A menekülő gyermekek védelmére szólít fel az Európa Tanács

A menekültekkel érkező kiskorúak és gyermekek gyakran válnak bűncselekmények áldozatává, ezért érdekükben azonnali és fokozott védelmükre szólította fel az Európa Tanács tagországainak kormányfőit Thorbjorn Jagland főtitkár Strasbourgban.

A menedékkérő gyermekek biztonságának és megfelelő ellátásának fokozott biztosítása annak az intézkedési ajánlásokat tartalmazó levélnek a célja, amelyet Thorbjorn Jagland főtitkár, az Európa Tanács 47 tagországa vezetőinek küldött szerdán.
A főtitkár arra hívta fel a kormányfők figyelmét, hogy a bűnesetek megelőzése érdekében hagyjanak fel a kiskorú menekültek fogva tartásának gyakorlatával.

A gyermekeket nem szabadna a bevándorlókat fogva tartó központokban elhelyezni kivételes esetektől eltekintve, rövid időre. A tagállamoknak pedig különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk a kislányokra, akik többszörös veszélynek vannak kitéve - közölte a főtitkár.

A kísérő nélkül menekülő gyermek könnyű préda az emberkereskedők számára, ezért minden európai ország elsődleges feladatának kell lennie, hogy a megvédje a gyermekeket az erőszaktól, a kizsákmányolástól. Azonnali intézkedésekre van szükség a gyermekek megfelelő ellátásának és felügyeletének biztosítására - szögezte le Jagland. Azokban az esetekben, amikor nem lehet egyértelműen eldönteni a gyermek életkorát, a vizsgálat befejezéséig ugyanazt a védelmet kell kapnia, mint a kiskorú menedékkérők.

A múlt évben nagyjából 300 ezer gyermek érkezett Európába, legtöbbjük kísérő nélkül. A Törökországból Görögországba érkező migránsok közül háromból egy kiskorú. A tavaly szeptemberi adatok azt mutatják, hogy a Földközi-tengeren átkelők között legalább kettő gyerek van naponta. Az európai rendőrségi hivatal (Europol) kimutatása szerint a menekültválság kezdete óta legalább 10 ezer gyermeknek veszett nyoma, köztük többen a menekültközpontban való elhelyezésüket követő néhány napban - tájékoztatott a tanácsi főtitkár.

"A nemzetközi védelemre szoruló, a háború, az erőszak és az üldöztetés előle menekülő gyermekek védelme elsődleges fontosságúnak kell lennie valamennyi európai kormány számára" - hangsúlyozta Thorbjorn Jagland.

Szerző

Allahra hivatkozik a kislányt lefejező dada

Allah utasítására hivatkozott szerdán az az üzbegisztáni nő, aki Moszkvában a hét elején megölte a gondjaira bízott négyéves kislányt. Gülcsehra Bobokulova, miközben a bíróság elé vezették, újságíróknak azt mondta: Allah utasításának tett eleget azzal, hogy megölte és lefejezte a kisgyermeket. Őrizetbe vételét szerdán két hónappal, április 29-ig meghosszabbította a bíróság.

A kislány dadájaként dolgozó háromgyermekes anya nyugodtan, a világhálón közzétett felvételek szerint szinte közömbösen hallgatta, amint a bíróság kihirdette döntését, és ellenkezés nélkül tudomásul vette azt. A nő a bíróság előtt elismerte tettét, de arra a kérdésre, hogy megbánta-e a gyilkosságot, a fejét rázta. Az orosz hatóságok korábban azt közölték, hogy a nő nem beszámítható, mentálisan zavart személyiség.

A tárgyaláson felszólaló egyik nyomozó közlése szerint a hatóságok egyelőre nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy bárki másnak köze lett volna a gyermekgyilkossághoz. Az ügyészség ugyanakkor feltételezi, hogy voltak felbujtók. Keresik a nő férjét, akinek gyanú szerint köze lehet a gyilkossághoz. Egyes hírek szerint a nő állítólag férje hűtlenségével indokolta tettét.

A nyomozás megállapította, hogy hétfőn Bobokulova megvárta, amíg négyéves áldozatának szülei és idősebb testvére elmennek otthonról, megölte a gyermeket, majd felgyújtotta a lakást. A gyermek dadája később a gyerek levágott fejét az egyik kezében tartva az Oktyabrszkoje polje metróállomásnál üvöltözött, ahol a hatóságok őrizetbe vették.

Szerző
Témák
lefejezés

Földrengés Indonéziában - Nem tudni magyar sérültről

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata a Szumátra szigete melletti nagy erejű földrengésre figyelmeztette az Indonéziába készülő magyar állampolgárokat honlapján szerdán. Menczer Tamás, a KKM szóvivője délután az M1 aktuális csatornának azt mondta: nem tudnak magyar sérültről.

Mint írták, az indonéz Meteorológiai, Klimatológiai és Földtani Ügynökség (BMKG) közlése szerint szerdán, helyi idő szerint 19.49-kor nagy erejű, a Richter-skála szerint 8,3-as erősségű földrengés rázta meg a Szumátra szigete mellett fekvő Mentawai-szigetek környékét.

A földrengés epicentruma a Mentawai-szigetektől délnyugati irányban 682 kilométerre, a tengerszint alatt 10 kilométerrel volt.
Az indonéz katasztrófavédelmi hatóság cunamiriadót rendelt el Aceh, Észak-Szumátra, Bengkulu, Nyugat-Szumátra és Lampung tartományokban.

A jakartai konzuli hivatal telefonos elérhetőségei: 0062-21 520-3459 és 0062 811-825-5426. Az amerikai földtani intézet (USGS) később 7,9-esre módosította a földrengés erejét.

Menczer Tamás, a KKM szóvivője az M1-nek elmondta: a térségbe mostanában utazó magyar állampolgárokról sem tudnak. A földrengésben magyar érintettről, sérültről nincs tudomásuk.

A KKM szóvivője azt is elmondta: voltak olyan hírek, miszerint a korábban öt tartományban elrendelt cunamiradót visszavonták, de ezt hivatalosan még nem erősítették meg.

Szerző