Kockás inges szolidaritás

Publikálás dátuma
2016.02.19 06:00
MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: /
Tárgyaljanak, és ne zsarolják a kormányt a gyerekekkel, mert ez nem tisztességes dolog - üzente a pedagógusoknak tegnap Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője az alternatív szerveződések résztvevőit arra kérte, vegyenek részt a Köznevelési Kerekasztal ülésén, ne utasítsák vissza a kabinet ajánlatát. Megismételte: a közoktatásban jelenleg nincs lehetőség újabb 15-20 százalékos béremelésre és a szülőknek is odasztúrt amikor közölte, "még nem kértem arra a gyerekemet, hogy sztrájkoljon".

KGBéláról nem tárgyaltak Putyinnal

Magyarország számára kiemelten fontos az orosz kapcsolat, "a stabil együttműködés a cél". A Miniszterelnökség vezetője Orbán Viktor moszkvai látogatásával kapcsolatban úgy fogalmazott: örömmel nyugtázták, hogy Putyin megerősítette, Oroszország kész megépíteni a paksi blokkokat. Ahogy várható volt, azt is közölte, az Oroszországgal való együttműködésére Európának is szüksége van, az EU versenyképességének növelése ugyanis szerinte nehezen képzelhető el orosz energia nélkül. Ezért lett volna fontos a Déli áramlat, és erre kell az Északi Áramlat is - fogalmazott.

Amikor Lázárt arról kérdezték, hogy a szerdai moszkvai tárgyalásokon beszéltek-e a honvédségi helikopterbeszerzésről, a miniszter elmondta: az uniós szankciók hatályban vannak Oroszországgal szemben, amelyek érdemben befolyásolják a két ország kapcsolatát. A NATO-tagság szintén nehezíti ezt. A szankciók azonban állagmegóvásra és -biztosításra nem vonatkoznak, és ez összefügghet esetleges helikoptervásárlással is, ami nem jelenti új eszközök beszerzését. A kíváncsi újságírókat arra figyelmeztette, nem tervezték, hogy a tárgyalás minden mondatát megosztják a nyilvánossággal. Azt azonban elárulta, hogy Orbán európai kérdésekről is beszélt Putyinnal, és az orosz elnök "élénken érdeklődött" a menekültügyi eljárásunk iránt.

A Malév adósságával kapcsolatos magyar-orosz vitáról Lázár azt mondta, a jogi helyzet egyértelmű, Magyarországnak kedvez, az orosz követeléssel szemben bírósági ítéletek állnak. Jelezte ugyanakkor, hogy ezt a kérdést lezárt ügynek tekintik, ám a jó viszony érdekében készek a kérdést megvizsgálni, és megállapodtak abban, hogy a következő egy évben mérlegelik Oroszország és a finanszírozó bank érveit. Kiderült, jelentős követelésről, 100-150 millió forintról van szó.

Putyinnal a 2024-es olimpiai pályázat is szóba került, Lázár szerint ugyanis természetes, hogy "a miniszterelnök megpróbál támogatókat szerezni a budapesti olimpiához, így tett Moszkvában is". A jobbikos Kovács Béla ügye viszont nem került napirendre, a Fidesz és kormánya ugyanis nem szokta a hazai pártok ügyét és a belpolitikai vitákat "kirakatba tenni".

Nem büntethetik Salgótarjánt
Kövér László tiltakozást kiváltó salgótarjáni kijelentését is igyekezett megmagyarázni a Kormányinfón a kancelláriaminiszter. Lázár szerint a házelnök a nógrádi megyeszékhelyen nem azt mondta, hiba lenne, ha nem a Fidesz nyerne Salgótarjánban. Kövér a legkörültekintőbben és legvisszafogottabban fogalmazott, ám az időközi polgármester-választás előtt fokozódnak az indulatok. Olyan polgármesterre nincsen szükség, aki nem tud tárgyalni a kormánnyal, az együttműködésre pedig Salgótarjánnak is szüksége lesz, mivel a büdzséjéből 1,5 milliárd forint hiányzik, és nincs költségvetése - fenyegetett Lázár is, miután a házelnök kedden este azzal zsarolta a várost, ha "gyermekeik, unokáik számára élhető jövőt szeretnének, nem szabad hibát elkövetniük" a jövő vasárnapi voksoláson. Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese bejelentette, hivatali visszaélés gyanújával feljelentik Kövért. korábban Dömsödi Gábor, Pásztó független polgármestere, egykori tévés nyílt levelében reagált úgy Kövér szavaira, "más országban az ilyen mondatok bűncselekménynek számítanak, nálunk meg hallgatjuk tétlenül évek óta". A kormány egy fillért sem vehet el Salgótarjántól, nem büntetheti, ha szocialista polgármesterre szavaz - mondta tegnap a városban Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, EP-képviselő is.

