Kerítésmánia - Következik a magyar-román határ

Publikálás dátuma
2016.03.05. 15:24
MTI Fotó: Kovács Tamás
Magyarország kész a kerítés építésére a magyar-román határon, amennyiben a migrációs helyzet szükségessé teszi - jelentette ki a miniszterelnök főtanácsadója.

Bakondi György egy sajtótájékoztatón közölte: erre azt követően kerülhet sor, ha járőrök már nem tudják feltartóztatni a határon az illegális migránsok áradatát. Ha a határzár megépítése mellett dönt a kormány, akkor azt a magyar-szerb-román hármas határtól kezdik és a szükséges hosszban építik meg a 450 kilométernyi határszakaszon - tette hozzá.

A főtanácsadó a migrációs helyzetet ismertetve elmondta: a migránsáradat fokozódására jellemző, hogy idén januárban és februárban többen érkeztek a görög szigetekre, mint az elmúlt év első hat hónapjában és Törökországban immár 3 millió migráns tartózkodik.

Görögországban, a macedón határ részleges lezárása miatt immár 40 ezer migráns torlódott fel, közülük 12 ezren a macedón határon várakoznak. Naponta 2-3 ezren érkeznek a szigetekre, illetve előfordulnak erőszakos megmozdulások is.
Ezzel párhuzamosan - folytatta - megnőtt az illegális migránsok száma a szerb-magyar és a magyar-horvát határon is; immár átlagban naponta 110-130 határsértőt fognak el a hatóságok. Ezért a kormány felkészült arra, hogy megerősítse ezeket a határszakaszokat, illetve további határszakaszokon is épüljön kerítés.

Bakondi György arról is beszélt, hogy a magyar kormány célszerűtlennek és jogszerűtlennek tarja a migránsok kvóta szerinti elosztását az uniós tagállamok között, ezért keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz, illetve úgy döntött, hogy erről a kérdésről népszavazást kell tartani.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: bár a déli határzárnak köszönhetően Magyarország az EU legvédettebb országa, ám a veszély nem múlt el. Ezt jelzi, hogy pénteken már 235 illegális migránst fogtak el a déli határon. A szerb és horvát határszakasz megerősítése mellett potenciális veszélyt jelent a román határ. A büntetés-végrehajtási intézményekben már megkezdték az oda tervezett kerítés elemeinek elkészítését - mondta.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, hogy a honvédség már a hármas határtól Battonyáig megtisztította a talajt a kerítésépítést előkészítendő, illetve további 110 kilométeren kijelölték a kerítés nyomvonalát.
Egy, a nem állami tulajdonú terepjárók összeírását firtató kérdésre az államtitkár azt mondta: különleges jogrend esetén minden országnak listával kell rendelkezni azokról a járművekről, amelyeket felhasználhat. Ennek érdekében történt meg az összeírás, ami nem érinti a magánszemélyek tulajdonában lévő járműveket - tette hozzá.

Az is elhangzott: azért építenek ki Szentgotthárd és Körmend térségében menekülttáborokat, hogy legyen hol elhelyezni a migránsokat, amennyiben Ausztria műszaki zárat épít a térségben.

Szerző

MSZP: morális válságban van az Orbán-kormány

Publikálás dátuma
2016.03.05. 14:09
MTI Fotó: Bruzák Noémi
A kormány morális válságban van, mert önmaga hasznára fordítja a köz javát, és nem az országot szolgálja - fogalmazott az MSZP elnöke szombaton pártja nőnapi konferenciáján.

Tóbiás József szerint a magyar kormánynak az az érdeke, hogy a társadalmi különbségeket tovább feszítse, mert így a magyarok kiszolgáltatottá, fenyegethetővé válhatnak. A magyar kormány nem törekszik az esélyegyenlőségre, mert nem a nép barátja, igazságtalan, mert beszédben igen, de tettekben nem nőbarát és nem demokrata - értékelte.

Az Egyenlő munkáért egyenlő bért című - az MSZP Nőtagozata, a brüsszeli Foundation for European Progressive Studies (FEPS) és a Táncsics Mihály Alapítvány által szervezett - konferencián beszédében a pártelnök úgy fogalmazott, a Fidesz-KDNP kormány politikájában a hangsúly a múlt századi férfi-női szerepek konzerválásán van. Ki kell mondani - hangsúlyozta -, "hogy az orbáni politika hat évében női honfitársaink tömegével maguk is hajlamossá válnak elfogadni, amit a politika sugall, hogy mi magyar állampolgárok nem vagyunk egyenlőek".

Tóbiás József szerint ma Magyarországon a legnagyobb probléma az aktív és passzív agresszió rendszerszintű létezése és ennek elfogadása. Ez a kormány nem lép fel szigorúan a nőket - és a gyermekeket - érintő bármilyen agresszió ellen - jelentette ki, hozzátéve, a félelem és fenyegetettség itatja át a mindennapokat.

