Orbán népszavazást jelentett be a kötelező betelepítési kvótáról

Publikálás dátuma
2016.02.24. 12:52
Fotó: Népszava
Orbán Viktor rendkivüli sajtótájékoztatót hívott össze a kormányülés szünetében Bejelentette, hogy népszavazást kezdeményeznek a kötelező betelepítési kvótáról.

Több fontos döntést hozott a kormány a mai ülésén, köztük a kötelező betelepítési kvóta ügyében tartandó országos népszavazás kezdeményezéséről - jelentette be a miniszterelnök. Beszámolt arról is, hogy kabinetfőnöke a kérdést már be is nyújtotta hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

A kormány kötelező betelepítési kvótáról országos népszavazást kezdeményez a következő kérdésben:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő betelepítését?

Aki elveti a kötelező betelepítési kvótát, vagyis nemmel szavaz a népszavazáson, az egyszerre áll ki Magyarország függetlensége mellett és elutasítja egyúttal a kötelező betelepítést - indokolta a döntést a kormányfő.

A kvóta újrarajzolná Magyarország etnikai és vallási arculatát is, ehhez pedig nincs joga semmilyen európai testületnek. Nem hozhatunk az emberek feje felett, az életüket megváltoztató döntéseket, ez a hatalommal való visszaélés lenne - mondta Orbán.

A számít-e valamit Európában, ha Magyarországon a nemek kerülnek többségbe a népszavazáson kérdésre a miniszterelnök tömör választ adott: ez másodlagos szempont (!).

Orbán Viktort a Nemzeti Választási Irodánál történtekről is kérdezték, valamint arról, hogy tervezik-e a népszavazási törvény módosítását. 

Az NVI-nél történt helyzet azért alakulhatott ki, mert a jogszabályok nem jók - magyarázta a kormányfő, majd előrevetítette: kezdeményezi, hogy a szabályok megváltoztatásával kulturált, fair helyzetet teremtsenek azoknak, akik élni kívánnak állampolgári jogaikkal. A pártokkal együtt kell kialakítani  a szükséges változtatásokat - tette hozzá. 

Lemond-e a kormány a kvótaügyben kezdeményezett népszavazás sikertelensége esetén? - tette fel a sajtótájékoztató utolsó kérdését az Origo. 

"Olyan kérdést tett fel, amit a kormány még nem vitatott meg, ezért türelmet kér" - válaszolta derülten a miniszterelnök.

Elmarad a Kormányinfó

444.hu szerint az eddigi kormányzati reakciók alapján úgy tűnik, hogy zavarban van a Fidesz és a kormányzat kommunikációja a Nemzeti Választási Irodánál történtek után. Ezért maradhat el a szokásos csütörtöki Kormányinfó, amelyet Lázár János "családi elfoglaltságra" hivatkozva mondott le.

A portfolio.hu "előásta", a miniszterelnök utoljára 2014 decemberében tartott "rendkívüli" jellegű sajtótájékoztatót, akkor Matolcsy György jegybankelnökkel együtt jelentették be, hogy az MNB átveszi az MKB Bank irányítását.


Szerző
Frissítve: 2016.02.24. 18:24

Deutsch szánalmasan kommentálta a népszavazási botrányt

Publikálás dátuma
2016.02.24. 12:31
Fotó: Tóth Gergő
Deutsch Tamás tegnap ócska viccel próbálta elkenni a népszavazási referendum beadása körüli botrányt Facebookon tett bejegyzésében Tóbiás Józsefre, az MSZP kopasz elnökére utalva.

Hogy mi történt a kopaszok és az MSZP között?Először is a kopaszok közül egyet az MSZP elnökévé választottak.Ennyi.

Közzétette: Deutsch Tamás – 2016. február 23.
Szerző

Tragédia! A harmadikról vetette a mélybe magát egy nő

Kedden késő délután egy nő ugrott ki egy szegedi ötemeletes társasházi lakás harmadik emeleti ablakából - írja a Délmagyar. 

Több mentőautó és rendőr is érkezett a helyszínre. A létrás kocsival vonuló tűzoltókat az utolsó pillanatban fordították vissza.

Szemtanúk azt mondták, negyed 6 előtt egy perccel hívták a rendőröket azzal, hogy a ház egyik harmadik emeleti lakásának ablakában kint ül egy nő. Megpróbáltágyőzködni, hogy ne vesse le magát, de mire a rendőrök kiértek, a nő már leugrott.

A portál úgy tudja, a pincelejáró betonjára esett. Információik szerint a mentőknek sikerült stabilizálniuk az állapotát, és súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. 

Szerző