Előfizetés

Klopp-őrület Dortmundban

Publikálás dátuma
2016.04.07. 07:53

"Ez egy olyan történet, amilyet csak a futball képes írni" – mondta a Liverpool vezetőedzője, Jürgen Klopp azt követően, hogy korábbi klubjával, a Borussia Dortmunddal sorsolták össze csapatát az Európa-liga negyeddöntőjében. 

Különös "félelem" uralkodott el a ma esti találkozó előtt a német városban: sokan attól tartanak, hogy túlságosan nagy lesz a felhajtás a karizmatikus tréner érkezése miatt például a hazaiak mestere, Thomas Tuchel kárára. A BVB rajongói még mindig imádják Kloppot, az egyik tévétársaság kamerája csak az edzőt fogja venni az egész mérkőzés alatt.

Egykori játékosai is dicsőítik a 48 éves német mestert, aki egyszer nyerte meg a Német Kupát, kétszer a Bundesligát, és háromszor a Német Szuperkupát a Dormunddal, emellett egy alkalommal Bajnokok Ligája-döntőig vezette az együttest. "Ahogyan jelenleg játszom, azt neki köszönhetem. – magyarázta a sárga-feketék gaboni gólvágója, Pierre-Emerick Aubameyang, aki 23 bajnoki találatnál jár a szezonban. – Nagyszerű lehetőség számunkra ez a meccs. Megmutathatjuk Kloppnak, milyen sokat dolgoztunk azért, hogy újra olyan magasságokban legyen a klub, mint amilyen megilleti."

A túloldalról megszólalt a liverpooli csapatkapitány, Jordan Henderson. Szerinte az egyik legfőbb kihívás az lesz a játékosok számára, hogy ki tudják zárni az edzőjüket körülvevő őrületet, és csak a meccsre koncentráljanak.

A negyeddöntők során rendeznek egy igazi spanyol rangadót is. A Primera Divisiónban – egyaránt 48 pontot gyűjtve – a hatodik helyen álló Athletic Bilbao a hetedik Sevillával találkozik.

 El-negyeddöntő, első mérkőzések
Athletic Bilbao-Sevilla (Tv: Digi Sport 1, 21.05)
Borussia Dortmund-Liverpool (Tv: RTL II, 21.05)
Braga-Sahtar Donyeck (Tv: Digi Sport 3, 21.05)
Villarreal-Sparta Praha (Tv: Digi Sport 2, 21.05)

Máris bajban a FIFA elnöke

R.T.
Publikálás dátuma
2016.04.07. 07:52
Még kínos helyzetek sorába kerülhet Gianni Infantino, a FIFA elnöke FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/VALERIANO DI DOMENICO
Két hónap sem telt el azóta, hogy Gianni Infantinót választották meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) élére, máris egyre több kétely merül fel a személyével kapcsolatban. A Panama-aktákból kiderült, egykor ő látott el kézjegyével egy olyan dokumentumot, amely jóval ár alatt biztosította a Bajnokok Ligája közvetítési jogainak továbbítását egy kétes cég számára. Tegnap a svájci rendőrség átkutatta az UEFA nyoni székházát.

Már amikor február 26-án Gianni Infantinót választották meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) élére, sokan éltek a gyanúperrel: a korrupciós botrányok ellenére nem válik átláthatóbbá a szervezet. A foci vezetése annyira belterjes, annyira kéz kezet mos alapon működik, hogy szinte lehetetlen átfogó reformokat véghez vinni. A kételyeket erősítette, hogy Infantino első zsíros szerződését éppen egy kínai céggel kötötte meg, ráadásul úgy, hogy a tranzakció részleteit nyilvánosságra sem hozták. A tamáskodók mindenesetre megerősítve érezhetik magukat a Panama-akták nyilvánosságra hozatalával. A dokumentumok ugyan nem bizonyítják minden kétséget kizáróan azt, hogy a nem egészen másfél hónapja hivatalban lévő Infantino sem jobb elődjénél, Sepp Blatternél, de bizonyos kérdéseket mindenképpen felvetnek. Kivált abból az időszakból, amikor a FIFA-elnök még az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) jogi osztályának munkáját irányította.

A Süddeutsche Zeitung jelentése szerint konkrétan egy, a Cross Trading nevű postafiókcéggel kötött szerződésről van szó, amelyet Infantino még 2006-ban látott el kézjegyével. Ez a cég vásárolta meg a 2006-tól 2009-ig tartó időszakra a labdarúgó Bajnokok Ligája mérkőzéseinek Dél-Amerika egyes régióira érvényes sugárzási jogát 110 ezer dollárért, amit egy másik szerződéssel is kiegészítettek: ez az Európa-liga közvetítési jogainak eladásáról szólt 28 ezer dollárért. A jogokat aztán továbbadták, az összeg háromszorosáért.

Az ügy azért is érdekes, mert a szerződésen Infantinóé mellett egy olyan személy neve is felbukkan, aki után nyomozást indított az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). Hugo Jinkisről van szó, aki testvérével, Marióval a Cross Trading élén állt. Vállalatuk közvetítési jogokkal üzletelt, meglehetősen átláthatatlan és kétes módon. Elvileg persze mondhatnánk azt, hogy minden a törvényes módon zajlott. Azt azonban Infantinónak is erőteljesen sejtenie kellett volna, hogy a cégnek jóval piaci ár alatt játszották tovább a közvetítési jogokat.

