Lázár Ervin meséje a Pinceszínházban

Publikálás dátuma
2016.01.26. 06:48
FORRÁS: PINCESZÍNHÁZ
.

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő című meséjének – Tóth Géza rendezésében, Nyári Oszkár, Rózsa Krisztián, Sipos Eszter, Nyári Szilvia főbb szereplésével – következő előadása január 30-án lesz a Pinceszínházban, a Karaván Színházzal közös produkcióban.

Szerző
Frissítve: 2016.01.25. 21:27

Didergő betegek

Többrétegnyi takaró alatt is dideregnek a betegek az óbudai Szent Margit Kórház sebészeti osztályán, elmondásuk szerint a radiátorok langyosak, az ablakok szigetelése is rossz. A nővérek egy olajradiátorral próbálnak javítani a helyzeten.

"Egyszerűen érthetetlen, hogyan lehetséges az, hogy frissen műtött betegeket épphogy csak langyos radiátorok mellett, hűvös betegszobákban ápoljanak" - panaszolta lapunknak Móczár Béláné, akinek egyik barátnője fekszik az óbudai Szent Margit Kórház sebészeti osztályán. Elmondása szerint a kórtermekben maximum 18 fok lehet, s bár a nővérek és az orvosok minden tőlük telhetőt megtesznek, a betegek fáznak, többüknek a hozzátartozóik hoznak be melegebb takarókat.

Kutasiné Szőke Erzsébet is a kórház ápoltja, őt telefonon sikerült elérnünk. "Múlt csütörtökön jöttem be, rákkal operáltak, egy mell-levételen vagyok túl. Az operációt követő reggelre hólyaggyulladást kaptam a hideg miatt" - mesélte az asszony, aki szerint a főtőrendszernek van valami olyan nyavalyája, ami miatt nem egyenlően osztja el a meleget. De nem csak a betegek panaszkodnak: Kutasiné szerint az ápolók és az orvosok is fáznak. Úgy tudjuk, az egyik főorvos már többször jelezte a problémákat a vezetőség felé, s arra bátorította a betegeket is, tegyenek panaszt minél többen, hátha úgy hamarabb történik előrelépés az ügyben.

Nem most hallunk ilyet először: emlékezetes, a fővárosi Szent László kórházban karácsony előtt egy nappal hibásodott meg a fűtésrendszer. S bár a hibát másnapra elhárították, a hálózat december 30-ra ismét megadta magát. Még 2014 októberében számoltunk be arról, hogy a Szent István kórházban is gondok adódtak a fűtéssel: az intézmény II. belgyógyászati osztályán hetekig nem működtek a radiátorok, meleg víz sem mindig volt.

A Szent Margitban a nővérek egy olajradiátorral próbálnak javítani a helyzeten, ám Kutasiné szerint ez nem sokat segít, ráadásul ha kikapcsolják az egyébként ugyancsak öregecske, hangosan búgó fűtőtestet, a szoba negyed óra alatt ismét lehűl. "Azt mondták nekünk, hogy akinek van otthon olajradiátora, hozza be azt is. De tényleg nem sokat segít, az ablakszigetelés is elavult, amit itt fönt az ötödik emeleten igencsak megérzünk" - mondta Kutasiné. 

Kerestük a kórházat is, tájékoztatásuk szerint a fűtési rendszer működését korábban egy épületfelügyeleti rendszer irányította, ami meghibásodott, és már nem lehetett megjavítani. „Ezért január 13-án megrendelés feladására került sor BMS felügyeleti automatika rendszer telepítésére, konfigurálására és a rendszer egyszeri átvizsgálására. A program telepítése már megtörtént, jelenleg a fűtési rendszer programmal támogatott elemeinek átvizsgálása folyik. A megrendelt szolgáltatás teljesítésének határideje: 2016. 01. 29” - írták.

A munka befejezéséig a kórház szerint a központi fűtés-szerelők kézzel állítják a szabályozó szelepeket, felügyelik a szivattyúk működését, végzik a folyamatos légtelenítéseket, feltöltéseket, ám ennek hátránya, hogy „a finom beállítások nem követhetők, a rendszer csak időeltolódással képes reagálni a beállításokra, figyelembe véve a hőmennyiség tehetetlenségét is”. Állítják: a fekvőbeteg osztályokon, az ambulanciákon, a gazdasági területeken folyamatos a "műszak" jelenléte, „a rendszer hibáinak korrigálására azonnali hatállyal sor kerül”.

