Előfizetés

Vasárnap - DK: a Kúria döntése újabb repedés az Orbán-rendszeren

A Demokratikus Koalíció üdvözli a Kúria azon döntését, amelyik a szocialista Nyakó István vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kérdését hitelesítette. Gréczy Zsolt szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján úgy értékelt: ez egy újabb repedés az Orbán-rendszeren, mert a hatalom szándékai ellenére megvalósulhat a népszavazás.

A politikus - emlékeztetve arra, hogy az ügyben az első kérdést pártjuk nyújtotta be - hangsúlyozta, a DK támogatóival és aktivistáival részt vesz az aláírásgyűjtésben és mindent elkövet a népszavazás sikeréért.

A Kúria szerdán megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság döntését és hitelesítette Nyakó István vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét. A kérdés úgy hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?" A bíróság szerint a rendeltetésszerű joggyakorlás és az esélyegyenlőség elveinek a sérelme miatt Nyakó István kérdését kell elsőként benyújtottnak tekintetni.

Vasárnap - Az Együtt üdvözli a Kúria döntését

Az Együtt üdvözli a Kúria döntését a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kezdeményezésekről, ugyanakkor az ügy minden részletének kivizsgálását követeli a nyomozóhatóságoktól.

Az ellenzéki párt közleményében arra reagált, hogy a Kúria szerdai ülésén megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság döntését és hitelesítette Nyakó István MSZP-s politikus vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét.

Az Együtt szerint a Fidesz választási csalással próbálta megakadályozni, hogy a magyar emberek életét súlyosan érintő kérdésben referendum legyen, ezt azonban a Kúria meghiúsította. A párt felszólítja a magyar nyomozóhatóságokat, hogy haladéktalanul vizsgálják ki az ügy minden részletét, hogy kiderüljön: pontosan kik állnak a választási csalás kísérletének bűncselekménye mögött. Az Együtt emellett felszólítja a hatóságokat minden választási csalás - így a 2014-ben történtek - kivizsgálására is.

Közleményükben felidézik: kezdettől fogva káros és rossz intézkedésnek tartották a zárva tartást, amely miatt munkahelyek szűntek meg, sok dolgozó fizetése csökkent és a gazdasági növekedés lassult. Az Együtt szerint a magyar munkavállalók el tudják dönteni, akarnak-e vasárnap dolgozni, a kormánynak pedig az a kötelessége, hogy a munkaadókkal betartassa a szabályokat.

A Nézőpont szerint most is a Fidesz-KDNP nyerne

A két évvel ezelőttivel csaknem azonos eredményt hozna egy parlamenti választás most, a kormányzati ciklus félidejében - közölte a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményeit.

A Magyar Idők számára március 18. és 21. között, ezer ember megkérdezésével felvett kutatás eredményei szerint egy most vasárnapi választáson "a legvalószínűbb listás eredményt nézve" a Fidesz-KDNP 41, a baloldali pártok együtt 27 (az MSZP 12, a DK 9, az Együtt 4, a PM 2), a Jobbik 24, az LMP 5, míg az egyéb pártok 3 százalékot szereznének.

A két évvel ezelőtti áprilisi parlamenti választáson a belföldi listás szavazatokból a Fidesz-KDNP 44, a baloldali pártok együtt 26, a Jobbik 21, az LMP 5, az egyéb pártok pedig 4 százalékos eredményt értek el. A mindössze 1-3 százalékpontnyi eltérésekből arra is lehet következtetni, hogy a kormánypártok egy most vasárnapi választáson újból kétharmad közeli eredményt szerezhetnének - írták.

Mivel a Fidesz-KDNP előnye a ciklus félidejében is kimondottan stabilnak tekinthető, a kormánypártoknak a jelenlegi tábor egyben tartására kell koncentrálniuk a következő választási kampány kezdetéig - áll a közleményben.