Kleinheisler: készen állok

Publikálás dátuma
2016.02.25. 06:54
Kleinheisler László a Darmstadt ellen bizonyítana FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/STUART FRANKLIN
Türelmetlenségről nincs szó, ám már a pályára vágyik, futballozni szeretne Kleinheisler László. A Werder 21 esztendős magyar játékosa a Népszavának mesélt a brémai mindennapokról.

Nagy nap volt a szerdai a fiatal magyar labdarúgó életében. Két edzés közt pakolás szerepelt a programban, Kleinheisler és barátnője, Kata ugyanis végre búcsút intett a szállodának, és saját otthonba költözött. A magyar játékos Bréma külvárosában talált rá a megfelelő, nyolcvan négyzetméteres lakásra, amely tökéletes Lacinak, Katának és a Bodza névre hallgató kutyájuknak. Ami az edzéseket illeti, Kleinheisler egyre jobban bírja a tempót, és ez biztató a jövőre nézve. „Sokat erősödtem az elmúlt hetekben, egyre kisebb a lemaradásom – felelte a Népszava megkeresésére a válogatott középpályás. – Nyilvánvaló, hogy a székesfehérvári NB III-as csapat - ahol az elmúlt hónapokat töltöttem - tréningjeit nem lehet összehasonlítani az itteni munkával, de annál is keményebb, pörgősebb a tempó, mint amilyen a Videotonban volt.

Mint ismert, honfitársunkat gyorsan mély vízbe dobták Brémában: a Hertha elleni remeklése után a kezdőcsapat tagja volt Mönchengladbachban – azóta viszont rendre a kispadon nézi végig az összecsapásokat. Fogytán a türelem? „Erről szó sincs, élvezem, hogy itt lehetek, hiszen az álmom vált valóra a Bundesliga-szerződéssel – tette hozzá Laci. – Ugyanakkor rettenetesen várom már, hogy ismét pályára kerüljek. Készen állok a bevetésre. Az edzéseken többször előfordult már, hogy a várható kezdőben kaptam helyet, aztán a bajnokin mégsem játszottam. Alighanem az is közrejátszik Viktor Szkripnik döntésében, hogy a hozzánk hasonlóan az alsóházhoz tartozó együttesek, a Hoffenheim és az Ingolstadt ellen játszottunk, hihetetlenül fontos meccsek voltak, és az edzőm azokban a játékosokban bízott, akiket jobban ismer. Nincs ezzel baj, nagyon keményen dolgozom, és a mester egy-egy gesztusából, megnyilvánulásából érzem, hogy kedvel engem.”

Szombaton újabb kemény derbi vár a Werderre: a két pozícióval előtte álló Darmstadtot fogadja. „Nagyon szeretnék pályára kerülni” – tette hozzá Kleinheisler, akinek Nagy Mihály menedzseren kívül is van magyar támasza. A női válogatottat erősítő Tóth Gabriella évek óta Németországban szerepel, örömmel segíti a „kolléga” beilleszkedését. Amint az a Werder honlapján megjelent „A kis magyar nagy segítsége” című írásból kiderül, a zöld-fehérek női csapatában szereplő labdarúgó nagyban megkönnyíti Kleinheisler életét. Persze a német nyelvet Lacinak kell megtanulnia. „Néhány szót már ismerek, elsősorban azokat, amelyek a pályán szükségesek – mondta a norvégok elleni Eb-pótselejtező egyik hőse. – A következő nagy feladatok egyike, hogy megtanuljunk németül. Hamarosan együtt járunk majd a nyelvórákra Katával.”

Igazolta a jó hírét

A Bundesliga 16. helyén álló Werder Brement irányító Viktor Szkripnik interjút adott a Nemzeti Sportnak, melyben kifejezetten elismerően szólt a nemrég igazolt magyar focistáról. Az ukrán edző úgy véli, Kleinheislernek időre van szüksége, hogy megszokja a német élvonal tempóját, ugyanakkor számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, melyeknek köszönhetően sikeres jövő előtt állhat. Szkripnik szerint a középpályás gyors és robbanékony játékos, aki keresi és jó százalékban nyeri meg a párharcokat. „Mindig győzelemre tör, ezt valamennyi edzésünkön bizonyítja – tette hozzá a szakvezető. – Megesik néha, hogy vissza is kell fognunk kicsit…”Szerző

