Előfizetés

Fukusima élni akar - Fotógaléria

Publikálás dátuma
2016.03.10. 21:06

FUKUSHIMA 2016 - A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK - CHRISTOPHER FURLONG/ GETTY IMAGES

Minden idők legnagyobb földrengése rázta meg Japánt öt évvel ezelőtt, 2011. március 11-én. A 9-es erősségű rengés a fősziget, Honsu észak-keleti partvidékét - Mijagi, Ivate és Fukusima prefektúrát – érintette a legsúlyosabban. A természeti csapást nukleáris katasztrófa tetőzte, amelynek következményeivel évtizedekig küszködik még a távol-keleti szigetország. Öt év elteltével az atomerőmű körzetéből kitelepített mintegy 160 ezer ember közül körülbelül 100 ezren még mindig nem tudtak hazatérni otthonaikba. Az evakuáltak több mint fele távolabb, mintegy 43 ezren a környéken, de a tiltott zónán kívül élnek. Az 57 ezer fukusimai kitelepített közül több mint 18 ezren ideiglenes szálláson laknak. Bár a tiltott zóna határait egyre szűkítik, a korábbi lakosok közül elsősorban az idősek térnek vissza, a kisgyerekeseket a sugárveszély mellett az is visszatartja, hogy az elnéptelenedett településekre nehezen tér vissza az élet, egyelőre nincsenek üzletek, sem iskolák.

A Barbie baba-titok Párizsban - Fotógaléria!

Publikálás dátuma
2016.03.10. 20:05

A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK - FOTÓK: THIERRY CHESNOT/GETTY IMAGES

A Barbie baba történetét mutatja be a párizsi Iparművészeti Múzeum (Musée des Arts Décoratifs) kiállítása, amelyen mintegy hétszáz, különböző öltözékű darab látható a világ legkelendőbb divatbabájából. "A Barbie több mint egy egyszerű játék, kultúránk és társadalmunk emblematikus figurája" - mondta Anne Monier, a szeptember 18-ig látható tárlat kurátora. 

Az 57 évvel ezelőtt az Egyesült Államokban született platinaszőke, hosszú lábú Barbie baba sokáig csak egy csinos, inkább felnőtt hölgyet, mint babát másoló játékszer volt, amely azonnal óriási sikert aratott a tengeren túl és innen. Kitalálójának egy amerikai üzletasszonyt, Ruth Handlert (1916-2002), a gyártó Mattel cég alapítójának feleségét tartják, aki egy akkori német baba, Bild-Lilli alapján kreálta, amelyet Bécsben látott. Először 1959. március 9-én tűnt fel a New York-i játékállításon, ahonnan hatalmas kereskedelmi karriert futott be, 1997-ben már egymilliárd példányt adtak el belőle.

Az 50-es években a kislányok csak olyan babákkal játszhattak, amelyek gyerekek voltak, így ők csak anyák lehettek. A nagy újítás az volt, hogy Barbie nagylány volt, így a gyerekek álmaikat, vágyaikat helyezhették bele. "A Barbie sikere annak a világnak köszönhető, amelyet a Mattel teremtett nagyon gyorsan a baba köré, megalkotva a családját, a barátait, a foglalatosságokat, s mindezekkel a gyerekek saját fantáziájukat vetíthették ki bizonyos helyzetekre" - hangsúlyozta a kurátor.

Az évek során Barbie babából számos változat tűnt fel a piacon, a legklasszikusabbaktól a legkülönösebbekig, az ápolónőtől a topmodellen át a táncosnőig vagy tornászig, de űrhajós és amerikai elnök is létezik már belőle. Töretlen sikerének az a titka, hogy mindig haladt a korral. Hajviseletét, ruhatárát frissítették; 1980-ban megjelent a fekete bőrű, majd a latino Barbie is. Hol szőke volt, hol barna, hol göndör, hol egyenes hajú, hosszú ideig volt egy barátja, Ken, akitől elvált, aztán újra összejöttek.

A lányok millióinak fantáziáját meglódító Barbie-t sok bírálat érte és éri, amiért a valóságban elérhetetlen testméretekkel rendelkezik. A műanyag babát azért is élesen kritizálták, hogy a jellegzetesen amerikai, mesterséges szépségideált népszerűsíti. Pszichiáterek szerint Barbie baba valójában a felnőttek fantazmagóriájából született játékszer, míg egyes szülők szerint a baba miatt lesznek anorexiások a fiatal lányok. Egyes tudósok pedig azt is bebizonyították, hogy ha a Barbie baba élő nő lenne, akkor 49 kilót nyomna, 175 centiméter magas lenne, 45 centiméteres derékkal és 21 centiméteres lábfejjel, amiből arra következtettek, hogy csak négykézláb tudna közlekedni, mert a lábai nem bírnák el.

