Előfizetés

Internetes celebek kerültek a kormány feketelistájára

Publikálás dátuma
2016.02.28. 19:33
Illusztráció: Thinkstock
 Valótlan hírek terjesztése, a közvélemény félrevezetése és a kínai alkotmánnyal ellentétes publikációk közlése miatt több neves, tízmilliók által követett mikroblogger fiókját záratta be a kínai internetfelügyelet.

A kínai állami média hétvégi jelentése a hivatalt idézve azt írta, ezek a sokak által követett véleményformáló "internetes celebek" társadalmi felelősségüket elhanyagolva visszaéltek a befolyásukkal, megsértették az államot és megzavarták a társadalmi rendet.

Példaként megemlítettek néhány felhasználói nevet, amelyekből beazonosíthatók ugyan egyes blogok gazdái, de listát nem tettek közzé. A közlésből kiderült, az illegális oldalakkal együtt, több mint 580-an vannak az érintettek. A hatóság a weboldalak szolgáltatóit több mint kétezer olyan álhír törlésére is kötelezte, amelyek az emberek hétköznapi életével, a közlekedéssel, az élelmiszerbiztonsággal és egyéb közügyekkel voltak kapcsolatosak. Mindezeken túl több honlapot azért ítéltek bezárásra, mert törvénybe ütköző módon személyeket rágalmaztak, vagy például kórházi betegregisztrációs jegyeket értékesítettek.

A hongkongi South China Morning Post című lap vasárnapi online kiadásában arról számolt be, hogy az érintettek között van Zsen Cse-csiang egykori ingatlanmágnás is, aki a napokban kinyilatkoztatta: az adófizetők pénzén fenntartott állami médiának a közt kell szolgálnia és nem a pártot. Zsen, aki maga is párttag, és aki a múltban többször is megbotránkoztató, nyers szókimondásával hívta fel magára figyelmet, azt követően szólalt meg, hogy a kínai államelnök-pártfőtitkár az állami média zászlóshajóinál tett látogatása alkalmával a kommunista párt iránti lojalitást követelt a sajtómunkásoktól.

Zsen 37 millió követővel rendelkező mikroblogjának bezárását "törvénytelen üzenetek közvetítésével" indokolták, és más internet-felhasználók ezekkel kapcsolatos panaszaira hivatkoztak. A lap idézte a kínai internetfelügyelet szóvivőjét, aki szerint az internetes szolgáltatóknak és a világháló használóinak a törvényességet és a szocialista alapértékeket egyaránt szem előtt kell tartaniuk. Mint mondta a blogoló hírességeknek "pozitív energiát" kell terjeszteniük. A megbüntetettekkel kapcsolatban megjegyezte, nem lesz lehetőségük más néven új blogot nyitni.

"Áruló" - Cipőjével verte kollégáját a képviselő

Cipőjével ütötte meg kollégáját egy egyiptomi képviselő, amiért az néhány napja otthonában vendégül látta Izrael kairói nagykövetét.

Az arab köztársaság egyik legvitatottabb személyiségét, Taufík Okkását a parlamenti ülésterembe belépve érte a váratlan támadás, amelyet heves tumultus követett. A házelnök végül mindkettejüket kitiltotta a teremből és vizsgálóbizottság elé idézte őket.

A felbőszült támadó a törvényhozás legidősebb tagja, Kamál Ahmed volt, aki utólag úgy nyilatkozott: "a dühöngő nép véleményét tolmácsoltam, és ahányszor meglátom a parlamentben, annyiszor verem meg a cipőmmel". Az említett aktus erős szimbolikus töltettel bír az arab világban, és különösen sértő, megalázó gesztusnak számít.

Taufík Okkása szerda este vacsorára látta vendégül Háim Koren izraeli nagykövetet, ami országszerte hatalmas felháborodást váltott ki. A Nílus-deltában található választókörzetében az emberek "áruló" feliratú táblákkal a kezükben vonultak az utcára. Az interneten terjed egy videó, amelyen egy férfi a saját fejét csapkodja levetett cipőjével, amiért Okkására adta voksát.