Ír választás: esély a folytatásra

Publikálás dátuma
2016.02.25. 06:38
Enda Kenny dublini kormányfő duplázna FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DEAN MOUHTAROPOULOS
Írországban pénteken parlamenti választásokat tartanak: első ízben járulnak a szavazók az urnákhoz azóta, hogy a zöld sziget lakói kikecmeregtek a 2007-2009-es pénzügyi válságból. Ma az ír gazdaság a leggyorsabban fejlődők között van az Európai Unióban, bár a lakosság még nem heverte ki teljesen a megszorítások okozta sokkot. Az unióban is figyelemmel kísérik a voksolást, vajon bizalmat kap-e újra a megszorításokat levezénylő koalíció, vagy az írek a 2011-ben leváltott Fianna Fáil pártot szavazzák vissza a hatalomba.

A válság során – Görögországhoz és Portugáliához hasonlóan – Írország is kénytelen volt pénzügyi segítségért folyamodni, 67,5 milliárd eurós mentőcsomagot folyósított számára a trojka, tehát az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (ECB). Súlyos megszorítások árán Dublin 2013-ban sikeresen lezárta e programot, s azóta 5 százalék feletti az ír gazdasági növekedés, sőt, tavaly a 7 százalékot is meghaladta. A munkanélküliség 15 százalékról 8,5 százalékra mérséklődött, a költségvetési deficitet pedig a várakozások szerint idén sikerül ledolgozni.

A gazdasági bajokért 2011-ben a választók a Fianna Fáil (FF) pártot büntették, megsemmisítő vereséget mértek a kormányzatra (71 mandátumából 51-et elveszített). A recesszióból már a Fine Gael (FG) és az Ír Munkáspárt koalíciója rángatta ki a 4,6 milliós szigetországot, Enda Kenny vezetésével. A Taoiseach (így nevezik az ír kormányfőt) azt reméli, hogy a szilárd gazdasági teljesítmény nyomán újra bizalmat szavaznak neki és pártjának. Ha ez megtörténne, emlékeztetett a londoni The Economist hetilap, az történelmi fegyvertény lenne: a Fine Gael alapítása, azaz 1933 óta még nem fordult elő, hogy duplázni tudtak volna.

(A sajátos ír pártrendszerben a FG és az FF egyaránt inkább középjobb párt, a fő különbség köztük eredetileg az 1921-es angol-ír szerződéshez való viszony volt, amit az FG támogatott, az FF ellenzett. A 2011 előtti nyolc évtizedben 61 évig a Fianna Fáil kormányzott.) Az előrejelzések szerint lehet esély a folytatásra, de valószínű, hogy a Fine Gael és a Labour egyaránt veszít mandátumokat. A Munkáspárt akár ki is eshet a Dáilból, a dublini törvényhozásból. Így elképzelhető, hogy a koalíció kisebb pártok, illetve független képviselők támogatására szorul. Ám az sem kizárható, hogy Dublinban nem marad más megoldás, mint a nagykoalíció.

Az idei voksolás sikerpártja a brit Financial Times napilap szerint a Sinn Fein lehet. Amióta az Ír Köztársasági Hadsereg felhagyott a fegyveres harccal, az IRA politikai szárnyának tekintett Sinn Fein egyre inkább elfogadottá vált, de ma is a leginkább megosztó tömörülés az ír politikai palettán. A Gerry Adams vezette balra hajló nacionalista párt 2011-ben a voksok 10 százalékát szerezte meg, s most a felmérések szerint akár 20 százalékot is kaphat. Írországban nem bukkant fel sem a görög Szirizához, sem a spanyol Podemoshoz hasonló új protestpárt, a megszorítások ellen tiltakozók közül sokan a hagyományos politikai erők – az FF, az FG és a Labour – helyett ezúttal a radikális Sinn Feinre készülnek adni voksukat.

A Sinn Fein kulcsszerepet játszott Észak-Írországban a sok évtizedes, fegyveres erőszaknak véget vető húsvéti békemegállapodás (1998. április 10.) tető alá hozásában. Nemcsak Dublinban erősödött meg, a belfasti helyi törvényhozásban, a londoni parlamentben és az Európai Parlamentben is vannak képviselői. A hagyományos ír pártok egyike sem akarná ugyanakkor Adams pártját bevonni egy koalícióba. Az Irish Times napilap február elején készült felmérése szerint az írek 63 százaléka változást akar. Az Ipsos MRBI intézet felmérése szerint ugyanakkor a szavazók mintegy 30 százaléka a Fine Gael-Labour koalíciójának újraválasztását preferálja.

