Előfizetés

Hétmillióan szavazhatnak Szerbiában

Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium tájékoztatása szerint, az egységes választói névjegyzékben összesen 7.000.095 polgár szerepel – írta a Vajdaság Ma. 

Az illetékes minisztérium felhívja a nemzeti kisebbségekhez tartozó lakosokat: joguk van arra, hogy az egységes választói névjegyzékbe előbb cirill betűs, majd pedig saját anyanyelvük írásmódjával írják be nevüket. A névjegyzékbe eddig 206.820 személy vezeték és keresztnevét írták be kétféle írásmóddal.

A szavazati joggal rendelkező szerbiai polgárok a www.birackispisak.mduls.gov.rs honlapon ellenőrizhetik le, hogy szerepelnek-e a választói névjegyzékben.

Azok a polgárok, akik nemrég töltötték be a 18-ik életévüket és még nem szerepelnek a névjegyzékben, a lakóhelyük önkormányzatában iratkozhatnak fel, személyi igazolványuk, vagy születési anyakönyvi kivonatuk felmutatásával - írja a Tanjug.

A külföldi lakhellyel rendelkező polgárok április 2-áig kérvényezhetik felvételüket a választói névjegyzékbe.

Ezrek tüntettek Szlovákiában

A hétfői pozsonyi antifasiszta menet szervezői kézbesítették levelüket Jaromír Čižnár főügyésznek. Arra kérték őt, hogy éljen a hatalmával és kezdeményezze a Legfelsőbb Bíróságon Kotleba Mi Szlovákiánk Néppártjának (ĽS NS) feloszlatását – jelentette be két szervező, Alena Krempaská és Peter Weisenbacher a bumm.sk jelentése szerint.

Az Antifasiszta mobilizáció – Nem törtök át! elnevezésű meneten hétfőn többezer ember vett részt, akik a szélsőséges ĽSNS választási sikerére reagálva. A szervezők szerint több, mint 5000-en voltak a helyszínen és többen kifejezték támogatásukat a közösségi hálókon.

Az egyelőre informális és névtelen kezdeményezésbe tömörülő egyesületek szervezői szerint a ĽSNS de facto megegyezik azzal a párttal, amelyet a bíróság alkotmányellenesség miatt feloszlatott 2006-ban.

Annak ellenére, hogy Kotlebáék szombaton formálisan demokratikus módon a parlamentbe kerültek, nem demokratikus párt, becsapták a választókat. A ĽSNS morális utódai és csodálói a háborús Szlovák Államnak, amely megölt 60 000 embert fonák ideológiája nevében” – mondta az egyik szervező, Matej Ivančik az Emberi Jogok Intézete (Inštitút ľudských práv) részéről.

Ivančik szerint ezért kérik a hatáskörrel rendelkező szerveket, hogy cselekedjenek. „Kár, hogy nem cselekedtek már régebben, amikor arra az aktivisták ismételten figyelmeztettek. Hisszük azonban, hogy az állam demokratikus és jogi jellegét védő további mechanizmusok kudarca felébreszti őket” – tette hozzá.

Utódlási harc a magyar pártban

Egyelőre nem tudni, ki válthatja Berényi Józsefet a Magyar Közösség Pártja (MKP) élén. A politikus hétfőn jelentette be lemondását, miután pártja 2010 és 2012 után harmadik nekifutásra sem jutott be a szlovák parlamentbe a múlt szombati választás során.

Mint a pozsonyi Új Szó írja, áprilisban és májusban helyi és járási tisztújítást tartanak a pártban, várhatóan június 11-én pedig országos konferenciát rendeznek, amelyen dönthetnek az elnök személyéről. A pártelnöki tisztséget addig Szigeti László, az MKP Országos Tanácsának elnöke látja el. Szigeti úgy vélte, a kudarc oka az volt, hogy a déli járásokban alacsony volt a részvétel, és nem sikerült megfelelően mozgósítani a magyar szavazókat.

Mint a szlovákiai magyar lap írja, A párthoz közel állók értesülései szerint két jelölt, Bárdos Gyula és Menyhárt József a legesélyesebb a poszt betöltésére. Mindketten komoly támogatottságnak örvendenek a párton belül és kívül egyaránt. Felmerült továbbá Őry Péter és Farkas Iván neve is. Egyelőre egyikük sem jelentette ki véglegesen, hogy indulna a tisztségért.