Ronaldo–Alves affér a zürichi gálán

Publikálás dátuma
2016.01.13. 06:54
Cristiano Ronaldo nem örült mindenkinek Zürichben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MATTHIAS HANGST
Jóllehet a csillogás jellemezte az Aranylabda hétfői díjátadóját, amelyen Lionel Messi rekordot döntött, hiszen ötödik alkalommal választották meg a világ legjobb labdarúgójának, a színfalak mögött azért nem zajlott minden gond nélkül. Az AS című spanyol lap szerint ugyanis amikor a pódiumra lépett a tavalyi év legjobb tizenegye, Cristiano Ronaldo nem volt hajlandó kezet fogni a Barcelona jobbhátvédjével, Dani Alvesszel.

A portugál mindmáig nem emésztette meg azt, amit a brazil róla mondott a novemberi El Clásico után, amelyet a katalánok nyertek meg 4-0-ra. Alves akkor úgy fogalmazott, Ronaldo egoista, s csak magával törődik, nem a csapatával. Később pedig, amikor bejelentették, hogy Messi, Ronaldo és Neymar került a FIFA Aranylabda szavazásának fináléjába, Dani Alves azt közölte, a portugál nem érdemelte volna meg, hogy a döntőbe kerüljön.

Messit azonban nem zavarták ezek a mellékzöngék. Mint mondta, különlegesnek tartja, hogy két év szünet után ismét ő kapta meg a világ legjobb labdarúgójának járó trófeát. „Hihetetlen, hogy ez már az ötödik. Ez több annál, mint amiről gyerekkoromban álmodhattam” – fejtette ki az argentin, akire a szavazatok 41 százaléka jutott. Messi 28, Neymar pedig 8 százalékot kapott. A Ronaldóval való kapcsolatát illetően Messi megjegyezte, mindig jó volt a viszonyuk, s bár más csapatban játszanak, igen nagyra becsülik egymást. Neymar nem örült a harmadik helyének. "Reméltem, hogy második leszek, de hát ez van. Új év kezdődött el, így lehetőségem nyílhat arra, hogy nagyszerű dolgokat vigyek véghez" – nyilatkozta.

Hogyan szavaztak a magyarok? Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya Cristiano Ronaldót, Dzsudzsák Balázs csapatkapitány pedig Lionel Messit jelölte meg első helyen a FIFA, valamint a France Football magazin által közösen odaítélt FIFA-Aranylabda szavazáson. A FIFA honlapjának beszámolója szerint a német edző a második helyen honfitársát, Thomas Müllert, a harmadikon pedig a végső győztes Lionel Messit nevezte meg. A török Bursaspor szélsője eltalálta a végső sorrendet, hiszen nála is Ronaldo lett a második, a harmadik pedig Neymar. Az újságírók közül Csillag Péternél, a Nemzeti Sport munkatársánál Messi győzött Luis Suárez és Ronaldo előtt.

Jóllehet az idei év első hónapjának még a fele sem telt el, az amerikai Fox Sports máris arra vállalkozott, hogy összeszedje, ki az a tíz játékos, akik 2016-ban fenyegethetik a Messi-Ronaldo-Neymar triót, s megkaphatják az Aranylabdát. A csatorna szerint erre Luis Suáreznek (Barcelona), Paul Pogbának (Juventus), James Rodrígueznek (Real Madrid), Kevin De Bruyne-nek (Manchester City), Mesut Özilnek (Arsenal), Gareth Bale-nek (Real Madrid), Robert Lewandowskinak (Bayern München), Pierre-Emerick Aubameyangnak (Borussia Dortmund), Eden Hazardnak (Chelsea), valamint Riyad Mahreznek (Leicester City) lehet a legnagyobb esélye.

Szerző

A Netflix lesz a filmletöltés réme?

Publikálás dátuma
2016.01.13. 06:12
Elképzelhető, hogy a jövőben az internetszolgáltatók ajánlatai között találkozhatunk az oldallal
Magyarországon is elérhető vált a nemzetközi porondon jól bevált filmletöltő oldal, a Netflix. A szolgáltatás ugyan még némi "problémával" küzd, de könnyen lehet, hogy hamarosan a hagyományos tartalomszolgáltatók és torrent oldalak ellenfelévé válik. Sejthető népszerűségét olcsóságának köszönheti, az oldalon pár ezer forint fejében korlátlan mennyiségű film nézhető meg. A szolgáltatást egy hónapig bárki kipróbálhatja, az üzemeltetők ez idő alatt ingyenes regisztrációt biztosítanak.

