Retteg az UV-sugárzástól? Így készítse fel bőrét a nyárra!

Publikálás dátuma
2016.03.03. 17:19
Illusztráció: Thinkstock
Ha bőrgyógyászati beavatkozásra készülünk, nem érdemes halogatni, akár esztétikai, akár egészségügyi kezelésről van szó, az egyre erősödő UV-sugárzás miatt célszerű a következő hetekben túlesni rajta – mondja Dr. Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának egyetemi tanára. 

Márciusban és áprilisban még csak 3-4-es az UV-index, míg májusban, júniusban már 6-7-es is lehet, ami még az átlagos állapotban lévő, ám a tél miatt kifakult bőrnek is megterhelést jelent, nemhogy egy frissen kezelt, újjáépülőben lévő bőrfelületnek. A beavatkozás után 1-2 hétig tart a sebgyógyulás, de még a következő egy hónapban is nagyon kell óvni a bőrünket – tanácsolja a bőrgyógyász.

A hajszálerek, ráncok, pigmentfoltok, anyajegyek eltüntetése érdekében sokan választják a különféle lézeres vagy egyéb, például hámlasztásos kezeléseket, ezek hatására azonban a bőr egy ideig nagyon érzékeny lesz. A friss bőrfelszín pigmenttartalma eltér a kezelés által nem érintett felületétől, ezért erős sugárzás hatására foltok jelenhetnek meg. A következő hetekben azonban még bátran elvégeztethetjük ezeket a beavatkozásokat, az UV-index ugyanis még alacsony, a napsütés nagyon jól esik a közérzetünknek, de az UV-tartalom még nem erős. Ez azt jelenti, hogy a meleg napsütéses idő ellenére sem kell tartani leégéstől, mert még nincs igazi ereje a napnak, ami épp megfelelő a bőrfelület újjáépüléséhez.

Természetesen ilyenkor is oda kell figyelni a fényvédelemre, akik sokat vannak a szabadban, azok kétóránként, akik zárt helyen tartózkodnak, azok az iroda vagy lakás elhagyása előtt kenjék be a szabadon lévő bőrfelületet fényvédővel. A lézeres beavatkozásokat napbarnított bőrön nem is érdemes elvégezni, mert a lézer energiáját ilyenkor nem a megváltoztatni kívánt felület nyeli el, hanem mellékhatásként erős gyulladás keletkezik.

Az anyajegyeket is célszerű ilyenkor megnézetni bőrgyógyásszal, és ha indokolt valamelyiknek az eltávolítása, akkor jobb ezen is túl lenni tavasszal. Műtét után ugyanis kötést kell viselni, és egy ideig mosakodni sem szabad, ezek elviselése sokkal kellemetlenebb a hőségben, mint most – mondja a szakember.

Ha nem készülünk beavatkozásra, akkor is gondoskodjunk a szükséges fényvédelemről – javasolja Dr. Wikonkál Norbert, aki szerint a télen kifakult bőrünket fokozatosan kell felkészítenünk a nyárra. A ragyogó napsütésnek mindenki örül, ám nem szabad azonnal nekivetkőzni, és órákat a napon tölteni anélkül, hogy bekennénk magunkat. A „felkészületlen” bőrnek ugyanis többet árt egy nem túl erős késő tavaszi napsütés, mint a már közepesen lebarnult bőrnek egy erősebb UV-sugárzás. Először csak rövidebb időt töltsünk a napon, majd ha már van egy alapszínünk, akkor maradjunk tovább a szabadban – javasolja a szakember, aki szerint a 18 éven aluliak bőre sokkal nagyobb fokban károsodik az erős nap hatására, mint az idősebbeké. A különféle betegségek miatt legyengített immunrendszerű úgynevezett immunszuprimált betegeknek is különösen veszélyes lehet a túlzásba vitt napozás, náluk eleve magasabb a bőrdaganatok kialakulásának kockázata – mondja Dr. Wikonkál Norbert.

