Előfizetés

Változást sürget Obama

Publikálás dátuma
2016.03.22. 06:32
Katonai tiszteletadással fogadták az amerikai elnököt FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JOE RAEDLE
Változásokat sürget Kubában Barack Obama, aki ma mondja el nagy beszédét Havannában, az Alicia Alonso Nagyszínházban. A kubai vendéglátók azt ígérték, élőben közvetíti az amerikai elnök szavait az állami televízió. A beszédben Obama világossá teszi, hogy a kubaiakon múlik, milyen irányba indulnak.

Hivatalban lévő amerikai elnök majd 90 éve először vizitál Kubában. Raúl Castro kubai elnök hétfőn katonai tiszteletadással fogadta az amerikai elnököt. Obama koszorút helyezett el a XIX. századi szabadsághős, José Martí emlékművénél, a Forradalom terén, ahol egykor Fidel Castro sokórás beszédeit mondta. Az amerikai és a kubai elnök tárgyalását kétórásra tervezték, a zárt ajtók mögötti megbeszélés után mindketten nyilatkozatot tettek. Amerikai részről a kubai reformfolyamat előrehaladását sürgették és az emberi jogi kérdéseket is készültek felvetni. A házigazdák elzárkóztak a közös sajtóértekezlettől, noha erről az utolsó pillanatban is folyt egyeztetés a Washington Post szerint. Obama és Raúl Castro első alkalommal Nelson Mandela temetésén fogtak kezet, 2014. december 17-i telefonbeszélgetésük után jelentették be készségüket az amerikai-kubai kapcsolatok helyreállítására. Tavaly az Amerikák csúcstalálkozójának margóján, Panamavárosban fél órás találkozót tartottak.

„Azért jöttem Havannába, hogy baráti kezet nyújtsak a kubai népnek, hogy közösen temessük el a hidegháború maradványait és segítsünk javítani a kubaiak mindennapi életén” – írta Obama tegnap, Havannából keltezett üzenetében a Fehér Ház tájékoztatása szerint. Az ABC tévé úgy értesült, Obama látogatása során jelentik be, hogy a Google óriásvállalat megállapodott a kubai kormánnyal a szélessávú internethozzáférés javítására a szigetországban. Az amerikai elnök hétfői programjában találkozó szerepelt amerikai és kubai üzletemberekkel, festői helyszínen, a Havannai-öbölben, este pedig Raúl Castro adott díszvacsorát a vendégek tiszteletére. Az amerikai elnök kíséretében van John Kerry külügyminiszter, Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó, s helyettese, Ben Rhodes. Az ő nevét Obama elnök vasárnap, a tavaly újranyitott havannai amerikai követségre látogatva külön is kiemelte, Rhodes folytatta ugyanis másfél-két éven keresztül a titkos diplomáciai tárgyalásokat az amerikai-kubai viszony helyreállításáról.

Barack Obama és családja egyébként vasárnap délután érkezett 48 órás látogatásra a karibi szigetországba. Trópusi viharban szállt le az elnöki különgép a José Martí nemzetközi repülőtéren, ahol a kubai külügyminiszter fogadta a 44. amerikai elnököt és családját. A zuhogó eső sem tartotta vissza az elnöki párt, két lányukat, Sashát és Maliát a városnézéstől. Erős védelem mellett körbesétáltak az Óvárosban, a kubai nézelődők közül valaki odakiáltotta: „Le az embargóval.” Kuba legnagyobb katedrálisában a havannai érsekkel, Jaime Ortegával találkozott. Este a magántulajdonban lévő, néhány éve megnyitott San Cristóbal vendéglőben vacsoráztak, ahol a neves külföldi vendégek között Beyoncé és Mick Jagger is megfordult.

Még véget sem ért a kubai út, a demokrata elnököt máris bírálatok érik. A republikánus elnökaspiránsok közül Donald Trump úgy nyilatkozott, ő Obama helyében sarkon fordult volna és visszaindul, amikor kiderült, hogy nem a kubai államfő fogadta a repülőtéren, pedig Raúl Castro személyesen ment ki Ferenc pápa fogadására tavaly szeptemberben. A kubai gyökerekkel rendelkező Ted Cruz texasi szenátor pedig a néhai Ronald Reagan elnökre hivatkozott, akinek célja diktatórikus rendszerek megdöntése, nem pedig legitimálása volt.

