülbelül annyi volt, hogy azért kell fenntartani a válsághelyzetet, mert migránshullám lepte el Európát, kerítés pedig azért kell, hogy megvédjük az országot. A kérdésben felvetett ellentmondást nemigen sikerült sem akkor, sem azóta feloldani.

Szerző

TV2: kivételeztek Vajnával?

Publikálás dátuma
2016.01.08. 06:03
Mindenki mindent bejelent – de merre az arra? FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A Megapolis Media Zrt. megtámadta azt a cégbírósági döntést, amely engedélyezte Andy Vajna tulajdonának bejegyzését a TV2 Média Csoport Kft.-be. Fonyó Károly cége többek közt azt kifogásolta, hogy a hatóság két nap alatt döntött az ügyben. Emellett a szintén Fonyó tulajdonában lévő anyacég engedélyét sem kérték ki az ügylethez.

Törvényességi felügyeleti eljárást kért a Cégbíróságnál a Fonyó Károly tulajdonolta Megapolis Media Zrt. miután a hatóság bejegyezte Andy Vajna Magyar Broadcasting Co. Kft.-jét a TV2 Média Csoport Kft. tulajdonosaként. A Megapolis jogi képviselője, Óvári Győző közölte, különösnek tartják, hogy két nap is elég volt a bejegyzéshez, hiszen a cégbíróság tavaly október 19-e óta képtelen volt a Megapolis Media Zrt. "hasonló ügyében döntést hozni". Simicska Lajos üzlettársának cége azt is kifogásolta, hogy Vajnáék a német Pro7Sat1 (P7S1) zálogjogának törlésével kapcsolatban sem kérték ki a korábbi zálogkötelezett, a szintén Fonyó tulajdonában álló anyacég, a TV2 Media Group Holdings Kft. hozzájárulását, noha az a változás bejegyzéséhez szükséges lett volna.

A megállapodás szerint a kormánybiztos december 31-én kifizette a német céget, így a Magyar Broadcasting lett az új zálogjogosult. Azt pontosan nem tudni Vajna mennyit fizetett, de novemberben az Átlátszó akadt rá a korábbi tulajdonosok, Yvonne Dederick és Simon Zsolt által a P7S1-el kötött zálogszerződés kivonatára, amely szerint a zálogjog 87,5 millió euró, vagyis mintegy 27 milliárd forint értékben terheli a TV2-t. A filmügyi kormánybiztos elismerte, hogy az állami tulajdonú Eximbank is hitelt nyújtott az üzlethez, ám állítása szerint "csak" piaci alapú kölcsönt kapott, amelyet nem támogat az állam. A külügyi tárca alá tartozó pénzintézet mellett más bankok is közreműködtek. A filmügyi kormánybiztos azt a Dirk Gerkenst nevezte ki a csatorna vezérigazgatójának, aki korábban még az RTL Klub élén hadakozott az Orbán-kormánnyal a reklámadó miatt - sokak szerint akkori menesztése is az RTL-lel kötött paktum része volt.

Terjeszkedik a kormánybiztos
Andy Vajna decemberben több új céget is bejegyeztetett, amiből arra lehet következtetni, hogy az ingatlanpiacon és az élelmiszeriparban is kipróbálná magát - írta a Figyelő. A lap szerint a Lucky Ventures Kft. és a Bright Times Kft. tulajdonosa Vajna AV Investments Kft.-je. A Mr. Funk Kft.-t, amelynek fő tevékenysége a kenyér-, pékáru és édesség kiskereskedelem az AV Investments, valamint az Andy és Vajna Tímea neve alatt futó Beauty Enterprises Kft. alapította. Utóbbi üzemelteti a család gyémántboltját, a Dorottya Diamond Palace-t.

A Magyar Broadcasting tavaly október 15-én írt alá adásvételi szerződést a TV2 Média Csoport megszerzéséről, ám szintén ezen a napon Simicskáék bejelentették, hogy két nappal korábban már megvették a TV2-t egy elővételi opciót érvényesítve. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) október 30-án engedélyezte Vajnáéknak a Média Csoport megvásárlását. Ezt a döntést a Megapolis bíróságon támadta meg, mivel szerintük a hatóság túl hamar adott zöld utat Vajnának, és több eljárási hibát is vétett. Óvári korábban úgy fogalmazott, a csatorna sorsa a bíróságokon fog eldőlni, és hosszas pereskedésre számítanak.