Nyugtalanítja a Habony-lagzi

"Nyugtalanítónak" nevezte a Szépművészeti Múzeumot érintő esetet Lázár János, és ugyan nagyra becsüli Baán László szakmai munkáját, az intézményvezető "súlyosan téved", amikor azt gondolja, hogy a Szépművészeti Múzeum boldogulása, jövője fejesek hozzáállásán múlna. "A főigazgatónak sok mindenre joga van, de ha protekciókeresés céljából próbál kapcsolatokat létesíteni bármely politikai csoportnál, azt kell mondanom, téved" - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint az ügy egyaránt árt a múzeumnak és a magyar kultúrának is. Lázár egy másik kérdésre válaszolva nem tudta konkrétan megmondani Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó feladatait, azt azonban elismerte, kiváló politikai szakértőnek tartja, akinek ő maga is már több kérdésben kikérte a véleményét, és ebben semmi kivetnivalót nem talál.

Közben a Demokratikus Koalíció hűtlen kezelés miatt büntetőfeljelentést tesz Baán László ellen, mert Habony esküvőjét ingyen tarthatták az épületben. Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja közölte: írásbeli kérdéssel fordulnak Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez is, mert kíváncsiak arra, mely fideszes "fontos emberek fontosabbak a magyarok többségénél", és kik kapták még meg ingyen a Szépművészeti Múzeumot vagy bármely másik középületet. A Párbeszéd Magyarországért politikusa, Barabás Richárd eközben nem csak Baánt, hanem Habonyt is feljelenti. Az Együtt pedig kiemelte: a Szépművészeti Múzeum főigazgatója korrupciós céllal "adta oda" ingyen a múzeum épületét Habony esküvőjéhez.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint azonban a Gyurcsány-kormány kultuszminiszterét kellene piszkálni a bizonyos esküvő miatt, mivel az 2007-ben volt. Hiller István akkori kulturális miniszter azonban nem tudott róla, hogy Habony a Szépművészeti Múzeumban tartja esküvőjét. Ha tudott volna róla, nem engedélyezte volna. A csaknem fél évtizede kulturális miniszterként tevékenykedő Balog felelőssége, hogy lépjen ebben az ügyben - reagálta az Emmi szavaira Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője. Hiller pedig a 444.hu-nak hozzátette: 2007-ben fogalma sem volt, hogy kicsoda Habony, nem tudott arról, hogy ingyen kapta meg a múzeumot, ha tudta volna, nem engedélyezi.

Ismert, Baán László főigazgató a múlt héten elismerte, hogy ingyen Habony rendelkezésére bocsátotta a Szépművészeti Múzeumot annak esküvőjére. Mint fogalmazott, a múzeumnak hosszú távon érdeke, hogy jóban legyen fontos emberekkel, akiknek a segítségével az intézmény előrébb juthat.

Z.Á.

2016.02.19 06:00

A kormány által létrehozott kutatóhálózat készen áll az akadémiai kutatóintézetek helyére lépni