Hozzátették: tisztában vannak azzal, hogy hosszú távon is biztonságos megoldást csak a kórház teljes energetikai rendszerének megújítása jelenthet. „Ennek érdekében az elmúlt két évben a Szent Margit Kórház saját költségére elvégeztette az intézmény energetikai felmérését és elkészíttette a panelépületek energiahatékonysági felújításának tervdokumentációját, annak érdekében, hogy EU források bevonásával a lehető leghamarabb tudjuk a szükséges fejlesztéseket megvalósítani”.

Szerző
Frissítve: 2016.01.26. 12:40

Tarlós még ütközhet a kormánnyal

Megnyugodhatnak az ingázók, a főváros határán kívüli is zavartalanul közlekednek az agglomerációs járatok - legalábbis a hivatalos közlés szerint. Seszták Miklós, a nemzeti fejlesztési tárca vezetője a szombati egyeztetésen Tarlós István főpolgármesternek azt ígérte, az elővárosi közlekedés költségeit január elsejétől kész viselni a kormány. A tárgyalásról kiadott közlemény szerint az egyeztetések hamarosan folytatódnak.

A Főváros Közgyűlésnek ugyanakkor holnap kellene rábólintania a megállapodásra, ám az agglomerációs személyszállítási közszolgáltatásokkal kapcsolatos egyes kérdések kezeléséről szóló előterjesztést tegnap még nem kapták meg a képviselők. Forrásaink szerint ebben Tarlósék azt javasolják majd, hogy az agglomerációs járatok működtetéséről szóló vitát február 17-ig zárják le és ezt legfeljebb március végéig finanszírozza a főváros.

Megírtuk: Tarlós január 8-án jelentette be, visszaadják a kormánynak az elővárosi közösségi közlekedés üzemeltetését, a járatok azonban február 17-ig, a főváros költségvetésének elfogadásáig biztosan közlekednek. A főpolgármester akkor arra is emlékeztetett, hogy az Orbán Viktorral folytatott decemberi egyeztetésen ígéretet kapott az agglomerációs járatok visszavételére, a finanszírozás ugyanis az állam feladata, Budapestnek erre már nincs pénze. A BKV finanszírozása, illetve a decemberben elfogadott "salátatörvény" kapcsán Tarlóst elgondolkodtatta, hogy ott volt a Fidesz kongresszusán, együttműködő beszédet mondott és tudták, hogy másnap külföldre utazik, mégsem szólt neki senki, hogy két nap múlva "a hátába fogják vágni a kést". Kiderült ugyanis, az állam 2015-ben egy fillért sem utalt át a fővárosnak az agglomerációs közlekedés finanszírozására, ezért a BKK felszólító levelet küldött a fejlesztési minisztériumnak, amiben a szolgáltatás lehetséges rendkívüli felmondásáról is írtak. Lázár János ezután jelentette be, hogy a kormány átveszik az agglomerációs közlekedést, melyet a MÁV, illetve a Volán fog üzemeltetni. Bár Tarlós akkor még abban bízott, hogy a BKV hosszú távú finanszírozásáról a miniszterelnökkel egyeztethet, a kancelláriaminiszter tudatta, hogy a főpolgármesternek Sesztákkal kell tárgyaló asztalhoz ülnie.

Tarlós - aki legutóbb épp Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert cáfolta tételesen a tárgyalások ügyében - azt szeretné, ha a buszok közlekedését továbbra is a BKK bonyolítaná, a szolgáltatási díjat viszont az üzemeltető Volánnak fizetné az állam. A fővárosi bérleteknek várhatóan két változata lesz, az egyikkel a HÉV-en is lehet majd utazni, és ennek nyilván más lesz a díjszabása. A főpolgármester a legutóbbi Budapestinfón arról is beszélt, hogy a BKV-nál 200 fős létszámleépítésben gondolkodnak. A társaság tegnap be is jelentette, 96 embertől megválnak, de 2016-ban további költség-racionalizálások várhatók.

Szerző