Előfizetés

MÁV: még mindig nincs megállapodás

Továbbra sincs megállapodás a MÁV és a szakszervezetek között. A hétfői kollektív munkaügyi vitát követően a munkáltató megküldte a vasutas szakszervezetek részére megállapodás-tervezetét, melyet a munkavállalói oldal egyelőre tanulmányozza azt. Úgy tudjuk, az érdekvédők további tárgyalásokat látnak szükségesnek annak érdekében, hogy egyezség szülessen a 2016. évi bérfejlesztésről. A vasutas szakszervezetek a megállapodás aláírásáig fenntartják a sztrájkfenyegetést.

Sztrájkkészültségben vannak a Tesco alkalmazottai - írta az Origo, amely szerint a dolgozók sztrájkolni fognak, ha két héten belül nem hoznak eredményt a bértárgyalások. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke a portálnak azt mondta, a Tescónak megküldött javaslatukban az áll, idén 15 százalékos béremelést kérnek a dolgozóiknak két részletben, 10 százalékot most, további 5 százalékot pedig augusztusban. A szakszervezet egyébként egy több éven át tartó béremelési program bevezetését javasolja a Tescónak. A programban 40 százalékos béremelést kérnek, az első két évben 15-15 százalékot, a harmadik évben pedig 10 százalékost. A szakszervezet szerint a javasolt béremelés költsége az első évben 5 milliárd forint lenne.

Elveszik a babákat a drogozó anyáktól

Egyelőre egyik törökszentmiklósi nő sem kaphatja vissza csecsemőjét, akiket azért kellett császármetszéssel világra hozni, mert a kismamák ismeretlen szerektől rosszul lettek – írja a Velvet. 

A történtek után a rendőrség azonnal jelzett az illetékes járási hivatalnak, ahol elindították a gyerekek nevelésbe vételét. A jogszabály szerint a gyámhatóság többek között akkor veheti nevelésbe a gyereket, ha gyám rendelésére nem kerülhet sor, és a gyermek fejlődését családi környezete veszélyezteti, továbbá, ha a gyermek megfelelő gondozása a családján belül nem biztosítható. A csecsemők állapota stabil és nem változott – vagyis az egyiké jobb, a másiké súlyosabb –, de van rá esély, hogy teljesen felépüljenek. Mint ismert, január végén a két kismamán kívül négy férfi került kórházba a veszélyes drogoktól.

A DK-ból a Jobbikba, és fordítva?

Egy hónapja a budafok-tétényi Demokratikus Koalíció (DK) szervezetbe kérte felvételét egy Jobbik-tag férfi (a neve is megvan), de nem vettük fel - természetesen. De lehet, hogy hírt kellett volna belőle csinálnunk - írta Gréczy Zsolt a Facebook-on.

A DK szóvivője Novák Előd szavaira reagált így, aki még pénteken közölte, a DK egyik kerületi alelnöke jelentkezett a Jobbikba. "Örülök, hogy a néppártosodással nagyobb köröket tudunk megszólítani, de azért ilyen szélesre nem nyithatjuk kapuinkat, ezt a DK-ból érkező szimpatizánsunknak is elmagyaráztam, mert egy személyesen találkozót azért kértem tőle, hogy megtudjam, mi vesz rá valakit ekkora váltásra" - írta a Jobbik alelnöke a Facebookon. Novák hozzátette: aki a Munkáspárt, az MSZP vagy az SZDSZ tagja volt, az nem léphet be a Jobbikba, ezt az alapszabályukban rögzítették, de a DK-ról elfelejtettek rendelkezni.