Idén már 16 gyalogos halt meg - És még csak február eleje van!

Publikálás dátuma
2016.02.10. 11:15
Illusztráció/Thinkstock
Idén már 16 gyalogos vesztette életét balesetben, szerda reggel két halálos gázolás történt Pest megyében - tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.    

A szóvivő kiemelte: általában a gyalogosgázolások jellemző okai, hogy a főutakon a gyalogosok láthatósági mellény nélkül közlekednek, az úttesten szabálytalanul próbálnak átkelni, illetve hogy az autósok figyelmetlenül haladnak, nem a megfelelő sebességgel közelítik meg az átkelőhelyeket, nem adnak elsőbbséget a gyalogosoknak.

( Számos olyan csomópont is van, ami közlekedésszervezésileg elhanyagoltnak tűnik és rendkívül veszélyes. Ilyen a zuglói Bosnyák tér környéke, főként Újpalota felé, ahol piacra járó gyalogostömeg - köztük sok idős ember - buszvégállomás, sűrű keresztforgalom és egymás után, egymáshoz közel három zebra is van. Az autósok érzékelhetően és meglehetős agresszivitással "helyosztót" játszanak, beelőzik az udvariasabbját, kivágódnak a gyalogosnak előnyt adó mögül - arrafelé autózva napi izgalom, hogy minden gyalogos épségben átjusson a túloldalra - a szerk.)

Miután a következő napokban jelentős csapadék várható az ország területén - Zala megyében például havazik -  az autósok sokszor nem szerelnek a kocsijukra téli gumit, amelynek a hiánya növeli a jármű féktávolságát. Mindezek miatt az ORFK arra kéri mind a gyalogosokat, mind a gépkocsivezetőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek.

Tavaly 133 gyalogosgázolás történt, a korábbi évek javuló tendenciájához képest a múlt évben romlottak a közlekedési mutatók, nőtt a személyi sérüléses balesetek száma. Ennek érdekében Papp Károly országos rendőrfőkapitány a 2015. évet értékelő állománygyűlésen kiemelt feladatnak nevezte a személyi sérüléssel járó balesetek számának csökkentését, különös tekintettel a gyalogosokra, illetve a kerékpárosokra.

Szerző

Hajtóvadászat - Már csak a férfit és egy BMV-t keresnek a budapesti késelés ügyében

Publikálás dátuma
2016.02.10. 11:06
MTI Fotó: Lakatos Péter
A fővárosi rendőrök emberölés gyanúja miatt keresik Bödöcs Norbertet. Az üggyel összefüggésben keresik továbbá a JAX-333 forgalmi rendszámú BMW-t is - szól a felhívás a rendőrség honlapján.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint  február 9-én 20 óra 30 perc körül a Budapest XVIII., Ráday Gedeon utca és Fedezék utca kereszteződésénél egy késsel több alkalommal megszúrtak egy férfit, majd a tettes, vagy tettesek elmenekültek a helyszínről. A középkorú sértett életét vesztette.

A bűncselekménnyel összefüggésben a Budapesti Rendőr-főkapitányság elfogatóparancs alapján keresi Bödöcs Norbert 23 éves budapesti lakost, valamint keresi a meneküléshez használt JAX-333 forgalmi rendszámú sötét, BMW típusú személygépkocsit is. A körözött személyről fénykép áll rendelkezésre.

A BRFK Életvédelmi Osztálya kéri, hogy aki a körözött személyekről és a gépkocsiról, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, hívja a 06-30/999-7069 telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80/555-111 „Telefontanú” zöld számán, vagy a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Szerző
Frissítve: 2016.02.10. 16:13

Késelés, baleset - Alig pirkadt, máris három halottat gyászol a családja

Publikálás dátuma
2016.02.10. 09:01
Rendőrök és bűnügyi technikusok helyszínelnek a XVIII. kerületben - MTI Fotó: Lakatos Péter
Mint már korábban megírtuk, kedden este halálra késeltek egy férfit a XVIII. kerületi Ráday Gedeon utca és Fedezék utca kereszteződésénél, a támadó elmenekült a helyszínről. Szerda kora reggel halálra gázolt egy autó egy gyalogost Piliscsabán. És ugyanígy ért véget egy ember élete hajnalban Ócsán is.

Piliscsabán a 10-es úton történt a baleset, a helyszínelés idején az érintett szakaszon fél pályán, váltakozó irányban halad a forgalom. Az ócsai tragikus baleset hajnali négy óra tájban történt, a gyalogos olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. A helyszínelés és a műszaki mentés idejére az 5-ös főút érintett szakaszán félpályás útlezárást léptettek életbe.  

Idén már 16 gyalogos halt meg balesetben
Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: általában a gyalogosgázolások jellemző okai, hogy a főutakon a gyalogosok láthatósági mellény nélkül közlekednek, az úttesten szabálytalanul próbálnak átkelni, illetve hogy az autósok figyelmetlenül haladnak, nem a megfelelő sebességgel közelítik meg az átkelőhelyeket, nem adnak elsőbbséget a gyalogosoknak.

Pintér Sándor kéthétalattrendetteszünk országos főkapitány országában az utóbbi időben egyébként megszaporodtak a többnyire halállal végződő késeléses bűntettek Budapesten is. Alig kezdődött el a február, a tegnap esti már a második ilyen eset volt: éppen egy hete, 2-án a XIII. kerületben szurkáltak halálra egy embert.

Hajtóvadászat
Egy párt és egy BMV-t keresnek a budapesti késelés ügyében. A bűncselekménnyel összefüggésben a Budapesti Rendőr-főkapitányság elfogatóparancs alapján keresi Bödöcs Norbert 23 éves és Günczer Evelin 21 éves budapesti lakosokat, valamint keresi a meneküléshez használt JAX-333 forgalmi rendszámú sötét BMW típusú személygépkocsit is. A körözött személyekről a fényképet itt megnézhetik. Szerző
Frissítve: 2016.02.10. 11:40