Hazánkban is elérhetővé vált a világ legnépszerűbb filmes szolgáltatása, a Netflix. Az oldal kedveltsége érthető, hiszen a hasonló szolgáltatásokkal szemben számos előnyt nyújt: korlátlanul lehet filmeket nézni, a különböző tartalmakat nem kell letölteni, szinte bármilyen eszközön (androidos készülékeken, iPhone-on, iPaden, okostévén, játékkonzolokon) egyszerre nézhetőek a műsorok. Egy regisztráció fejében akár több profil is létrehozható, így a rendszer használatkor használója filmezési szokásai alapján ajánl filmet.

További pozitívuma az oldalnak, hogy korlátlan filmnézést biztosít, a felkínált tartalmak értékelhetők, és akár eltehetők későbbre is. Filmnézés előtt pedig kiválasztható, hogy milyen eszközön akarja a felhasználó lejátszani a filmeket. A szolgáltatást jelenleg bárki kipróbálhatja, az üzemeltetők egy hónapos ingyenes regisztrációt biztosítanak. Később már három kategóriára közül lehet választani attól függően, hogy ki milyen élményt szeretne nyújtani magának.

Alapcsomag

8 euró (2500 forint)/hó

hagyományos tévés minőség, egyszerre egy gépen

Médiumcsomag

10 euró (3000 forint)/hó

HD minőség, két eszközön

Prémium csomag

12 euró (3800 forint)/hó

Ultra HD felbontás, négy eszközön

A szolgáltatás egyelőre magyar nyelvű feliratokat, hangokat és leírásokat nem tartalmaz, s a választék sem olyan bő, mint Amerikában. Igaz a nyelvi problémákra vannak megoldások, az angol mellett 14 másik nyelv használható (például franciául, spanyolul, olaszul), s elérhető a Super Netflix nevű kiegészítő is, ami megfelelő feliratokat biztosít a filmek mellé. Hogy a probléma fog-e változni a közeljövőben, azt nem tudni, az oldal kezdeti hiányosságai annak sikerességén azonban mit sem ront. Hiszen 60 országban naponta mintegy 125 millió órányi tartalmat néznek meg vele a felhasználók. Ez, és a szolgáltatás alacsony ára így akár aggodalmat ébreszthet a hagyományos tartalomszolgáltatókban, s meglehet, hogy a torrentezés (filmletöltés) is a feledés homályába vész. Igaz erre kevés az esély, a Marketingkutató tavalyi elemzése szerint ugyanis a magyar internetezők 37 százaléka rendszeres torrentező.

Netflix ostrom a világban

Nem csak itthon, hanem nemzetközi szinten is valósággal berobbant az új szolgáltatás. Így összesen 129 ország lakói ismerhetik meg a filmnézés új formáját. A társaság távlati célja a terjeszkedéssel - ahogyan arról Reed Hastings vezérigazgató beszámolt -, hogy az előfizetőik 80 százaléka az Egyesült Államokon kívül vegye igénybe a szolgáltatást. Ez a Bloomberg Buisness számítása szerint akár 240-360 millió előfizetőt jelentene az amerikai felhasználókon (60-90 millió) túl. A 300-450 milliós terv azonban elég ambiciózusnak tűnhet, a cég március végére 74,3 millió előfizetőt prognosztizált világszerte.

Hogy a Netflixnek milyen hatásai lehetnek az eddig megszokott filmnézési módokra, arra csak külföldi példákat tudunk felhozni - nyilatkozta lapunknak Dojcsák Dániel, az Informatikai és Elektronikai Vállalkozások Szövetség tartalomigazgatója. Szerinte az eddigi skandináv és amerikai minták azt mutatják, hogy a kényelmes és jól használható felület kedvéért sokan mondanak le az illegális filmletöltésről és döntenek a legitimitás és a korlátlan kínálat mellett. Persze mindig lesznek olyanok, akik nem akarnak majd fizetni egy filmért, így az eddig megszokott letöltési formák nem tűnnek el - fűzte hozzá a szakember.

A Netflix mindenesetre biztosan felborítja az eddig jól bevált üzleti modelleket, s átvezeti a filmnézést egy teljesen új dimenzióba. Ez ugyan konfliktust is okozhatna a piacon, Dojcsák véleménye szerint erre mégsem kell számítani. Inkább a versenyszellem dominálhat majd a szolgáltatók között, hiszen mindegyikük célja a fogyasztók megtartása és minél gyorsabb kiszolgálása. A Netflix pedig erre a célra kiválóan megfelel, s az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben az internet szolgáltatók ajánlatai között találkozhatunk az oldallal.

