Az életünkkel játszanak - Kéményseprőket keres az OKF

Publikálás dátuma
2016.03.25. 10:37
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Veszélybe kerülhet nemcsak a kéményseprő szakma, de az állampolgárok biztonsága is a kormányzat átgondolatlan "rezsicsökkentő" ámokfutása miatt - írta lapunk tavaly nyáron, amikor az ágazat ellehetetlenülésére maguk a kéményseprők próbálták felhívni a figyelmet a Parlament előtt. 

A kéményseprők a demonstráción meggyújtottak egy jelképes kéményt, ami sűrű fehér füsttel jelezte az Országgyűlésnek, hogy az érintetteknek elegük van abból, hogy a megkérdezésük nélkül döntenek róluk, és egyre nagyobb létbizonytalanságban élnek. A kéményseprő-ipari szolgáltatásokról szóló törvénymódosítás általános vitája 2015 márciusban anélkül zárult le, hogy döntés született volna arról, kihez tartozik majd a szolgáltatás. Később kiderült: a kormány kivette azt (is) az önkormányzatok hatásköréből, és a távlati tervek szerint katasztrófavédelemhez csatolja a feladatot.

Nos, 2016 március 25-én (ma) pedig a helyzet ott tart, hogy - az MTI hírei szerint - az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéményseprőket toboroz, egészen pontosan: tizenöt megyében keresik az életünket is védő szakembereket.

 Az OKF tehát nem kevés helyen küzd - az életünket is veszélyeztető - hiánnyal: Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyei munkára keres kéményseprő szakembereket és -mestereket. 

A távirati iroda azt írja: az év második felétől jelentős mértékben átalakul a kéményseprés rendszere Magyarországon. A kéményseprőipari tevékenységről szóló törvény, valamint a kéményseprőipari szerv kijelöléséről szóló kormányrendelet alapján július 1-jétől a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezeti egysége látja el a tevékenységet azokon a településeken, ahol jelenleg a katasztrófavédelem által kijelölt közérdekű szolgáltató biztosítja  (vagy nem - a szerk.) az átmeneti ellátást, továbbá ott, ahol az önkormányzat e nappal felmondja a közszolgáltatási szerződését.

A katasztrófavédelem ellátási körébe várhatóan tizenöt megye 1830 településének 1 millió 829 ezer 358 kéménye tartozik majd - mondta az OKF szóvivője, kiemelve, hogy a kéményseprést változatlanul kéményseprők végzik majd. ( kő a szívünkről - a szerk.) 

A toborzásra jelentkezőknek rendelkezniük kell kéményseprő szakmunkás végzettséggel, a mestereknek értelemszerűen mestervizsgával. Emellett feltétel az egészségügyi alkalmasság, a hatósági erkölcsi bizonyítvány megléte, az állást betölteni kívánótól elvárás, hogy tudja kezelni a táblagépeket. Az elbírálásnál előnyt jelent a szakmai gyakorlat és a B kategóriás jogosítvány. Az állásra április 15-ig lehet jelentkezni, a munka július 1-jén kezdődik.

Szerző

DK: Vegyék el Boross Péter alapítványának 200 millióját!

Szinte napra pontosan egy hónapja akart Boross Péter és Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke szobrot állítani a zsidótörvények egyik kezdeményezőjének, Donáth Györgynek, ráadásul a Holokauszt Emlékközponttól néhány méterre. A szobrot végül a tiltakozások miatt nem sikerült felállítani. Mivel a Székesfehérvárra tervezett Hóman-szoborról utólag kiderült, hogy közpénz állt mögötte, írásbeli kérdésben fordultam Orbán Viktorhoz - írja szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményében Oláh Lajos DK-s politikus. . 

Semjén Zsolt válasza szerint a Szabadságharcosokért Közalapítvány is részt vett volna a szobor felállításában. Semjén szerint „a Kormány – a Miniszterelnökség fejezetének a terhére – az idei és a tavalyi esztendőben is 200 millió forinttal támogatta a Közalapítvány működését”. Az újabb, antiszemitának szánt szobor tehát a Hóman-szoborhoz hasonlóan szintén közpénzből állt volna fel. Az alapítvány kuratóriumi elnöke ráadásul az a Boross Péter, aki már számtalan esetben megpróbált egykori Horthysta, zsidóellenes politikusokat kimosdatni történelmi felelősségükből.

A Demokratikus Koalíció felháborítónak tartja, hogy az Orbán-kormány olyan alapítványokat támogat, amelyek rendszeresen ismert antiszemitáknak próbálnak szobrot állítani. A DK felszólítja a kormányt, hogy vonjon meg minden állami támogatást a Boross Péter vezette szélsőjobboldali alapítványtól, és érdemtelensége miatt hívja vissza Borosst minden állami pozíciójából!

