Spiriev: extra teljesítmény a vb-n

Extra szereplésként értékelte Spiriev Attila, a Magyar Atlétikai-szövetség sportigazgatója a magyar csapatnak a fedettpályás világbajnokságon nyújtott teljesítményét. A vasárnap zárult portlandi vb-n a súlylökő Márton Anita 19,33 méteres országos csúccsal ezüstérmet nyert, ötpróbában Zsivoczky-Farkas Györgyi az ötödik, 60 méter gáton Baji Balázs a hatodok helyen végzett.

„Ha csak tényszerűen nézzük: még nem nyertünk ezüstöt fedett vb-n, 1999 óta nem volt érmesünk, s szintén azóta nem fordult elő, hogy kettőnél több versenyzőnk végzett a nyolcban” - mondta Spiriev Attila, aki hozzátette, a 148 nemzet között Magyarország az éremtáblázaton a 19., a pontversenyben a 20. helyen zárt. Az 1985-ös világjátékokon a gátas Siska Xénia arany-, a távolugró Pálóczi Gyula ezüstérmes lett, de a versenyt még nem világbajnokságként rendezték, bár a hivatalos vb-statisztikákban már szerepel.

A sportigazgató kiemelte Márton Anitát, aki sorozatban negyedik világversenyén ért el országos csúcsot. „Hihetetlen, amit edzőjével, Eperjesi Lászlóval művelnek – fogalmazott Spiriev. – Anita profi, nemcsak a fejlődését, hanem a formaidőzítést tekintve is. Ráadásul rendszeresen rá tud tenni az utolsó dobásánál még egy lapáttal. A kétszeres olimpiai bajnok Valerie Adamst megverni, bármikor hatalmas eredmény.” Hangsúlyozta, mindhárom nyolcban végzett atléta már 2-3 éve stabilan "hozza magát", s most is újra bizonyítottak.

„Az a feladatunk, hogy klasszisként kezeljük őket, ennek megfelelő támogatást kapjanak, hiszen a világ élmezőnyébe tartoznak” - jelentette ki a sportigazgató, aki megismételte, a fedettpályás vb tükrében is az a riói cél, hogy nagyobb csapat induljon, mint négy éve Londonban (18 fő), s 3-4-en kerüljenek a 16 közé. Eddig 19 magyar atléta ért el olimpiai szintet - ez ugyanakkor nem azonos a nevezhető versenyzők számával, mivel egy-egy számban többen szereztek kvótát, mint amennyien indulhatnak.

A FIFA-nál minden változatlan

Publikálás dátuma
2016.03.22. 06:52
A FIFA mintha folyamatosan lőné az öngólokat FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/VOLKER HARTMANN
Sajátos szerződést kötött a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség. A FIFA egy kínai céggel kötött minden bizonnyal rendkívül jövedelmező szerződést, ám az ügylet hátterében Sepp Blatter unokaöccse állhat. Ez azt sugallja, a FIFA még messze van attól, hogy átlátható intézménnyé váljék.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) ugyan reformokat indított útjára, ám a februári tisztújítás, valamint az új program elfogadása kapcsán már a kezdet kezdetén kételyek merültek fel. Sokan már akkor kételyeiket fejezték ki arról, sikerül-e egyáltalán átláthatóbbá tenni a nemzetközi szövetség működését. Múlt héten bejelentették, hogy új, tőkeerős szponzort sikerült a szövetséghez csábítani, a kínai Wanda vállalatcsoport személyében. A céget a legtehetősebb kínai üzletember, Vang Csien-lin irányítja, aki már egy idő óta agresszívan terjeszkedik a labdarúgásban, s mint az elmúlt hetekben bizonyos átigazolási összegekből láthattuk, a pénznek az országban mintha nem lenne határa, már ami a focit illeti.

A Forbes tavaly októberi kimutatása szerint Vang vagyona egyetlen év alatt több mint megduplázódott, s 13,2 milliárd dollárról 30 milliárdra emelkedett. Szakértők szerint Vang látványos gyarapodása elsősorban annak köszönhető, hogy tőzsdére dobta csoportjának két leányvállalatát. Konszernjéhez tartozik például az amerikai AMD mozilánc.

A kínai milliárdos és a FIFA közötti tranzakció összegét ugyan nem hozták nyilvánosságra, s azt, mekkora bevétellel gyarapodik a nemzetközi szövetség, csak annyit tudni, hogy 2020-ig kötötték meg a megállapodást. Mindenesetre azokat az összegeket figyelembe véve, hogy a kínai klubok mekkora összegeket adnak ki új játékosokra, óvatos becslés szerint is több száz millió dollárról lehet szó. Ugyanakkor megint felmerülhet pénzügyi visszásságok gyanúja, hiszen közismert, hogy Kína labdarúgó világbajnokságot kíván rendezni, így aligha véletlen ez a szerződés. Peking azonban nemcsak a labdarúgásra költ elképesztő összegeket. A Wanda egyik részlege, a Dalian Wanda ingatlanfejlesztő például 650 millió dollárért vásárolta meg az Ironman márkát, valamint a World Triathlon Corporation társaságot.