A Fine Gael támogatóinak 84 százaléka nyilatkozott így, míg a Munkáspárt szavazói körében valamelyest kevésbé népszerű, 57 százalékuk voksolna a párt kormányon maradására. A Labour helyzete hasonlít a brit liberális demokratákéhoz, megsínylették, hogy 2011-ben belementek a koalícióba. Ami a pártvezetők népszerűségét illeti, ugyanolyan arányban támogatják a Fine Gael vezetőjét, Enda Kennyt és a Fianna Fáil vezetőjét, Micheál Martint. Arra a kérdésre, hogy melyik pártvezért látnák szívesen a Taoiseach székében, 24 százalék Kennyre, 24 százalék Martinra voksolt. Gerry Adams 12 százalék szerint lenne jó kormányfő, a Labour vezetőjére, Joan Burtonre 4 százalék bízná a kabinet irányítását.

A négy pártvezető kedd esti tévévitájában Enda Kenny kormányfő azt ígérte, a következő időszakban azon dolgozik majd, hogy a fellendülés hatásai a háztartásokba is elérjenek. Micheál Martin elismerte, hogy 2011 előtt a gazdaság terén követtek el hibákat, de pártja levonta a következtetéseket. A Fianna Fáil vezetője újrapozicionálta, középbal irányba vitte el pártját, a fő hangsúlyt a közszolgáltatások javítására helyezte. Gerry Adams a vitában azt ígérte, hogy pártja 3,3 milliárd eurót költ majd az ír egészségügyi rendszer javítására. Joan Burton, a Labour vezetője azonban ezt megkérdőjelezte. Szerinte Adams „a fellegekben jár”, s felhánytorgatta, hogy a pártvezető (hazája kórházaiban nemigen bízva) korábban az Egyesült Államokban műttette meg magát.

Szerző

Kétpárti paktum Spanyolországban

Publikálás dátuma
2016.02.25. 06:37
Pablo Iglesias, a Podemos vezetője FOTÓ: GETTY IMAGES/PABLO DOMINGUEZ
Történelmi egyezségként harangozta be a spanyol szocialisták vezetője a középjobb Ciudadanos párttal kötött megállapodást, de kérdéses, közelebb kerültek-e ezzel Madridban a kormányalakításhoz. Pedro Sánchez, a PSOE főtitkára és Alberto Rivera, a Ciudadanos vezetője aláírta a mintegy 200 intézkedést tartalmazó dokumentumot, amely a szocialisták és a liberálisok programjának összeegyeztetése, több hetes tárgyalás eredményeként készült el.

A két párt szándékai szerint egy nyitott megállapodásról van szó, amelyhez – jobbról és balról – mások is csatlakozhatnak. Akár úgy is, hogy tartózkodással támogatják Sánchez március 2-ára tervezett beiktatását. Az első menetben ehhez legalább 176 voks szükséges a parlamentben, másodszorra és harmadszorra már egyszerű többség is elég lehet. A paktum előrelépés annyiban, hogy a Ciudadanos eddig csak tartózkodást ígért, most pedig Rivera vállalta, hogy igennel szavaznak Sánchez kormányfővé választására. A megállapodás alapján közös „progresszív, reformista” kormány alakulhatna, a liberálisok azonban inkább csak közvetetten, független tárcavezetők jelölésével vennének benne részt.

A kétpárti koalíció, ahogy erre az ügyvezető kormányfő, Mariano Rajoy azonnal rá is mutatott, csak elméletben jöhet össze, 90+40 mandátumuk nem elegendő a kormányzáshoz. Rivera a konzervatív Néppártot (PP) próbálná megnyerni, hogy legalább kívülről támogassák a szocialisták vezette kabinetet, de erre – Rajoy és Sánchez elmérgesedett viszonya miatt – nincs esély. Sánchez a radikális baloldali Podemost győzködte volna, de Pablo Iglesias helyettese máris nemet mondott. Az ügyvezető miniszterelnök továbbra is arra számít, hogy előrehozott választásokat kell kiírni Spanyolországban.

Szerző