Beindul a lakásépítés?

Az építési piac átrendeződik, az építőipar a lakásépítések felé fordul - fejtette ki Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az M1 műsorában.

Magyarországon az elmúlt években az állami, önkormányzati megrendelések tartották életben az építőipart - fogalmazott az ÉVOSZ elnöke. Kifejtette, a piac kiegyensúlyozott működésénél a közösségi megrendelések arányának 50 százalék körül kellene lennie, de a múlt évben ez megközelítette a 70 százalékot. A magánszektoron belül a nagy ágazatok - gépipar, élelmiszeripar, vegyipar - voltak a megrendelők, a lakossági arány pedig nagyon lecsökkent.

Lakásépítés szempontjából 2008 volt az utolsó jó év, amikor még 36 ezer új lakás épült, ez tavaly nyolcezer alá csökkent - hívta fel a figyelmet Koji László.

Az ÉVOSZ elnöke szerint szükség van arra, hogy jobb legyen az építőipar jövedelmezősége, mert jelenleg árbevétel-arányosan 5-6 százalék körül van az eredmény. Ebből nem lehet megvenni az új kéziszerszámokat, gépeket, építőipari berendezéseket, amelyekkel gyorsabban, kevesebb emberrel, hatékonyabban lehet dolgozni - hangsúlyozta. Megjegyezte: a cégek versenyezni fognak a jó szakmunkásokért, akiket jobban meg kell majd fizetni, és ez csak akkor lehetséges, ha ezt a megrendelő is megfizeti.

Szerző

1,5 milliárdot kaszáltak egyes ügyvédek a földárveréseken

Publikálás dátuma
2016.02.16. 15:13

Legalább másfél milliárd forintot keresett néhány ügyvédi iroda a két hónapja tartó földárveréseken – írja az Index. A Demokratikus Koalíció közérdekű adatigénylést nyújt be annak érdekében hogy megtudják, mely ügyvédi irodák kerestek ennyi pénzt a földprivatizáción.

A licitek győztesei csak a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet által kijelölt jogászokkal végeztethetik el az átírást. Ennek díja a vételár fél százaléka, de legalább ötvenezer forint. 

A harminckét ügyvédi irodát a Földművelésügyi Minisztérium szerint szakmai szempontok alapján választották ki, nem pályáztatás útján. A minisztérium szerint a sietség miatt az NFA – a törvényi feltételek betartása mellett – egyetemi és kamarai szakemberek tanácsát és segítségét kérve alakította ki a szakmai szempontrendszert a megyei szinten eljáró ügyvédek kiválasztásához.

A minisztérium szerint a fix díjjal nagyon jót tettek a gazdáknak, mert a 0,5 százalékos ügyvédi díj messze a piacon szokásos 1-2 százalékos ügyvédi munkadíjnál alatt van - írta az Index.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: kiderült, hogy a "Fidesz és vállalkozói még a lopáson is képesek pénzt keresni". A magyar termőföldek fideszes privatizációján tehát bizonyos, hogy pályázat nélkül kiválasztott ügyvédi irodák gazdagodtak - mondta, hozzátéve, hogy a párt közérdekű adatigénylést nyújt be.

Szerző

Veszélyes pénztárcákat és ékszereket vontak ki a forgalomból

Publikálás dátuma
2016.02.16. 10:48
Illusztráció: Thinkstock
Ékszereket és bőrből készült pénztárcákat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a biztonsági vizsgálatok 39 termékből két karkötő és egy pénztárca esetében mutattak ki a megengedettnél magasabb krómtartalmat, ami súlyos egészségi kockázat a felhasználók számára, a veszélyes termékeket kivonták a forgalomból - közölte a hatóság.

A közlemény szerint az ellenőrzés célja a kereskedelmi forgalomban kapható bőrrel érintkező fémtárgyak nikkel kibocsátásának vizsgálata, valamint a bőripari árucikkek króm és azoszínezék tartalmának kimutatása volt.

A fémötvözetekben jelen lévő nikkel, vagy a bőripari árucikkeknél előforduló krómtartalom, valamint a textil- és bőrtermékek színezéséhez felhasznált azoszínezékek az emberi bőrrel tartósan vagy nagy gyakorisággal érintkezve komoly kockázatot jelenthetnek a szervezetre.

A 24 fémből készült vagy fémet is tartalmazó termék kioldódó nikkel tartalmát vizsgálva megállapították, hogy minden minta megfelelt a hatályos rendelet szerinti követelménynek, nikkeltartalmuk a kimutatási határérték alatt volt. A vizsgált termékek listája a hatóság honlapján olvasható.

Szerző