Pánik! Csecsemőket támadó halálos fertőzés terjed?

Csecsemőket megtámadó, véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó baktériumfertőzés keltett riadalmat Romániában, miután tucatnyian kerültek ilyen tünetekkel kórházba, hétfőn pedig már a második kisgyerek is meghalt.

Február első napjai óta 16, többnyire Arges megyei, két év alatti gyermeknél jelentkeztek a kólibaktériumos fertőzésre utaló tünetek, közülük tízet a fővárosi Marie Curie gyermekkórházban ápolnak, hatot az intenzív osztályon. Három csecsemő dialízisre szorul.

Egy 11 hónapos kislány február 4-én halt meg, miután a fertőzés nyomán - veseelégtelenséggel és vérszegénységgel járó - úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma alakult ki nála. Hasonló szövődmények miatt hétfő hajnalban egy másik, lélegeztető gépre tett egyéves kislány is meghalt.

Bár a megbetegedések viszonylag szűk területről, egy kivétellel egyetlen megyéből származnak, a román egészségügyi hatóságok egyelőre nem tudják, mi okozta a fertőzést. Az egészségügyi államtitkár szerint nem lehet fertőzési gócról beszélni, mert a megbetegedések különböző településeken, különböző szociális környezetben élő családoknál jelentkeztek.

A közegészségügyi hatóság az Arges megyei ivóvízhálózatokat ellenőrzi, múlt héten pedig egy áruházlánc által forgalmazott narancsot vetették laboratóriumi vizsgálat alá, miután több szülő jelezte, hogy korábban onnan vásárolt gyümölcsből készült levet adott gyermekének.

Egyelőre nincsenek jelei annak, hogy járvány alakulna ki: az utóbbi héten már nem regisztráltak újabb fertőzést. A meghalt csecsemők ügyében a román ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Szerző

Elképesztő drogfogás: 200 milliárdot értek a kitömött melltartók

Az ausztrál rendőrség 900 millió amerikai dollár értékben foglalt le amfetamin folyadékot; ekkora mennyiségben eddig még nem foglaltak le ilyen szert, ilyen formában Ausztráliában - közölték a hatóságok hétfőn. A hvg azt írja: melltartók töméseként szolgáló gélszerű párnácskákba rejtették a kábítószert, összesen 720 liternyi drogot kapcsoltak le.

Eléri az egymilliárd ausztrál dollárt (200 milliárd forint) az a drogfogás, melyet a múlt héten sikerült egy akcióban lefoglalnia az ausztrál hatóságoknak. Hongkongból érkezett Sydneybe egy teherhajó szállítmány, amely 190 liternyi melltartó-implantátumot is tartalmazott, azonban a megszokott szilikongél helyett folyékony amfetaminnal voltak töltve a kis műanyag párnák.

Ez az ausztrál történelem legnagyobb összegű drogfogása, egyben a világ legnagyobb folyékonyamfetamin-szállítmányának lefülelése is, ugyanis a rendőrök a korábbi szállítmányok nyomára is bukkantak. Sydneyben további 530 liternyi drogot találtak szintén melltartó-implantátumokban, valamint művészeti kellékekben. A mennyiség 3,6 millió adag kábítószernek felel meg.

A lefoglalt mennyiségű folyadékból 500 kilogramm kristályos metamfetamint, közismertebb nevén "ice"-t lehetett volna előállítani. A rendőrök két kilogramm már kikristályosított kábítószert is találtak a szállítmányban. 

Összesen négy embert vettek őrizetbe a hatóságok, egy kínai és további két hongkongi állampolgárt, akik kábítószer-csempészet és kereskedelem vádjával állhatnak bíróság elé – írja a hvg.hu.

Szerző

Meglepő részletekre derült fény II. János Pál leveleiből

Publikálás dátuma
2016.02.15. 12:22
FOTÓ: Vatican-Pool/Getty Images
Több száz levél és fénykép alapján bontakozik ki a néhai II. János Pál pápa több mint három évtizeddel ezelőtti, bensőséges barátsága egy házasságban élő nővel egy dokumentumfilmben, amelyet hétfőn este sugároz a BBC One tévécsatorna.

