Kopaszok kora

Az „új” Magyarország egyik legsötétebb napja volt ez a mostani kedd. Jegyezzük meg: 2016. február 23.

Felfoghatatlan és elfogadhatatlan, képtelen és elképesztő, ami a Nemzeti Választási Iroda épületében, illetve az előtt történt.

Ismét sikerült ugyanis megakadályozni, hogy az MSZP benyújthassa a vasárnapi boltzár elleni népszavazási kezdeményezését. Legutóbb ugyanezt némi arcátlan csalafintasággal oldotta meg egy vasárnap is nyitva tartó falusi kereskedő felesége. Az ő előbb érkeztetett, de tökéletesen értelmetlen kérdését tegnap délelőtt meszelte el végleg a Kúria. Arra jó volt persze ez a színjáték, hogy hónapokkal elodázza egy valódi kérdés útjára bocsájtását.

Ha a kormányfő szavait idézzük: nem életszerű, hogy 15 tagbaszakadt kopasz bőrdzsekis egy hajnalon arra ébred, hogy neki aznap népszavazási kezdeményezést kell benyújtania. Márpedig reggel négy óra óta mégis ott várt ez a csapat az NVI előtt, kezükben azonos típusú dossziékkal. (Furán is állt a kezükben, de hát a mappa mégsem a kedves baseballütő.)

Jókora legények voltak, testtömeg-indexük meghaladhatta IQ-jukat, legalábbis a mikrofonokba hallatott bárgyú motyogásaikat figyelve.

Ők nem engedték be a szocialistákat az irodába, szabad utat adva viszont egy két órával később érkező idős néninek, Erdősi Lászlónénak. Majd’ hat órán át tartott a demonstratív ácsorgás az előtérben. Amikor pedig a Kúria megadta a jelet, a néni és kísérője a bélyegzőórához ugrott, a hústornyok meg Nyakó István elé, így a futam négy másodpercen dőlt el, s hazamentek a legények. Az új kérdés egyébként megint csak ostoba időhúzás.

Ami történt valóban félelmetes. A nyers erő, a fenyegető tömeges fellépés emelt falat a demokratikus jogok gyakorlása előtt, blokkolva egy fontos közintézményt - a hivatal és a hatóság csöndes rokonszenve mellett. A helyzet idézte az ukrán-orosz választások hangulatát, nem is véletlenül kérdezte a PM, hogy 2018-ban is verőlegények szállják-e majd meg a szavazóhelyiségeket.

Időközben arról cikkez a sajtó, hogy a bamba kopaszok a "Kubatov féle fradi security" kemény magjához tartozhatnak, és „védték” 2008-ban a Fidesz székházát is a diákoktól.

A hatalom tényleg ennyire fél a népétől?

Szerző
2016.02.24 07:13

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.

A baloldal felé is nyitna az LMP

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:11

Fotó: Népszava/ Vajda József
Listát állít az Európai Parlamenti választásra, valamint frissíti a 2005-től hatályos stratégiáját az LMP a hétvégi, kétnapos kongresszusán. Az szinte biztos, hogy az ellenzéki párt egyedül méretteti meg magát az uniós voksoláson, habár a napirenden még mindig szerepel egy olyan pont, amely szerint a Jobbikkal közösen indulnának. (Sőt, hivatalosan a teljes ellenzék közös indulását is nyitva hagyja az LMP.) Ez annak fényében meglepő, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője a minap deklarálta, nem közösködnek senkivel. Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára lapunknak azt mondta, nyilván ez a bejelentés, valamint az elmúlt hetek jobbikos botrányai hatnak a kongresszusukra, amely ennek megfelelően fog dönteni. Kanász-Nagy Máté azt is közölte lapunkkal, hogy az önkormányzati választás is szóba kerül majd a hétvégi eseményen. Ezt sem befolyásolja a jobbikos bejelentés, hiszen Kanász-Nagy tájékoztatása szerint a kongresszus lehetőséget ad majd az LMP helyi szervezeteinek, hogy azzal működjenek együtt az őszi voksoláson, akit a legmegfelelőbbnek tartanak. Kérdésünkre a titkár azt mondta, hogy ez a jelölt akár MSZP-s, vagy DK-s is lehet. Itt érdemes megemlíteni, hogy Keresztes László Lóránt, aki Hadházy Ákos lemondása után lett a párt társelnöke, korábban többször leszögezte: nem tud elképzelni semmilyen választási együttműködést a baloldal pártjaival. Kanász-Nagy erre a felvetésünkre azt mondta, hogy ő is azok közé a vezetőségi tagok közé tartozott, akik azt gondolták: van értelme az „új pólusnak”.
– Keresztes érezte, hogy csak a Jobbikkal való összefogás gondolatával kisebbségben van a pártban, és mivel azt gondolja, hogy van jövője az LMP-ben az EP-választás után is, most megpróbál kompromisszumot mutatni – fogalmazott egy név nélkül nyilatkozó LMP-s politikus. Az LMP EP-listájának vezetésére egyébként a korábbi hírek szerint hárman, Demeter Márta társelnök, Kendernay János, a párt külügyi kabinetjének vezetője és Vágó Gábor antikorrupciós szakszóvivő aspirált. Kanász-Nagy közölte: van egy negyedik jelölt is, Kóbor József pécsi önkormányzati képviselő. Azt a titkár elismerte, hogy a baranyai mérnök-fizikusnak nincs túl nagy esélye, viszont a Demeter-Kendernay-Vágó hármas szerinte fej-fej mellett halad. Több forrásunk ugyanakkor egyértelműen azt állította, hogy az elmúlt hetekben Vágó Gábor irányába billent el mérleg nyelve. – Biztos, hogy emiatt meggyengül Demeter, de ahhoz képest, hogy pár éve az MSZP elnökségi tagja volt, elég pozíciót kapott már tőlünk – mondták.