Oláh Lajos
Országgyűlési képviselő, DK

Szerző

Újabb lépésre szorítják a hatalmat a rebellis tanerők - Balog próbálkozik

Publikálás dátuma
2016.03.25. 09:47
A március 15-i tömeg vonul a Kossuth térre - Fotó: Molnár Ádám, Népszava
Országos igazgatói konferenciát hívott össze jövő péntekre az emberi erőforrások minisztere az oktatásról. Balog Zoltán ezt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be péntek reggel. A miniszter azt mondta: a fórumon a leginkább érintetteknek, a kulcsszereplőknek elmondják, hogy miket terveznek, amelyekről azután az intézményvezetők saját iskoláikban számolnak be. Balog Zoltán hozzátette: azt szeretné, ha ezt az országos értekezletet regionális fórumok követnék. A célunk az, hogy mindenkihez eljussanak az információk, a szándékunk, és világos legyen, hogy ezt a dolgot komolyan vesszük - fogalmazott a miniszter.

Tegnap a Tanítanék mozgalom nevében Pukli István igazgató ráerősített korábbi bejelentésére, jelezve, hogy nem sikerült őket dehonesztálni, karaktergyilkolni, és eltántorítani attól, hogy véget vessenek a kormányzati ámokfutásnak a jövőnk szempontjából egyik legérzékenyebb területen, az oktatásban.  

Az nyilvánvaló volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János államfő nem kér bocsánatot szerda éjfélig, (az utóbbi hat évben megfélemlített és megalázott emberektől) és nem teljesültek a több szakmai-, illetve civil szervezet által pontokba foglalt követelések sem. Az orbáni oktatáspolitika elleni országos tiltakozást összefogó, több mint 950 tantestület, 70 szervezet és 35 ezer magánszemély támogatását maga mögött tudó Tanítanék mozgalom képviseletében Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója tegnap a Kossuth téren megerősítette a március 15-én ugyanazon a helyszínen bejelentett akciót, a nem hivatalos sztrájkra polgári engedetlenségi akció keretében kerül sor jövő szerdán, március 30-án. 

Az már korábban is láthatóvá vált, hogy a rebellis tanerők elszántságát a kormányközeli ( és legújabban kormányközelivé vált) médiumok riportnak álcázott szakmaiatlan és - úri megfogalmazással élve - etikátlan támadásai nem rendítették meg, így a hét elején az Emmi egy államtitkár bejelentésével próbálkozott, miszerint, jó, rendben, megszüntetjük a Klik-et.

Pestiesen szólva: nem jött be.  

Most egy fokozattal feljebb ért a történet, ezúttal már maga az Emmi vezetője,  Balog Zoltán miniszter jelentette be, hogy "komolyan veszik" a helyzetet, közölte, hogy az országos igazgatói a fórumra több mint háromszáz intézményvezetőt szeretnének meghívni Budapestre, a Magyar Tudományos Akadémiára. Ennek kapcsán megemlítette, hogy az MTA nagy segítségére van a  tárcának a 21. századi oktatási formákkal kapcsolatban. Példaként említette, hogy az akadémia ösztöndíjakkal támogat olyan programokat, amelyekben kreatív, jó pedagógusok kísérleteznek azzal, miként lehet megtanítani a gyermekeknek mindazt, ami a 21. században szükséges.

Balog miniszter fontosnak nevezte a fenntartó kérdésének megvitatását és az oktatás finanszírozását is. Kitért arra, hogy a pedagógus minősítési rendszert korábban amiatt bírálta, mert az túlzott bürokratikus terheket rótt a pedagógusokra és az intézményvezetőkre is. Ezeket a terheket viszont csökkentették - állította a miniszter, hozzátéve. hogy meggyőződése szerint a minősítésre, a külső kontrollra, szakfelügyeletre, tanfelügyeletre szükség van.

 A Nemzeti Alaptanterv kapcsán a miniszter - szokásos bölcsességével - úgy fogalmazott: világossá kell tenni, hogy manapság a világ változása, elvárásai nyomán az embereknek többet kell dolgozniuk,  ez egyúttal azt is jelenti, hogy a gyerekeknek többet kell tanulniuk. Ezzel együtt olyan rendszernek kell lennie, amely ésszerű és hatékony is egyben, és nem rabolja el a gyermekkort.

Balog miniszter ingatag pozíciója?
Balog Zoltán és Fazekas Sándor pozíciója nem biztos a kormányban, a többiek jó eséllyel végigdolgozhatják a mostani kormányzati ciklust - írta a Figyelő a hónap elején. A lap a kabinet, választásokig húzódó belső mozgásairól próbált tájékozódni a folyamatokra rálátó forrásainál, ez alapján rajzolódott ki a kép, hogy két tárcavezetőjét cserélheti le a ciklusból hátralévő időben Orbán Viktor. Újságírói kérdésre válaszolva a hírt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 41. Kormányinfón cáfolta, azt állítva:  fel sem merült Balog és Fazekas távozása, Orbán Viktor 2018-ban értékeli majd miniszterei munkáját.

 

Szerző