Olcsóbb importhúst eszik a magyar

Publikálás dátuma
2016.01.13. 06:22
FOTÓ: THINKSTOCK
A sertéshús áfájának csökkentésével 10-15 százalékos forgalomnövekedésre számít az agrártárca, ami tervnek szép, de a teljesítése nem lesz egyszerű. Ugyanis kevés a sertés, így csak az import fokozásával lehet az élénkülő keresletet kielégíteni. A január 1-jével 27-ról 5 százalékra csökkentett áfa 17 százalékos tényleges árcsökkentést jelenthet, amivel 25 milliárd forintot hagy a kormány a lakosság zsebében - mondta Fazekas Sándor agrárminiszter a vecsési Coop áruházban tartott tegnapi tájékoztatón.

Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke szerint a tenyészciklus miatt nagyjából őszre derülhet ki, hogy a vállalkozások az áfacsökkentés hatására tisztuló piacra több jószággal válaszolnak-e. Egyelőre ugyanis a veszteséges értékesítés miatt visszafogták az állományok növelését. Ráadásul az alacsony hazai felvásárlási árak miatt sok állattartó vállalkozás külföldön értékesítette a malacokat. Az egyik nagy húsfeldolgozó üzem vezetője elmondta, jelentős mennyiségű sertéshúst importálnak, éppen a hazai kínálat elégtelensége okán. A forint látványos gyengülése viszont drágítja az importot, ami miatt kevésbé érvényesül majd az árakban az áfacsökkentés árleszállító hatása.

Azt senki sem vitatja, tarthatatlan volt, hogy becslések szerint a sertéspiac 30 százalékát tette ki a feketekereskedelem, az áfacsökkentésből kimaradt ágazatok – baromfi, tej - szereplői viszont attól tartanak, hogy az áfacsalók majd náluk bukkannak föl.

Menczel Lászlóné, a VHT titkára lapunknak megjegyezte, a tapasztalatok összegzését követően érdemes elgondolkozni a teljes termékpálya áfájának csökkentésén, hiszen jelenleg a feldolgozott termékek forgalmi adója továbbra is 27 százalék. Fazekas erre a tájékoztatón ígéretet is tett, s azt állította, hogy a minisztériumban már foglalkoznak a kérdéssel.

Egy neve elhallgatását kérő húsipari szakember lapunknak megemlítette, hogy zavart okoz a kereskedőknek, hogy nem tisztázott teljes körűen mely termékek tartoznak az 5, illetve a 27 százalékos áfakörbe. Ha a vevő például megveszi a sertés tőkehúst 5 százalékos áfával, de azt ledaráltatja a hentessel, kérdés, hogy az még az 5 százalékos körbe tartozik-e, hiszen részben legalábbis már feldolgozott termék. Az előre csomagolt tálcás darálthúst pedig eleve 27 százalékos áfa terheli. A 200 milliárd forintos nyers sertéshús piac hozzávetőleg negyedének bizonytalan a besorolása.

A Blokkk.com szakportál szerint a kezdeti tapasztalatok alapján a nagyáruházak azonnal csökkentették a fogyasztói árakat, a kisebb húsosok egy része még kivár, megkísérelve kitapogatni, mit bír el a saját kis piacuk.

A tájékoztatón az áfa értelmezésével kapcsolatban feltett kérdésre a miniszter azt javasolta, az érdeklődő böngéssze a jogszabályt, vagy az uniós vámtarifaszámokat és ott megtalálja a választ. A szaktárca vezetője később azonban - mert rájöhetett, hogy az nem várható el a vevőtől és hentestől -, ígéretet tett a pontosításra.

Szerző

Harminc dollár alá esett az olaj ára

Több mint tizenkét éves mélypontra, 30 dollár alá esett a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára a New York-i árupiacon kedden.

Helyi idő szerint délután két óra (közép-európai idő szerint este nyolc óra) körül a WTI ára februári szállításra hordónként 1 dollár 44 centtel 29,97 dollárra csökkent, majd néhány perccel később még lejjebb, 29,93 dollárra ereszkedett. Utoljára 2003 decemberében fordult elő, hogy 30 dollár alatt volt a WTI ára.

Az Európában irányadó északi-tengeri Brent könnyűolaj még tartja magát: este fél kilenc körül márciusi szállításra hordónként (159 liter) 30,95 dollárba került, 93 centtel, 2,92 százalékkal csökkent az ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. Napi csúcspontján 32,67 dolláron, 2,47 százalékos pluszban állt, napi minimumát 30,55 dolláron ütötte meg.
A vezető New York-i tőzsdeindexek és az olajárak csökkenésével párhuzamosan a nemzetközi devizapiacon gyengülni kezdett a dollár: az euróval és a japán jennel szemben is veszteségesbe fordult át az árfolyama. Egy amerikai dollárért 0,9203 eurót, illetve 117,54 jent kértek, napi szinten 0,17, illetve 0,03 százalékkal gyengült az amerikai fizetőeszköz.