Az egyiptomiak az Izraellel 1979-ben kötött békeszerződés, és a diplomáciai kapcsolatok felvétele ellenére a zsidó államot tartják első számú ellenségüknek egy tavalyi felmérés szerint. Több mint száz képviselő petíciót írt alá, amelyben Okkása "kemény megbüntetésére" szólították fel a házelnököt. A honatyák elutasították az egyiptomi-izraeli kapcsolatok "normalizálását", és sokan Okkása mandátumának megvonását követelték.

Maga Okkása is számtalan alkalommal jelentette ki a saját tévécsatornáján esténként sugárzott műsorában, hogy Egyiptom az ország destabilizációját célzó amerikai-cionista összeesküvés áldozata. Ennek megfelelően nagy volt a meglepetés, amikor népszerű műsorában bejelentette, hogy meghívja a nagykövetet, mondván, hogy Egyiptom legégetőbb problémáit kívánja személyesen megoldani. A találkozó után az al-Maszri al-Jóm című napilapnak adott interjújában már úgy nyilatkozott, hogy a találkozót a nagykövet kérte tőle, mert olvasta a médiamogul egyik könyvét, és arról szeretett volna beszélgetni vele.

Okkása elmondása szerint a biztonsági szerveknek előre bejelentett vacsora alatt a konzult és a kulturális megbízottat is magába foglaló izraeli küldöttségre 22 egyiptomi rendőr vigyázott. Leírása szerint minden érintett témában sarokba szorította vendégeit, akik "szokásukhoz híven megpróbálták csűrni-csavarni a szót" de végül nem tudtak válaszolni a nekik szegezett kérdésekre.

Az egyik témapont az Etiópiában a Níluson épülő Nagy Reneszánsz Gát volt, amely az elmúlt három évben háborús fenyegetésekbe is torkolló politikai vihart kavart Kairó és Addisz-Abeba közt. Kairói félelmek szerint a leendő duzzasztó mögötti víztározó feltöltése akár három évre teljesen megfoszthatja Egyiptomot a Nílus vizétől.

Okkása szerint "az etiópiai gazdaságot irányító" Izrael nagykövete "beismerte, hogy döntő szerepet játszanak Etiópia állami projektjeiben". A képviselő állítása szerint megállapodtak abban, hogy "Izrael megoldja a saját kezeivel kreált válságot".

A "palesztin kérdésre" is kitértek, azon belül pedig szót ejtettek az állandó viszály központjában álló al-Aksza mecsetről. Okkása osztja azt az arab világban elterjedt meggyőződést, amely szerint a jeruzsálemi Mecsetek tere nem az ókori zsidó templom helyére épült. "Tudatta velem (a nagykövet), hogy az Izraeliek kudarcot vallottak a templom helyszínének meghatározásában. Azt mondtam neki: majd én eljövök és meghatározom nektek a valós helyszínt, és felfedem hazugságaitokat" - mondta.

Hírügynökségi értesülések szerint Háim Koren nagykövet nagyra értékelte Okkása bátorságát, aki a biztos támadások ellenére találkozott vele. A diplomata további találkozókat helyezett kilátásba.

Ferenc pápa üzent a kvóta ellen harcolóknak

Publikálás dátuma
2016.02.28. 18:16
FOTÓ: Lisa Maree Williams/Getty Images
A migrációs válsággal szemben minden nemzet együttműködését és a terhek egyenlő megosztását szorgalmazta Ferenc pápa a római Szent Péter téren vasárnap délben elmondott imájában.

A háborúk és más embertelen körülmények elől menekülők tragédiájáról szólva Ferenc pápa segítséget sürgetett Görögország és azon más államok számára, amelyeket az elsők között érint a migráció. A pápa a Szent Péter téren levőkkel Görögországért imádkozott.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Görögországnak és vele együtt a migránsokat segítő többi országnak "minden nemzet együttműködésére szüksége van". Ferenc pápa hozzátette, "az egységes válasz hatékonynak bizonyulhat a (migrációból eredő) terhek egyenlő megosztásával".

A katolikus egyházfő úgy fogalmazott, hogy a migrációs válság megoldásához "határozottságra" és "fenntartások nélküli tárgyalásra" van szükség.  Ferenc pápa a remény jelének nevezte a Szíriában szombaton hatályba lépett tűzszünetet, amely a pápa megfogalmazása szerint "vigasz" a szenvedő szíriai nép számára, és elősegíti a humanitárius segélynyújtást az ország lakossága számára.