Rontja a sajtó presztízsét a TV2

Szánthó Péter
Publikálás dátuma
2016.03.22. 06:00
Juhász Péter milliókat kapott támogatóitól: Orbán Viktor vagyonosodását fogja kivizsgálni a pénzből FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A kormánypárti média mostani gyakorlata hihetetlen mértékben rombolja az újságírói társadalom presztízsét, hiteltelenné teszi azt - mondta lapunknak Vásárhelyi Mária. A szociológus úgy látja, azzal, hogy a kabinet a média minden területét az ellenőrzése alá vonta, a tisztességes és etikus újságírók járnak a legrosszabbul. Noha azonnali hatállyal felmondott a TV2-nél az a riporter, akit arra utasítottak, készítsen lejárató anyagot Juhász Péterről, s úgy tudni, nem is ő az egyetlen, akinek vállalhatatlanná vált a csatorna, az Együtt alelnökét támadó riportok után úgy tűnik, valami végleg megváltozott a magyar sajtóban. A lejáratási kísérleten Juhász ugyanakkor inkább nyert: pár nap leforgása alatt több mint 3 millió forintnyi adományt kapott. Az összeget Orbán Viktor vagyonosodásának kivizsgálására fogja fordítani.

Nagyságrendileg 3 millió forint adományt kapott négy nap alatt Juhász Péter, miután a Fidesz és a "közmédiásodott" TV2 lejáratókampányba kezdett ellene. Az Együtt alelnöke lapunknak elmondta, tételesen össze fogja szedni, kitől, mennyi felajánlás érkezett: "az egész összeget Orbán Viktor vagyonosodásának vizsgálatára fogom fordítani. Az pedig különösen vicces, hogy a Fidesz és a TV2 segítségével érkezett több mint 200 felajánlás".

Vásárhelyi: "rövid távon nincs kiút"
A kormánypárti média mostani gyakorlata hihetetlen mértékben rombolja az újságírói társadalom presztízsét, hiteltelenné teszi azt - vélekedett Vásárhelyi Mária. A szociológus úgy látja, azzal, hogy a kabinet a média minden területét az ellenőrzése alá vonta, a tisztességes és etikus újságírók járnak a legrosszabbul. "Szomorú, hogy mindezt közpénzből építették fel" - tette hozzá. Vásárhelyi szerint például az, amit a TV2 Juhász Péterrel művel, "bulvár alatti, legócskább revolver újságírás". A szakember borúsan látja a közeljövőt: "a felmondás (például Szabó Tiboré - a szerk.) ugyan az adott embernek kiutat jelenthet, jó példát mutathat, ám rövid távon nincs kiút ebből a morálisan válságos állapotból. Ugyanis egy szakma presztízsét pillanatok alatt le lehet rombolni, ám akár évtizedekbe is beletelhet újra felépíteni azt" - vélte Vásárhelyi.

Juhász szerint az őt érő támadással világossá vált, hogy Orbán vagyonosodását senkinek nem szabad firtatnia, ezentúl bárki célkeresztbe kerülhet, aki a hatalommal szembe megy. Ezt a véleményt osztotta Somogyi Zoltán is. Az elemző szerint például a lopásgátlónak nevezett népszavazási kezdeményezésben vállalt szerepük miatt Kész Zoltán, vagy a földügyekben referendumot kezdeményező Gőgös Zoltán is kiemelt figyelmet kaphat a kormány részéről. A szakember kifejtette, a Juhász elleni támadást azért a KDNP-s Hollik István vezeti, mert a kiabáló módon politizáló fideszesek közül egyik sem alkalmas arra, hogy az ellenzéki tisztázatlan pénzmozgásokkal szemben hiteles kampányt folytasson.

Másrészt a KDNP-s képviselő egy "sérülés nélküli, új politikus", ami kormányzati szemmel nézve veszélyes, így nem baj, ha imázsa sérül. Somogyi biztos abban, hogy Habony Árpád "azt mérte, a korrupció miatt rohamosan zuhan Orbán elfogadottsága, a mutyizás miatt immáron a miniszterelnököt közvetlenül is felelősnek tartják a választók", ezért kellett változtatni a Juhász elleni stratégián. Ám ennek komoly ára van, hisz ezzel a kormányzat "tovább emeli fölfelé a korrupciót, mint problémát". Ezt erősítheti az is, hogy a Fidesz Budapesti Szervezete konkrét aláírás nélkül adott ki tegnap közleményt arról, vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményeztek az Együtt politikusával szemben, hogy megtudják, "hogyan tudja bevallott jövedelméből luxus életkörülményeit finanszírozni".

