Előfizetés

"A pofánkba hazudtak" - Átverte az orvosokat a kormány

Publikálás dátuma
2016.02.05. 17:49
Illusztráció: Thinkstock
Elmaradt az szakorvosok fizetésemelése, pedig a kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is hónapok óta a 270 ezer forintos minimálbér ígéretével csillapítja felháborodásukat. Nem kapták meg a beígért pluszt az ápolók sem - írja az Origo. Az 1001 orvos a hálapénz nélkül csoport sajtóközleményben erősítette meg, hogy az Emmi és a Miniszterelnöki Kabinet nem teljesítette Magyarország állampolgárainak adott ígéretét.

"A pofánkba hazudtak" – mondta dühösen az Origónak nyilatkozó orvos. Indulata érthető: a kormány több mint fél éve béremelést ígér az alacsony fizetés és a túlórák miatt zúgolódó egészségügyi dolgozóknak, határidőként pedig 2016 januárját említették.

Tavaly júniusban még Zombor Gábor egészségügyi államtitkár ígérte, hogy 2016 januárjától nettó "körülbelül" 270 ezer forintos minimálbért visznek haza a szakorvosok, és bérfejlesztésre számíthat közel 43 ezer ápoló is. Később Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára tényként említette a béremelést, amire állítólag 18,2 milliárd forintos keretet biztosítanak. 

Ehhez képest az Origónak nyilatkozó orvosok és ápolók egyike sem kapott több fizetést február 5-én, amit az 1001 orvos a hálapénz nélkül csoport is megerősített a közleményében. Mint írták: a leveleinkre adott hivatalos állásfoglalásban a Kormány tájékoztatta Magyarország polgárait, nyugtatva őket és minket egészségügyben dolgozókat is, hogy a Kormány mindent megtesz a betegellátás biztonságáért. E folyamat részeként azt ígérték, hogy januártól a szakorvosi minimálbér nettó 270.000 Ft-ra emelkedik, azaz nem lesz olyan szakorvos az országban, aki ennél kevesebbet keres. A szaktárcán kívül ezt azóta a Miniszterelnöki Kabinet is megerősítette - írták, hozzátéve közleményükben azt a videót, amiben Dömötör tényként közölte a béremelést:

A Facebookon szerveződött csoport így folytatta: a mai napon Magyarország szakorvosai megkapták bérüket, és szembesültek azzal, hogy az semmit nem változott. A képzett magyar szakorvos a szlovákiai kollégák keresetének még a felét sem kapja meg. Nettó órabérünk kevéssel haladja meg az 1000 Ft-ot. Magyarország lakosságát és az egészségügyi dolgozóikat tehát félretájékoztatták. Nem kaptuk meg a beígért béremelést, a hálapénz továbbra is mérgezi a rendszer működését, a szaktárca pedig nem működtet széles körű kerekasztalt - szólt a sajtóközlemény.

Az Origo cikke szerint - ezt alátámasztandó - a Belügyminisztérium kórházában, az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban, a Szent János Kórházban sem kaptak az ápolók pluszpénzt. Egy budapesti főnővérnek pedig a fizetési papírját sem adták oda, amikor utána akart nézni az elszámolásnak. 

Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport a történtekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy a tiszta, kiszámítható egészségügyet állítja előtérbe, az egész ellátórendszer átvilágításában és átalakításában érdekelt. A minőségi betegellátás megteremtéséhez vezető első lépés a rendszert vállain vivő humánerőforrás minőségének biztosítása. A végletekig kimerült egészségügyi dolgozók kizsákmányolásának azonnal véget kell vetni! Kérjük a magyar állampolgárokat, támogassák az új orvosi mozgalmak törekvéseit egy átlátható egészségügy létrehozásában, hogy a magyar emberek a mindennapi erőfeszítéseikhez méltó, minőségi és hálapénz-mentes ellátást kapjanak! - írták.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport sajtóközleményét ide kattintva megtekintheti!

Futsal Eb - Csalódottak a magyar játékosok

Csalódottak a magyar játékosok és hiányérzet maradt bennük, miután a világelső spanyolok után csütörtökön az ukránoktól is kikaptak három góllal a belgrádi futsal Európa-bajnokságon, s így búcsúztak a kontinenstornától.

"Be kell vallani, jobb csapat az ukrán. Sok olyan hibát követtünk el, amit nemzetközi szinten nem szabad, emiatt van bennem hiányérzet" - mondta a magyar szövetség honlapján Dróth Zoltán, aki a válogatott öt góljából négyet szerzett a két meccsen.
Trencsényi János csapatkapitány szintén csalódottságának adott hangot, mert értékelése szerint erre a találkozóra készültek, s mégse sikerült bravúrt elérni, amely egyben sporttörténelmi siker lett volna.

A magyar válogatott harmadszor szerepelt az Eb-n, de eddig mind a hét mérkőzésén kikapott. A mostani győzelem továbbjutást ért volna, ugyanis a négy háromcsapatos csoportból az első és második helyezettek jutnak a negyeddöntőbe.

Rábl János már a jövőről beszélt, miszerint várják a világbajnoki selejtező jövő hét pénteki sorsolását, melyen csoportmásodikként a magyarok nem kiemeltek, így az ukrán, a spanyol, az olasz, a portugál, az azeri, a kazah és az orosz csapatot kaphatják ellenfélnek. A hét, oda-visszavágós párharc győztese jut ki a szeptemberi, kolumbiai vb-re. A két találkozót március 22-én és április 12-én rendezik.

Aggasztó hírek érkeznek Schumacherről

Publikálás dátuma
2016.02.05. 11:43
Schumacher háza Svájcban. FOTÓ: Getty Images, Harold Cunningham
„Michael Schumacher állapota nem jó” - mondta a Ferrari korábbi elnöke, Luca di Montezemolo a Guardian cikke szerint.

„Vannak híreim, és sajnos nem jók” - mondta Montezemolo újságíróknak, de további részleteket nem közölt. „Az élet furcsa. Csodálatos pilóta volt, és a Ferrarival csak egyetlen balesete volt, 1999-ben.”

Schumacher szóvivője nem kommentálta a nyilatkozatot, közölte a Twitteren a BBC tudósítója.

A cikket itt olvashatja!