Kockás inges szolidaritás

Publikálás dátuma
2016.02.19 06:00
MTI Fotó: Illyés Tibor
Tárgyaljanak, és ne zsarolják a kormányt a gyerekekkel, mert ez nem tisztességes dolog - üzente a pedagógusoknak tegnap Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője az alternatív szerveződések résztvevőit arra kérte, vegyenek részt a Köznevelési Kerekasztal ülésén, ne utasítsák vissza a kabinet ajánlatát. Megismételte: a közoktatásban jelenleg nincs lehetőség újabb 15-20 százalékos béremelésre és a szülőknek is odasztúrt amikor közölte, "még nem kértem arra a gyerekemet, hogy sztrájkoljon".

KGBéláról nem tárgyaltak Putyinnal

Magyarország számára kiemelten fontos az orosz kapcsolat, "a stabil együttműködés a cél". A Miniszterelnökség vezetője Orbán Viktor moszkvai látogatásával kapcsolatban úgy fogalmazott: örömmel nyugtázták, hogy Putyin megerősítette, Oroszország kész megépíteni a paksi blokkokat. Ahogy várható volt, azt is közölte, az Oroszországgal való együttműködésére Európának is szüksége van, az EU versenyképességének növelése ugyanis szerinte nehezen képzelhető el orosz energia nélkül. Ezért lett volna fontos a Déli áramlat, és erre kell az Északi Áramlat is - fogalmazott.

Amikor Lázárt arról kérdezték, hogy a szerdai moszkvai tárgyalásokon beszéltek-e a honvédségi helikopterbeszerzésről, a miniszter elmondta: az uniós szankciók hatályban vannak Oroszországgal szemben, amelyek érdemben befolyásolják a két ország kapcsolatát. A NATO-tagság szintén nehezíti ezt. A szankciók azonban állagmegóvásra és -biztosításra nem vonatkoznak, és ez összefügghet esetleges helikoptervásárlással is, ami nem jelenti új eszközök beszerzését. A kíváncsi újságírókat arra figyelmeztette, nem tervezték, hogy a tárgyalás minden mondatát megosztják a nyilvánossággal. Azt azonban elárulta, hogy Orbán európai kérdésekről is beszélt Putyinnal, és az orosz elnök "élénken érdeklődött" a menekültügyi eljárásunk iránt.

A Malév adósságával kapcsolatos magyar-orosz vitáról Lázár azt mondta, a jogi helyzet egyértelmű, Magyarországnak kedvez, az orosz követeléssel szemben bírósági ítéletek állnak. Jelezte ugyanakkor, hogy ezt a kérdést lezárt ügynek tekintik, ám a jó viszony érdekében készek a kérdést megvizsgálni, és megállapodtak abban, hogy a következő egy évben mérlegelik Oroszország és a finanszírozó bank érveit. Kiderült, jelentős követelésről, 100-150 millió forintról van szó.

Putyinnal a 2024-es olimpiai pályázat is szóba került, Lázár szerint ugyanis természetes, hogy "a miniszterelnök megpróbál támogatókat szerezni a budapesti olimpiához, így tett Moszkvában is". A jobbikos Kovács Béla ügye viszont nem került napirendre, a Fidesz és kormánya ugyanis nem szokta a hazai pártok ügyét és a belpolitikai vitákat "kirakatba tenni".