A Süddeutsche Zeitung már tavaly szeptember 2-án rákérdezett Infantinónál a Jinkis-fivérekkel való kapcsolatára, akikkel szemben akkor már vádat is emeltek az Egyesült Államokban. Az UEFA azonban hónapokon keresztül minden vádat tagadott azt hangoztatván, hogy az új FIFA-elnök soha semmiféle üzleti kapcsolatban sem állt az említett személyekkel, vagy az inkriminált szervezettel. Amikor azonban az európai szövetséget szembesítették az említett dokumentummal, az UEFA már csak idén márciusban ismerte el, hogy valami kapcsolat azonban mégiscsak volt közöttük.

Jinkisék a 140 ezer dollárért megkaparintott közvetítési jogokat – ebbe a BL, az El, valamint az UEFA Szuperkupája is beletartozik – 440 ezer dollárért értékesítették az ecuadori Teleamazonas csoportnak. Ez is egyértelműen kiderült a német lap által megszerzett dokumentumokból. Az UEFA azonban tagadja, hogy bármiféle törvénytelenség történt volna. Azzal érvel, hogy a Cross Trading a Teleamazonas „kizárólagos partnere” volt, s olyan csoportnak adta tovább a jogokat, amely „a legjobb ajánlatot biztosította”.

Az európai szövetség tehát mossa kezeit, s azt állítja, amúgy sincs semmi köze a Cross Trading és az ecuadori médiamogul közötti tranzakcióhoz. Az amerikai jogi szervek azonban aligha érik be ezzel a magyarázattal. Abból indulnak ki ugyanis: a Jinkis-fivérek lefizették a FIFA egyes tisztségviselőit, hogy minél előnyösebben kaparintsák meg a közvetítési jogokat, amiből aztán hatalmas haszonra tettek szert. Legalábbis ez szerepel az amerikai vádiratban. Egyelőre csak a FIFA érintettségét vizsgálják, az UEFA-ét még nem.

A legnagyobb kérdés az, miért adta tovább az UEFA áron alul a közvetítési jogokat? Az európai szövetség a 2006-2009-es időszakban világszerte összesen kétmilliárd dollárért értékesítette ezen jogokat, vagyis a Cross Trading, illetve az ecuadori ügylet alig nyomott bármit is a latban. Ettől függetlenül a sportközgazdászok értetlenül állnak azelőtt, hogyan követhetett el ilyen pénzügyi bakit az európai szövetség, hiszen szinte példátlan az, hogy egy közvetítő cég legalább kétszeres-háromszoros haszonnal értékesítse a jogokat.

A közvetítési jogokkal foglalkozó német szakember, Dominik Schmid a Süddeutsche Zeitungnak ezzel kapcsolatban elmondta, a szerződés alapján két kérdés merül fel. Egyrészt elképzelhető az, hogy a szövetség illetékesei ennyire nem értenek ahhoz, amit csinálnak, ez esetben azonban azonnal el kell bocsátani őket. Ám akad egy másik lehetőség is, nevezetesen az, hogy nem éppen tiszta körülmények között született a megállapodás.

Infantino számára különösen kínos, hogy a papíron az ő neve szerepel. Így nem tehet úgy, mintha semmiféle felelősség sem terhelné. Az UEFA azt közölte, hogy amikor a megállapodást aláírták, illetékeseinek „fogalma sem volt arról, kik a Cross Trading valódi tulajdonosai”. Ez az érv azonban elég könnyen lesöpörhető az asztalról azzal, hogy ott szerepelt rajta Hugo Jinkis aláírása is. Mindenesetre amennyiben mégis helytálló az UEFA állítása, akkor megállapítható: az Infantino által fémjelzett jogi részleg olyan szerződésekre adta áldását, amelyeknél azt sem tudta, kivel üzletel. Ez pedig felveti a kérdést, valóban a megfelelő személy került-e a FIFA élére.

A sor kérdés hatására az UEFA az érveit azzal egészítette ki, hogy Infantino azon kevés számú UEFA-illetékes közé tartozott, akik aláírási joggal rendelkeztek a szövetségnél. Maga a jelenlegi FIFA-elnök pedig közleményben tudatta: sosem állt közvetlen kapcsolatban a Cross Trading céggel, illetve tulajdonosaival. A jogok átruházását valójában egy marketingcsapat végezte – állította. Ezért szerinte fel sem merül az ő felelőssége. Kérdés, meddig…

Nyert a bajnokcsapat

Publikálás dátuma
2016.04.07. 07:51
Hét találatot hozott a Ferencváros–Paks találkozó FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Győzelemmel ünnepelte meg hazai pályán a 29. bajnoki címét a Ferencváros, mely matematikailag már múlt hétvégén, Debrecenben eldöntötte a pontvadászat sorsát, igaz, ehhez egy vereség is elég volt. 

Az NB I 28. fordulójában a zöld-fehérek a Paksot fogadták, és 5-2-es győzelmet arattak. A három pont sorsa nem volt végig biztos, annak ellenére, hogy már a 22. percben 2-0-ra vezetett az FTC. Az első gólt Radó András szerezte, Hajnal Tamás pedig egy nem akármilyen találatot jegyzett. A 35 éves középpályás éles szögből végzett el egy szabadrúgást, de beadás helyett átemelte a kapust, és a hosszú felső sarokban kötött ki a labda.

Negyven percen belül egyenlíteni tudott a Paks Hahn János és Szakály Dénes révén, de a 67. percben Gyömbér Gábor egy távoli lövésből megszerezte a vezető találatot. A Tolna megyeiek tíz emberrel fejezték be a bajnokit, mely Gévay Zsolt öngólja és Roland Lamah találata után 5-2-vel zárult.

Kapcsolódó
Győzött a FerencvárosBajnok lett a Ferencváros