A lengyel származású amerikai filozófiaprofesszornak, Anna-Teresa Tymienieckának írt leveleket a Lengyel Nemzeti Könyvtár mindeddig a nyilvánosságtól elzárva őrizte, ám a BBC most bepillantást nyert a Karol Wojtyla által írt levelekbe. A BBC szerint a levelezés a több mint tíz éve elhunyt II. János Pál pápa kevéssé ismert oldalát villantja fel. A cikk leszögezi, hogy a dokumentumokban semmiféle célzás nem utal arra, hogy az egyházfő megszegte volna az egyház törvényeit vagy cölibátusi esküjét.

Barátságuk 1973-ban kezdődött, amikor Tymieniecka felvette a kapcsolatot Karol Wojtyla bíborossal, az akkori krakkói érsekkel egy filozófiai munkája miatt. Az akkor ötvenéves asszony - Hendrick S. Houthakker harvardi professzor felesége - az Egyesült Államokból Lengyelországba utazott, hogy személyesen beszélhessen a bíborossal a könyvről. Levelezésük röviddel ez után kezdődött, a bíboros levelei eleinte formálisak voltak, de ahogy barátságuk elmélyült, egyre bensőségesebb hangúak lettek.

Tymieniecka együtt dolgozott a bíborossal könyvének kibővítésén. Több alkalommal találkoztak, néha a bíboros titkárának jelenlétében, néha kettesben, és rendszeresen leveleztek. Néhány közös fényképük, amelyet korábban nem publikáltak, Karol Wojtylát pihenés közben ábrázolja, köztük van 1978-ból egy kempingezős fotó is. De olyan képek is fennmaradtak, amelyek később a pápát a Vatikánban meglátogató Tymienieckáról készültek. 

Amikor Wojtyla bíboros 1976-ban részt vett egy katolikus konferencián az Egyesült Államokban, Tymieniecka meghívta őt, hogy legyen a családja vendége New England-i vidéki otthonukban. A bíboros látogatást követő levelei arra utalnak, hogy Tymieniecka megosztotta vele heves érzelmeit, mert Wojtyla 1976 szeptemberében írott válaszában érezhetően küzd azzal, hogy keresztényi értelmet adjon az elmélyült barátságnak.

A BBC beszámol arról, hogy Tymieniecka leveleit nem tudták megtekinteni. Tudomásuk szerint a levelek másolatát a Lengyel Nemzeti Könyvtár őrzi, amelynek hat évvel halála előtt, 2008-ban maga Tymieniecka adta el azokat. Az asszony levelei azonban nem szerepeltek a pápa levelei között, és a könyvtár nem erősítette meg a BBC-nek, hogy birtokukban lennének Tymieniecka levelei.

Wojtyla bíborosnak számos nő volt a baráti körében, köztük Wanda Poltawska pszichiáter, akivel szintén évtizedekig levelezett.  II. János Pál pápa, aki 27 évig volt a katolikus egyház feje, 2005-ben hunyt el, és kilenc évvel később szentté avatták. 

A Lengyel Nemzeti Könyvtár vitatja, hogy Wojtyla bíboros és Tymieniecka barátsága különleges lett volna. Szerintük kapcsolatuk egyike volt azon meleg baráti kapcsolatoknak, amelyeket a pápa ápolt. Marsha Malinowski, egy ritka kéziratokkal foglalkozó kereskedő, aki a pápai levelek eladásában is közvetített, úgy véli, Tymieniecka beleszeretett Wojtylába kapcsolatuk elején. "Úgy vélem, ez teljesen kirajzolódik a levelezésükből" - mondta. A levelekből kiderül, hogy a bíboros az asszonynak ajándékozta egyik legféltettebb kincsét, egy skapulárét, egy vállon átvetve a ruha alatt viselt fogadalmi nyakláncot, kettős szentképet. 

Szerző
Témák
II. János Pál