Saját készítésű filmek is nézhetők
A Netflix az elmúlt években saját készítésű filmek gyártásába is belefogott, így két évvel ezelőtt a Kártyavár című sorozat, míg most a Marvel képregényéből készített Jessica Jones szegezte képernyők elé a közönséget. Játékfilmek készítése terén viszont a szolgáltató egyelőre gyengélkedik, eddig két filmjét mutatták csak be. Az első egy Ghánában forgatott háborús dráma, a Beasts of No Nation, a második pedig az Adam Sandler főszereplésével készült westernparódia, a The Ridiculous 6.
Utóbbi valódi közönség kedvenccé vált: forgalmazása első hónapjában minden idők legnézettebb filmje lett a Netflixnél.Jó hír a tagoknak, hogy 2016-ban a szolgáltató filmgyártás terén is fellendül, amivel 10 játékfilm, 30 gyerekfilm és 12 dokumentumfilm készülhet el.

Ingyenesnek mondták mégis levonnak?

Többen jelezték, hogy az egy hónapos ingyenes regisztráció ellenére a Netflix üzemeltetői levonták a havi díjat számlájukról - számolt be a hvg.hu. A kártyaadatokat igénylő regisztráció után a Netflix csupán egy azonosítási kérést küld a felhasználó bankja felé, az előfizetésnek megfelelő egyhavi összeggel. Erre azért van szükség, hogy az oldal üzemeltetői ellenőrizzék, hogy a felhasználó egy valóban működő bankkártya adatait adta-e meg. Az összeget a Netflix csak befoglalja, a terhelési igényt már nem nyújtja be a banknak. S a kártya hitelesítése után automatikusan egy érvénytelenítő kérelmet küld a pénzintézetnek, így a felhasználó számára a befoglalt összeg hamarosan újra elérhető lesz a bankszámlán.

Százmilliós torrentezés

A szerzői jogok különösen nagy vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntette miatt emelt vádat négy férfival szemben a Ceglédi Járási Ügyészség, amiért torrentoldalukra több mint 1900 filmet töltöttek fel, amelyek letöltését és megtekintését a szükséges jogdíjak megfizetése nélkül tették lehetővé. Az oldal látogatói számára heti feltöltő versenyeket is rendeztek, melynek az volt a célja, hogy minél rövidebb idő alatt minél több torrentet töltsenek fel a felhasználók, ami az oldal forgalmát fellendítette. A torrentoldal működéséhez emelt díjas SMS-ek vagy PayPal befizetések útján lehetett támogatást nyújtani. Az oldal reklámfelületet is biztosított néhány hirdető számára. Azzal, hogy a vádlottak a filmek jogdíjait nem fizették meg a jogtulajdonosoknak, összesen több, mint 360 millió forint vagyoni hátrányt okoztak. A hirado.hu szerint a SWZ nevű oldalról van szó, a vádlottak külön-külön akár nyolc év börtönbüntetést is kaphatnak.

Frissítve: 2016.01.12. 21:03

Elégedetlen tanárok

Már több mint kétezren aláírták a miskolci Herman Ottó Gimnázium interneten indított petícióját, amely a múlt hét szerdán nyilvánosságra került nyílt levelüket foglalja magában. Ebben szót emelnek a kaotikus oktatási átalakítások ellen, úgy látják, hogy most már az egész rendszer veszélyben van.

Levelüket még novemberben küldték meg az oktatási kormányzatnak, érdemi választ azóta sem kaptak. A petícióhoz tanárok, diákok, magánszemélyek és oktatási szervezetek (Hálózat a Tanszabadságért, Magyartanárok Egyesülete, Független Diákparlament, Történelemtanárok Egylete, Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete), valamint több iskola tantestülete is csatlakozott. A Népszabadság úgy tudja, egy neve elhallgatását kérő Klik-vezető is a kezdeményezés mellé állt. Még a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar is jelezte: a hermanosok levelében leírtak többségével egyetértenek, az oktatás szerintük is "súlyos problémákkal küzd, melyek azonnali megoldásért kiáltanak." Mindemellett Dombóvár önkormányzata pert indított a Klik ellen, mert az állami iskolafenntartó nem ad elég pénzt, az iskolaépületek egyre rosszabb állapotban vannak. Úgy tűnik, az elégedetlenségi mozgalom egyre szélesedik: Miskolcon már alakulóban egy városi szintű közalkalmazotti tanács, ami akár országossá is kinőheti magát.

Szerző