Előfizetés

Kéményseprő kerestetik! - Kitolták a jelentkezési lehetőséget

Publikálás dátuma
2016.04.15. 14:44
Népszava fotó/Tóth Gergő
Április végéig meghosszabbította a kéményseprők jelentkezésének határidejét az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az OKF pénteken az MTI megkeresésére azt közölte: a kéményseprői állások meghirdetése sikeres volt, a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének felhívására csaknem a megfelelő létszámban jelentkeztek a szakemberek. 

Azok jelentkezhetnek, akik kéményseprő szakmunkás vagy mester végzettséggel rendelkeznek, és megfelelnek a hirdetésben feltüntetett további feltételeknek. Első lépcsőben mintegy 450 szakember felvételét tervezi a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete.  A kéményseprő szakmunkások bruttó 230 ezer forintos átlagfizetéssel, a mestervizsgával rendelkező kéményseprők bruttó 360 ezer forintos átlagbérrel és egyéb juttatásokkal kezdhetik meg a munkát július elsején. A kéményseprők ezt az összeget nem jutalékos rendszerben, hanem fix bérként fogják megkapni - ismételte meg az OKF, hozzátéve: a fix fizetés mellett évi bruttó 200 ezer forint béren kívüli juttatásra és a munkába járás költségének megtérítésére számíthatnak.

Az eredeti kiírás szerint április 15-ig jelentkezhettek a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezetéhez azok a kéményseprő szakmunkások és mesterek, akik a szervezetnél vállalnának munkát. A jelentkezők és az érdekvédelmi képviselet jelzései alapján viszont április végéig meghosszabbítják a határidőt annak érdekében, hogy minden érdeklődő elküldhesse jelentkezését - írta közleményében az OKF.

lásd még: Az életünkkel játszanak - Kéményseprőket keres az OKF

Fekete lepel - Rendőrök vitték el a PM politikusait

Publikálás dátuma
2016.04.15. 14:33
Forrás: Szabó Tímea/Facebook
Egy kétszáz négyzetméteres fekete zászlót terítettek ki a Parlament főbejáratának lépcsőjére a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagjai és aktivistái, hogy ezzel fejezzék ki álláspontjukat, amely szerint katasztrófa fenyegeti a magyar egészségügyet. A párt petíciót is indít a témában. Szabó Tímea a Párbeszéd Magyarországért társelnöke a Facebook-oldalán azt írta: Gyertek a Kossuth térre! A sajtótájékoztatónk spontán demonstrációva alakult. Rendőrök köröznek felettünk. Gyertek!

A PM szervezésében nem sokkal délelőtt 11 óra után mintegy kéttucatnyian - az Országgyűlési Őrség felszólítása ellenére - átléptek a lépcsőt a tértől elválasztó láncon, majd leültek a kiterített zászló szélére.

Szabó Tímea társelnök újságíróknak azt mondta: közösen vállalnak szolidaritást a kórházi dolgozókkal, és közösen tiltakoznak az egészségügy tarthatatlan állapota miatt. A független képviselő felemelte szavát a kormány embertelen és szívtelen politikája ellen. Hozzátette: az orvosok és az ápolók egyharmada már külföldre menekült, az intézményekben nincsenek meg az ellátáshoz szükséges eszközök, a betegek pedig lassan meghalni járnak a kórházakba.

A társelnök bejelentette: pártjuk pénteken petíciót indít és aláírásgyűjtésbe kezd annak érdekében, hogy a kormány tegye vissza az egészségügybe az elmúlt öt évben kivett 400 milliárd forintot, az ágazat dolgozóinak biztosítson emberhez méltó béremelést, mindent tegyen meg a kórházi fertőzések visszaszorításáért, szüntesse meg a várólistákat és pótolja a hiányzó háziorvosokat.

Forrás: Szabó Tímea/Facebook

Forrás: Szabó Tímea/Facebook

 

A rendőrök többször is felszólították a lánc parlament felőli oldalán tartózkodókat, hogy vessenek véget a demonstrációnak - írta az MTI. Miután továbbra sem voltak hajlandóak elhagyni a helyüket, a rendőrök a többségüket ölben vitték távolabbra, felvették az adataikat, de nem állították elő őket. Szabó Tímea, aki a saját lábán ment a rendőrökkel, az újságíróknak azt mondta, az ő adatait is felírták.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Padot neveznének el Andrassew Ivánról

Publikálás dátuma
2016.04.15. 14:02
Andrassew Iván (1952-2015)
Padot neveznének el Andrassew Ivánról, a Népszava több mint egy éve elhunyt örökös publicisztikai rovatvezetőjéről. - Andrassew korábban minden évben részt vett a Fejtő szobornál tartott megemlékezéseken a Szent István Parkban. Halála előtt is így tett. Betegségéből adódóan már gyenge volt, így egy padon ülve szemlélte az eseményeket - mondta Kaczvinszky Barbara újságíró, az elnevezési kezdeményezés kitalálója.

Elmondása szerint az ötlet munkatársunk halálának első évfordulóján született, amikor a Fejtő szobor előtti padon gyertyákat gyújtottak rá emlékezve. Egy évvel később az Eleven Pavilonban tartott rendezvényen - melynek témája Andrassew élete és munkássága volt - vetődött fel újra a gondolat. Kaczvinszky ezután megkereste a XIII. kerületi önkormányzatot, kérvén segítő közreműködésüket a pad elnevezésében. De miután a park felügyelete már a fővároshoz tartozik, így levelet fogalmazott, amelyben az elkeresztelés mellett egy emléktábla elhelyezésének tervét is felvázolta.

A Független Magyar Médiáért Egyesület - amelynek Andrassew haláláig az elnök-helyettesi tisztségét töltötte be - csütörtöki ülésén hozott döntése értelmében levelét hamarosan eljuttatják Tarlós István főpolgármesternek. Az újságíró várakozása szerint a humanista író, publicista nevét a pad legkésőbb a születésnapjától, július 29-től viselheti.