Előfizetés

Több ezer lengyel tódult az utcára

Publikálás dátuma
2016.03.12. 14:20
A kép a februári varsói tüntetésen készült - Fotó: Sean Gallup/Getty Images
Az első jelentések szerint több ezerre becsülhető azoknak a tüntetőknek a száma, akik szombat délben gyűltek össze a lengyel alkotmánybíróság varsói székhelye előtt, a Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) elnevezésű mozgalom, valamint az ellenzéki pártok, köztük a Polgári Platform (PO) és a Nowoczesna (Modern) által szervezett tiltakozáson.

A tüntetésen, melyet Helyreállítjuk az alkotmányos rendet jelmondattal rendeztek, a PO által vezetett varsói önkormányzat szerint közel 50 ezren, a varsói rendőrség becslése szerint mintegy 15 ezren vettek részt. Az uniós és a lengyel nemzeti zászlók alatt vonuló tüntetők a Szabadság, egyenlőség, demokrácia, illetve a Hirdessétek ki! jelszavakat skandálták. A tiltakozás rendbontás nélkül zajlott.

A tüntetés az alkotmánybíróság varsói székhelye előtt kezdődött, a résztvevők onnan a belvároson át az elnöki palota elé vonultak. A tiltakozó akciót azután tartották, hogy Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő szombat délelőtti sajtóértekezletén bejelentette: a Velencei Bizottság pénteki véleménye ellenére nem hirdetik ki a hivatalos közlönyben, s így nem léptetik hatályba a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt decemberi alkotmánybírósági törvénymódosítását megsemmisítő alkotmánybírósági ítéletet.

A PiS szerint törvényellenes módon elfogadott alkotmánybírósági döntés kihirdetését a tüntetésen felszólaló ellenzéki vezetők is követelték. Ryszard Petru, a Modern elnöke elmondta: ez ügyben további, "különféle formájú" tiltakozásokat is szerveznek. Nem zárta ki a szejm feloszlatására irányuló kezdeményezést sem.

A Velencei Bizottság pénteken úgy foglalt állást, hogy az alkotmánybíróságot korlátozó lengyel jogszabályváltozások alááshatják a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot, és a taláros testület döntéseinek végrehajtására szólította fel a varsói kormányt.

A PO elnöke, Grzegorz Schetyna hangsúlyozta, hogy Lengyelország része az európai közösségnek", ezért a lengyelországi fejleményekről az Európai Uniót fogja tájékoztatni. Úgy érezzük magunkat Brüsszelben, mintha otthon volnánk, ez a mi otthonunk is, és ott fogunk minderről beszámolni - jelentette ki. Elmondta: szeretné, hogy az Európai Parlament egy Lengyelországról szóló határozatot fogadjon el. "Tudnunk kell, hogy Európa nem helyesli a törvény- és alkotmányellenes lengyel lépéseket, mindazt, amit a PiS-kormány az utóbbi fél év alatt művelt" - mondta el Schetyna.

Schetyna már pénteken, a 2014-es ukrajnai fordulatra utalva, bejelentette: amennyiben az alkotmánybíróság helyzete nem oldódik meg, "a konfliktus utcára terelődik, és az összes aktivitást utcára kihelyezve, egy varsói Majdanról beszélhetünk majd".

Budapesten március 15-én vonulnak utcára a tüntetők

A Tanítanék Mozgalom kezdeményezéséhez péntekig több mint 50 civil szervezet, szakszervezet csatlakozott. A felhívás szerint (Vedd fel te is a kockás inged, és gyere velünk!) tüntetnek a szabad oktatásért, azért, hogy a kormány a valódi érintettekkel tárgyaljon, és azért is, mert a kormány nem csak az oktatás szereplőivel nem áll szóba. A dokumentum kiemeli, hogy a mozgalom, illetve a tüntetők szolidaritást vállalnak a közalkalmazottakkal, köztük az egészségügyi, a kulturális és a szociális szféra dolgozóival, a bizonytalanságban tartott köztisztviselőkkel, és a közlekedési dolgozókkal. 

Rövidpályás gyorskorcsolya vb - Magyar arany 500 méteren

Liu Shaolin Sándor arany-, öccse, Liu Shaoang pedig bronzérmet nyert 500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók szöuli világbajnokságának szombati versenynapján.

A fivérek nagyszerűen működtek együtt az elődöntőben, ahonnan a futam első két helyezettjeként jutottak a fináléba. Liu Shaolin két tökéletesen időzített és kivitelezett előzésnek köszönhetően ért célba elsőként a döntőben, ahol öccse a dél-koreai rivális előtt, de a kínai mögött végzett a harmadik helyen.

Liu Shaolin nemcsak pályafutása, hanem a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázás történetének is az első vb-aranyát nyerte.
Liu Shaoang korábban 1500 méteren ezüstérmes lett, így szombaton pályafutása első két vb-medálját szerezte a felnőttek között.

Legendák dühöngtek a rangadó után

Publikálás dátuma
2016.03.12. 06:59
Van Gaalt „lebohócozta” honfi társa FOTÓ: EUROPRESS GETTY IMAGES
Egyre kevésbé fest úgy, hogy bármiféle pozitívummal zárhatná majd az évet az angol bajnokságban szenvedő Manchester United, miután az Európa-liga nyolcaddöntőjének első mérkőzésén 2-0-ra kikapott az ősi rivális Liverpooltól idegenben.

Az újabb kudarcot több korábbi legendás futballista sem tűrte szó nélkül. A vörös ördögök egykori klasszis hátvédje, Rio Ferdinand azt nehezményezte, hogy rosszabb játékosokból áll jelenleg a klub, mint akiket az elmúlt időszakban elengedett. Példaként Ángel Di Maríát, Danny Welbecket és Javier Hernándezt hozta fel.

Az egykori manchesteri kedvenc Paul Scholes is kemény kritikát fogalmazott meg. "Nem akarom, hogy a Manchester United FA-kupa-győzelmekkel legyen boldog és minden évben negyedikként zárja a bajnokságot. Ez az Arsenal szokása" – szúrt oda a riválisnak. Az Európa-bajnok holland Wim Kieft az MU vezetőedzőjét, Louis van Gaalt kritizálta, akit egy bohócnak minősített.

Csütörtök késő esti eredmények: Athletic Bilbao-Valencia 1-0, Liverpool-Manchester United 2-0, Sparta Praha-Lazio 1-1, Villarreal-Leverkusen 2-0.