Röhrig és a Kossuth-díj - "Azon leszek, hogy legalább utólag megérdemeljem"

Publikálás dátuma
2016.03.16. 06:51
Forrás: Röhrig Géza/Facebook
Túlzásnak érzem a Kossuth-díjat, azon leszek tehát, hogy legalább utólag megérdemeljem - közölte az MTI-vel Röhrig Géza. Nemes Jeles László úgy értékelt: a díj és a magas magyarországi nézőszám együtt képvisel értéket.

A nemrég Oscar-díjjal jutalmazott Saul fia rendezője a mai magyar filmművészet rendkívüli világsikert hozó műve, a holokauszt tragédiájának egyéni látásmódú, alapvető emberi sorskérdéseket is felvető megközelítésén túl az egyetemes tragédiában az egyéni sors törékenységét megmutatni képes film megalkotásában nyújtott egyedülálló filmrendezői és forgatókönyvírói munkája elismeréseként kapta a díjat. "Túl azon, hogy a film az örök emberi lélek mélységeibe tekint, arra törekedtem, hogy egyetlen ember arcán és sorsán keresztül személyessé és megragadhatóvá váljon a felfoghatatlan" - fogalmazott a rendező. Nemes Jeles arra hívta fel a figyelmet, hogy "hét évtizeddel a borzalmak megtörténte után nálunk még mindig rengeteg a kibeszéletlen kérdés vagy rosszabb esetben a hazug válasz. Hiszek abban, hogy az őszinte szembenézés a múlttal az áldozatok és a vétkesek szempontjából egyaránt fontos". Ha a Saul fia elindít egy ilyen folyamatot és a közös múltunkat nem aktuális politikai érdekek fogják kényük-kedvük szerint megszólaltatni vagy elhallgattatni, akkor elértük ezt a célt - közölte.

-Az író, költő, színész, a nemrég Oscar-díjjal jutalmazott Saul fia című film főszereplője a mai magyar filmművészet rendkívüli világsikert hozó műve, a holokauszt tragédiáját egyéni látásmóddal megjelenítő film megalkotásában nyújtott kivételes, az embert az embertelenségben ábrázolni képes színészi munkája elismeréseként kapta a díjat. "Köszönet elsősorban a magyar adófizetőket illeti. Az ő munkájuk nélkül nem jöhetett volna létre sem a film, sem a díj" - fogalmazott Röhrig. A Saul fia főszereplője szerint "fölemelő egy Kossuthról elnevezett díjat átvenni, hisz ő egész életével Bibó tézisét példázta: demokrata az, aki nem fél. A magyar nemzet e csodálatos napján mi mást is kívánhatnánk, mint minél több hozzá hasonlatosan bátor demokratát".

- A Saul fia megszólítja és gondolkodásra készteti a nézőit, és nem egy készen kapott történelem olvasatot ad - közölte az MTI-vel Erdély Mátyás. A film operatőre szerint "alapvető szándékunk volt a film készítése során, hogy őszintén fogalmazzunk a magyar történelem ezen szakaszáról és ne leegyszerűsítő, esetleg demagóg válaszokat adjunk. Kérdéseket vetettünk föl, amelyekre a néző saját maga adhatja meg a feleleteit". Hozzátette: "fontosnak tartom, hogy a közös történelmi emlékezetet ne tegyük napi célok és ideológiák eszközévé és bízom abban, hogy a filmünk lehetőséget ad egy új társadalmi diskurzus kibontakozására".

Szerző

Közelkép - A könyvnyomtatás hátulütői

Publikálás dátuma
2016.03.16. 06:47
A múlt - Bernard Weil/Toronto Star via Getty Images
Lapunk hasábjain is megjelent a hír, hogy Párizsban bemutatták a nyomtató-robotot, amivel a könyvesboltban percek alatt elkészíthetnek egy új példányt. Azt nem tudni: be is köti és kemény fedőlappal is ellátja a frissen nyomott könyvet a gép, de azt tudni, hogy ugyanannyiba kerül, mint egyébként. Persze az ember nem nagyon érti, ha ugyanannyi az ára, akkor miért nem a hagyományosan előállított kötetet veszi meg a vásárló. 

A robot jó néhány előnye mellett azért jogos kérdések is felmerülnek. Hány helyen fogják ezek után – nem könyvesbolti forgalomban – felállítani ezt a masinát, ahol jóval jutányosabb áron lehet előállítani bármit is. Anélkül természetesen, hogy a kiadó, vagy akár a szerző egy fillért is kapna az eladás után. Már ma is – joggal – panaszolják, különösen a tankönyvek kiadói, hogy különösen az egyetemeken, részleteket, vagy egész műveket másolnak le a diákok – feltételezhetően a tanárok is -, természetesen minden szerzői, kiadói fizettség nélkül. Ráadásul már hallani a minden technikai haladástól ájuldozó, „modern szemléletű” híveket, akik ezek után megkérdezik: ugyan, minek egyáltalán a kiadó? Mindenki nyomtassa ki a műveit annyi példányban, ahányban csak akarja. A kiadók ugyan néha nagyokat hibáznak – jellemző példája, hogy a Sorstalanságot sokáig több műhely is elutasította, mint gyenge regényt -, de általában a szöveg nyelvtani, jelentéstani és egyéb szempontú lektorálása, adott esetben húzása, vagy kiegészítése nélkül, nem ajánlatos könyvet megjelentetni. Angliában próbálkoztak újságíró nélküli internetes lapot megjelentetni, de hamarosan ötven újságírót kellett foglalkoztatni a tények ellenőrzésére és a szövegek korrigálására. Azon lehetne vitatkozni, hogy méltányos-e a mai nemzetközi gyakorlat, amely szerint a könyvterjesztők jóval többet – rendszerint az ár 50 százalékát – kapják, mint a szerzők. Természetesen örülhetünk a bolti nyomtatásnak – de nem felhőtlenül.

Peller Károly a Bóta Caféban

Publikálás dátuma
2016.03.16. 06:46
Forrás: Fővárosi Operettszínház
A kiváló színész, a fergeteges humorú Peller Károly, a Budapesti Operettszínház tagja, a Bóta Café vendége április 16-án, szerda este 9 órától, a Fix Tévében. A nagy elődöktől sok mindent eltanult, és megújítva alkalmazza a fortélyaikat a színpadon, mindig figyelemfelkeltő jelenléttel. Bóta Gábor élő, online is nézhető, műsorában hívhatják őt a 4451349-es számon és a tv.fixhd skype címen ugyancsak hozzászólhatnak az adáshoz.

Forrás: Fővárosi Operettszínház

Forrás: Fővárosi OperettszínházSzerző