"Az idealizált, talán kicsit túl tökéletes Barbie valamikor tényleg létezett, de az már a múlté" - mondta Robert Best, a Mattel főtervezője a párizsi megnyitón. "Számunkra minden lány szép, bármilyen is legyen az alakja, a mérete, a haja színe. A babának ezt a sokszínűséget kell visszatükröznie" - tette hozzá.  A Mattel idén megjelent három új Barbie babája 27 bőrszínnel, 22 hajszínnel és 24 frizurával került piacra. A legnagyobb újdonság, hogy az egyik alacsony, a másik magas, a harmadik pedig teltkarcsú, azaz most először a Barbie méretei megváltoztak, amit az amerikai Time magazin januárban a címlapján üdvözölt.

"Drága művésznő, nagyon fog hiányozni!" - Elbúcsúztak Psota Iréntől

Publikálás dátuma
2016.03.10. 17:21
Forrás: Madách Színház hivatalos oldal/Facebook
Drága Irén! Két hete tudjuk a szörnyű hírt, hogy végleg itt hagyott bennünket. Az elmúlt időben nagyon sokat gondoltam, gondoltunk Magára. Közel 30 esztendőt tölthettem el Magával egy színházban és részem volt abban az ajándékban, hogy Magával dolgozhattam. És most a búcsúra gyűltünk össze. A legendás, csodálatos művésztől búcsúznak családtagjai, alkotótársai, barátai, tisztelői. Így kezdte beszédét Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, amikor Budapesten, a Farkasréti temetőben utolsó útjára kísérték Psota Irént. 

2009. március 28-án ünnepeltük a 80. születésnapját, az önálló estjével. Csodálatos este volt. (...) Előadás után azt mondta: jó este volt, de én nem voltam elég jó. És néhány nap múlva eljátszotta még egyszer, és az volt az Utolsó. Akkor lépett színpadra utoljára.

Volt ereje abbahagyni. Volt ereje meghozni azt a döntést, mert úgy érezte, hogy ha már nem tudja ugyanazt nyújtani a közönségnek, amit évtizedeken át, akkor inkább ne legyen semmi! De maradjon meg, éljen tovább a legenda! (...)

MTI Fotók: Szigetváry Zsolt

MTI Fotók: Szigetváry ZsoltKöszönöm, köszönjük, hogy ismerhettük és dolgozhattunk Magával. Köszönöm a barátságát és szeretetét, és különösen azt, hogy Vámos Laci halála után engem tekintett rendezőjének és színházi bizalmasának. Köszönöm, hogy bekerülhettem a néhány kiváltságos közé, akiket Maga barátjának tekintett. Nehéz volt elnyerni bizalmát. De akinek sikerült, azokat a kollégáit, partnereit (a teljesség igénye nélkül): Huszti Pétert, Törőcsik Marit, Almási Évát, Szerednyey Bélát, egész életében megtartotta. (...)

Ha az emberi élet célja az, hogy nyomot hagyjon, akkor Maga ezt a feladatot maximálisan teljesítette. Fantasztikus életmű áll Maga mögött. Színházi varázslatok, olyan alakítások, amelyek megszületésük pillanatában klasszikussá váltak. A magyar filmművészet nagy színészi pillanatai, legendás filmekben, nagyszerű rendezők és partnerek társaságában. És a könnyű műfajokban is különleges volt. Alakításait a kabaré műfajában, vagy varázslatos szinkronhangját bolondos rajzfilmekben százezrek ismerték és szerették. (...) 

 

Csak egyvalami volt erősebb, mint Maga: az Idő. Ez a fájdalmas és felfoghatatlan valami, ami keretet és határt szab mindannyiunknak. Még a legnagyobbaknak is. Még Magának is.
Drága Irén, nagyon hiányzik és nagyon fog hiányozni.
Utolsó levelében leírta azt a néhány mondatot, amelyeket a sírkövére szán.
Ezekkel a gondolatokkal veszek végső búcsút Magától:
Gyönyörűséges pokol ez a pálya. És az élet?
És ez így együtt? Hát?!
Nyugodjon békében!

 

Psota Irén február 25-én életének 87. évében hunyt el.