Forrás: http://semmelweis.hu/

Szerző
Témák
bor UV sugárzás

Győznek a DK-sok Péteriben?

Polgármestert és képviselő-testületet választanak vasárnap Péteriben - tájékoztatott a Pest megyei település jegyzője csütörtökön.

Kosztyi Emma elmondta, hogy a választást azért kellett kiírni, mert a testület tavaly december elején feloszlatta magát. A jegyző közölte, Péteriben 1805-en járulhatnak az urnákhoz, a szavazók öt polgármesterjelölt közül választhatnak: függetlenként indul a település előző polgármestere, Molnár Zsolt, valamint Lovász László Gábor, Klein Judit és Petőné Vizi Valéria, a Magyar Munkáspárt jelöltjeként Barabás György László. 

A hat képviselő-testületi helyért 19-en indulnak: 16-an függetlenként, hárman pedig a Demokratikus Koalíció (DK) jelöltjeként.

Szerző

Optimisták a magyar cégvezetők

A magyar cégvezetők optimizmusa növekedett jövőjüket illetően, és derűlátóbbak, mint társaik világszerte - mondta Mekler Anita, a PwC Magyarország adótanácsadási üzletágának cégtársa.

A nemzetközi tanácsadócég felmérése szerint globálisan a vezetők 82 százaléka, Magyarországon 84 százaléka bizakodó saját bevételének növekedését illetően, a világgazdaság egészét tekintve a magyar vezérigazgatók 54 százaléka számít növekedésre, ezzel szemben globálisan ez az érték a fele a hazainak.

A PwC Magyarországon ötödik alkalommal készítette el a vezérigazgatói felmérését az Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szakmai partnerségével, Magyarországon 155 vezérigazgatót kérdeztek meg.
Mekler Anita rámutatott, hogy Magyarországon a vezetők 85 százaléka a szakemberhiányt vélik a legnagyobb fenyegetettségnek jövőjüket illetően.

A felmérés szerint a hagyományos célpiacok vonzereje továbbra sem csökken a hazai vezérigazgatók megítélésében, 8 százalékkal többen, a válaszadók 38 százaléka továbbra is Németországot tartják a legjelentősebb célpiacnak, de egyre inkább felértékelődnek a szomszédos országok is.

A PwC felmérése szerint a vezetők szerint a két legmeghatározóbb globális trend, a technológiai fejlődés, illetve a demográfiai változás befolyásolja majd a cégek működését a közeljövőben.

A megkérdezett vezérigazgatók közel háromnegyede arról számolt be, hogy cégének helyzete javult az elmúlt egy évben. A pozitív folytatásban is hisznek, 84 százalékuk úgy véli, képesek lesznek növekedni a következő 12 hónapban.

A válaszokból az látszik, hogy a globalizáció helyett a vállalatvezetők többsége egy többpólusú világ létrejöttét vizionálja, többféle érték és jogrenddel, gazdasági és kereskedelmi modellekkel számol - mondta a PwC Magyarország cégtársa, aki szerint a szakemberhiány azért is aggasztja különösen a vezérigazgatókat, mert 54 százalékuk létszámbővítést tervez, ami jelentős növekedés a tavalyihoz képest, amikor a vezérigazgatóknak csupán 42 százaléka mondta, hogy növelné alkalmazottainak számát.

Mekler Anita elmondta, a vezérigazgatók úgy látják, vállalatuk stratégiájára az ügyfelek, a versenytársak, a munkavállalók, a kormány és a szabályozó hatóságok, illetve a beszállítók vannak a leginkább hatással - a munkavállalók bekerültek azok közé, akik leginkább hatnak a vállalatokra.

Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke kiemelte, a felmérés is mutatja, hogy a technológiai és technikai fejlődés megállíthatatlan, sok terület automatizálódik, ami hatással lesz a munkavállalókra is, előtérbe került az élethosszig tartó tanulás.

Szerző