A kormánypárti vád nonszensz, de csak a jéghely csúcsa, hiszen abba nem csupán politikusok, hanem a fideszes lakájmédia is beleállt. Az Együtt V. kerületi önkormányzati képviselője üdvözlendőnek tartja, hogy azonnali hatállyal felmondott a Tényeknél Szabó Tibor, aki nem akart a karaktergyilkosságban részt venni: "persze nem személyes okokból, nem is beszéltem vele; minden etikus és szakmai gondolkodású újságírónak el kell mennie onnan".

Juhász Péter milliókat kapott támogatóitól: Orbán Viktor vagyonosodását fogja kivizsgálni a pénzből FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Juhász Péter milliókat kapott támogatóitól: Orbán Viktor vagyonosodását fogja kivizsgálni a pénzből FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Az eddig ismeretlen riporter neve akkor került elő, amikor a hétvégén Torsa Mátyás egykori Milla-aktivistától szeretett volna interjút kérni Juhász vélt, vagy valós ügyeiről, mivel úgy tudta, a civil szervezetben kritizálta a politikus pénzügyeit. Torsa válaszából azonban kiderült, ő a Milla gazdálkodásával nem értett egyet, de törvénytelennek nem tartotta azt. Ezek mellett hasonlóan kiosztotta az Andy Vajna hatalomátvétele óta kormányközelivé vált TV2 riporterét, ahogyan pár nappal korábban Juhász maga is tette a róla készült, tendenciózus anyagokat jegyző Kunfalvi Nórával.

Szabónál az Index szerint akkor szakadt el a cérna, amikor egy értekezleten jelezte: a továbbiakban nem akar az ex-célpontosnak segédkezni a "tényfeltárásban", ám felettesei utasították a munka folytatására. A riporter már korábban is megkérdőjelezte a Tények új hírszerkesztési gyakorlatát: például amikor neki kellett narrálnia egy Pukli Istvánt lejáratni kívánó anyagot, holott az interjút Kunfalvi készítette Zuschlag Jánossal. Szabó volt a hetedik, aki Kökény-Szalai Vivien hírigazgató érkezése és a TV2 "közmédiásodása" óta mondott fel. Egyébként a korábban Habony 888.hu-jánál és a nem kevésbé kormánypárti Magyar Időknél is edződött Kunfalvit szintén az új hírigazgató vitte a csatornához.

Várhatóan egyébként a Juhász körül kialakult botrány kapcsán újabb munkatársak fognak távozni, mert nem akarnak "Kunfalvi Nórákká válni". A Népszabadság forrásai szerint legalábbis a dolgozók riasztónak tartják, hogy azok a kollégák kerülnek előtérbe, akik elvállalják az ellenzéki politikusok vagy a kormányzati politikával szemben kritikus közéleti szereplők lejáratását szolgáló riportokat. A 444.hu szerint akiknek van lehetőségük mozogni a műsorok között, igyekeznek elkerülni a Tényeket, máshol vállalnak feladatot. Vélhetően egyébként a Azurák Csaba után Várkonyi Andrea is távozik a Tények csapatából.

És a régiek sem akarnak az "új szemléletű" csatornához visszamenni: a TV2 vezetése ugyan nemrégiben megkereste a Napló korábbi szerkesztőit és a munkatársait, hogy részt vennének-e a műsor újraindításában, ám legtöbbjük határozott nemmel válaszolt. Az értesülést a TV2 közleményben igyekezett cáfolni, ám hamar kiderült, Vajnáék nem mondtak igazat. Való Gábor, a műsor egykori riportere az Indexnek elmondta, a TV2 írásban és telefonon is megkereste a Naplóval kapcsolatban. A szakember nem fogadta el a felkérést, hiszen nem akar a propagandagépezet fogaskereke lenni, nem adná a nevét az új produkcióhoz. Hasonló választ adott két másik korábbi munkatárs, Tóth Andrea és Mijó Annamária is.

