DK: Orbán nem védte meg a magyarok érdekeit

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök nem védte meg a magyarok érdekeit a csütörtöki, David Cameron brit kormányfővel folytatott tárgyalásokon.

Niedermüller Péter, az ellenzéki párt alelnöke közölte: Orbán Viktor annak ellenére értett egyet David Cameronnal az unió egységének gyengítésében, hogy az végül nem csak a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok jogainak csorbításához, hanem Magyarország EU-n belüli pozíciójának további gyengüléséhez is vezethet. A Demokratikus Koalíció elfogadhatatlannak tartja azt a brit javaslatcsomagot, amely korlátozná a magyarok európai jogait. A DK szerint Orbán Viktor ma is az Európa-ellenességet támogatta a határon innen és túl dolgozó magyarok érdekeivel szemben - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Szerző

"Orbán már nem pávatáncot jár, hanem tekereg, mint egy kígyó"

Orbán Viktor már nem pávatáncot jár, hanem tekereg, mint egy kígyó. És hazudik. A magyar kormányfő stratégiai hibát követett el a David Cameron brit miniszterelnökkel folytatott találkozóján, amikor azt állította, hogy mindössze ötvenötezer magyar kivándorló dolgozik Nagy-Britanniában. Ezzel maga csökkentette a súlyos nemzeti problémát és hagyta, hogy a brit kormányfő ennek tudatában térjen vissza Londonba; az ötödik legnagyobb magyar lakosú városba - írja közleményében Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője a csütörtöki Cameron-látogatás kapcsán. 

Orbán Viktor szégyenteljes hibát követett el, amikor nem követelt konkrét és érdemi garanciákat azoknak a százezreknek az érdekében, akik - az elmúlt évek gazdasági és szociális válsága miatt - tömegesen vándoroltak ki és keresték Nagy-Britanniában a boldogulásukat. A magyar miniszterelnök teljes tévúton jár akkor is, amikor azt hiszi, hogy Nagy-Britannia és Magyarország lehetőségei és érdekei megegyeznek. A britek az Unió nélkül is nagyhatalom birtokosai lesznek, míg Magyarország gazdasága a szolidáris és forrásokat biztosító Európa nélkül összeomlik. Mi meghalunk az Európai Unió nélkül, míg a briteket sokszor visszahúzza a közös felelősségvállalás. Tévedés tehát azt gondolni, hogy nekünk is azon az úton kell haladnunk, amelyet Cameron kínál. Hosszútávon azon kell dolgoznunk - és én ezt is teszem -, hogy azok a százezrével kivándorolt fiatalok, akik szívesebben élnének Magyarországon, hazajöhessenek és itthon boldogulhassanak. De addig is mindent el kell követni az érdekképviseletükért, amit a mai találkozón Orbán nyilvánvalóan nem tett meg, cserben hagyva ezzel a Nagy-Britanniába kivándorolt magyarokat. Európai demokrataként a magyar nemzet elleni bűntettnek tartom, hogy a miniszterelnök az európai érdekközösség megerősítése és hatékonyabbá tétele helyett az Unió szétverésén dolgozik.

Szerző

Nézegessen mosolygó Cameront és Ádert (fotó)

Publikálás dátuma
2016.01.07. 19:21

Áder János államfő  fogadja a Budapestre egynapos, hivatalos látogatásra érkező David Cameron brit miniszterelnököt a Sándor-palotában 2016. január 7-én. A brit kormányfő a nap folyamán megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel - adja hírül az MTI, mellékelve Illyés Tibor fotóját. Ám az avatott szem ennél többet is láthat a felvételen. 

Mint ismeretes, a szavakon túli, vagy -kívüli kommunikációnak van két izgalmas területe, ez pedig az un. metakommunikáció, illetve a testbeszéd, mindkettő gyakran sokkal sokatmondóbb - miután nehezebben kontrollálható - mint a szavak segítségével történő közlés.

A metakommunikáció kifejezi a  résztvevők viszonyát (hangulatát), és jellemzően az alá-fölé rendelt viszonyok tekintetében is árulkodó lehet.  A testbeszéd az ember érzelmi állapotának külső leképződése egy olyan gesztuson vagy mozdulaton keresztül, amely akár tudat alatt is rávilágít az adott személy aktuális érzelmeire. 

A fotón már felületes szemléletre is kitűnik, hogy miközben David Cameron brit miniszterelnök - tán az angolos visszafogottság jegyében  - tartózkodóan alig éppen húzza mosolyra a száját, a jellemzően inkább savanyú arcot vágó Áder János köztársasági elnök, amennyire csak tőle telik, szívélyesen mosolyog. A "dőlésszög" (egymás felé)  tekintetében nem látni lényeges különbséget.

Az esetleges izgalmas következtetéseket az olvasóra bízzuk, segítségül még egy MTI fotó: 

Szerző
Témák
Cameron Áder