Kihallgatás a Teve utcában
A Mahir Cityposter Kft. két oszlopvédő biztonsági őrét is előállították szerda este, a rendőrök, a Teve utcában garázdaság gyanújával hallgatták ki, majd elengedték őket - értesült a Népszava. Az őröket a lakásukról vitték be, meghallgatásukkor tagadták a vádat. A rendőrök ismerték a két őr lakáscímét, miután az oszlopháborút kísérő egyenruhások mindenkit igazoltatnak, sőt a Mahir őrzővédőinek munkaszerződését le is fotózzák.
Értesülésünk szerint több helyen provokálták a Mahir alkalmazottjait, előfordult, hogy a főváros által oszlopbontásra szerződtetett cég emberei úgy próbáltak meg kiemelni a helyéről hirdetőoszlopot, hogy azon az azt védő emberek kapaszkodtak, pedig bontani akkor sem szabadna, ha bárki akár a közelben tartózkodik.
A Fővárosi Törvényszék elutasította a Mahir ideiglenes intézkedés elrendelésére irányuló kérelmét. A cég azt kérte, hogy a bíróság tiltsa el az önkormányzatot a kihelyezett hirdetőoszlopok bontásától. A Mahir álláspontja szerint ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a fővárosnak joga van bontani. A Mahir hirdetőoszlopainak elszállítása múlt hétvégén kezdődött meg, miután a főváros egyoldalúan szerződést bontott Simicska Lajos cégével. A Mahir erre úgy döntött, hogy biztonsági őröket állíttat az oszlopokhoz. A közterületen végezhető tevékenységeket a VIII. kerületben például egy önkormányzati rendelet szabályozza, amely 2013. április 24-én lépett hatályba, de már 2013-ban négyszer módosult.
Az utolsó módosításhoz napi kézbesítéssel csapta hozzá előterjesztőként Kocsis Máté polgármester azt, hogy a Mahir hirdetőoszlopainak engedélyét 3-ról 10 évre emeljék. Ezért van (volt?) a Mahírnak 2023. december 31-ig engedélye az oszlopokra. Ugyancsak Kocsis Máté, úgy is mint fővárosi önkormányzati és rendészeti tanácsnok néhány napja a rendőrség segítségét kérte, mert a Mahir akadályozza a bontást.

A családért mindent - Százmilliós állami földvásárlás a Tiborcz-famíliában

Publikálás dátuma
2016.01.07. 21:28

Több száz millió forintért vásároltak állami földet a miniszterelnök vejének családtagjai. De Tiborcz István neve egy kastélyvásárlásnál is feltűnt. Mészáros Lőrinc családja pedig 1400 hektár állami földet vásárolt meg - tudatja a HírTV. 

A részletek: 

Orbán Viktor vejének (Tiborcz István) családtagjai több száz millió forintért vásároltak állami földet az árveréseken a Fejér megyei Mányon. Az egyik parcella 166 hektáros, a másik pedig 133 hektáros – a két területért több mint 330 millió forintot fizetnek Tiborczék. L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár felesége Nadapon és Seregélyesen lett földbirtokos – a politikus családja 30 millió forintot fizetett a két parcelláért. A földprivatizáció nagy nyertese a felcsúti polgármester családja lett Fejér megyében. Mészáros Lőrincék több mint 1400 hektár állami földet vettek meg a Váli-völgyben és Etyeken. Alcsútdobozon és Óbarokon olyan földekre licitáltak Mészáros Lőrincék, amelyeket ők bérelnek. Az etyeki borvidéken viszont kizárólag olyan parcellákat vittek el, amelyek haszonbérlője 2051-ig az első Orbán-kormány idején privatizált herceghalmi állami gazdaság. (forrás: HírTV)

Szerző