Miközben az amerikai cégek, így a VISA, a McDonalds és a Coca Cola korrupciós ügyek miatt a támogatások felfüggesztésével fenyegetőztek, a jelek szerint a FIFA a Sepp Blatter által fémjelzett éra után sem hagy fel a „mutyizással”, s egyre inkább kelet felé fordul. Az orosz gázóriás, a Gazprom például nem akarja megszüntetni a nemzetköz szövetség támogatását, ami érthető, hiszen 2018-ban Oroszország ad otthont a labdarúgó világbajnokságnak.

A Wanda vállalatcsoport nem ismeretlen a nemzetközi labdarúgásban. Az elmúlt évben megvásárolta az Atlético Madrid részvényeinek 20 százalékát, s hozzá tartozik a sportjogokkal foglalkozó ügynökség, a Sports & Media AG, amellyel a FIFA kiterjedt üzleti tevékenységet folytat. S hogy miért lehet az az érzésünk, nem sok változott a szövetségnél? Azért, mert a kínai ügylet Sepp Blatter unokaöccsének, Philippe Blatternek köszönhetően jött létre, ami azt sejteti, hiába történt változás a FIFA élén, a volt elnök még mindig komoly befolyást gyakorol a szervezetre. Annál is inkább, mert hogy az ügy még szövevényesebb legyen, a Wanda csoport tavaly felvásárolta azt az Infront Sports @ Media nevű céget, amelyet éppen a „kis Blatter” irányított, akit aztán azonnal meg is tettek a Wanda Sports Holding vezérigazgatójának.

Más gyanús kapocs is akad a kínai cég és a Blatter család között. Sepp Blatter a tavaly májusi kongresszusra személyesen hívta meg Vang Csien-lint, aki el is utazott Svájcba. S még egy érdekesség. Az Infronté a következő két labdarúgó világbajnokság közvetítési joga Ázsia 26 államában, köztük Kínában, s részesedéssel rendelkezik a nemzetközi szövetség vendéglátó cégében, a Match Hospitalityben. Úgy tűnik, a FIFA-nál a pénznek továbbra sincs szaga, mert bár a végrehajtó bizottság egyes tagjai bírálták, hogy a szövetség olyan vállalattal áll kapcsolatban, amelyet Blatter unokaöccse irányít, a kínaiakkal megkötött szerződésnél elhalkultak a bíráló hangok.

A FIFA új elnöke, a szintén svájci Gianni Infantino mindenesetre úgy tett, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, fontos lépésnek nevezte a szponzori szerződés aláírását. Lelkesedése érthető, hiszen a korrupciós botrányok óta ez a legjelentősebb üzlet a szövetség számára. Szüksége is van a tőkére Infantinóéknak, hiszen csütörtökön tették közzé, hogy a megannyi – svájci és egyesült államokbeli - eljárás magas ügyvédi költségei miatt a szövetség 2015-ben 122 millió dollárnyi veszteséget könyvelt el. 2002 óta első ízben volt példa arra, hogy a nemzetközi szövetség veszteséget termelt. Ugyanakkor így is elképesztő összeg, 1,152 milliárd dollár volt a bevétele, ezt azonban meghaladták kiadásai (1,74 milliárd dollár). A FIFA jogi ügyekkel kapcsolatos kiadásai majdnem kétszer akkorák voltak, mint 2014-ben. A szövetség tartalékai 183 millió dollárral 1,34 milliárdra csökkentek.

Infantino azonban igyekezett úgy beállítani, mintha nem égne a ház, s minden a legnagyobb rendben lenne. „A FIFA a védekezésből a támadásba megy át” – élt némi labdarúgó hasonlattal. Ismételten elmondta, hogy a labdarúgó világbajnokságokon szereplő együttesek számát 32-ről 40-re kívánja emelni. „Ha ezt a fejembe veszem, akkor meg tudok győzni másokat is ennek a jelentőségéről” – közölte Infantino.

Jól keresett a főtitkár
Nem keresett rosszul Sepp Blatter. A FIFA februárban leköszönt elnöke az előző esztendőben 3,76 millió dollárra tett szert. Nem akármekkora jutalom, 450 ezer dollár ütötte a markát azért, mert 40 év óta állt a szövetség szolgálataiban. Főtitkára, Jérome Valcke számára is nagyon megérte a nemzetközi szövetségnél dolgozni, hiszen az elmúlt esztendőben 2,2 millió dollárt keresett. Szeptemberben függesztették fel hivatalából, s idén januárban bocsátották el, mert többszörösen is megsértette a FIFA etikai kódexét. Februárban aztán 12 évre tiltották el a labdarúgástól. A végrehajtó bizottság összes tagja 300 ezer dollárnyi kifizetést kapott, a kameruni Issa Hayatou pedig, aki ideiglenesen, Blatter eltiltása után vezette a FIFA-t, további 500 ezer dollárt keresett a pénzügyi bizottság elnökeként.