Publikálás dátuma
2019.02.15 19:35
AZ MTA központi épülete
Fotó: Népszava/
Legutóbb a kommunista politika játszadozott úgy a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA), mint macska az egérrel – hangzott el péntek délután az akadémikusokból álló Stádium 28 Kör budapesti, „Tudomány a prés alatt” című fórumán, amit a Közép-európai Egyetem (CEU) egyik nagyelőadójában tartottak meg.
A terem zsúfolásig megtelt, sokaknak csak állóhely jutott. A CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt szerint nem meglepő a nagy érdeklődés. Köszöntőjében elmondta: soha nem gondolta volna, hogy az MTA-nak ilyen nehéz helyzettel kell majd szembenéznie. – Elképesztő az Akadémia megbélyegzése. Persze ez a bélyeg számunkra is ismert – utalt a CEU ellen az elmúlt két évben lezajlott kormányzati média- és politikai hadjáratra, ami azt eredményezte, hogy az egyetem a következő tanévtől Budapest helyett Bécsben indítja amerikai képzéseit. Klaniczay Gábor, történész, az MTA doktora emlékeztetett: a független kutatóintézetek ellehetetlenítése nem most kezdődött. Már a 2010-es kormányváltás után nem sokkal megvonták „a másik oldalhoz” sorolt intézetek, mint például a Collegium Budapest állami támogatását. Azóta pedig gomba módra szaporodtak el az új, kormányközeli kutatóintézetek: 2011 óta kilenc új „kutatóműhely” jött létre, kezdve a Kommunizmuskutató Intézettel a leginkább elnökének, Szakály Sándor botrányos nyilatkozatairól ismertté vált Veritas Történetkutató Intézeten át az idén megalapított Magyarságkutató Intézetig. – Vagyis a kormány által létrehozott kutatóhálózat készen áll az akadémiai kutatóintézetek helyére lépni – mondta Klaniczay. Tavaly nyáron vált ismertté a kormány terve: az MTA kutatóhálózatát feldarabolnák, egyes intézeteket megszüntetnének, másokat egyetemekhez csatolnának vagy a fentebb említett állami kutatóintézetek valamelyikébe olvasztanák be. Klaniczay megemlítette: Palkovics László innovációs miniszter egyik legfőbb érve az átalakítások mellett, hogy felszámolja a „kialakult párhuzamosságokat”. Csakhogy ezeket épp a kormány hozta létre az újabb és újabb kutatóintézetek megalapításával.
A Palkovics vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) több mint 20 milliárd forintot tart vissza az akadémiai kutatóhálózat működésére szánt 2019-es költségvetési forrásokból. Ez négy egykori igazságügyi miniszter, Bárándy Péter, Draskovics Tibor, Forgács Imre és Vastagh Pál szerint is törvénysértő. Mint pénteki közleményükben írták, felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja is, ha az MTA kutatóintézeteinek járó támogatásokat – újabb törvényi felhatalmazás nélkül – a jóváhagyott céltól eltérően használják föl. Ezzel arra utaltak, hogy az ITM jórészt az Akadémiától visszatartott milliárdokból finanszírozná a Tématerületi Kiválósági Programot, amelyen az MTA-s kutatóintézetek mellett az egyetemeket és más kutatóintézeteket versenyeztetnének. Az Akadémia elnöksége kedden úgy döntött: kutatóintézeteik csak akkor indulhatnak a pályázatokon, ha a miniszter garantálja, hogy megkapják azokat a törvényben előírt forrásokat. Palkovics miniszter és Lovász László MTA-elnök pénteken tárgyalt a továbbiakról; az Akadémia Kommunikációs Főosztálya lapunkkal mindössze annyit közölt, „konstruktív tárgyalások kezdődtek” az ITM és az MTA között, amelyek a jövő héten folytatódnak. 

Több százezres fizetést kapott Palkovics, de nem publikált semmit

Az MTA kutatóhálózatát éppen felszámolni tervező Palkovics László miniszter éveken át vett fel 800 ezres fizetést az MTA egyik kutatóintézetétől, miközben semmilyen tudományos publikációja nem született – írta meg a Magyar Narancs. Palkovics 2014-ben lett miniszter, ezt követően maradtak el az elvárt publikációk. Az ITM a lapnak elismerte: a miniszter valóban nem publikált az elmúlt években, mert kutatási tevékenysége kinevezése óta „csak szakmai tanácsadásra terjedhet ki”.

Témák
MTA
2019.02.15 19:35

Ilyen EP-listát akar az MSZP elnöksége

Publikálás dátuma
2019.02.15 19:27

Fotó: / Tóth Gergő
A pártelnökkel semlegesítenék a széttartó törekvéseket.
Mindjárt véleményt mond az MSZP választmánya a szombati kongresszus elé kerülő EP-listáról – amit Tóth Bertalan vezet. Az, hogy a pártelnök került a szocialista névsor élére, elejét vette, hogy huzakodás alakuljon ki a listavezető személye körül. Emlékeztetőül: a helyi szervezetek érdemi többsége azt jelezte korábban, hogy Ujhelyi István legyen az első az EP-lajstromban, és ezt támogatta az elnökség is. Csakhogy az utolsó pillanatokban Szanyi Tibor is bejelentkezett listavezetőnek, célját a választmány segítségével érte volna el – azért lobbizott, hogy a választmány emelje pajzsra a listavezetőt. (Megjegyzendő: a szabályok szerint az elnökségnek és a választmánynak együttesen kell döntenie a listára, egyik sem erőszakolhatja rá az akaratát a másikra.) Bár a többségi vélemény szerint Ujhelyi behúzta volna a listavezetői pozíciót, így azonban nem lesz konfliktus, illetve az elnök személye segíthet abban, hogy átmenjen a lista. Amelyiknek második helyén Ujhelyi István áll, így őt követi Szanyi Tibor, utána Tüttő Kata jön, majd Kálló Dániel következik, és a hatodik hely Gurmai Zitáé. Érdemes Kállót kiemelni, aki a Független Diákparlament szóvivője volt, és a civil erőt képviseli. (Az egyelőre kérdéses, mit szól hozzá a választmány.)   Természetesen listán mindenki csúszik egyet előre. Hiszen Tóth Bertalan szimbolikus szereplő – az EP-választás után visszalép. A jelenlegi számítások szerint az MSZP mintegy három képviselői helyre számíthat, ebből vélhetően egyet átenged majd a közös listához csatlakozó Párbeszédnek, így Ujhelyi István és Szanyi Tibor újrázhat Brüsszelben.
2019.02.15 19:27