Fröhlich: ma is valóság a sárga csillag nyoma

Hetvenegy esztendeje lekerültek a kabátokról a sárga csillagok, de annak nyoma, emléke, hatása "a mai valóság" - mondta Fröhlich Róbert országos főrabbi a fővárosi gettó felszabadításának évfordulóján a Dohány utcai zsinagógában, a Budapesti Zsidó Hitközség által rendezett megemlékezésen.

 "Azért vagyunk ma itt, mert ezelőtt nyolcvan évvel, kilencven évvel a mi eleink nem voltak elég érzékenyek. Azért vagyunk ma itt, mert az eleink nem hallgattak a figyelmeztető jelekre. A mi eleink azt mondták: velünk ez nem történhet meg, mi jó állampolgárok, jó magyarok vagyunk. Máshol lehet, de itt nem" - jelentette ki a zsidók túlérzékenységéről szóló felvetésekre utalva a főrabbi, emlékeztetve arra, hogy reményeik ellenére és hovatartozásuk miatt rekesztették ki a zsidókat a társadalomból, majd az életből.

"A gettó nem a semmiből keletkezett" - jegyezte meg, felállítását negyed századon keresztül "rendeletek és törvények halmaza" előzte meg. Hozzátette, a gettó eszmeisége a 19. század végére, a tiszaeszlári perig nyúlik vissza, fizikai megteremtése pedig a numerus clausus 1920-es elfogadásáig nyúlik vissza, mert ez a törvény különbséget tett magyar állampolgárok, zsidók és nem zsidók között.    

Felidézte: a numerus clausus elfogadása után a zsidókat mind több pályáról szorították ki a jogszabályok, végül "kiszorították őket az életből is"; a túlélők nem zenghetnek hálaimákat, nem örülhetnek, hiszen a megmenekülést számtalan halál és megalázottság, az életből való kitaszítottság előzte meg, és ma sincsen olyan magyarországi zsidó család, amelyik ne vesztett volna el valakit a holokausztban.

Fröhlich Róbert arról beszélt, amíg zsidók élnek a földön, emlékezni fognak a holokausztra, "őrzünk minden jót és rosszat", mert "mi egy ilyen nép vagyunk". Példaként említette, hogy a zsidóság kétezer éve minden esztendőben megemlékezik az elpusztított jeruzsálemi szentélyről.

"Mi, zsidók, 1945-től kezdve nem évi egy napon, de minden nap a szívünkben gyászolunk, siratjuk Izrael lerombolt házát, siratjuk azt a sok életet, amelyet értelmetlenül, gyűlölködve oltottak ki, siratjuk a lehetőséget, amelyek odavesztek a gyerekekben, siratjuk az öregeket, akiknek nem adatott meg a békés öregkor" - fogalmazott.

A főrabbi a zsidóságot az emlékezés és a remény népeként említette, s kijelentette, azt remélik, hogy "elmúlik a sárga csillagnak még a nyoma is".

A megemlékezés végén a résztvevők gyertyát gyújtottak és zsidó hagyomány szerint köveket helyeztek el az áldozatok emlékére.

Szerző
Frissítve: 2016.01.18. 16:02

Taxis tüntetés az Uber ellen - Tényi bejelentést tett

Publikálás dátuma
2016.01.18. 12:18
MTI Fotó: Lakatos Péter
Éjfél óta tüntetnek a taxisok Budapesten az Uber ellen. A kocsik egy-egy forgalmi sávot szabadon hagyva akadályozzák a forgalmat a Bajcsy-Zsilinszky, a József Attila és az Andrássy út kereszteződésénél. A közösségi fuvarozás elleni tiltakozás részt vevői nem jelentették be demonstrációjukat, ezért a feljelentéseiről ismert fideszes bejelentést tett közérdekű üzem működése megzavarása miatt.

"A bűncselekmény jogi tárgya a társadalom legalapvetőbb igényeinek kielégítésére szolgáló üzemek zavartalan működéséhez fűződő társadalmi érdek. A bűncselekmény elkövetési magatartása a közérdekű üzem működésének megzavarása. A vonatkozó rendelkezések alapján az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kérem" - írta Tényi István bejelentésében.

A taxis tüntetésről bővebben ide kattintva olvashat!

Szerző

Visszavonult a magyar tekvondós

Publikálás dátuma
2016.01.18. 11:03
Gonda Ivett egy korábbi versenyén. FOTÓ: Al Bello/Getty Images
Bejelentette visszavonulását Gonda Ivett Európa-bajnoki bronzérmes tekvondós.

A magyar szövetség hétfői közleménye szerint a 29 éves sportoló a sikertelen olimpiai kvalifikáció után döntött a pályafutása befejezése mellett.

Gondának a vasárnap zárult, utolsó európai kvótaszerző versenyen, Isztambulban döntőbe kellett volna jutnia a 49 kilogrammos súlycsoportban ahhoz, hogy indulási jogot szerezzen az idei riói játékokra, ő azonban a negyeddöntőben búcsúzott.

"Boldog vagyok, hogy azt mondhatom, a körülményekhez képest a legjobbat hoztam ki magamból, ez egy remek pályafutás volt, és hálás vagyok a soha nem szűnő támogatásért, amit kaptam az emberektől" - írta közösségi oldalán Gonda, akinek húga, Evelyn szintén tekvondózik, de ő kanadai színekben versenyez.

Gonda Ivett Magyarországon született, négy éves korában költözött a családjával Kanadába, s az észak-amerikai ország színeiben ötödik lett a 2004-es athéni olimpián. A tekvondós három évvel ezelőtt váltott, magyar színekben folytatta pályafutását, de továbbra is Kanadában készült.   Gonda 2014 májusában, a bakui Európa-bajnokságon bronzérmet nyert.

Szerző