Az MSZP elnöke szerint a "mi dolgunk, hogy kérlelhetetlenül fellépjünk az erőszak ellen", hiszen a kormány nem tesz ez ellen, tűri, s mintájában elfogadhatóvá teszi, hogy ez továbbra is előforduljon. Úgy vélte, hosszú távon a nevelés képes megoldani a mélyben gyökerező problémákat, a férfit arra kell nevelni, hogy gyengeség fizikai fölényével visszaélni, a nőket pedig arra, hogy semmilyen körülmények között nem megengedhető az erőszak.

A "centrális erőtér" logikája kizárólag a hagyományos konzervatív családmodell érvényre jutásának kedvez, aki vagy amely család ettől eltér, azt nem fogadják el azonos értékként - utalt az egyszülős vagy gyermektelen háztartásokra a politikus. "Sőt egyenesen megbélyegzik őket, s mivel nem tekintik normálisnak" - fogalmazott.

Tóbiás József úgy vélte, a család nem "kőbe vésett műalkotás", hanem társadalmi (élet)közösség, és ahogy nem lehetnek másodrendű állampolgárok, úgy másodrendű családok sem. Beszédében a pártelnök kitért arra, hogy évtizedek alatt nem sikerült egy szintre hozni a női és férfi munkavállalók bérét, a jelenlegi kormány pedig mesterségesen alacsonyan tartja a béreket, és nem hajt végre fizetésemelést éppen azokban a szakmákban, ahol a nők felülreprezentáltak.

A szocialista politikus szerint a nőket segíteni kell abban, hogy - jogaikkal élve - családot alapítsanak, gyermeket nevelhessenek, férjhez menjenek és dolgozhassanak, ha akarnak, de nem válhatnak másodrendűvé és megbélyegezetté azért, mert nem egy politikai vezetés vágyainak megfelelő életet élnek.

Tóbiás József utalt arra, hogy a szocialista kormányok annak idején megengedőek, szabadabbak voltak, nem akartak erőszakosan beavatkozni a társadalmi viszonyokba, ugyanakkor nem mérték fel helyesen: tudatosabb társadalompolitikára és társadalmi nevelésre van szükség.

A konferencia előtt Gurmai Zita, a szocialista párt nőtagozatának elnöke arról beszélt, hogy a Fidesz kivérezteti azokat az ágazatokat, ahol többségében nők dolgoznak, így semmi ok nincs az ünneplésre. A Fidesz a nőknek is meg akarja mondani, hogy mit csináljanak - mondta az európai parlamenti politikus, hozzátéve, a kormánynak nem tanácsokat kellene adnia, hanem a gyermekvállalást támogatnia. Úgy vélte, egyre többen ismerik fel, hogy az MSZP-nek igaza van, amikor a dolgozói fizetések emelését szorgalmazza, hiszen látható, hogy az állam egyre rosszabbul működik, nő a szegénység.

Gurmai Zita azt mondta, a kormány az oktatásban már elismerte, hogy "túltolták a biciklit", és azt javasolta, hogy az "Orbán-kormány is távozzon, "tolják el a biciklit". A múltba forduló, életidegen, jobboldali politikával szemben van baloldali megoldás - mondta Gurmai Zita utalva arra, hogy készül az MSZP nőprogramja.

A konferencia előtt az MSZP Nőtagozata közéleti díjat adományozott Ágh Attila politológusnak, Endrei Judit szerkesztő-műsorvezetőnek, Kulka János színművésznek, Pia Locatelli olasz és Nina Zivanovic szerb politikusnak.

Szerző

Levonulóban vannak az árhullámok

Levonulóban vannak az árhullámok, egyre kevesebb helyen van érvényben árvízvédelmi készültség - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Pénteken még több mint 1100 kilométeren volt érvényben készültség. Jelenleg országszerte összesen már kevesebb mint 840 kilométeren védekeznek: a Tiszán, a Bodrogon, a Sajón-Taktán, a Zagyván, a Hortobágy-Berettyón és a Hármas-Körösön. Ebből több mint 708 kilométeren a legalacsonyabb, elsőfokú, csaknem 130 kilométeren pedig másodfokú a készültség.

A hatnapos előrejelzés szerint a teljes Duna vízgyűjtőjéből az elkövetkező időszakban (területi átlagban) a Felső-Duna és Inn vízgyűjtőjén 5-27, a Dráva és a Mura vízgyűjtőjén 2-32, a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 15-25, Körösök és Maros vízgyűjtőjén 22-26 milliméter körüli csapadékra lehet számítani.

A vízügyi szervezetek az árhullámok levonulását folyamatosan figyelemmel kísérik, egyben a fokozatoknak megfelelő őr- és figyelőszolgálatot látnak el - tették hozzá.

Az utóbbi hetek extrém csapadékos időjárásának következtében 11 vízügyi igazgatóság területén 53 belvízvédelmi szakaszon tartanak belvízvédelmi készültséget. Ebből 21 helyen elsőfokú, 31 szakaszon másodfokú és 1 helyszínen harmadfokon védekeznek.

Jelenleg több mint 78 ezer hektárnyi földterület van víz alatt. A legnagyobb elöntést, 21,7 ezer hektárt az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén regisztrálták.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján a következő hat napban az ország nyugati és középső részén 2-4, a keleti területeken 15-30 milliméter csapadék várható - írta az OVF.

Szerző