Nem büntethetik Salgótarjánt
Kövér László tiltakozást kiváltó salgótarjáni kijelentését is igyekezett megmagyarázni a Kormányinfón a kancelláriaminiszter. Lázár szerint a házelnök a nógrádi megyeszékhelyen nem azt mondta, hiba lenne, ha nem a Fidesz nyerne Salgótarjánban. Kövér a legkörültekintőbben és legvisszafogottabban fogalmazott, ám az időközi polgármester-választás előtt fokozódnak az indulatok. Olyan polgármesterre nincsen szükség, aki nem tud tárgyalni a kormánnyal, az együttműködésre pedig Salgótarjánnak is szüksége lesz, mivel a büdzséjéből 1,5 milliárd forint hiányzik, és nincs költségvetése - fenyegetett Lázár is, miután a házelnök kedden este azzal zsarolta a várost, ha "gyermekeik, unokáik számára élhető jövőt szeretnének, nem szabad hibát elkövetniük" a jövő vasárnapi voksoláson. Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese bejelentette, hivatali visszaélés gyanújával feljelentik Kövért. korábban Dömsödi Gábor, Pásztó független polgármestere, egykori tévés nyílt levelében reagált úgy Kövér szavaira, "más országban az ilyen mondatok bűncselekménynek számítanak, nálunk meg hallgatjuk tétlenül évek óta". A kormány egy fillért sem vehet el Salgótarjántól, nem büntetheti, ha szocialista polgármesterre szavaz - mondta tegnap a városban Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, EP-képviselő is.

Nyugtalanítja a Habony-lagzi

"Nyugtalanítónak" nevezte a Szépművészeti Múzeumot érintő esetet Lázár János, és ugyan nagyra becsüli Baán László szakmai munkáját, az intézményvezető "súlyosan téved", amikor azt gondolja, hogy a Szépművészeti Múzeum boldogulása, jövője fejesek hozzáállásán múlna. "A főigazgatónak sok mindenre joga van, de ha protekciókeresés céljából próbál kapcsolatokat létesíteni bármely politikai csoportnál, azt kell mondanom, téved" - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint az ügy egyaránt árt a múzeumnak és a magyar kultúrának is. Lázár egy másik kérdésre válaszolva nem tudta konkrétan megmondani Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó feladatait, azt azonban elismerte, kiváló politikai szakértőnek tartja, akinek ő maga is már több kérdésben kikérte a véleményét, és ebben semmi kivetnivalót nem talál.

Közben a Demokratikus Koalíció hűtlen kezelés miatt büntetőfeljelentést tesz Baán László ellen, mert Habony esküvőjét ingyen tarthatták az épületben. Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja közölte: írásbeli kérdéssel fordulnak Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez is, mert kíváncsiak arra, mely fideszes "fontos emberek fontosabbak a magyarok többségénél", és kik kapták még meg ingyen a Szépművészeti Múzeumot vagy bármely másik középületet. A Párbeszéd Magyarországért politikusa, Barabás Richárd eközben nem csak Baánt, hanem Habonyt is feljelenti. Az Együtt pedig kiemelte: a Szépművészeti Múzeum főigazgatója korrupciós céllal "adta oda" ingyen a múzeum épületét Habony esküvőjéhez.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint azonban a Gyurcsány-kormány kultuszminiszterét kellene piszkálni a bizonyos esküvő miatt, mivel az 2007-ben volt. Hiller István akkori kulturális miniszter azonban nem tudott róla, hogy Habony a Szépművészeti Múzeumban tartja esküvőjét. Ha tudott volna róla, nem engedélyezte volna. A csaknem fél évtizede kulturális miniszterként tevékenykedő Balog felelőssége, hogy lépjen ebben az ügyben - reagálta az Emmi szavaira Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője. Hiller pedig a 444.hu-nak hozzátette: 2007-ben fogalma sem volt, hogy kicsoda Habony, nem tudott arról, hogy ingyen kapta meg a múzeumot, ha tudta volna, nem engedélyezi.

Ismert, Baán László főigazgató a múlt héten elismerte, hogy ingyen Habony rendelkezésére bocsátotta a Szépművészeti Múzeumot annak esküvőjére. Mint fogalmazott, a múzeumnak hosszú távon érdeke, hogy jóban legyen fontos emberekkel, akiknek a segítségével az intézmény előrébb juthat.

Z.Á.