Falaz a Corvinus a riporternek
Lekerült a Budapesti Corvinus Egyetem honlapjáról az a tárgyleírás, amelyet Kunfalvi Nóra egy az egyben lemásolt az iskolában korábban oknyomozó újságírás tárgyat oktató Wisinger István dokumentumáról - értesült a Népszava corvinusos forrásokból. A Pulitzer- és Aranytoll-díjas újságíró, médiaszociológus leírása helyén immáron a TV2 riporterének saját dokumentuma található, amely egyébként az előző, őszi félévre szól. Mindez azért érdekes, mert az egyetem szabályzata szerint Kunfalvi addig nem is oktathatott volna oknyomozó újságírást, ameddig nem ad le saját tárgyleírást. Az egyetem egyelőre nem kommentálta az ügyet. Wisinger először a 168 Órának számolt be arról, hogy Kunfalvi lényegében ellopta tárgyleírását. Még az elérhetőségét sem törölték ki a dokumentumokból: "ha valamelyik diák csak az eredeti honlapon keresztül egyezteti a vizsgadolgozat témáját, és nem tudja az oktató nevét, akkor velem vette volna fel a kapcsolatot, hiszen ott szerepel a telefonszámom és az e-mail címem" - magyarázta Wisinger aki egyébként úgy tudta, az oknyomozó újságírás nevű tárgy megszűnt a Corvinuson. A kurzus valóban nem indult el a tavaszi félévben az egyetemen.

Újabb Tiborcz-közleményt tiltottak le

Nem közölte le a Magyar Távirati Iroda (MTI) az LMP-frakció Tiborcz István családjának földvásárlásait firtató közleményét. Mint írták, a szöveg nem járhat mások személyhez fűződő jogainak sérelmével, különös tekintettel a közszereplőnek nem minősülő személyek személyiségi jogaira. A párt többek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor vejének családja egyetlen nap alatt több mint 200 millió forintért vásárolt földet Fejér megyében. Nem ez volt az első eset, hogy az MTI személyiségi jogokra hivatkozva nem jelentet meg sajtóközleményt: tavaly októberben az MSZP kérte számon a kormányfő vején, hogy egy aukción 7 millió forintért vásárolt festményt. De az állami médiában nemcsak Tiborczot nem tartják közszereplőnek, hanem Orbán bizalmasát, Habony Árpádot sem. Holott korábban fotót is készítettek róla miniszterelnöki főtanácsadóként, decemberben már megtagadták a DK Habony ibizai "kiruccanásával" foglalkozó közleményének kiadását.

Rontja a sajtó presztízsét a TV2

Szánthó Péter
Publikálás dátuma
2016.03.22. 06:00
Juhász Péter milliókat kapott támogatóitól: Orbán Viktor vagyonosodását fogja kivizsgálni a pénzből FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A kormánypárti média mostani gyakorlata hihetetlen mértékben rombolja az újságírói társadalom presztízsét, hiteltelenné teszi azt - mondta lapunknak Vásárhelyi Mária. A szociológus úgy látja, azzal, hogy a kabinet a média minden területét az ellenőrzése alá vonta, a tisztességes és etikus újságírók járnak a legrosszabbul. Noha azonnali hatállyal felmondott a TV2-nél az a riporter, akit arra utasítottak, készítsen lejárató anyagot Juhász Péterről, s úgy tudni, nem is ő az egyetlen, akinek vállalhatatlanná vált a csatorna, az Együtt alelnökét támadó riportok után úgy tűnik, valami végleg megváltozott a magyar sajtóban. A lejáratási kísérleten Juhász ugyanakkor inkább nyert: pár nap leforgása alatt több mint 3 millió forintnyi adományt kapott. Az összeget Orbán Viktor vagyonosodásának kivizsgálására fogja fordítani.

Nagyságrendileg 3 millió forint adományt kapott négy nap alatt Juhász Péter, miután a Fidesz és a "közmédiásodott" TV2 lejáratókampányba kezdett ellene. Az Együtt alelnöke lapunknak elmondta, tételesen össze fogja szedni, kitől, mennyi felajánlás érkezett: "az egész összeget Orbán Viktor vagyonosodásának vizsgálatára fogom fordítani. Az pedig különösen vicces, hogy a Fidesz és a TV2 segítségével érkezett több mint 200 felajánlás".

