Orbán Viktor évet értékelt: "Brüsszelt meg kell állítanunk"

Publikálás dátuma
2016.02.28. 12:13
Orbán Viktor korábbi évértékelője. FOTÓ: Népszava/Tóth Gergő
Tizennyolcadik alkalommal tartott évértékelő beszédet délután 3 órától Orbán Viktor a Várkert Bazárban. A miniszterelnök az idei beszédében a magyar gazdaságról, az egészségügyről és az oktatásról is ódákat zengett, megjegyezve: ha nem fogott ki rajtunk az IMF, akkor a Klik sem fog. A kormányfő az országot fenyegető veszéllyel (értsd: népvándorlás) kapcsolatban azt mondta: Brüsszelt meg kell állítani, felhozva a menekültkvóta ügyében indítandó népszavazás témakörét is. Az Együtt mindeközben tüntetést szervezett az évértékelő idejére, a helyszínen 1500-2000 ember jelenhetett meg.

Tóbiás: Orbán eltévedt

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint Orbán nem foglalkozott a társadalom valódi problémáival, amiből arra lehet követeztetni, hogy ezekben a kérdésekben nem is várható tőle megoldás. "Orbán Viktor eltévedt" - fogalmazott az ellenzéki politikus, hozzátéve, hogy a kormányfő beszéde és a valóság között óriási szakadék tátong. Miközben a miniszterelnök 21. századi egészségügyről beszél, addig a valóságban az egészségügy romokban van, az oktatás összeomlott, a közigazgatás szétzilálódott - fejtette ki Tóbiás, példaként említve, hogy orvosok ezrei, szakápolók tízezrei hagyják el Magyarországot.

DK: tragikus volt az Orbán-beszéd

A DK szerint nem a menekültek, hanem a miniszterelnök "és skinhead-es csapata" jelenti a legnagyobb veszélyt az országra. Oláh Lajos a Demokratikus Koalíció független országgyűlési képviselője tragikusnak értékelte, amely szerinte a Horthy-rendszert dicsőítette és elvetette az Európai Unió értékeit. Szerinte a kormányfő egy olyan világot álmodott, ahol csupán a fideszes földesurak és a kaszinómogulok érzik jól magukat, de ahol a kockás inges tanároknak vagy a külföldre menekülő orvosoknak, ápolóknak nincs helyük.

PM: Orbán "személyiségzavarban" szenved

A Párbeszéd Magyarországért szerint Orbán Viktornak nincsenek érvényes gondolatai a mai magyar valóságról, a miniszterelnök "csak fantomokat fest és azokkal hadakozik". Az ellenzéki párt szóvivője azt mondta, a miniszterelnök "személyiségzavarban szenved", és elszakadt a valóságtól, ugyanis azt képzeli, hogy világtörténelmi jelentőségű személyiség és Európa jövőjének meghatározója. A politikus azt mondta, Orbán Viktor csak "a Fidesz-valóságról" tud nyilatkozni, a valódi magyar valóságról nem a kormányfőt, hanem azokat "a kockás inges tanárokat" kell meghallgatni, akik kimennek tüntetni, azokat a nővéreket, akik havi 74 ezerért dolgoznak, vagy az 52 ezer forinttal "éhhalálra ítélt" közmunkásokat.

Liberálisok: Orbán illiberális állama maga a kommunizmus

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) szerint "Orbán illiberális államában" ma minden magyar kénytelen első kézből megtapasztalni, hogy milyen volt a kommunista rendszer. "Az eszetlen államosítási hullám, a keleti nyitás politikája, a multinacionális vállalatok üldözése, a szabadságjogok korlátozása, a fékek- és ellensúlyok rendszerének lebontása, a mindössze az állami propaganda  szócsöveként funkcionáló állami média, a kigyúrt kopaszok megjelenése a választási irodánál, és a folyamatos háborús retorika mind-mind a Rákosi-korszakot idézi" - fejtette ki az ellenzéki párt. Szerintük "Orbán illiberális állama hat év leforgása alatt az '50-es évekbe vetette vissza Magyarországot", újabb hat év pedig beláthatatlan következményekkel járna.

