Előfizetés

Megölték az Ukrajnában elfogott orosz katonák egyik ügyvédjét

Meggyilkolták Jurij Hrabovszkijt, a kelet-ukrajnai harcok övezetében tavaly elfogott két orosz katona egyik ügyvédjét - hozta nyilvánosságra pénteken az ukrán ügyvédi kamara. Nem megerősített sajtóértesülések szerint az ügyvéd holttestét egy autóút mellett találták meg elásva. Az ügyvédi kamaránál azt közölték, hogy a hatóságok őrizetbe vették Hrabovszkij feltételezett gyilkosait.

Anatolij Matiosz, az ukrán katonai ügyészség vezetője kijevi sajtótájékoztatóján további részleteket közölt a gyilkosságról. Elmondta többek között, hogy lőfegyverrel végeztek az ügyvéddel. A korábbi hírekkel ellentétben a holtestet nem Kijev környékén, hanem onnan délebbre, Cserkaszi megyében, Zsaskiv városától 27 kilométerre találták meg egy elhagyatott, volt termelőszövetkezeti kertben elásva. Két személyt vettek őrizetbe a gyilkosság elkövetésében való bűnrészesség gyanújával. A később elfogott férfi - akit Odessza megyében vettek őrizetbe - vallott a hatóságoknak a bűncselekmény elkövetésének körülményeiről. Matiosz közölte, hogy a gyilkosság indítékaként több verziót is vizsgálnak, de ezekől egyelőre nem volt hajlandó részleteket nyilvánosságra hozni.

Egy ukrán újságírónő, aki kapcsolatban állt az ügyvéddel, azt írta a Facebook közösségi portálon, hogy Hrabovszkij az utóbbi időben nem érezte magát biztonságban. Február közepén egy üzenetben arról adott hírt neki, hogy otthonából eltűnt két pisztolya és az egyik mobiltelefonja. A zár a széfen, amelyben a fegyvereket tartotta, sértetlen volt, erőszakos behatolás nyomát a helyszínelő rendőrök nem találták. A 44 éves Hrabovszkij március 6-án tűnt el, utoljára egy odesszai szállodában látták. Másnap kellett volna kijelentkeznie, de már nem jelentkezett a recepción, holmiját pedig szállodai szobájában hagyta.

Hrabovszkij volt az egyik védője a vallomásuk szerint az orosz fegyveres erők kötelékében szolgáló Alekszandr Alekszandrov őrmesternek és Jevgenyij Jerofejev századosnak. A két orosz katonát tavaly májusban fogták el Luhanszk közelében. Jelenleg már folyik a bírósági eljárás ellenük, tiltott határátlépéssel, jogosulatlan fegyverviseléssel és terrorszervezetben való részvétellel vádolják őket. Petro Porosenko ukrán elnök a héten közölte, hogy Kijev kész kicserélni őket az Oroszországban 22 év börtönbüntetésre ítélt Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőre.

Brüsszeli terror - Németországban került őrizetbe két férfi

Őrizetbe vettek két férfit Németországban a brüsszeli terrortámadásokkal összefüggésben - jelentette pénteken a Der Spiegel című német hírmagazin. Az egyik férfit Düsseldorf térségében vették őrizetbe csütörtök délután. A helyi szalafista szubkultúra tagjaként ismert Samir E.-t a török hatóságok tavaly nyáron feltartóztatták a szíriai határvidéken és visszatoloncolták Amszterdamba, ahonnan az országba érkezett. 

Ugyanazzal a repülőgéppel szállították vissza, mint Khalid el-Bakraouit, az egyik brüsszeli merénylőt. A hatóságok vizsgálják, hogy ismerték-e egymást. A másik férfit Giessen térségében vették őrizetbe szerdán. Telefonján van két gyanús sms, az egyik tartalmazza Khalid El Bakraoui nevét, a másik pedig csupán a vége jelentésű fin francia szóból áll, és három perccel azelőtt keletkezett, hogy el-Bakraoui felrobbantotta magát. A düsseldorfi ügyészség a Rheinische Post című lapnak megerősítette, hogy csütörtökön őrizetbe vettek egy embert, akit egyebek között súlyos állam elleni bűncselekmény előkészítésével gyanúsítanak.

Hétfőig nem közlekednek repülőjáratok Bécs és Brüsszel között

A brüsszeli robbantások miatt előreláthatólag húsvéthétfőig nem közlekednek repülőjáratok Bécs és Brüsszel között, ezért az Austrian Airlines (AUA) osztrák légitársaság egyéb csatlakozásokat és kerülő útvonalakat kínál az utasoknak - közölte az osztrák közszolgálati média (ORF) honlapján.

A német Lufthansa légitársaság és az érdekeltségébe tartozó Austrian Airlines bejelentése szerint a március 22. és 28. között az érintett szakaszra váltott repülőjegyek térítésmentesen más időpontra cserélhetők vagy visszaválthatók. 

Az AUA szóvivőjének közlése szerint a Bécs és Brüsszel között ingázók vonattal utazhatnak Párizs, Amszterdam, Düsseldorf irányába, illetve a társaság nagyobb repülőgépeket indít ezekbe a városokba. A társasággal utazók számára Frankfurt és a belga főváros között naponta többszöri buszos ingajáratot üzemeltetnek, aki pedig inkább Párizs, Amszterdam, Düsseldorf felé kerülne vonattal, azok jegyét módosítják vagy igény esetén visszatérítik.Csütörtökön este a belgiumi Liége és Bécs városa között két kiegészítő repülőjárat indult, a Brüsszeltől mintegy száz kilométerre fekvő Liége településről buszos transzferjáratot működtetnek a belga fővárosba.  Menetrend szerint naponta 12 járat közlekedne Bécs és Brüsszel között.

Kedd óta fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben a schwechati repülőtéren, több egyenruhás és civil rendőr teljesít szolgálatot. Az utasoknak azonban emiatt nem kell megnövekedett várakozási idővel számolniuk, mivel a személyi ellenőrzés ugyanolyan formában zajlik, mint eddig. A schwechati repülőtéren legutóbb tavaly márciusban emelték meg a biztonsági személyzet létszámát, és ötmillió eurót költöttek további biztonsági felszerelésekre.

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) már tavaly sokkal szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezetett be, és mintegy kétszáz fővel nagyobb biztonsági személyzetet alkalmaz, mint korábban. A társaság idén Felső-Ausztriában mintegy további negyven fővel és rendőri védelemmel végzi majd a vonatok ellenőrzését. Ez évben még további biztonsági intézkedéseket terveznek, például kamerával figyelik majd a pályaudvarok és a peronok környékét.