Vásárhelyi: "rövid távon nincs kiút"
A kormánypárti média mostani gyakorlata hihetetlen mértékben rombolja az újságírói társadalom presztízsét, hiteltelenné teszi azt - vélekedett Vásárhelyi Mária. A szociológus úgy látja, azzal, hogy a kabinet a média minden területét az ellenőrzése alá vonta, a tisztességes és etikus újságírók járnak a legrosszabbul. "Szomorú, hogy mindezt közpénzből építették fel" - tette hozzá. Vásárhelyi szerint például az, amit a TV2 Juhász Péterrel művel, "bulvár alatti, legócskább revolver újságírás". A szakember borúsan látja a közeljövőt: "a felmondás (például Szabó Tiboré - a szerk.) ugyan az adott embernek kiutat jelenthet, jó példát mutathat, ám rövid távon nincs kiút ebből a morálisan válságos állapotból. Ugyanis egy szakma presztízsét pillanatok alatt le lehet rombolni, ám akár évtizedekbe is beletelhet újra felépíteni azt" - vélte Vásárhelyi.

Juhász szerint az őt érő támadással világossá vált, hogy Orbán vagyonosodását senkinek nem szabad firtatnia, ezentúl bárki célkeresztbe kerülhet, aki a hatalommal szembe megy. Ezt a véleményt osztotta Somogyi Zoltán is. Az elemző szerint például a lopásgátlónak nevezett népszavazási kezdeményezésben vállalt szerepük miatt Kész Zoltán, vagy a földügyekben referendumot kezdeményező Gőgös Zoltán is kiemelt figyelmet kaphat a kormány részéről. A szakember kifejtette, a Juhász elleni támadást azért a KDNP-s Hollik István vezeti, mert a kiabáló módon politizáló fideszesek közül egyik sem alkalmas arra, hogy az ellenzéki tisztázatlan pénzmozgásokkal szemben hiteles kampányt folytasson.

Másrészt a KDNP-s képviselő egy "sérülés nélküli, új politikus", ami kormányzati szemmel nézve veszélyes, így nem baj, ha imázsa sérül. Somogyi biztos abban, hogy Habony Árpád "azt mérte, a korrupció miatt rohamosan zuhan Orbán elfogadottsága, a mutyizás miatt immáron a miniszterelnököt közvetlenül is felelősnek tartják a választók", ezért kellett változtatni a Juhász elleni stratégián. Ám ennek komoly ára van, hisz ezzel a kormányzat "tovább emeli fölfelé a korrupciót, mint problémát". Ezt erősítheti az is, hogy a Fidesz Budapesti Szervezete konkrét aláírás nélkül adott ki tegnap közleményt arról, vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményeztek az Együtt politikusával szemben, hogy megtudják, "hogyan tudja bevallott jövedelméből luxus életkörülményeit finanszírozni".

A kormánypárti vád nonszensz, de csak a jéghely csúcsa, hiszen abba nem csupán politikusok, hanem a fideszes lakájmédia is beleállt. Az Együtt V. kerületi önkormányzati képviselője üdvözlendőnek tartja, hogy azonnali hatállyal felmondott a Tényeknél Szabó Tibor, aki nem akart a karaktergyilkosságban részt venni: "persze nem személyes okokból, nem is beszéltem vele; minden etikus és szakmai gondolkodású újságírónak el kell mennie onnan".

Juhász Péter milliókat kapott támogatóitól: Orbán Viktor vagyonosodását fogja kivizsgálni a pénzből FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Juhász Péter milliókat kapott támogatóitól: Orbán Viktor vagyonosodását fogja kivizsgálni a pénzből FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Az eddig ismeretlen riporter neve akkor került elő, amikor a hétvégén Torsa Mátyás egykori Milla-aktivistától szeretett volna interjút kérni Juhász vélt, vagy valós ügyeiről, mivel úgy tudta, a civil szervezetben kritizálta a politikus pénzügyeit. Torsa válaszából azonban kiderült, ő a Milla gazdálkodásával nem értett egyet, de törvénytelennek nem tartotta azt. Ezek mellett hasonlóan kiosztotta az Andy Vajna hatalomátvétele óta kormányközelivé vált TV2 riporterét, ahogyan pár nappal korábban Juhász maga is tette a róla készült, tendenciózus anyagokat jegyző Kunfalvi Nórával.

Szabónál az Index szerint akkor szakadt el a cérna, amikor egy értekezleten jelezte: a továbbiakban nem akar az ex-célpontosnak segédkezni a "tényfeltárásban", ám felettesei utasították a munka folytatására. A riporter már korábban is megkérdőjelezte a Tények új hírszerkesztési gyakorlatát: például amikor neki kellett narrálnia egy Pukli Istvánt lejáratni kívánó anyagot, holott az interjút Kunfalvi készítette Zuschlag Jánossal. Szabó volt a hetedik, aki Kökény-Szalai Vivien hírigazgató érkezése és a TV2 "közmédiásodása" óta mondott fel. Egyébként a korábban Habony 888.hu-jánál és a nem kevésbé kormánypárti Magyar Időknél is edződött Kunfalvit szintén az új hírigazgató vitte a csatornához.

