Előfizetés

DK: a Fidesz-kormány elárulta a tanárokat és a diákokat

A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy adják vissza az iskolákat a pedagógusoknak és a gyermekeknek, döntsenek a tanárok és az iskolák arról, hogy milyen könyvekből, milyen oktatási rendszerben tanítanak - ismertette az ellenzéki párt követelését szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Oláh Lajos.

A független képviselő úgy fogalmazott: a Fidesz-kormány nem csak "trafikokat, földet, kaszinót lop", hanem ellopja a gyermekeink jelenét és jövőjét, valamint a tanárok értelmes munkába vetett hitét is.

A gyerekeknek irdatlan óraszámban kell iskolában ülniük, a menzareform ehetetlen ételeit eszik, a kötelezően előírt tankönyvekből kell tanulniuk, miközben nincs értelmes nyelvoktatás, a tanárok pedig azon szörnyülködnek, hogy miből kell tanítaniuk és könyörögniük kell a krétáért - mondta.

Hozzátette, mára az ország minden pontját elérte az elégedetlenség, a DK pedig szolidaritást vállal a demonstrációkon részt vevő tanárokkal, diákokkal és szülőkkel. A politikus a megmozdulásokon való részvételre buzdított mindenkit, egyúttal azt kérte a DK tagjaitól, hogy ne vigyenek pártzászlókat, -logókat az ilyen rendezvényekre.

Oláh Lajos - aki szerint a kormány elárulta a tanárokat és a diákokat, szétverte az oktatást - Balog Zoltán miniszter lemondását és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felszámolását sürgette.

Tüntetés előtt: összehívják a köznevelési kerekasztalt

Február 9-ére hívja össze a köznevelési kerekasztalt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) - jelentette be a tárca parlamenti államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatón. 

Rétvári Bence elmondta: a hétoldalú megbeszélésre várják a köznevelés szakmai szervezeteit, a munkavállalói érdekképviseletet, a szülők, a diákok, a munkaadók képviselőit. A kerekasztal résztvevői között szerepelnek még az állam, a fenntartó és a tudományos élet, a pedagógusképzés szervei.

Az államtitkár hangsúlyozta nyitottságukat, és kiemelte: a kerekasztal ülésén szeretnék a problémákat megoldani, a felmerült kérdéseket megvitatni. Ugyanakkor hozzátette: a rendszer előnyeit is szeretnék megtartani.

A lehető legszélesebbre nyitották az ajtókat, nem volt még olyan egyeztetés Magyarországon, amelyre minden iskolát meghívtak - utalt a parlamenti államtitkár a 198 tankerületben a héten záruló konzultációkra.

Rétvári Bence a szerdai demonstrációkról azt mondta: ma Magyarországon mindenki számára garantált, hogy a véleményét, álláspontját elmondhatja, ez fog történni a tüntetéseken is.

LMP: kalandoroknak "szórják ki" az uniós pénzeket

Az LMP bírálja az európai uniós források "gyors kiszórását". Az ellenzéki párt szerint a kifizetéseket azért gyorsítja fel a kormányzat, mert csak így tudja fenntartani a gazdasági növekedést, valamint azért, mert a Fidesz gazdasági hátországa "minél hamarabb rá akarja tenni a kezét az összegekre".

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a pénzosztás előtt értékelni kellene a korábbi hét év tapasztalatait, a támogatásokat pedig 2022-ig egyenletesen kellene felhasználni, kiszámíthatóan. Megjegyezte: ha a kiutalások a jelenlegi ütemben zajlanak, 2019-ig elfogy a hétéves uniós költségvetési ciklusban biztosított keret.

A korrupció melegágyának nevezte a képviselő a gyors pályáztatást, amely gyakran pontatlan, hibás kiírásokat eredményez.
Szerinte a pályázatoknak nem a multikat, hanem a hazai kis- és közepes vállalkozásokat kellene szolgálnia, és oldania kellene a gazdaság rossz szerkezetét. Felhívta a figyelmet arra, hogy míg az Audi egy munkahely létrehozásához 19,5 millió forintot kapott, addig egy hazai kisvállalat mindössze 1,5 milliót.

Az ellenzéki párt limitálná a nyertesek alvállalkozóinak számát, mert szerintük a valódi kivitelezőknek "már csak a morzsa jut".
Sérelmezte, hogy - állítása szerint - a magyar gazdaság csak külső erőforrások által képes növekedni: az uniós pénzeknek, a külföldön élő magyarok által visszautaltaknak és a multiknak köszönhetően.

Szerinte a kormány "kirakatpolitikája" helyett valódi gazdaságélénkítésre lenne szükség: a hazai vállalatok vagy a mezőgazdaság megerősítésére.