Tavaly több mint 30 százalékkal csökkent a kőolaj világpiaci ára, az idei év eleje óta pedig további közel 20 százalékkal lett olcsóbb a fekete arany. A túlkínálat és a nyomott kereslet által jellemezhető piac továbbra is nyomás alatt áll, mivel a kitermelők nem hajlandóak visszafogni a termelést.

Londoni iparági elemzők kedden meredeken csökkentették idei olajár-előrejelzéseiket, elsősorban a kereslet és a kínálat egyensúlyát meghatározó alapfolyamatok markáns romlásával indokolva a felülvizsgálatot.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays kedden ismertetett új előrejelzése szerint a Brent olajfajta és az amerikai nyersanyagpiacon irányadó West Texas Intermediate hordónkénti átlagára az idén egyaránt 37 dollár lesz. A Barclays szakelemzőinek eddigi prognózisa 60 dolláros idei átlagárfolyamot jósolt a Brent hordójára, a WTI esetében pedig 56 dolláros egész évi átlagárat valószínűsített.

Más nagy globális befektetési házak is meredek olajárzuhanást várnak. A Morgan Stanley, a Goldman Sachs és a Bank of America-Merrill Lynch iparági elemzői új, felülvizsgált előrejelzéseikben egyaránt azt valószínűsítették, hogy 20 dollárig is csökkenhet a Brent árfolyama az idén, a Royal Bank of Scotland szakelemzői pedig 16 dolláros mélypontot sem tartanak kizártnak.

Az egyik brit nagybank, a Standard Chartered elemzői azt sem tartják kizártnak, hogy legrosszabb esetben 10 dollárra esik az olaj ára. Jelenleg nincsenek olyan fundamentális tényezők, amelyek valamiféle egyensúlyi helyzetbe tolnák a piacokat - mutatott rá Paul Horsnell, az árupiaci elemzéseket készítő részleg vezetője.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szakelemzői valószínűtlennek nevezték, hogy a nyersolaj hordónkénti világpiaci ára az évtized hátralévő részében visszaemelkedik az elmúlt évekre jellemző 100 dollár körüli szintekre. A ház szerint nehéznek bizonyulhat még az 50 dollár feletti átlag tartása is az évtized második felében.

Szerző
Témák
olajár

A disznók is a kormány-kampányt szolgálják

Publikálás dátuma
2016.01.12. 14:01
Fotó: Thinkstock
A kormány ezzel is szeretné segíteni a családok megélhetését - egyebek mellett ezt kampányolta mondta a földművelésügyi miniszter, amikor a sertéshús fogyasztásának növekedéséről tartott tájékoztatót. Meg azt is mondta: a magyar reformok működnek, és a magyar gazdaság teljesítőképessége lehetővé teszi, hogy csökkenjenek az adók, 2016. az adócsökkentések éve. 

Nem lehet könnyű dolguk a kormánytagoknak, hogy bármilyen konkrét, akár valóban kedvező témáról tartanak tájékoztatót, kénytelenek minden alkalommal zengeni a Fidesz-kormány dicséretét. ( muszájnak nem muszáj persze, de van az a...)

A tájékoztatón Fazekas Sándor jelezte: az áfacsökkentésnek köszönhetően számos termék ára ezer forint alatt van. A lépés a hazai sertéstenyésztés ösztönzését és az áfacsalásokkal terhelt sertéshúspiac kifehérítését is szolgálja. (Január elsejével 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött a sertés tőkehús általános forgalmi adója)

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta azt is, hogy 10-15 százalékos forgalombővülésre számít a sertéshús piacán. Arra a felvetésre, hogy késztermékek esetében várható-e a közeljövőben áfacsökkentés, Fazekas Sándor közölte: elemezni kell a hatásokat, és a tapasztalatokra alapozva lehet kidolgozni további termékek áfacsökkentését. Megjegyezte: ilyen előkészítő munkák zajlanak a Földművelésügyi Minisztériumban.

 

Mindazonáltal azt sem árt tudni, hogy a sertéshús kétség kívül nem tartozik a legegészségesebb táplálékok közé. 42 százalékban telített zsírsavat tartalmaz, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, jelentős rizikófaktornak tekinthető.  Összehasonlításként: a ponty telített zsírsav-tartalma 26 százalék, a hecknek 27 százalék (a halakat a telítetlen zsírsavak nagyobb aránya jellemzi). A húsételek zsírtartalma függ persze az elkészítés módjától is. (forrás: Webbeteg.hu)

Az is igaz persze, hogy  a hús az egyik legfontosabb koncentrált, teljes értékű és jó biológiai hasznosulású fehérjeforrásunk.

Szerző
Témák
áfa sertéshús