Várhatóan egyébként a Juhász körül kialakult botrány kapcsán újabb munkatársak fognak távozni, mert nem akarnak "Kunfalvi Nórákká válni". A Népszabadság forrásai szerint legalábbis a dolgozók riasztónak tartják, hogy azok a kollégák kerülnek előtérbe, akik elvállalják az ellenzéki politikusok vagy a kormányzati politikával szemben kritikus közéleti szereplők lejáratását szolgáló riportokat. A 444.hu szerint akiknek van lehetőségük mozogni a műsorok között, igyekeznek elkerülni a Tényeket, máshol vállalnak feladatot. Vélhetően egyébként a Azurák Csaba után Várkonyi Andrea is távozik a Tények csapatából.

És a régiek sem akarnak az "új szemléletű" csatornához visszamenni: a TV2 vezetése ugyan nemrégiben megkereste a Napló korábbi szerkesztőit és a munkatársait, hogy részt vennének-e a műsor újraindításában, ám legtöbbjük határozott nemmel válaszolt. Az értesülést a TV2 közleményben igyekezett cáfolni, ám hamar kiderült, Vajnáék nem mondtak igazat. Való Gábor, a műsor egykori riportere az Indexnek elmondta, a TV2 írásban és telefonon is megkereste a Naplóval kapcsolatban. A szakember nem fogadta el a felkérést, hiszen nem akar a propagandagépezet fogaskereke lenni, nem adná a nevét az új produkcióhoz. Hasonló választ adott két másik korábbi munkatárs, Tóth Andrea és Mijó Annamária is.

Falaz a Corvinus a riporternek
Lekerült a Budapesti Corvinus Egyetem honlapjáról az a tárgyleírás, amelyet Kunfalvi Nóra egy az egyben lemásolt az iskolában korábban oknyomozó újságírás tárgyat oktató Wisinger István dokumentumáról - értesült a Népszava corvinusos forrásokból. A Pulitzer- és Aranytoll-díjas újságíró, médiaszociológus leírása helyén immáron a TV2 riporterének saját dokumentuma található, amely egyébként az előző, őszi félévre szól. Mindez azért érdekes, mert az egyetem szabályzata szerint Kunfalvi addig nem is oktathatott volna oknyomozó újságírást, ameddig nem ad le saját tárgyleírást. Az egyetem egyelőre nem kommentálta az ügyet. Wisinger először a 168 Órának számolt be arról, hogy Kunfalvi lényegében ellopta tárgyleírását. Még az elérhetőségét sem törölték ki a dokumentumokból: "ha valamelyik diák csak az eredeti honlapon keresztül egyezteti a vizsgadolgozat témáját, és nem tudja az oktató nevét, akkor velem vette volna fel a kapcsolatot, hiszen ott szerepel a telefonszámom és az e-mail címem" - magyarázta Wisinger aki egyébként úgy tudta, az oknyomozó újságírás nevű tárgy megszűnt a Corvinuson. A kurzus valóban nem indult el a tavaszi félévben az egyetemen.

Újabb Tiborcz-közleményt tiltottak le

Nem közölte le a Magyar Távirati Iroda (MTI) az LMP-frakció Tiborcz István családjának földvásárlásait firtató közleményét. Mint írták, a szöveg nem járhat mások személyhez fűződő jogainak sérelmével, különös tekintettel a közszereplőnek nem minősülő személyek személyiségi jogaira. A párt többek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor vejének családja egyetlen nap alatt több mint 200 millió forintért vásárolt földet Fejér megyében. Nem ez volt az első eset, hogy az MTI személyiségi jogokra hivatkozva nem jelentet meg sajtóközleményt: tavaly októberben az MSZP kérte számon a kormányfő vején, hogy egy aukción 7 millió forintért vásárolt festményt. De az állami médiában nemcsak Tiborczot nem tartják közszereplőnek, hanem Orbán bizalmasát, Habony Árpádot sem. Holott korábban fotót is készítettek róla miniszterelnöki főtanácsadóként, decemberben már megtagadták a DK Habony ibizai "kiruccanásával" foglalkozó közleményének kiadását.