Jobbik: Orbánnak fogalma sincs a valóságról

A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek fogalma sincs a valóságról és helyesebben tenné, "ha nem az urizáló tanácsadói által lefestett virtuális Magyarországon élne". Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője szerint a valóság az, hogy Magyarországon léteznek olyan falvak, városrészek, amelyekben az Orbán Viktor által Magyarországon elképzelhetetlennek nevezett párhuzamos társadalom már megvalósult, a törvény nem érvényesül.

Szerző
Frissítve: 2016.02.28. 21:37

A Századvég szerint vezet a Fidesz

Az éles politikai viták és demonstrációk ellenére a kormánypártok változatlan fölénnyel vezetik a pártok rangsorát februárban a Századvég Alapítvány legújabb, pártok támogatottságát vizsgáló kutatása szerint.

A legfrissebb pártpreferencia-felméréséről készült összefoglalóban azt írták: a teljes népesség 34 százaléka a Fidesz-KDNP-t támogatja, a Jobbik támogatottsága 13, az MSZP-é pedig 9 százalékon áll. A Demokratikus Koalícióra (DK) a lakosság 6 százaléka voksolna, az LMP-t 4, az Együttet pedig 1 százalék támogatja. A Századvég szerint a politikai baloldal kisebb pártjai - mint például a PM és a Liberálisok -, külön-külön nem érik el az 1 százalékos támogatottságot sem a teljes választói körben.

A kutatás szerint a biztos szavazó pártválasztók 46 százaléka voksolna a kormánypártokra, ami megegyezik a 2014 tavaszán elért választási eredménnyel. A Jobbik támogatottsága ennek a fele, 23 százalék, az MSZP-t ezen csoport 14 százaléka választaná. A biztos szavazók körében a DK támogatottsága 9, az LMP-é pedig 4 százalék. A kisebb baloldali szervezeteket, mint az Együtt, a PM vagy a Liberálisok, ebben a körben is nagyjából 1 százalék támogatná.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatása február 20-25. között készült, ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdeztek meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése hozott volna - írták.

Ha az olvasók nem emlékeznének, az Átlátszó még 2014-ben futott neki, hogy feltérképezze a Századvéget.  Azt a céget, amelyet a 2010-es választások előtt hoztak létre, és ahol olyan személyek fordulnak meg, mint Giró-Szász András volt kormányszóvivő, Lantos Csaba, a Heti Válasz volt tulajdonosa, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Heti Válasz volt lapigazgatója, vagy éppen Habony Árpád, a Fidesz kommunikációs guruja. És amely cégről Mellár Tamás korábbi kutatási igazgató azt mondta, hogy „az egész műhely csak egy pénzmosoda.”

Az is beszédes, hogy a friss kutatás pont a salgótarjáni időközi polgármester-választás napján jelent meg, ahol a Fidesz-KDNP Simon Tibort indította az MSZP és a DK színeiben induló Fekete Zsolt ellen.

Szerző

Gyászol Körmend: meghalt a 22 éves szívbeteg lány

Meghalt az a 22 éves szívbetegségben szenvedő lány Körmenden, aki hónapok óta szívátültetésre várt. Édesanyja Facebook-oldalán osztotta meg a hírt, a városlakók gyászolnak.

"Összetört szívvel tudatom, hogy drága, imádott, egyetlen kislányom 2016. 02. 26-án a karjaim közt elhunyt" - ezzel a bejegyzéssel tudatta az édesanya, hogy szívbeteg lánya feladta a betegséggel való küzdelmet.

Tavaly a vaol.hu írt a beteg lányról, akinek a segítésére ezután egész Körmend összefogott.

A győri egyetemista lánynál 12 éves korában diagnosztizálták a szívbetegséget, az egész város gyászolja.

Szerző
Témák
Körmend