Szerző

Dzsudzsák: a horvát futballisták is csak emberek

Publikálás dátuma
2016.03.21. 23:07
FOTÓ: Shaun Botterill/Getty Images
A magyar labdarúgó-válogatott játékosai Bernd Storck szövetségi kapitánnyal egyetértenek abban, hogy jó lenne győzni szombaton a horvátok elleni felkészülési mérkőzésen, de a legfontosabbnak mindannyian azt tartják, hogy lássák, hol tartanak egy nemzetközi élcsapattal szemben - derült ki a telki edzőközpontban tartott hétfői sajtótájékoztatón, ahol Dzsudzsák Balázs csapatkapitány is nyilatkozott.

"Számomra a barátságos találkozók nem felkészülési mérkőzések, hanem tesztmeccsek, amelyeken a játékosaim bizonyíthatnak nekem, hogy nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Úgy fogunk futballozni, mintha ez egy döntő lenne, azaz győzelemre fogunk játszani" - mondta a német szakvezető. Storck kifejtette, a horvátok hasonló, 4-2-3-1-es rendszerben játszanak, mint a nyári Európa-bajnokságon a magyarokkal azonos csoportban szereplő osztrákok, így ez a találkozó a legfontosabb állomása a magyar csapat első, június 14-i Eb-meccsére történő felkészülésnek.

A német szakember azt is elárulta, hogy a második félidőben lehetőséget fog adni néhány fiatalnak a bizonyításra, akik pedig most nem jutnak szóhoz, azok majd a májusi barátságos mérkőzésen léphetnek pályára. A májusi találkozó időpontját és az ellenfelet még nem jelentette be a szövetség.

"Azért választottam mostanra olyan erős csapatot, mint a horvát, mert fontos, hogy lássuk, hol tartunk. Így derül ki, hol vannak a korlátaink, miben kell javulnunk és mire kell nagy hangsúlyt fektetnünk a közvetlen Eb-felkészülés során" - mondta Storck, aki kitért arra is: örül annak, hogy a szövetség elnöksége bizalmat szavazott neki az Eb utánra is, s a 2018-as világbajnokságig meghosszabbította szövetségi kapitányi szerződését. "De szükségem van a klubok további bizalmára, támogatására is, csak úgy tudunk sikeresek lenni. Eddig is mondtam, hogy nemcsak az Eb-re kell gondolnunk, hanem a vb-selejtezőkre is."

Kérdésre válaszolva közölte, hogy Leandro de Almeida és Vanczák Vilmos azért nem tagja a keretnek, mert fiatalabbakkal képzeli el a jövőt. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy mindkét játékosnak személyesen megköszönte az eddigi hozzáállásukat.  Közölte, mindenki megérkezett Telkibe, Kádár Tamás azonban bokasérüléssel bajlódik és nem biztos, hogy játszhat szombaton.

"A norvégok elleni sikert le kell zárni, de ugyanazzal az alázattal és hittel kell játszanunk, mint ellenük tettük. Ez a kiindulási pont, erre kell építeni. Úgy kell játszanunk, mintha szombaton kezdődne az Eb" - mondta Dzsudzsák Balázs csapatkapitány.

A Bursaspor szélsője az MTI kérdésére kifejtette, nem az a fontos, hogy a horvátok miként játszanak, nekik a saját játékukra és elképzelésükre kell koncentrálniuk, mert ha sikerül megvalósítani az eltervezett dolgokat, akkor az eredmény sem lehet rossz.

"A horvát futballisták is csak emberek. Nekünk kell elhinni, hogy ha minden rendben van velünk, akkor mi is tudunk jól játszani" - hangsúlyozta Dzsudzsák. A ferencvárosi Nagy Ádám arról beszélt, kifejezetten örül az erős ellenfélnek, mert egy könnyed siker nem szolgálná a válogatott érdekeit. Szerinte a szombati mérkőzés tökéletes erőfelmérő lesz, mert mindenki számára kiderül, hol tart az éljátékosokhoz képest.

"A szurkolók miatt fontos, hogy ne kapjunk ki. De még ennél is fontosabb, hogy képet kapjunk, miben kell fejlődnünk és egyenrangú partnerei legyünk a horvátoknak" - mondta Németh Krisztián, aki megfontolt döntésnek nevezte, hogy télen Katarba igazolt. A támadó hozzátette, még három forduló van hátra az ottani bajnokságból, utána pedig a kupasorozat rajtol, amelyben addig lesz érdekelt, amíg a csapata ki nem esik. Azt követően itthon készül majd. A Magyarország-Horvátország mérkőzés szombaton 18 órakor kezdődik a Groupama Arénában, feltehetően telt ház előtt.

Szerző