Elios-ügy: Lázár blöffölt

„Szeretném azt elmondani, hogy közvilágítás-ügyben, amiben szintén elhangzott, hogy európai uniós szervek a Bizottság felé eljárást kezdeményeztek, az Európai Bizottság az észrevételeink nagy részét elfogadta. Ami nagyon nagy sajtótéma volt, csak erről már nem írnak” - közölte szokásos, csütörtöki kormányinfóján Lázár János. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz és annak egykori cégéhez, az Elios Innovatív Zrt.-hez köthető közbeszerzési ügyben zajló brüsszeli nyomozásra utalt. Lázár szerint tehát a sajtó egy kormányközeli kínos ügyről beszámolt, de amikor kiderült, hogy az nem igaz, azt jól „elhallgatják”. A tények viszont ellentmondanak a miniszternek. Megírtuk: tavaly júniusban az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) vizsgálatot indított az Elios gyanús közbeszerzéseivel kapcsolatban. A brüsszeli hivatal azután kezdett vizsgálódni, hogy márciusban a Nemzeti Nyomozó Iroda "versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban" bűntett elkövetésének gyanújával büntetőeljárást indított az akkor még Tiborcz István tulajdonában álló Elios Zrt. által elnyert négy, összesen 1,2 milliárd forintos közvilágítási tender ügyében. (Orbán veje azóta eladta a tulajdonrészét az Eliosban.)

A vizsgálat jelenleg is zajlik, ezért arról egyelőre semmilyen információt nem közölhetnek, a célszemélyeket pedig megilleti az ártatlanság védelme – jelentette ki az OLAF az Index kérdésére. A lap megkereste a Bizottságot is, amelynek szóvivője megerősítette: a vizsgálat folyamatban van. Hozzátette azt is, hogy „a tárgyalási dinamikának az is része, hogy nem tárunk föl semmilyen információt addig, amíg a párbeszéd le nem zárul."

A brüsszeli szervezetekkel ellentétben a magyar Miniszterelnökség több körben kért időt a laptól, hogy utánanézhessenek a dolognak. Ennek ellenére sem a kormány Elios-ügyben kialakított álláspontjáról, sem az arra adott brüsszeli reakcióról semmiféle tájékoztatást, vagy a Kormányinfón elhangzottakkal kapcsolatos más magyarázatot nem kapott az Index: egyáltalán nem válaszoltak a levelükre.

Szerző
2016.02.11 06:07

A politikai erőszak ellen szólat fel az MSZP elnöke

Publikálás dátuma
2018.09.21 18:22

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Tóth Bertalan videóüzenetben közölte: pártja elutasít minden erőszakos vagy erőszakra felhívó cselekményt.
Az MSZP elnöksége elutasít minden erőszakos vagy erőszakra felhívó cselekményt – mondta a párt oldalán közzétett videóüzenetben Tóth Bertalan. A pártelnök szerint a szocialisták elítélik azt is, ha egy EP-képviselőt ábrázoló bábut lábbal felfelé felakasztanak, de azt is, ha hordót püfölnek (a DK tüntetésén ütlegelte k a tüntetők hordókat, amire a kormányfő képét ragasztották). Emellett elítélik azokat, akik más magánlakásába engedély nélkül behatolnak – utalt a Hadházy Ákos független képviselő házánál forgató tévéstábra
2018.09.21 18:22

Az ország összes börtönében razziát tartottak

Publikálás dátuma
2018.09.21 18:22
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Csaknem 90 olyan tárgyat foglaltak le az ellenőrzés során, melyek nem lehettek volna a fogvatartottaknál.
Biztonsági vizsgálatot tartott az ország összes börtönében a büntetés-végrehajtás a rendőrség és az adóhatóság támogatásával. Több mint négyezer zárkát és csaknem 17 ezer fogvatartottat ellenőriztek – tájékoztatta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) pénteken az MTI-t. A BvOP által irányított művelet egy időben indult az ország minden börtönében. A csütörtöki akcióban úgynevezett tiltott tárgyakat, jellemzően mobiltelefonokat kerestek. A BvOP felkérésére a műveletben részt vettek a Készenléti Rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai is. A rendőrök az intézkedések biztosításában működtek közre, míg a NAV kábítószer-kereső ebei a büntetés-végrehajtás kutyás szolgálatát erősítették. A vizsgálat eredményeként csaknem 90 tiltott tárgyat foglaltak le a fogvatartottaktól. Orosz Zoltán, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője pénteken az MTI kérdésére elmondta, hogy a tiltott tárgyak főleg mobiltelefonok és azokhoz tartozó eszközök, például SIM-kártyák voltak, de készpénzt is lefoglaltak. Kitért arra is: jogszabály írja elő, hogy ellenőrizzék a fogvatartottakat, de ez az első alkalom, hogy minden börtönben egyszerre hajtották végre a biztonsági vizsgálatot. Hasonló, összehangolt vizsgálatokat terveznek a közeljövőben, ez rendszeressé válhat – tette hozzá.
2018.09.21 18:22
Frissítve: 2018.09.21 18:22