Előfizetés

Nincs nyugalom a német belpolitikában

A német uniópártok ugyan lemondták hamvazószerdára tervezett tanácskozásukat, Horst Seehofer, a keresztényszocialisták elnöke azonban nem volt rest éles támadást intézni Angela Merkel ellen.

A bajor miniszterelnök minden korábbinál keményebben bírálta a kancellárt a Passauer Neue Presse címűlap hasábjain. Seehofer szerint a határok megnyitása a menekültek előtt a jogállamiságot ismegkérdőjelezi. „Most nem a jog és a rend jellemzi az országot, hanem a jogtalanság” – fogalmazott a politikus. Ez nagyon jelentős politikai retorikai fordulat a német belpolitikában, mert – mint a Spiegel emlékeztet rá – a jogtalanság szót eddig csak az NDK-ra alkalmazta a CSU. Seehofer ezzel kapcsolatban példaként említette, hogy a menekültek érvényes papír nélkül érkezhetnek az ország területére.

A CSU elnöke azt közölte, hogy pártja már a márciusi tartományi választások előtt panaszt tehet az alkotmánybíróságnál a menekültpolitika miatt, amennyiben addig nem születik döntés a menekültek számának csökkentéséről. Ez esetben „nem viselkedhet opportunista módon” – fejtette ki.  Horst Seehofer nem kímélte a másik koalíciós partnert, a szociáldemokratákat sem. Arra a kérdésre, lehetségesnek tartja-e, hogy az SPD elnöke, Sigmar Gabriel felrobbantja a nagykoalíciót, s a következő választásig a Balpárttal és a Zöldekkel kormányoz, Horst Seehofer azt válaszolta, hogy a szociáldemokratákkal kapcsolatban semmit sem tud kizárni. Szerinte nem látni, mit akar a párt.

Sigmar Gabriel előzőleg azt a javaslatot tette a családegyesítésekkel kapcsolatban, hogy a kiskorú gyermekek esetében minden egyes esetet külön vizsgáljanak meg, s aszerint döntsenek, továbbutazhatnak-e Németországba, vagy sem. Az SPD elnökének megfogalmazása szerint a „felebaráti szeretet” alapján kell határozni ezekben az esetekben. Andreas Scheuer, a CSU főtitkára nem nagyon díjazta a felvetést, szerinte az SPD elnöke „őrültségeket beszél”.

Élesen bírálta Seehofer szavait az SPD. Katarina Barley, a párt szóvivője szerint Horst Seehofer retorikája irritáló, s a bajor kormányfő mintha minden mértéket elvesztett volna. A keletnémet metaforára utalva kifejtette, „vagy szándékosan keres történelmi kapcsokat, vagy pedig fogalma sincs a történelemről” – fejtette ki. Thomas Oppermann, az SPD frakcióvezetője súlyos baklövésről beszélt a CSU elnökének megnyilatkozása kapcsán. A Süddeutsche Zeitungnak elmondta, azzal, hogy olyan kifejezést használt, amelyet korábban az NDK, illetve Erich Honecker esetében alkalmaztak, „még jobban elmélyíti az uniópártok válságát” – hangoztatta.

A nagykoalíció pártjai azonban tovább folytatják egymás becsmérlését. Stephan Mayer, a CSU belpolitikai kérdésekben illetékes szakpolitikusa nekiment a tartományi vezetőknek is amiatt, mert szerinte nem viselkednek konstruktívan a menekültkérdésben. Különösen a baloldali pártok, az SPD, a Zöldek és a Balpárt által irányított Türingiát illette éles bírálatokkal, ahonnan 2015-ben kevesebb embert toloncoltak ki, mint egy évvel korábban. A CSU által irányított Bajorországban viszont ez a szám ugyanakkora volt mindkét esztendőben.

Mozgalmat alapított az Unió fenegyereke

Janisz Varufakisz, Görögország egykori extravagáns pénzügyminisztere, az Európai Unió fenegyereke nem akar eltűnni a politika süllyesztőjében. 

Kedden új politikai mozgalmat indított útjára Berlinben azzal a céllal, hogy – amint fogalmazott – megmentse a fenyegetéseknek kitett Európát. A Democracy in Europe mouvement 2025 (Demokrácia Európában Mozgalom 2025), azaz Diem25programját a német fővárosban, a Volksbühnén ismertette. Az, hogy épen Németországot választotta a mozgalom megindítása helyszínéül, némi provokációnak is tekinthető, hiszen – amint azt hangoztatta is -, Európában semmi sem változhat Németország nélkül. A programot a horvát filozófussal, Srecko Horvattal mutatta be, aki az Occupy Wall Street radikális baloldali szervezet tagja volt, s sokáig élt Németországban.

Varufakisz elmondása szerint azokat akarja egyesíteni, akik „egy másik Európát álmodtak meg”. Szerinte ha nem demokratizálódik, nem lehet jövője. Úgy vélte, amennyiben ez nem következik be, megismétlődhet a harmincas évek drámája. „Mi azonban megcsinálhatjuk” – ismételte Angela Merkel szavait, aki ezt a menekültek befogadásával kapcsolatban emelte ki.

Osztrák támogatás Szerbiának

Aleksandar Vučić kormányfő kijelentette, hogy Ausztria Szerbia mellé áll az európai integrációs folyamatokban, és nem csak a 23. és 24. fejezet megnyitását támogatja, hanem a közbeszerzésről, az energiaügyről, a tudományról, a kutatásokról, az oktatásról és a kultúráról szóló 5., 15., 25. és 26. fejezetekéit is – írta Vajdaság Ma.

A kormányfő a Sebastian Kurz osztrák külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a két ország együttműködéséről szóló akcióterv további támogatásokat biztosít Szerbiának az EU-ba vezető úton – közölte a Tanjug hírügynökség.„Köszönöm az osztrák kollégáknak a látogatást. Ők igaz barátai Szerbiának. Sebastian Kurz az egyetlen, aki a Szerbiáról szóló összes tárgyaláson jelen volt. Ausztria támogatja a szerbiai reformokat és magát az országot az uniós csatlakozásban”, jelentette ki Vučić, majd hozzátette: közösen fognak dolgozni azon, hogy javuljon a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd, valamint azon is, hogy megőrizzék a régió stabilitását, és fejlesszék a nyugat-balkáni országok közötti kapcsolatokat.

A miniszterelnök kiemelte továbbá, hogy országunk számára nagyon fontos a gazdasági együttműködés, és a tervek szerint a 700-800 millió euróról idén 1 milliárd euróra növelik az Ausztria és Szerbia közötti kereskedelmet. Országunkban sok osztrák befektető van, és a megbeszélések szerint 2 000 ember számára biztosítanak új munkahelyeket az idei évben – tette hozzá Vučić.