Ebben sem mondtak igazat: szó sincs arról, hogy egyéni számlán kezeljék a volt magánnyugdíj-pénztári tagok pénzét

Publikálás dátuma
2019.04.18 22:04
Jól döntöttek, akik a magánnyugdíj-pénztári tagságuk megtartását választották FOTÓ: NÉPSZAVA
Nincs is értelme, de ezt mindig is tudni lehetett.
Az egyik fő ígéret az volt a magánnyugdíjak államosításánál, hogy a megtakarításokat egyéni számlákon kezelik majd az állami rendszerben. Ez azóta sem valósult meg, viszont az akkor államosított 3000 milliárd forintot rég elköltötték, ezért Mesterházy Attila MSZP-s képviselő írásbeli kérdéssel kereste meg Rétvári Bencét, az Emmi államtitkárát a témában - számolt be az RTL Klub híradója. Rétvári válasza szerint viszont a korábbi magánnyugdíjpénztári megtakarítások jóváírása  a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrehozott egyéni számlán nem értelmezhető. (A mondatnak valójában úgy kellene hangzania, hogy az állami rendszerben egyéni számla nem létezhet.) Ennek ellenére senkit nem ér kár - közölte Rétvári -, mert nyugdíjakat úgy számolják, mintha sosem lettek volna magánnyugdíjpénztárak. A kormány szerint a jelenlegi rendszerből azt lehet látni, hogy ki, milyen nyugdíjra számíthat majd, így nincs is szükség az egyéni, virtuális számlákra. Mesterházy szerint ez azt jelenti, hogy az államosítás idején nyíltan hazudtak annak céljáról és módjáról az embereknek. A híradónak nyilatkozó szakértő szerint a felosztó-kirovó magyar nyugdíjrendszerben egyéni számlának valóban nincs értelme, ilyet nem is lehet ígérni.  A mai Kormányinfón Gulyás Gergely is azt közölte, hogy ebben a ciklusban nem lesz egyéni nyugdíjszámla. A jelenlegi felosztó-kiróvó rendszeren a következő években nem változtatnak. 

Reméljük, Kövér László nem idézte Semjént, amikor együttérzését fejezte ki a Notre Dame miatt

Publikálás dátuma
2019.04.18 19:33

Fotó: Vajda József
Nagyon azért nem kapkodta el a francia házelnöknek szóló együttérző levél elküldését.
Az Országgyűlés elnöke levélben fejezte ki együttérzését a francia képviselőház és a szenátus elnökének a Notre Dame-székesegyházban pusztító tűz miatt - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája csütörtökön. Kövér László azt írta Richard Ferrand-nak és Gérard Larcher-nak: megdöbbenve és mély megrendüléssel értesült a kereszténység, a katolikus egyház és az egyetemes kultúra egyik fontos jelképének számító Notre Dame-székesegyházat ért tűzesetről, amely felbecsülhetetlen kárt okozott a rekonstrukció alatt álló épületben. Az Országgyűlés elnöke levelében kifejezte elismerését a francia tűzoltók hősies küzdelméért, amelynek köszönhetően sikerült megóvni "a kereszténység egyik bástyáját" a teljes pusztulástól, csakúgy, mint az épületben őrzött keresztény kegytárgyak és műalkotások hatalmas gyűjteményének jelentős részét. Kövér László a magyar Országgyűlés nevében együttérzéséről és támogatásáról biztosította a francia nemzetet, és sok erőt, kitartást kívánt a székesegyház újjáépítéséhez.   Semjén Zsolt kedden még arról értekezett, hogy az égő Notre Dame a hitét megtagadó Franciaország tragédiáját fejezi ki. "Én ebben egy tragikus szimbólumot látok. Az a Franciaország, amelyik megtagadta - mint az egyház legidősebb leánya, úgy hívták régen Franciaországot – saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét, ez az égő templom valahogy kifejezi azt az apokaliptikus értékvesztést, aminek a nyugati világban tanúi lehetünk” - mondta a tűz kapcsán a HírTv-ben a nagy vadász. 
Frissítve: 2019.04.18 19:35