Előfizetés

Kelet-európaiak gúnyolják a németek "politikai korrektségét"

A Spiegel Online hírportál a Kölnben és más németországi városokban szilveszter éjjel történt szexuális bűncselekményekkel és rablásokkal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A német portálon Keno Verseck a Menekültpolitika: kelet-európaiak gúnyolják a németek "politikai korrektségét" című írásában kiemelte, hogy a kölni támadások után sok kelet-európai politikus igazolva látja figyelmeztetéseit, és követelik a "liberális véleménydiktatúra" és a politikai korrektség feladását Németországban.

A szerző kifejtette, hogy a kelet-európai térségben a politikusok és a média reakciójára jellemző az a hozzáállás, amelyet nagyjából úgy lehet összefoglalni, hogy "előre tudtuk és figyelmeztettünk is, de Németország nem akart ránk hallgatni", Köln után viszont Berlin szembesül a "befogadási kultúra és a tolerancia" következményeivel, és a politikai korrektség, valamint a "többségi médiában uralkodó véleményterror" miatt romlásba dönti egész Európát.

A szerző szlovák, cseh, román, bolgár, lengyel és magyar példákat említ ennek a beállítódásnak az illusztrálására. Magyarországról Orbán Viktor kormányfő egy rádióinterjúját, Bayer Zsolt publicista egy írását és a Magyar Idők című újság egy cikkét idézte.

Miniszteri kinevezést ér a menekültügy tisztességes kezelése

Átrendeződés várható az osztrák kormányban, szerdai médiaértesülések szerint Hans Peter Doskozil, a burgenlandi rendőrfőkapitány válthatja a védelmi minisztert.

Az átrendeződés amiatt követhet be, mert Rudolf Hundstorfer szociális miniszter lesz várhatóan az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) államfőjelöltje, így posztját Gerald Klug, a jelenlegi védelmi miniszter venné át. A minisztercserékről szóló értesüléseket hivatalos források még nem erősítették meg.

A burgenlandi rendőri vezető a szeptemberi menekülthelyzetben tanúsított "józan kríziskezelése és kitűnő irányítása" miatt kapott nagyobb figyelmet - közölte a Der Standard című osztrák lap kormánykörökre hivatkozva. Doskozil kezdetben a bécsi, majd a burgenlandi rendőrkapitányságon, továbbá a tartományi vezető Hans Niessl mellett is dolgozott. Doskozil három éve Burgenland rendőrfőkapitánya.

A szociáldemokrata tartományi vezető irodája egyelőre nem erősítette meg az értesülést. Az SPÖ pénteken tartja pártülését és nevezi meg az államfőjelöltjét, így várhatóan ezen a napon derülnek ki részletek az esetleges minisztercserékkel kapcsolatban is.

Az osztrák néppárti és szociáldemokrata kormánykoalíció egységesen kiáll amellett, hogy Ausztriának kevesebb menekültet kell befogadnia, azonban ennek mikéntjéről nincsen egyetértés. A szociáldemokraták a gazdasági menekültek kiszűrését támogatják, a néppárt pedig létszámstopot vezetne be.

Werner Faymann a belügyi, külügyi és védelmi tárcától a háborús és gazdasági menekültek szétválasztását segítő koncepció kidolgozását kérte. A szociáldemokrata politikus szorgalmazta továbbá a visszatoloncolásról szóló államközi szerződések áttárgyalását, ezzel bírálva a koalíciós partner által vezetett belügyi és külügyi tárcákat.

Reinhold Mitterlehner alkancellár szerint az az alapprobléma, hogy a háborús övezetekből érkezők is gazdasági okok miatt jönnek Ausztriába, Németországba vagy Svédországba. Hangsúlyozta: mivel nincsen uniós megoldás, saját hatáskörben kell meghozni intézkedéseket. A néppárti vezető szerint a január 20-án megtartott találkozón, amelyen a tartományi vezetők és a kormány tárgyalják át a menekültügyi helyeztet, konkrét befogadási számokról is határozhatnak.

A találkozó másnapjára az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője külön egyeztetést kezdeményezett a néppárttal és az ellenzéki Team Stronach pártjával, mindezt azzal indokolva, hogy a január 20-i találkozóra pártja, és így a "mérvadó ellenzéki erő" nem kapott meghívást.

Heinz-Christian Strache a kormány menekültpolitikáját káoszként és csődként jellemezte, és szerinte az osztrák vezetést csupán kiszolgálja a menekülteket. Úgy vélte: amennyiben nem tesznek semmit az iszlamizálódás és a terrorizmus fenyegetettsége ellen, úgy a népharag csak növekedni fog.

Radikális muzulmán egyesületeket oszlattak fel Franciaországban

A francia kormány szerdán feloszlatott három, radikalizmussal vádolt muzulmán kulturális egyesületet, amelyek egy decemberben bezárt szalafista (radikális iszlám) mecsetben működtek a Párizstól keletre található közeli Lagny-sur-Marne-ban - közölte a kormányülést követően Bernard Cazeneuve belügyminiszter.

A radikális mecsetet a november 13-i - 130 halálos áldozatot követelő - párizsi merényletek utáni házkutatások nyomán záratták be a hatóságok, mert a gyanú szerint dzsihadistákat toborzó központként működött. "A három kulturális egyesület feloszlatásáról a vezetőik gyűlöletkeltő és a dzsihádra buzdító megszólalásai miatt született döntés" - mondta a  belügyminiszter. "A köztársaságban nincs helye olyan szervezeteknek, amelyek provokálnak, terrorizmusra szólítanak fel vagy gyűlöletet hirdetnek" - tette hozzá.

Stéphane Le Foll kormányszóvivő elmondta, hogy az egyik egyesület a Vissza a forrásokhoz nevet viselte, egy másik pedig a lagny-sur-marne-i muzulmánok egyesülete volt.

A merénysorozatot követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében ez az első alkalom, hogy szervezeteket oszlat fel a kormány. A terrortámadást követően más mecseteket és imahelyeket is bezárattak a hatóságok, de csak a február végéig tartó rendkívüli állapot idejére.

A lagny-sur-marne-i szalafista mecsetben működő egyesületek feloszlatását már december 2-án, az imahelyen lefolytatott rendőrségi ellenőrzést követően bejelentették a hatóságok, de arról hivatalosan csak a kormányülésen születhetett intézkedés. Az egyesületek azonban már december óta nem működnek.

A mecsetet - ahol egy pisztolyt, töltényeket és iszlamista propagandaanyagokat foglaltak le - radikalizmus miatt záratta be a rendőrség. A mecset imámja korábban a francia állampolgárságú 34 éves Mohamed Hammoumi volt, aki 2014 végén Egyiptomba szökött tucatnyi tanítványával. A hatóságok szerint a férfi meghatározó szerepet játszott a Szíriába jelentkező francia dzsihadisták toborzásában.